Navrh odpadov pod domom-špecifické

Zdravím, idem stavať RD svojpomocne, práve riešim návrh rozvodov pod domom. Zatiaľ nie je možnosť kanalizácie, bude žumpa. Do žumpy chcem púšťať len samotné WC-ká a do trativodu všetky umývadlá a vaňu. Uvažujem nad tým, ako to urobiť aby v budúcnosti, keď sa možno raz podarí kanalizácia, napojiť každý odtok na kanál. Teda najlepšie je asi viesť vývod do žumpy a do trativodu čo najbližšie pri sebe mimo základy, aby sa to dalo v budúcnosti prepojiť medzi sebou. Spády by mali byť poriešené spôsobom, že vývod do trativodu zo základu bude o cca o 10cm vyššie ako kanalizačná rúra, teda spádovanie bude bez problémov. Máte niekto nejaký iný nápad? Dosť sa obávam severnej strany, nebude to robiť problém? Som posledný dom v obci a za mnou len velké pole a dosť tam fúka a je mrazivo, no nie som ani pod Tatrami a ani na Orave....Vopred ďík za postrehy....
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Modra ciara od 5ky k 3ke cez tkus dopojit 2ku lebo nasledna zakruta na cervenu trasu je moc zalomena
Odpovedať
@roxo99 skus porozmyslat nad korenovou cistickou @jan45 sa tomu venuje
Odpovedať
@wolodymyr dobry postreh,dik
Odpovedať
@roxo99 Čiže pozemok a spodnú vodu zamoríš saponátmi, mydlom, šampónom a pracími práškami? Máš povolené odvádzať vodu z umývadiel do trativodu?
Odpovedať
@chrobak7 mam asi take povolenie ako kazdy v obci
Odpovedať
@roxo99 OK, keď je to v obci bežné... =-) Tak som ticho.
Odpovedať
Nebude to cisty trativod, zvazujem aj vybudovanie samostatnej nadrze na tento odpad, ale to je ina kapitola. Ja teraz riesim len prepojenie ako je uvedene vyssie.
Odpovedať
@roxo99 AKo hlboko pod terénom sú vývody z domu? Kde bude v budúcnosti kanalizácia?
Odpovedať
vyvody z domu budu cca 70cm pod urovnou terenu a pri zumpe nejakych 120cm pod urovnou terenu. Kanalizacia zatial nie je riesena vobec...Zumpa je od vyvodu z domu 20metrov
Odpovedať
prípadne mozem dat vyvod do zumpy 50cm po teren a pri zumpre bude 100. chcel som sa drzat nezamrzavych hlbok, aj to neviem ci to nie je zbytocne hlboko.
Odpovedať
@roxo99 Tak to by som sa mrazu vôbec neobával, to je dostatočná hĺbka, pokiaľ nepríde doba ľadová. A urobiť 2 vývody blízko seba a ak raz bude kanalizácia, tak to odkopeš a spojíš. Ten kanál som sa pýtal preto, lebo dobré by bolo zohľadniť jeho možné umiestnenie, aby si potom nemusel potrubia ťahať okolo celého domu do kanalizácie.
Odpovedať
prave z ohladu na tu moznu kanalizaciu v buducnosti som to navrhoval prave takto. Kanal sa nasledne napoji do kanalizacnej sachty , ktora bude pred zumpou. V akej standardnej hlbke pod terenom sa robia vyvody odpadov?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@roxo99 v rure nema co zamrznut ak je spad a dostatocny priemer rury.
Odpovedať
@roxo99 Ak to chceš raz spojiť, musíš obidve vetvy smerovať rovnako, len tú trativodovú teraz otočíš za posledným vývodom naopak. Pri 4 vynecháš mimo domu odbočku a 1, 2, 3, 5 budú mať vývod cca meter za ňou. Tam to teraz zvrtneš o 180 stupňov do trativodu a potom zrušíš. Prípadne na tom prudkom zlome urob pre istotu revíznu šachtičku...
