Môžu byť odpadové rúry vedené po vonkajšej strane múru?

chcem sa opýtať, či mi vie niekto poradiť, či môžu byť vedené rúry z odpadu (z kuchynského drezu) po vonajšej starne múru domu, nie vo vnútry, nieje tam riziko že to v zime zamrzne? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Samozrejme ze mozu - v anglicku... U nas ti to zamrzne...
Odpovedať
Riešiteľné to je aj na vonkajšej strane. Podľa toho, ako to máte a čo zamýšľate. Predpokladám, že šedá rúra nemá byť zároveň okrasou domu a tak je možné zabezpečiť úsek s malým spádom proti prípadnému namŕzaniu. Inak ale si nemyslím, že by mohlo v odpadovej rúre niečo zamrznúť tak, aby to vadilo prietoku. Keďže to odteká, nemá kedy.
Odpovedať
Profilova fotka
No až také jednoduché to nie je, záleží od polohy a spôsobu použitia. Pri použití väčšieho priemeru a jednorazových prietokov to môže vydržať aj silné mrazy, ale napr. drez, kde sa používa aj menšie možstvo vody na opláchnutie, je rizikový. Najviac mrzne v noci, potrubie sa ochladí a malý prítok v ňom celý namrzne. Na tom namrzne ďaľšia dávka a tak to pokračuje. V meste kanalizáciu ohrieva teplý vzduch z podzemia, pri rodinných domoch končí potrubie v žumpe alebo čov, nemá zdroj tepla. Takže neviem.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ak je dostatočný spád, nemá tam čo zamrznúť. Potrebné je zohľadniť rozťažnosť plastových rúr. Rozhodne použiť PP odpadové rúry spájané na hrdlový spoj s tesnením. Rúry by však mali byť zakryté, aby neboli exponované na slnku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?