Interval vyťahovania žumpy

ahojte....ideme kupovat dom, ktory ma zumpu s obsahom 18m3 .... majitel tvrdi, ze oni ju vytahuju len raz rocne (pritom tam zije minimalne 5 osob)....my sme len traja....kolkokrat do roka ju budeme asi musiet vytahovat (bezna spotreba vody - umyvacka riadu, rucne umyvanie riadu, sprchovanie, kupanie syna v plastovej vanicke, splachovanie,pranie cca 3xtyzdenne)...vdaka aj za odpovede s inymi premennymi (ci uz iny obsah zumpy alebo iny pocet ludi), nejako si to potom vypocitam :D teraz nemam totiz ziadnu predstavu....a netusite, kolko take vytiahnutie zumpy stoji?
Odpovedať
Norma na cloveko/den je 120litrov .18ku neviem ci nejaky hovnocuc vytiahne vobec naraz , nema taku nadrz ..Mozno to ma nenapadny prepad a preto to davali vytahovat iba raz za rok .
Odpovedať
Profilova fotka
@taja22 podľa projektu ju mal čistit 12x do roka, takže ju používa ako trativod.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, my mame zumpu 7m3, bývame doma 3 dospele osoby a musíme ju dať ťahať každý mesiac. Neverím tomu, ze ju ťahajú len raz za rok... Ak neklame, tak ju musí používať ako trativod...
Odpovedať
Profilova fotka
U nás v Senci stojí vytiahnutie 7m3 35-40€, každý "hovnocuc" berie inak... Ale ani jeden nevie cucnut viac ako 7-8m3.
Odpovedať
Neverim, ze ak je ten dom trvalo obyvany a pouzivaju vodu v standardnych mnozstvach ako ini ludia v domacnostiach, ze to tahaju iba 1x do roka, pokial vsetko odteka a zbiera sa iba v tejto zumpe. Podla mna by im to malo vychadzat na tahanie cca 6x rocne. Priemerne si myslim, ze to vychadza pri standardnej spotrebe vody a 10m3 zumpe tahanie kazdych cca 5-6 tyzdnov. ;-)
Odpovedať
pokial by nebolo vsetko v poriadku, tak ako ma a pouzivaju to ako trativod, tak co s tym mam spravit, ked chcem mat vsetko podla pravidiel? a este - aj ja som pocula, ze najviac sa da vytiahnut na jeden raz 9m3....mam si teda zabezpecovat hovnocuc castejsie alebo trebars menej casto, ale hned dvakrat (na otocku)...myslite, ze vtedy sa da dohodnut nizsia cena alebo to maju nejako standardne podla m3?
Odpovedať
@taja22 mame 10m3 zumpu byvame 2 os. a davame vyberat 1x za 3mesiace cca. a vytiahne nam len 9m3 viac sa nezmesti do auta.
Odpovedať
Profilova fotka
@taja22 ak je tam dosť veľký pozemok, dajte tam čov, ja uredňostňujem koreňovú, ak chcete pokračovať stačí čerpať raz za dva mesiace.Aby to bolo kóšer, musíte mať doklad nielen o vyčerpaní ale aj o odvezení na čov od vodární.
Odpovedať
@jan45 Ako je to s recipientom pri korenovej COV? Kam to bude odtekat pri beznom pozemku? Povoluju to tie SU?
