Odvod dazdovej vody zo strechy

Dobry den. Najde sa odbornik ktory poradi? Ide o odvod dazdovej vody zo strechy. V mojej situaci odvadzam dazdovu vodu pred vstupny mur resp plot (ale stale v ramci mojho pozemku) na nespevnenu plochu (makadam) o ploche cca 60m2. Moze ma obec postihovat a nutit ma k odstraneniu takehoto dazdoveho vyvodu pokial vodu neodvadzam priamo na komunikaciu ale na svoj vlastny pozemok, hoci tento susedi s verejnou komunikaciou? Podotykam ze do kanalizacie sa napojit nemozem a vsakovacie jamy su v mojom pripade problematicke. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@ceannu obec v tomto nemá žiadne kompetencie a ani kvalifikovaných ľudí. (pokladám za nepravdepodobné, že u Vás je v obecnom zastupiteľstve alebo medzi zamestnancami autorizovaný inžinier I2). Odvod dažďovej vody má byť riešený v projekte, ak ho nemáte, treba ho obci doložiť. Potrebujte HG posudok, projekt. Do kanalizácie sa dažďové vody nesmú odvádzať. Kupodivu MP SR alebo MŽP SR tuším vyhlásilo výzvu na zachytávanie dažďovej vody.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa smiem spýtať, ako ste kolaudovali stavbu, keď takto odvádzate vodu? Nejak mi to nejde do hlavy, že to nemáte v projekte. Nedokladali ste projekt na vodárne?
Odpovedať
Dom som uz kupoval skolaudovany a dazdova voda bola rynami len odvedena od domu na pozemok. Ja som spravil to iste, iba som to presunul za plot ale stale v ramci pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@ceannu Vaše okolie má rovnaké podmienky, kam to odvádzajú oni? alebo len starosta robí plecia na prišelca?
Odpovedať
@jan45 Ako kto. Niekto nema vyvedene, niekto ma. V blizkom okoli ale nikto nema vsaky, nakolko podlozie to bez zasadnej velkej investicie neumoznuje (ak vobec). Ako priklad uvediem situaciu, ked som dodatocne staval terasu. Po vykope zakladu pre terasu prisla silna burka a do zakladovej jamy (hlbka 80cm) natieklo vacsie mnozstvo vody. Voda tam stala vyse tyzdna bez zjavnejsieho ubytku resp vsakovania. Aj preto som upustil od vsakov. To mi aj potvrdili okoliti susedia ze su to vyhodene peniaze. Kazdopadne starosta si evidentne vzal za svoje zaujimat sa o to kam a ako odvadzam dazdovu vodu. O to viac ma to rozculuje, ze vodu vyvadzam na moj pozemok, hoci je to uz pred plotom.
Odpovedať
So starostom by si mal hodiť rozumnú reč v miestnej krcme, tam sa niekedy dajú veci na správnu mieru. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@ceannu robíte to logicky, je to preferovaný spôsob vsaku. Dľžka vsaku je závislá od priepustnosti, ale neohrozuje spodné vody ako zásaky studňami. okres Trnava sa rozprestiera od nivy Váhu po svahy Karpát, neviem Vám napísať spôsob vsaku podľa priepustnosti zeminy, ale pokiaľ voda priamo neodteká na cudzie pozemka a nepoškodzuje ich, Váš postup je správny. Starosta keď niečo chce, je na ňom dôkazné bremeno. Kecy nech si nechá pred voľbami, alebo sa už blížia?
Odpovedať
V TT kraji som staval rovnako a v projekte na ktorý som dostal stavebné povolenie mám, dažďová voda voľne vytekajúca na pozemok, čo som aj zrealizoval. To, že niektorí v okolí to valia do kanála, iní do údajne prvej spodnej vody cca 8m studní, niektorí do vsakovačiek všeho druhu nijak neriešim. Ak sa raz budem nudiť, možno ju budem odchytávať do nejakej zbernej nádoby, sud, galóny, cisterna na polievanie záhrady. V každom prípade ja píšem len ako príklad, ty musíš mať niečo v projekte a to ak si dostal SP splň.
Odpovedať
@jan45 Dobrý deň. Máte tu celkom rozumné príspevky, chcem sa vás spýtať či je dobrý nápad urobiť okolo domu zámkovú dlažbu a pri každej ríne urobiť žliabok na odtok do živého plotu, ktorý plánujem urobiť po oboch stranách. Neviem či je to ideálne a či to bude postačovať. Dom mám klasický bungalov 106m2. Živý plot by bol cca 2 metre od domu. Trativod je nákladný a mám úzky pozemok. Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
trativod nakladny ? srandujete ? 1 fura sutrov a par trubiek, trosku kopania, navratnost za 2-3roky oproti poplatku do verejnej kanalizacie ktory zavysi od velkosti strechy.
Odpovedať
@ceannu Bežne vidím ako maju ľudia vyvedené ryny zo svojho pozemku na cesty alwbo len tak je odvedená na svoj pozemok. Prejdite sa po dedine a uvidíš sám že si z toho ľudia ťažkú hlavu nerobia.
Odpovedať
@bungalov866 A ked mas cisty il? To uz nebude fura sutrov, par trubiek a trosku kopania.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?