Obec nemá peniaze na prípojky. Ako sa pripojiť na kanalizáciu?

Pred domom máme kanalizačné potrubie.Pôvodní majitelia sa nepripojili v rámci nejakej celoplošnej akcie a teraz sa nemôžeme pripojiť,lebo obec už nemá prostriedky . Neviete ,ako sa dá riešiť takáto situácia, teda okrem budovania žumpy a Čov? Môže si človek sám na svoje náklady dať vybudovať pripojenie a požiadať niekoho o refundáciu nákladov?
Odpovedať
1
2
@eevapa Osobne si myslím, že môžeš byť rada, že máš kanalizáciu pred domom a dovolia ti sa vôbec pripojiť. Tu si musíme za vlastné urobiť aj 100 m kanalizácie nie len prípojku a to ešte nie j isté že nás pripoja.
Odpovedať
A to niekde preplacaju napojenie sa na kanalizaciu???? Mozno ked sa buduje v obci nova kanalizacia,tak aby vodarne ziskali ludi ich zarovno aj napajaju zadara,ale takto..... a uz vobec to nelati obec.
Odpovedať
nikde ti nikto nepreplatí tvoje náklady..my sme dostali povolenie ale len pod podmienkou že sa musíme pripojiť..keď som sa pani na vodárňach pýtala že prečo keď je kanál viac ako 100m od nás..tak to namerala vzdušnou čiarou a že sme 96m..zákon je že do 100m sa musíš napojiť samozrejme na svoje náklady (výkop ryhy bágrom..rúry..folie..práca..vybavovanie povolení od susedov a obce a +dalšie ktoré som nespomenula) nad 100m moooožno povolia žumpu alebo čističku..špekulovala ako žandársky učeň...mrcha jedna...naháňajú prachy ale urob si sám..myslím že by mali súčiniť a vytvoriť podmienky budúcim platičom za kanál a vodu..prísť na hotové aj mne by sa páčilo a ešte im zaplatiť prípojku a oni budú ryžovať..za pár halierov odkúpili vybudované vodárne a keď treba investovať tak plačú..viem že budovanie čističiek a žúmp prípadne studní v domácnostiach im neprináša zisky..však ale ani ja keď najprv neinvestujem tak nemám na čom budovať ani na čom zarábať..keď vidím že na východe bola ponuka-akcia pre domácnosti prípojka za 1euro tak ma otáča..
Odpovedať
@zuzinka0101 ta ponuka za 1€ este stale je ;-) jedine na svoje naklady robis vykopove prace a osadenie :-) Ak obec nema peniaze napojit sa,tak nic neostav len za vlastne alebo vyckat kym starosta najde nejake €.
Odpovedať
@zuzinka0101 to by sa to najprv tou vzdusnou ciarou muselo dat natiahnut :) ak sa da, tak tetuska ma samozrejme pravdu, v opacnom pripade by som si dal trasu zamerat geodetom a oplieskal jej to o hlavu :)
Odpovedať
@creator je ale nie všetky vodárenské podniky ju ponúkajú..u nás to neplatí... všetko musíme urobiť na seba, alebo čakať na urbanistickú štúdiu..na siete pre ďalších 14 domov a uvidí sa ...peniaze sa nájdu len ich treba žiadať však fondy sú..len bohvie ako sa (strannícky) rozdeľujú...treba urobiť projekt..rozhýbať sa ..my sme pripravení byť súčinní..len nech vidíme život... 8-) na úrade..zemné práce si urobíme sami aj rúra sa kúpi len princíp ma mrzí..milované slovensko
Odpovedať
@benco nič nezmôžeme..oni sa zaťali naháňajú si budúcich platičov..aj keď takouto cestou :-( ..ona má príkaz zhora..to je evidentné..aj projektant to bol riešiť a nič..na vodárňach sa mi pán oháňal novým zákonom že každý kto stavia alebo má v blízkosti kanál tak sa musí pripojiť..len žiaľ dali si tam podmienky..je to písané tak po "ich". čítali sme to s mm a každý sme veci chápali po svojom..tak uvidíme ako to dopadne..my by sme radi išli podľa zákona ale aj podmienky bolo fajn keby "niekto vytvoril..povinnosti áno práva žiadne..príp. minimálne..toto je kocúrkovo štát..
