Koreňová čistička odpadových vôd pre domácnosti

Máte niekto skúsenosti s výstavbou a fungovaním koreňovej ČOV pre domácnosti? Rada by som vedela, aké je vybavovanie povolení náročné, čo všetko k tomu treba. Aký veľký priestor je potrebný a aké podložie by malo byť pod ňou. diky...
Odpovedať
1
2
6
Profilova fotka
skus oslovit @jan45 on sa tym zaobera.
Odpovedať
@majkoj diky ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
je to normálna čov, úradníci sú z toho ešte na vetvi, ale v Martine som spolupracioval na dvoch, v Ležiachove a v Blatnici, tam by to malo prejsť. Treba 25m2, podložie musí posúdiť HG, najlepší je íl, spodná voda musí byť -2m. http://vegetacnecistiarne.blogspot.sk/
Odpovedať
@jan45 v Blatnici si priateľov kolega robil, tak asi myslíme toho istého človeka... tak ty sa tým zaoberáš ako projektant?
Odpovedať
Profilova fotka
@kobrtko áno aj. Niektoré som aj robil ale teraz spolupracujem s partiou mladých z Liptova
Odpovedať
@jan45 z Ivachnovej 8-)
Odpovedať
@doors454 "ta partia" si Ty?
Odpovedať
@kkartinka nie nie ale viem o koho sa jedna som zo susednej dediny
Odpovedať
@doors454 aha, ok :)
Odpovedať
Profilova fotka
@doors454 ekocisticky
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Dobrý večer, chcem sa spýtať niekoho na koreňovú čističku, kto ju využíva? CHcem vedieť ozajstné skúsenosti, pretože my máme normálnu čističku a nie sme spokojní. Ďakujem
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jargre mozem sa opytat,preco nie ste spokojny? my zvazujeme cisticku,ale dost sa toho obavam
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 Dobrý deň, začala som sa zaujímať o tieto ekočističky.../inak mám v pláne aj tu vašu brožúru/, len by ma zaujímala jedna vec...a dosť dôležitá, ako sa táto čistička správa v zime, keď je sneh a fotosyntéza asi pod snehom veľmi funguje, rastliny sú vo vegetačnom stave...?? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka je tam aj odpoveď,ale v skratke, robia sa aj ČOV bez rastlín, zasypané ako trávnik. Vo vegetačnej sa podieľajú rastliny okolo 15% na činnosti, toľko poklesne účinnosť, ale je to extenzívne zariadenie, Pre vyššie oblasti norma požaduje prepočet proti zamrznutiu, požaduje sa prekrytie ( priznám sa, že si to neviem predstaviť, kde by som zohnal fúru slamy a čo s ňou urobil na jar). Táto zima preverila niektoré teórie, skúsenosti sa budú uplatňovať ďalej.
Odpovedať
@jan45 priznám sa, že vam veľmi nerozumiem.. a keďže chceme COV s rastlinami..tak ako potom?
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka tá sa robí bežne, na zimu sa rastliny pokosia a skompostujú, príroda sa o ostatné postará.
Odpovedať
@jan45 tomu rozumiem, ale ako budú rastlinky "cistit"odpad, ked budu vo vegetacnom stave..to je, čo ste písali, že sa zníži o 15% účinnosť? lebo však na to, aby fungovala ekočistička - sú potrebné tieto rastliny, aspon som to tak pochopila..a keď budú "zazimované" - tak nebudú môcť čistiť...asi davam hlupe otazky, ale rada by som tomu celemu porozumela..Ďakujem za trpezlivosť ;-)
Odpovedať
@kattikka Vola sa to koreňová čistička. Prečo asi? Čistenie robia korene nie nadzemná časť.
Odpovedať
Profilova fotka
@kattikka rastliny nečistia odpadovú vodu, len spotrebúvajú produkty rozkladu a zlepšujú prívod vzduchu do voného prostredia. Rozklad a teda čistenie, zabezpečujú baktérie.
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajoz koreňová čov je laický názov, odborne sa to nazýva otvorený horizontálny štrkový filter s trstinovým porastom
Odpovedať
@jan45 no už som tomu porozumela...Ďakujem pekne za vysvetlenie. :-)
Odpovedať
@jan45 Krásne si to pomenoval, ale kto už potom tomu bude rozumieť :-D . A ten porast nemusí byť len trstinový. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 nie je problem s KCOV v tychto mrazoch ?
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajoz nechcel som sa rozpisovať, na domových čov sa trstina prakticky nepoužíva, skôr okrasné rastliny majkoj - hľbka je 60 cm, toľko to ešte nepremrzlo, treba chrániť šachty.
Odpovedať
Dobrý deň, robíme projekt domu a musíme sa rozhodnuť ako vyriešiť odpady. V našej oblasti kanalizácia nebude ďalších 10 rokov. Po študovaní sme zavrhli technickú ČOV a rozmýšľame nad KČOV. Zvažujeme tieto dve alternatívy: A) Čiernú a sivú vodu do septiku (odkalovacej nádrže), odtiaľ prepad do KČOV a výstup do zbernej nádoby. Septik aj zbernú nádobu pravidelne vyvážať fekálnym autom, nechceme použiť vyčistenú vodu ani na polievanie, nechceme kontaminovať vlastný pozemok. KČOV v tomto prípade má zmysel len v tom, že odpadovej vody bude menej, niečo sa odparí a niečo zúžitkujú rastliny. Vývoz odpadu tak bude menej častý. Otázka je, o koľko bude tej odpadovej vody menej oproti tomu, že by všetko išlo do žumpy, teda či to má zmysel. A či nebude problém s povolením, kolaudáciou atď. B) Čiernu vodu do žumpy a robiť pravidelný vývoz. Sivú vodu do KČOV, výstup do zbernej nádoby a touto vyčistenou vodou polievať trávnik. Keďže do žumpy pôjde len čierna voda, tak vývoz odpadu bude menej častý. Jedná sa o 3-člennú rodinu, čistiace prostriedky už teraz v byte používame ekologické, rozložiteľné, takže s tým problém nemáme. Ďakujeme za akékoľvek dobre mienené rady, prípadne postrehy, klady a zápory jednotlivých riešení.
Odpovedať
chcem sa spýtať či je treba vyvoz žumpi alebo nie
Odpovedať
Profilova fotka
@onedz nuz ak tam nemas ciernu dieru tak ano :)
Odpovedať
Profilova fotka
@kvazar je to moc komplikované a nákladné, KČOV sa dá legálne vybaviť @onedz od júla 2017 platí úprava Vodného zákona, za vyváženie žúmp sú zodpovedné obce. Starostovia to ešte ani nevedia. Nemusia vyvážať, majú zabezpečiť podmienky a sledovanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj hlasim ze nasa korenova COV (aj s krikovym bambusom) prezila tuto zimu excelentne,uz sa zeleni nanovo...
Odpovedať
Profilova fotka
@jargre Pytajte sa co potrebujete vediet. Mame po roku kontrolne laboratorne vysledky ,precistena odpadova voda ma vyborne parametre ! Plus je krasna a nezapacha ! V zahrade ju navstevnici nevedia identifikovat - vysoky,zeleny a kvetinovy zahon. Dominantna je u nas trstina
Odpovedať
1
2
6
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?