Máte skúsenosti s čističkou odpadových vôd?

Profilova fotka
Zdravim ma niekto skusenosti s cistiskou odpadovych vod ,,,? Aky je postup ,povolenia atd ,,vystaci to ,bude to stihat nakolko v urcitom useku kde stavia dom nie je kanalizacia a ani nie je kde pustat vodu ,, okolo nove parcely a sme na ornej pode respektive vytvaranie novej ulice dakujem
Odpovedať
@skin1984 na cistickh je tu najvacsi odbornik @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@skin1984 v prvom rade treba ist na odbor zivotneho prostredia ci vobec povolia. Z toho co pises je to pomerne nepravdepodobne.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj mne sa zda asi ze nie ze musi niekde odtekat takzvana cista voda ...nie
Odpovedať
Profilova fotka
@skin1984 áno, je to vsak. Potrebujete hg posudok (nie prieskum), ale to by všetko mal vedieť projektant čo robil kanalizáciu
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 projekt nesedi ani nie je zatial dom mal byt ciastocne podpivniceny a je teraz cely ,kanalizacia z domu je celkom inde zvedena kvoli vyskovemu rozdielu je to cele ine ,tak neviem co stym teraz ,,,zumpa - Čov ,,,?!! Spotrebu v byte 4 clenna rodina spotreba vody 200 m3 vody to zname vsetko v kanalu ,V dome kde dam tu spotrebu a to este treba pocitat dazdovu vodu - riesenie trativod na svojom pozemku.Zumpa 10-15 m3 to je vo vypocte ze by som ju musel kazdy mesiac dat cistit co je tiez nemala polozka ...
Odpovedať
mna by k tym cov zaujimalo jedno. cisticky bez elektriky existuju? su spolahlive?
Odpovedať
Profilova fotka
@skin1984 problem je, ze vsakovanie povoluju velmi neradi a zriedka. A ak je v dedine kanalizacia, len zrovna v useku kde si ty nie je, tak sa zdrahaju povolit akukolvek COV a teoreticky nemusia povolit ani tu zumpu a budu vsetkych tlacit na dobudovanie kanalizacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@strme potrebujes tam dodavat vzduch, to be energie akosi nepojde...
Odpovedať
Skôr vybavíš povolenie na odpalovaciu rampu na jadrové rakety ako ČOV. Môžeš argumentovať, že celá dedina má trativody zo žumpy, že tvoja ČOV bude ekologickejšia, aj tak nepochodíš. Bohužiaľ.
Odpovedať
Profilova fotka
@strme áno, ak máte dobré spádové pomery, vegetačná ČOV sa s tým vysporiada
Odpovedať
@jan45 - mimo témy, niekde som čítal váš príspevok, že nádrž pred ČOV podstatne zlepší jej fungovanie, je to pravda? Aký objem doporučujete pre nádrž pre bežnú ČOV(4-6 ľudí, chata), ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x na chate MBČOV má ťažké podmienky a ani septik moc nepomôže. MBČOV potrebuje pravidelný prísun materiálu, to na chate nefunguje. To j epráve rozdiel, medi koreňovou ČOV, má veľký záber priestoru ale nevadí nepravidelná záťaž.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@skin1984 Ak by som ešte raz staval a v obci nie je kanalizácia, zvolil by som žumpu /teraz mám ČOV/. Napojil by som do nej iba WC, ostatné vody by som odviedol do trativodov. Takto by si žumpu vyberal možno raz za 3-4 mesiace.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo to nie je také jednoduché, ostatné vody mimo WC sú tzv. šedé, a podliehajú čisteniu, viac pre možné bakteriologické znečistenie a preto, že už sa nepoužíva mydlo ale iné chemikálie.No a pre vývoz je rozhodujúci údaj z vodomeru.
Odpovedať
Profilova fotka
@topvideo rozmyslal som aspon kuchynu ,sprchvy kut tiez dat do trativodu...??!!!
Odpovedať
@topvideo Dúfam, že by sa našiel dobrák, čo by ti o poriadne znepríjemnil.
Odpovedať
máme čov a vsakovaciu jamu. Máme aj hydrogeologický posudok - ten dal vypracovať projektant Čovky. Na životnom problem nebol, pretože vedia, že v našej časti (exravilán) nikdy kanalizácia nebude. Na základe geol. posudku nám vsakovanie povolili (potok sme nikde nablízku nemali). Používame len eko prostriedky. Čítam, že vytvárate novú ulicu, tak neviem ako to bude s tým vsakovaním. My máme suseda 20m z jednej strany a z druhej 35m.Vsakovaciu jamu máme 90m od domu a pod naším pozemkom je už len lúka.Takže nie sme natlačený dom na dome. Tu sú pozemky široké od 22-50m a dlhé 80-120m.
