Môžem mať aj čističku, keď v projektovej dokumentácií je iba žumpa?

Problém je v tom, ze by som chcel mat čod, ale v projekte je žumpa, nechce sa mi vybehať papiere okolo čod a tak premýšľam, že do kolavacie dať iba žumpu, max. do 4 m3, pričom ešte pred tou malou žumpou bude čod. Ma už niekto s takýmto riešením skúsenosti?
Odpovedať
Profilova fotka
Tak skratka domovej čističky odpadových vôd sa väčšinou označuje ČOV - ale to je jedno, to je iba na okraj ;-) Takže celý zložitý proces vybavovania papierovačiek okolo čovky (tiež som mal v plánoch žumpu) bol asi takýto:dal som si vypracovať projekt ČOV (100€ /2 dni čakania), zašiel som na stavebný úrad, povedal som čo potrebujem, tam mi pani vytlačila tlačivo /tuším ustúpenie od zámeru výstavby žumpy a riešenie domácou ČOV- trochu som to možno skomolil) zajdeš na životné prostredie a podáš žiadosť (+ projekt + 33€ kolok + list vlastníctva a kat. mapa) Do mesiaca by ti malo prísť stavebné povolenie na výstavbu malého vodného diela - ČOV, ( u mňa to trvalo trochu dlhšie, lebo sused sa sťažoval, že nemám okná podla normy =-) tak sa to uradne podstúpilo, ako sťažnosť a neopodstatnená sťažnosť bola zamietnutá) pokiaľ susedia nebudú namietať - čo by mohli (oprávnene), ak by si mal napr. čovku do 15m od ich studne...o iných argumentoch na uznanie neviem.... A dostaneš to stavebné povolenie, ak v obci nieje kanalizácia, alebo nieje v štádiu realizácie.... Ak už budeš mať stav. povolenie na čov, tak aj keď by ťa obec predbehla s výstavbou a kolaudáciou kanalizácie, nemusíš sa napájať na kanalizáciu...V prípade, že by si mal žumpu, si povinný ty a aj každý sa pripojiť ( a aj v prípade nepripojenia ti bude fakturované paušálne stočné - a aj ten čo má čov neoficiálne- bez povolenia živ. prostredia) ...takto som bol informovaný na životnom prostredí -oni to majú pod palcom.... A ešte posledná vec....pri kolaudácii sa bude kolaudačná komisia zaujímať o riešenie odpadových vôd, bez toho neskolauduješ...a robiť aj žumpu a aj čov-ku je trochu dosť finančný prepich. Na záver dodám, že vybavovanie týchto papierovačiek oproti stavebnému povoleniu je brnkačka...
Odpovedať
my sme to spravili jednoducho.... urobili sme na zbernej nadrzi (ktoru mame z cisticky) betonovy poklop... to bola akoze zumpa (ktoru mame v projekte) a bolo. Cisticku sme prikryli, postavili na nu karu a bolo. Nam sa papierovat teda nechcelo..... Kolaudaciou sme prebehli bez problemov.....
Odpovedať
Tak presne toto riešime my, a spravili sme to takto: Odfotili sme geometrický plán, tam sme len rukou nakreslili, kde približne je ČOV, zaniesli na OÚ, kde sme zaplatili 10,- EUR za ohlásenie drobnej stavby pri RD a potom sme to zaniesli s ostatnými papiermi na stavebný úrad a hotovo. Bez problémov skolaudované.
Odpovedať
Profilova fotka
sancta simplicita, žasnem
Odpovedať
ono vyzerá to tak, že každý úrad postupuje a posudzuje podľa "svojho ....." lebo toto čo ste tu opísali je sen ktorý som ešte nezažil. ono ak nie je prírodný recipient tak ti tu ČOV životné ani nepovolí (ale zrejme nie každý úrad). za ďalšie je rozdiel tiež v akom štádiu to riešiš, lebo ak je to samostatná vec tak stačí "ohlásenie" + povolenie od životného prostredia, ale ak to riešiš počas platného stavebného povolenia pred kolaudáciou, tak po mne chceli zmenu stavby pred dokončením. takže jeden štát ale nie jeden meter na riešenie toho istého problému - vivat SLOVENSKO!
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?