Odpovedať
Profilova fotka
@roxo99 kým dostanete SP bude už v platnosti Vodný zákon, že musíte vyviezť zo žumpy toľko vody ako spotrebujete, takže trativod je nanič, kanalizácia skôr nebude ako bude, životnosť čov je cca 20 rokov, takže to riešte hneď komplexne. A žiadnu kanalizáciu neťahajte popod dom ale von a okolo.
Odpovedať
@dedo758 Uvazoval som aj nad takouto alternativou ale obavam sa toho otocenia o 180stupnov, snazim sa co najmensimi uhlami vyjst z domu von tak, aby to bolo dobre aj na trativood aj na pripadne prepojenie na zumpu...uz 2.den si to tu vykreslujem a hladam moznosti....
Odpovedať
@jan45 Dakujem za reakciu, neviem kedy pojde do platnosti ten vodny zakon, kazdopadne nebude sa vztahovat na starsie stavby kde viem, ze maju komplet vodne odpady vedene do sancov pred domom....
Odpovedať
@jan45 "A žiadnu kanalizáciu neťahajte popod dom ale von a okolo." toto som mal citat pred rokom aj nieco.... Ja somar ze som tak neurobil.
Odpovedať
@panak no vidis, a ja som mal obavu tahat to hned von z domu.Ake problemy mas s kanalizaciou, ze teraz banujes?
Odpovedať
@roxo99 zatial ziadne ale zem pod nou bola zhutnovana a bojim sa zistit ako to vyzera po case ked si sadla. Budem musiet obetovat peniaze na prehliadku kamerou ale netusim co urobim ked to nebude v poriadku.
Odpovedať
Profilova fotka
@roxo99 zákon už platí, len kontroly sa budú robiť dva roky naspäť od r. 2020. A platí to na všetky domy, pretože na tie platil aj starý zákon, že žumpa je neprietočná nádoba, len stavebný zákon nemal riešený spôsob kontroly, automaticky sa predpokladal vývoz. A pokuty sú nie podľa sadzobníka ale priamo v zákone s citáciou "nedajú sa odpustiť". Síce som zvedavý kam budú vyvážať 33% odpadovej vody keď čistiarne sú schopné pojať len 7 % naviac, ale to už bude riešiť nová vláda a parlament.
Odpovedať
@panak pokial zem bola pod nou zhutnovana, tak preco mas obavy? Ved x ludi to takto robi a malokto ma s tym problem....asi by som sa tym velmi netrapil pokial nemas nejaky problem s odpadom....
Odpovedať
@roxo99 Videl a pocul som o Y ludoch co s tym problem maju a museli vyburat v strede domu dieru do zakladovej dosky. X+Y=Z .... Z je celkovy pocet ludi s kanalizaciou popod dom. ;-)
Odpovedať
@panak :-) moze byt, takze radsej vsetko vyvediem radsej von z domu hned ako sa bude dat vyliezt von, aby nenastali problemy v buducnosti....presvedcil si ma :)
Odpovedať
@roxo99 len to nie.... nikoho presviedcat nechcem. Ja nie som stavbar iba "investor" :-) Ved sa porad s odbornikmy. Ja som o tom nic nevedel na zaciatku len od kedy staviam viacej pocuvam co ludia na pive hovoria.
Odpovedať
@panak to nevadi, ale ma to nieco do seba.Aj v prispevku vyssie to bolo odporucane. V mojom pripade bude asi lepsie vyjst spod zakladu von cim skor.
Odpovedať
Profilova fotka
@roxo99 zaujímavé riešenie trativod. To pri kontrole žumpy nabehne ako deravá žumpa.
Odpovedať
No u nás kým nebola kanalizácia mali všetci " vodotesné " deravé žumpy s trativodmi ....určite by som riešil ČOV ,ale vypúšťať vodu z umyvadiel vane len tak.....veď to sa tak robilo 1938 možno..že niekto môže takto dnes uvažovať?......
Odpovedať
ten napad s trativodom bol zruseny. Bude sa riesit COV.
Odpovedať
@daralbajda Kanalizácia v obci nie je, žumpár má jeden vývoz do 20 minút, takže asi tušíme kde to končí a odpady z kúpelne do žumpy zvedené ani nikdy neboli. Končia za domom pod kríkmi, kuchyňa v priekope. A funguje to tak už aspoň 40 rokov...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?