Odpovedať
Profilova fotka
koreňová čov je len iná technológia ako strojová, povoľovacie konanie je rovnaké. Keď nie je potok, púšťa sa do vsaku, ale ten teraz väčšinou nepovoľujú. Výnimku tvoria osamele stojace budovy bez možnosti napojenia na kanalizáciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@taja22 je to rozne... vsetci naokolo mame 10m3 lebo zumpar aj tak viac nezoberie. My vytahujeme kazdych 45-50dni ako sme doma, to tu zijeme dvaja.. sused vytahuje kazdych 90dni a tiez su dvaja, obsused vytahuje kazdych 30dni a su traja.. takze na toto nie je ziadna norma... ale myslim ze tych 18m3 nepouzival ako zumpu, lebo ak by ju zaplnil ako my 2x 10m3 tak za 90dni cca musi ist von lebo sa nebude dat nic robit v dome, nebude odtekat, takze ju ma ako trativod z dazdovej vody ako pisali.. mozno je ta zumpa stara a pouziva ju na toto, alebo ma zumpu prevrtanu aby mu voda odtekala a to nasledne kompletne spini podzemnu vodu. Ak mate vodu , resp. kanalizaciu v lokalite moze ti to byt jedno, iva k vztahu k zivotnemu prostrediu... my mame vsetci studne a spolocne sme udali suseda velkeho machra ktory si sam postavil zumpu, zohnal si certifikat a nepreslo mu to.. my platime drahe zumpy vyvozy aby sme mali dobru vodu a on bude pustat tie jeho vykaly do podzemnej vody do studni... no koniec, takze moze byt ze ju ma prevtanu a vytahuje iba raz rocne tonahromazdene.. vtedy chapem ten interval.. a stoji nas to 28eur/10m3/vyvoz
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto to ste dobrí, za 18€ by sa inde s tým nebabral( 10€ je poplatok na čov, ten som odrátal).
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jan45 mozno preto ze cisticka je cca 10km od nas len ? neviem...
Odpovedať
Profilova fotka
@andyfoto tak to možné je, ale cenu máte dobrú.
Odpovedať
Bezne sa plati 30-50€ za fekalny voz.. Vynikajuca cena, vsetci su spokojni. Firma si co-to zarobi, najblizsia COVka sa az tak nezapoti a obcan? Obcan ma aspon dobry dovod pustat splasky do potoka, spodnej vody alebo do zahrady..
Odpovedať
dakujem vsetkym pekne za rady a nazory....tak si to este raz preverime...pretoze zumpa je vraj z roku 2008, takze tam fakt hrozi, ze je prevrtana...skusime majitela pritlacit k muru, bud to da do poriadku alebo nech ide s cenou dole, aby sme mohli dat spravit novu zumpu...este je mozne, ze kecal s tou intenzitou vyberania, aby nas nalakal na kupu :o) skoda, ze tam nie je verejna kanalizacia...je to dost v kopci, ziadosti uz vraj bolo vela, ale starosta nam rovno povedal, ze tak skoro a take lahke to tam nebude, takze ostava len ta zumpa...voda tam je natiahnuta, ale tiez by sme si chceli vykopat studnu, minimalne na polievanie zahrady...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@andyfoto prosím kontakt na žumpára čo Vám ťahá. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@daniela022 Ahoj, uz nam netaha... problem s vyvozom, riesi sa to , momentalne nikto z dediny nevyvaza, uz vyse tyzdna. Alebo ak chces, tak cena je stanovena na 120eur, kedze sa ide az do DS.
Odpovedať
@andyfoto fuuuu strašne veľa. Ale ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@daniela022 to ano, cisticka nema kapacitu, pred tym sme mali 38e a behom dna ze ked chceme tak 120e :D :D :D tak nakoniec vsetci cakame co sa vybavi s inou cistickou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Zdravim seckych..taka otazka. Uz som ju polozil aj inde ale ostal som bez odpovede. Tak skusim tu. Trosku som sa neskoro zobudil a zbadal som ze zumpa uz uz bude plna a bola sobota (zumpar moze az v pondelok). Tak som dal rodinu do pohotoovstne stavu a fakt sme celi den vypustali len min. vody (ziadna pracka, umyvacka, zbytocne splachovanie, umyvanie riadu). Som to postupne sledoval a prekvapenie nastalo na druhy den rano. Ked voda v zumpe akoby klesla o cca 20cm. A teraz fakt neviem preco. Mam tam nasadene bakterie. Ale neviem ci dokazu tak rychlo fungovat resp ci to mohlo nejak sadnut. Alebo ta druha moznost je ze tam je diera v zumpe. Ale to sa mi nezda kedze je to novostavba kolaudovana v roku 2010. Tak predpokladam ze by to nepreslo kolaudaciou (kolaudoval to predchadzajuci majitel). Trosku sa obavam tej diery lebo mam studnu na pozemku ktora je zdrojom pitnej vody. Este dodam ze zumpa sa mi naplnila za cca 3 mesiace. Sme 2-ja plus pol rocne babetko a vacsinu vikendov sme boli mimo domu.
