Odvetranie kanalizácie nad strechou chytilo spetny tah. Velky zapach pred domom. Co s tym?

Cavte. Zacal som mat problem s odvetranim zumpy. Odvetranie fungovalo, vsetko super a teraz chytilo spetny tah, ked prilozim ruku nad zamok uzaveru zumpy, ktory je vlastne netesny, citim ako tlaci vzduch von. Naopak, ked odpojim odvetranie pod strechou z odvetravacej krytiny, nasava to tadial vzduch. Mam ho vyvedene na streche asi v polovici vysky stitu s priemerom 100mm. Skusal som ho aj zapchat a znova otvorit, no bez vysledku. Znova rovnaky jav. Nalial som don vodu, ci je priechodne a pocul som cez rury ako voda tecie do zumpy, takze priechodnost tam je. Este navyse mi zacalo vytahovat gulicku v sprchovom kute ktora je vlastne najblizsie k zumpe. Uz som zufaly. Veko zumpy je par metrov od okna a to co zo zumpy ide je nebezpecne. Poradte ako toto vyriesit. Vodar, ktory vodu robil je nedostupny, asi dovolenka, druhy je na dovolenke a sluzobne cislo nedviha, sukromne nemam. Davame do zumpy bakterie, takze to nieje taky uplny fekal, no aj tak to smrdi. Vie niekto poradit co urobit okrem prekrytia veka igelitom aby som to odstranil a vyriesil? Pomohlo by presunutie odvetrania co najvyssie na strechu? Je kusok za kominom. Vie niekto poradit?
Odpovedať
@velakusin Je na konci odvetrania nad strechou nejaký ventil? Či tam len trčí otvorená rúra?
Odpovedať
Profilova fotka
Je na to taka specialna skridla s kominikom a ten ma ciapocku Nerobi to len pri vetre??
Odpovedať
@wolodymyr Ta špeciálna škridla je na odvetranie kanalizáčnych rozvodov a žumpa, aspoň si myslím, by mala byť odvetraná zvlášť nie?
Odpovedať
Profilova fotka
ak je odvetranie urobené z najvyššieho bodu žumpy, je to proti fyzike aby sa ťah otočil.Ak je vyúsPredľženie môže pomôcťtenie na severnej stene a žumpa na slnečnej strane, liatinový poklop sa nahreje a vzduch stúpa, nasáva z odvetrania. Potrubie odvetrania nesmie mať žiadne ukončenie, len striešku,Pravdepodobne tam máte škridlu s krytkou, tá nedovolí priamy ťah, Predľženiepotrubím nad strechu by malo zmeniť tento stav.
Odpovedať
na streche mam taku prechodovu krytinu do ktorej je napojeny najvyssi bod zumpy. Tam je len klobucik s mriezkou, aby tadial nesiel hmyz. Prevysenie je asi 5m. A je pravda, ze liatinovy poklop sa vie tak nahriat, ze neudrzim ruku na nom. Do prechodovej krytiny sa neda umiestnit predlzenie, je to taky plastovy jednoliaty vylysok. Skusim ho umiestnit vyssie, co najviac k stitu, popripade na opacnu stranu strechy. Je pravda, ze vietor fuka prave akoby do rury. Este ma napadla taka vec, natriet poklop na bledo, aby sa tolko nehrial. Moze matz na toto vsetko vplyv aj dlzka a clenitost potrubia odvetrania? Ked to budem premiestnovat, tak mu pridam aj 3 m naviac. Aby sa mi zasa nestalo, ze to nebude fungovat kvoli nejakej clenitosti potrubia. Ci toto nemoze mat vplyv?
Odpovedať
@velakusin možno by pomohla odvetrávacia hlavica ako Turbomax,už pri minimálnom vetre podporuje nasávanie z potrubia
Odpovedať
Možno len natrieť poklop žumpy na bielo, alebo prekryť, aby sa nenahrieval na takú teplotu... Ak sú obnažené aj iné časti žumpy, nevieme, či aj tie neprispievajú k prehrievenaiu...