Odpovedať
Ehm nic v zlom, ale davat do trativodu vodu z domacnosti je asi taka blbost ako zateplovat z rebrika...
Odpovedať
Profilova fotka
tak ako pise @milos35 v nasej dedinke kanalizaciu nemame tak sme vybavovali cov, uradnici nam vyslovene hadzali polena pod nohy, natahovali terminy, stale nove a nove potvrdenia... nastastie to uz je zanami, cov je skolaudova. byvame treti rok a nasmu susedovi este zumpu nikto netahal, ale to nikoho na zp netrapi hlavne ze pri novostavbe musis vydokladovat aj reviziu elektriky ku kompresoru :-x
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren ach jaj...ďakujem za prianie. 8-)
Odpovedať
@topvideo To bolo hypotetické. Povedal si ,,ak by som ešte raz staval" a preto ten budúci čas v úvahe. Neber to osobne. To prajem každému kto tak uvažuje, alebo by uvažoval. To znečisťovanie sa už raz musí zastaviť.
Odpovedať
@topvideo takže vypúšťať mydlovú a znečistenú vodu do pola na pozemky iných ľudí, poprípade do rigolu kde postupne znečistí seiment , spodné vody a možné blízke studbove zdroje je podľa teba OK, ved ked to tečie inam nikoho neptrápi. V našej dedine nie je vyše kanalizácia, a ľudia si fekálie puštajú rigolom celou dedionu, je to nechutné či v zime alebo v lete, všetky studne v blízkom okolí takéhoto potoka sú nepoužiteľné, a žep rečo máme všade dusičnani!! Ved akým problém máš s cističkou, eletrina? ano moj vyducový kompresor má príjkon 60w a ide nepretržite čiže 525kwh ročne. A potom tí zumpíri ked sa nikto nepozre vypúštajú kade ľahkšie, ja by som za to dal likvidačné pokuty. !! A uplne navačšia drzovka je ked príde fakál vytiahnuť a potom ho vidíš ako to vypúšta pod lesom , gravitáciou zase do tej istej dediny! Ked také niečo vidím okamžite zastavuje autom a natáčam video ! to znečistovanie raz musí skončiť.!
Odpovedať
@janopopovec tak to uz je ale ina kava. nam bohuzial nepovolili cov a sme odkazani len na zumpu, no clovek si tak nejak proste uz zvykol no pevne verim, ze zumpari chodia na cisticku a vypustaju to tam
Odpovedať
Profilova fotka
@janopopovec prišla Vaša chvíľa, od 15.3. platí dodatok zákona, za nevývoz žúmp sú tvrdé pokuty, ani tak nejde o pokuty ale úradníci musia dostať upozornenie, že zákon, ktorý žiada vyvážať žumpy, nedáva riešenie kam vyvážať. treba po dedinách nahlasovať situáciu, posielať sťažnosti, úradníci pchajú hlavy do piesku, nepovoľujú ČOV, chcú žumpy, tak nech ukážu kam ich treba vyvážať keď CČOV ani neexistujú.
Odpovedať
@jan45 Ludia by sa nemali správať ako bonzáci ale mali by byť natoľko uvedomelý že budú k životnému prostrediu pristupovať zodpovedne. Neviem či zákon o zumpách v doterajšej podobe nevyžadoval aspon 1x ročne vyviest žumu a mať o tom potvrdenie. Aj keby sme sa už správali ako bonzáci a hlásili jeden druhého / zlé susedské vzťahy/ tak užívateľ tú zumpu dá 1x vyviesť a padla, Zbytok hadicou kade ľahšie. Videl som svojho nového / posldne nového/ sudeda poniže 30m ako večer tlačil do pola. Do čerta aj s tými žumpami! Mrzí ma to len pre jedno, mám studnu a výbornú kvalitu vody podborným rozborom aj čo do mikrobiorozboru, v okoli studní / mám 2 / k nim pristupujem ako k ochrannému pásmu vody, nedovloím si na svojom pozemku ani páliť nič čo nie je 100 bio a aj to v obmedznom množstve kvoli popolčeku a presaku do spodných vrstiev s dlhodobého hľadiska. Minule som niekde čítal že vedci zistili že aj obyčajný pohodený špak podľa štúdije znečistí 660l podznemnej vody. ! Pri normánom dome s osadenstovm 2+ sa aj 12m3 zumpa musí za mesiac zaplniť. A este nazáver, na nete som si stiahol vyhlášku ohľadom vývozu a čo všetko musí protokol po vytahaní zupmy / potvrdenie/ obsahovať, okrem iného aj miesto uloženia!! Potvrdnia aké vyžaduje zákon som hádam nikde nikdy nidky nevidel , len trápny paragon do vrecka/ ak už vobec! skor len taká kešenovka popri práci!
Odpovedať
@jan45 mozte dat prosim link toho dodatku?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?