Odpovedať
@benco a ona si to v pc natiahla pomyselnou čiarou v programe..ale len po začiatok pozemku nie k domu
Odpovedať
@creator @benco a ešte nám milá pani povedala..."však máte na dom-máte aj na siete"...
Odpovedať
@zuzinka0101 pokial viem nik iny to nema ;-) co sa tyka toho napojenia jedno coho tak robi sa investicny plan ktory sa aj schvaluje trochu skor ako je aktualny rok. Poviem to mozno surovo ale je to tak ci sa uz niekto urazi alebo nie, to nechcem riesit. Vsetci si pri kupe pozemku mohli vybrat bud pozemok so sietami alebo bez a od toho sa odviaja aj predajna cena pozemku. To ze si niekto kupil "pole" este neznamena ze Ja ako investor tam musim teraz kvoli niekomu tahat nieco. Ano je nato zakon a myslim ze aj EU smernica ze do akeho roku obdobia ma byt uspesnot napojenia obyvatelstva a z toho sa aj cerpaju rozne fondy no niekedy staci len taka malickost ze nejaky poslanec z miestneho zastupitelstva zahlasuje inak a uz to nefunguje tak ako by malo. Treba sa pytat toho kto tam vydal povolenie,zastupcu ludu ktory Vas zastupuje a pod. neviem ci ma vyznam toto pisat tak len tak v skratke :-) Dalsia moznost je poskladat sa vsetci dokopy, urobit na vlastne naklady a dat do spravovat vodarniam ak nechcete cakat a chcete byvat ;-) Poznam presne 1 taky pripad odtialto a vzdy sa im to vyplatilo :-) este dodatok nehovorim ze to je tvoj pripad len tak vseobecne.
Odpovedať
@creator presne ako píšeš..ale iný pozemok voľný nebol a predajca "toho navravel" my sme pripravení na všetko..takže len sa rozhýbať..
Odpovedať
@eevapa napoj sa na vlastne naklady naco cakas a hladas nejake ine riesenia... kupit 1 vodomernu 1 kanalizacnu sachtu hodiny ,vykopat osadit a nechat sa napojit a zit ako v 21 storoci a neriesit vyvoz cistenie a ine veci stym spolocne...
Odpovedať
Článok sa načítava...
UPS musím si prečítať čo ste napísali,,,ale pred tým ,,,vidím že zopár ľudí nevie čo obnáša kanalizácia v dome,,,od pripojenia na šachtu ,cez šachtu ,čerpadlo a prípojk na hlavnu siet=cca 2300€+ práca firmy čo vykope jamu na šachtu a projekty a elektricka prípojka a ja neviem ešte čo,suma sumarum okolo 4000€,,Normalne ,ak sa to robí v rámci celkového projektu obce,je to hradené z fondu na to určeného a majú to všetci zadara,,,okrem elektrickej prípojky,,tu si hradí každý sám. Takže máme smolu že to nebolo v dome už urobene .
Odpovedať
@zuzinka0101 cize ak je trasa vacsia ako 100 m, tak sa napojit nemusime ? lebo my to mame tiez daleko.. ale neviem ci to bude 100 m. mame to trochu klukato.. mozno tak ako vy tesne pod 100vku idem to kuknut.. ale zatial si zumpu davame takze mame pokoj zatial
Odpovedať
@zuzinka0101 nechcem ti protirecit, sama vies najlepsie, aka je skutocna situacia, kazdopadne kvoli tym 4 metrom, co ti chybaju do vynimky by som este skusil zabojovat..ten zvysok uz nekomentujem, to je na staznost u jej nadriadeneho..