Odpovedať
Profilova fotka
základný údaj : objem žumpy. Za tri mesiace (100dní) ste štatisticky spotrebovali od 20 do 30m3 vody, takú veľkú žumpu asi nemáte, takže jednoducho tečie to von. Kolaudácia je len forma, ešte som nevidel robiť skúšku počas kolaudácie, prikladá sa len papier a aj keď je správny, priesak sa zabezpečí dodatočne. Ale skúste si pozrieť http://vegetacnecistiarne.blogspot.sk/, ak máte väčší pozemok, vyrieši to problém. Súčasná žumpa by sa využila na prečerpávanie do čov, odvážali by sa len zahustené kaly, tak to robíte aj teraz, len nekontrolovane.
Odpovedať
Dakujem za odpoved. Rad by som riesil cisticku a stary majitel to chcel riesit tiez ale je problem s povolenim (jedna s ao zitny ostrov). Zumpa je tusim 10m3. Skusim sa spytat na to majitela ze ci robil nejaky zasah do zumpy. Ale nie som si isty ci sa prizna. Je nejaky sposob ako sa to da overit na zumpe ktora je uz v prevazke ci tam je diera?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zisťoval som koľko stojí inde čerpanie žumpy a nazrel som aj sem..k tejto 2 roky starej otázke od taja22 sa vyjadrím aj ja: Bývalý majiteľ nemusí klamať,že čerpá žumpu iba 1x ročne.A nemusí mať z nej ani tajne urobený trativod.Pokiaľ vypustí do kanalizácie napr. 50m3 ročne a žumpa má iba 18m3 sa mu naplní za cca 3,5 mesiaca.Rozdiel -32m3 mu unikne cez dosadaciu plochu stropu žumpy a infiltruje sa do okolitého terénu.Hovorím o betónových žumpách.Voda,aj odpadová,keď je pod tlakom,si únikovú cestu vždy nájde..a majiteľ o tom ani nemusí vedieť.Tých 32m3 ročne = 32000litrov:365:24:60 = 0,06 litra za minútu,čiže preplnený poldecák za minútu.Pri obvode stien žumpy napr.2x3m,čo je 10m je takýto priesak nepozorovateľný.On ťahá žumpu "preventívne" raz ročne,aby sa mu neupchala kanalizácia.A možno by mu stačilo aj raz za dva roky,pokiaľ má žumpu dosť hlboko a je v nej taký pretlak,ktorý zvýši priesaky žumpy.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaropetrik popisujete to logicky a aj to tak funguje. Myslím si, že za určitých podmienok by to slúžilo ako septik s trativodom. Problém je v tom, že tento proces nie je riadený a presne podľa "si únikovú cestu vždy nájde" môže si nájsť cestu najmenšieho odporu a to je priamo do studne, ktorá je väčšinou nižšie a voda do nej vteká z okolia. Preto sa dáva za septik a čov vsakovcí priestor, ktorý sa dimenzuje podľa podložia a hladiny spodnej vody aby sa čo najviac nečistôt zadržalo vo vyhradenom priestore a umožnil dlhodobý rozklad. Že si to nemusí všimnúť je možné, ale aj obce si neplnia zákonné povinnosti, keby porovnali spotrebu vody a vývoz, zistili by to. Ak má vlastnú studňu, tak počet prihlásených obyvateľov je tiež informácia. Že vykladám smetnú nádobu raz za mesiac, pretože triedim odpad a som sám, nebráni plateniu za počet prihlásených osôb, aj keď sa tu zdržia len pár dní.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
obnovujem tému cena za vytiahnutie žumpy cca 8 m 3 ŽA okolie,dík?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
Prepočet je ľahký. Pozri si koľko ročne spotrebujete vodu, to je čo ide na kanal. To máte na ročnom zúčtovaní. My máme cca 150 m2 ročne. T.j. mesačný vývoz by bol treba čo je cca 900 eur ročne. Všetky kecy sú len hlúposti ako nalákať kupci. Predpokladám že cez 100 m2 fekalneho bordelu si vypúšťa/presakuje zámerne do zeme na pozemku dlhodobo. Hnus ako ľudia šetria a ešte sa snažia to predať ako výhodu potenciálnemu kupcovi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?