Odpovedať
turbomax vyzera zaujimavo. Musel by som vymyslieť nejaký iný prestup cez krytinu. Teraz mám http://www.terran.sk/prislusenstva/ka... vývod nieje zvyslo, ale kolmo na krytinu. Tzn aj keď je sklon strechy akýkoľvek, vždy bude tento vývod 90st. na sklon strechy.
Odpovedať
Odvetranie nad strechou má byť čo najviac voľné, žiadne striešky - načo aj...? Pršať do toho kľudne môže. Maximálne nejaká veeeeľmi riedka mriežka proti vtákom. Info od človeka, ktorý sa odvetraniam, dažďovým zvodom, vlžkovaniu komínov venuje profesionálne. Takže maximálne niečo takéto... http://hpishop.sk/kominove-hlavice-pr...
Odpovedať
@velakusin prečo neriešis tesnosť poklopu? Odvetravacie potrubie nie je komín.
Odpovedať
Profilova fotka
@velakusin ešte poznámka, baktérie sú vhodné, ale lepšie je pravidelné čerpanie žumpy. pri dlhodobom nečerpaní prevážia anaerobné baktérie a produkujú zapáchajúce plyny
Odpovedať
prave ten poklop ktorý som tam dal má aj tesnenie. Uniká to cez zámok a pánt ktorý vlastne nieje tesnený. Poklop stál 120€, práve kvôli tej tesnosti som ho chcel a on netesní tak ako by som si predstavoval. Žumpa sa vyťahuje tak cca raz za 6 týždňov. Skôr ju nenaplníme... Najprv skúsim prehodiť to odvetranie na štít strechy a keď to nepomôže poriešim tú rotačnú hlavicu. Teda to mi príde ako najrozumnejšie riešenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@velakusin mám obavy, že ten tesný poklop je príčinou zápachu, odvetranie slúži na odvedenie vzniknutých plynov a tie musia byť nahradené novým vzduchom s kyslíkom. to u Vás nie je možné, prevažuje anaerobné vyhnívanie a to je príčinou zápachu Na poklope treba urobiť otvory, aby vznikol ťah.
Odpovedať
@velakusin To vyťahovanie vody zo sifonu ide jednoducho poriešit privzdušňovacím ventilom za necelých 5€ a navždy pokoj od takejto situácie,lebo jedno vycucnutie vody zo sifona vysmradí celú miestnosť a pritom to je náprava za pár eur a minút. @jan45 drvivá vacsina ludi kupuje a leje bakterie,no zbytocne,ked nie je pristup vzduchu,potrebný pre ich rozmnozovanie a zivot a potom dochadza k denitrifikacii a vznikaju dusikate,čpavkove plyny ale to nebude určite jeho prípad,lebo za 6 tyzdnov nenazbieraju tolko husteho kalu aby nieco take prebehlo a prísun vody je celodenný,samozrejme žiadne domestosové splachovačky do žumpy.
Odpovedať
@hora111 a kde ho treba umiestnit? Vytahuje vodu zo sifonu v sprchovom zlabe, ten je zabetonovany. Najblizsie je potom umyvadlo v kupelni, len to ide do inej vetvy. Odvetranie nad strechou mam a nefunguje spravne zial...
Odpovedať
@velakusin aj pod umyvadlo,akonahle vznika podtlak v potrubi si natiahne vzduch ,len aby bolo wc pred nim,splachovanie vytahuje sifony,
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Táto debata bola super. Mne vyťahuje vodu z wc a mám aj funkčné odvetrávanie nad strechu. Posledné 2 roky pri zmene počasia/tlaku. Kúpim ten privzdušňovací ventil ku umývadlu a uvidíme.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
Ako máte riešené toto odvetranie? Máme to na konci domu vyvedené cez rovnú strechu,je tam klasicky plastový komín s čapicou. Treba niečo dávať na komín? Kondenz/mrazy?
Odpovedať
Profilova fotka
@velakusin máte vlastné podmienky v priestore žumpy, zakryl by som ju ceú , počnúc senom alevo fóliou a na ňu kvetináe s kríkmi. Vysávanie sprchy svedčí o nevhodnej konštrukcii, to nezmeníte, ale dá sa znížiť objem splachovača.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?