Odpovedať
@martuska75 @atlaska @creator obce predsa mali možnosť získať peniaze na projekty v ramci EU.Obec musí dať 5% z vynaložených nákladov a ostatne sa hradí z fondov,,,Teraz tu budem za nenažranu,lebo chcem tie iste podmienky aké mali susedia,,,a ta cena sa mi važne zdá privelká na moju penaženku Za tu cenu by bola Čov alebo žumpa,ale tu mi nepovolia,lebo je v obci kanalizácia,,,
Odpovedať
@eevapa no mozno je cas pouvazovat ci opat volit starostu, co k tomu viac povedat...toto odtial nevyriesi nik. Pozri ja nikoho neurazam neobvynujem ani nic podobne toto nieje moj problem ako sa hovori no ak si porovnam z toho co mas na vyber tak za tie € radsej to napojenie ako riesit zumpu,covku a pod ine nezmysli ano ak to inak nejde bohuzial ale ak je moznost sa napojit napojil by som sa. Ono sa treba pozerat ze ak sa napojis vsetko po vodomer a pod. riesia vodarne ak postavis zumpu a ine tak si to vzdy len a len ty riesis. Napis starostovi nech ti da nejake vyjadrenie tak isto napis aj na vasu vod.spolocnost ze co sa stym da robit alebo ake su moznosti...nejako mi nieje jasne ci mas vyjadrenie pisomne alebo len ustne ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@eevapa skus najst normalnu firmu, za normalne peniaze, aj ked netusim co tvoja pripojka obnasa. Mna vysla pripojka kanal, voda na 700e na komplet. PD som mal v projekte domu.
Odpovedať
@zuzinka0101 dakujem za odpoved a práve že nie sme tých 100m od ,máme smolu urobit nejaku alternatívu kanaizácie ktorá by bola určit cenovo lepšia aj do budúcna,stočne ide z roka na rok na hor
Odpovedať
Obec uz nemoze aj keby ako chcela cerpat eurofondy na TVOJU kanalizaciu. Tie eurfondy su davno uzavrete,skontrolovane vyplatene-preinvestovane. Obec predsa nemohla vediet ze tam kde ty potrebujes ma urobit sachtu, to by ich mohla po celej dedine urobit aj 500 a vyuzilo by sa 20 postupne a co ostatne? - vyhodene peniaze. ved sachta niekde blizko teba asi je uz urobena ak je kanalizacia na ceste a susedia su napojeni,tak sa napoj tam, ze potrebujes cerpadlo je tvoj problem,aj to ti maju platit? Este aj sachtu na vodu nie? To by sa mohol kde kto ozyvat aj o 5-10 rokov,ze chce z eurofondov hradit svoje pripojky. Ked kupujem pozemok bez IS,musim ratat s dalsou investiciou do nich.
Odpovedať
@atlaska no ved práve ,,,v obci je osadených xšácht a iba pár percent ich je v prevádzke,,samozrejme ich to nestálo ani € a tie domy čo aj vtedy mali mať šachty ich jednoducho nedostali lebo sa minuli pre tých čo píšem vyššie. Neobuvaj sa do mňa,,, to predsa nemyslíš važne napojiť sa do susedovej ,každý to má vo svojom dvore :-D ak si čítala unas by ma vyšla kanalizácia 4000€ je tlaková a tá musí mať čerpadlo výkonné čo ja asi drahé.iné gravitačne/samospádové/ to nemaju. Chceme lacnjšie riešene aj ta Čov by hádam šla ale nám to proste nedovolia ,,,,bud si to dáme za tie peniaze alebo ,,,máme smolu...Vlastne už nebudem reagovať,,,lebo asi žijem v inej dimenziii ako ty,,,ja som kupila dom v ktorom mala byt automaticky šachta ,robila sa kanalizacia cez projekty EU a asi fungovala korupcia ,,jeden dostal druhý nie,,,
Odpovedať
@lubosu tu je tlakova kanalizacia a sme ccca 5Om od prípojky ,,,obec platila vtedy za šachtu s čerpadlom a ovladacím panelom vtedajších 80 000SK dnes to je určite viacej .Neviem kolko stojí projekt ,potrubie plus a ta firma čo vykope otvor pre šachtu a potrubie,lebo sme v piesku tak to nejde ručne,zasýpa sa to
Odpovedať
@creator o to ide,že vodarne davaju ruky preč,že to je vramci projektu budovane,,,,teda myslím, že su ešte nejake neuvolnene peniaze niekde,,,a obec ,že niesu peniaze na dokončenie projektu,,,tak vyznajte sa v tom,,,aj mne sa zdá ta suma privelká a v tom nieje ani zaručný servis čo normalne robí vodarenska iným bezplatne,,nám by to nerobili,lebo je to moja sukromná akcia,,,to ma na tom hnevá.Ja si ich výjazd budem musieť platit ,,,
Odpovedať
Profilova fotka
@eevapa urcite to tolko nebude stat, ja mam teraz za sebou realizaciu kanalizacie350metrov a vodovodu250metrov , su to hlavne liniove stavby k 9 pozemkom, podla cenikovych cien to malo stat 126000eur, ale ono nas to stalo 24000eur, preco lebo vyhrala najnizsia ponuka, najvysia bola 75000eur. Chcem povedat ze treba dopytovat a hladat firmu ktora to spravi lacnejsie ako tych 4000e. Urcite najdes. Staci aj zivnostnik-vodar. Bager berie 30e na hodinu, budes ho potrebovat max na 8hodin a to uz prehanam. Ono zas zalezi ci nepojde pripojka aj cez cestu atd. Mozem ti odporucit aj projektanta, len je z Kosic,a tam moze byt problem, niekedy sa neda robit projekt bez obhliadky skutocneho stavu, co by stal projekt na tlakovu pripojku neviem, na obycajnu to vychadza na 100e. Este otazka, predchadzajuci majitelia domu mali co, latrinu?
Odpovedať
@lubosu toto je uplne jednoduchá stavba prípojka pred bránou,takže len od domu k šachte a zbytok rovná línia k prípojke,,,uplne jednoduchá stavba s vodarom v dome ;-) asi sa skutočne pozrem na dopyt či vobec nejaka firma pojde taku prkotinu robit a či nam to kanalizacie ako sukromnu stavbu schvália,,,dík za info ,,,pomohlo :-)
Odpovedať
my sme mali jednu sachtu so susedom-kanalizacnu, nie vodomernu. Robili nam to vodarne. Teraz nemame na pozemku ziadnu kanalizacnu sachtu a ani susedia,vsetky su na ulici a su aj spolocne. A platili sme za ne vsetci. nemusis to nechat urobit vodarne,tie ta len napoja. Si dost daleko od pripojenia, takze pred domom ani kanalizaciu nemas,takze ani sachtu. Pises ze sa to robila pred vyse 5 rokmi, takze obec mozno aj zbierala kto sachtu chce a kto nie, no a majitel toho domu vtedyasi nechcel. Bohuzial kupila si dom bez kanalizacie. To nemate ani zumpu?
Odpovedať
@lucka1987 lucy prečítajte si zákon čo sa týka týchto vecí ...my sme to našli na nete..tam je čosi o malých stavbách či o čom to bolo..s mm sme to čítali..a riešili ..skús takto každý sme osobitný "prípad" ku každému z nás sa úrady správajú inak..viem že už nechcú povoľovať čističky ani žumpy(tú by som nechcela ani ja skôr už čističku aj keď s čističkou treba opatrne)..a tlačia ľudí do kanála..veď v pohode pripojím sa aj platiť budem, ale už to preháňajú..porobme im cesty siete diaľnice..a oni to dajú podobnej firme ako skytoll a oni budú ryžovať...
Odpovedať
@zuzinka0101 cisticka u nas nie je povolena, sme orchranne vodne pasmo ci co. zatial mame mat zumpu v obci do 5 rokov bude kanalizacia spustena a vacsina sa ma pripojit
Odpovedať
@lucka1987 mne už len názov žumpa robí husiu kožu (zaujímavé že v ochrannom pásme je povolená a čistička nie)..čistička mi príde taká čistá máš aj zbernú nádobu mimo nej vodu potom využívaš v záhrade a pod...brat ju má teta ju majú zatiaľ sú spokojní..žienky tu sa bavili o tom že keď je čistička tak by sa malo dávať do prania menej prášku aj všetkých chemických prípravkov..jedlo by sa malo vyhadzovať len do koša nie do wc a pod. má to určité pravidlá...sama som zvedavá ako to poriešime my..
Odpovedať
@zuzinka0101 viem maju ju nacierno z rodiny viacerí, ale nepotrebovali kolaudaciu, my mame zas zumpu ako podmienku kolaudacie... a to sme chceli cisticku.. nechapem
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?