Dažďové zvody - hluk

Je normálne, že počas dažďa sa dosť výrazne prenáša hluk padajúcej vody cez dažďové zvody do interiéru? Pri slabom daždi počuť zvuk priamo vo zvodoch, kde akoby zvuk rezonoval. Pri silnejšom daždi sa k tomu pridáva zvuk dopadajúcej vody na tie plastové koše (alebo ako sa to nazýva)...tento zvuk viem vyriešiť napríklad nalepením nejakej gumy na miesto dopadu...neviem ale vyriešiť hluk, ktorý prichádza priamo zo zvodov. Zvody sú plechové, nie plastové. Otázka ale je, či tento zvuk je normálny alebo to nie je technologicky správne spravené a treba to nejak napraviť... Jedná sa o RD bungalov, novostavba, zateplenie polystyrénom.
Odpovedať
Profilova fotka
@driver123 a predpokladám tenké steny. Do objímok zvodov dať penové vložky a neuťahovať napevno.
Odpovedať
O tomto probleme som pocul, ak su zvody v izolacii (polystyrene). Je to aj vas pripad?
Odpovedať
@jan45 mury mam hrube 30 cm, tehla...na tom je 12 cm EPS. @quako2 myslim ze to je presne moj pripad. Riesenie s penovymi vlozkami sa mi pozdava. Bolo by zaroven dobre predlzit uchytenie cez EPS az do tehly?
Odpovedať
Profilova fotka
@driver123 nesprávne je už uloženie v PS, okolo potrubia musí byť medzera.
Odpovedať
@jan45 moja chyba, zle som pochopil...zvody su vedene vonku na fasade, nie v PS. Uchytenie tych objimok je len v PS, nie v tehle...toto som myslel.
Odpovedať
@driver123 áno to je problém, zvuk sa šíri pomocou EPS výborne nech Vám niekto zvonku zaťuká na fasádu na EPS, ako to bude dnu na druhej strane počuť
Odpovedať
@henry_sk Vdaka, zhodim to teda dole a uchytim to az do tehly...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
@driver123 @jan45 @quako2 Vcera som zazil to iste u mna, dazdovy zvod mam v EPS. Bolo to vyrazne pocut. Je to presne ako maju deti izbu, takze jedine riesenie bude v lete to vyviest mimo dom teda umiestnit klasicky zvod na fasadu. Ako si to poriesil ty?
Odpovedať
@martiner33 mas vo fasade plechovy zvod? Jeden odkvap tiez asi budem tahat vo fasade, tak teraz som na vazkach :) Ja som planoval plastove potrubie
Odpovedať
@cotibebemore Jeden mam z estetickeho hladiska vo fasade a ostatne mimo. Tento jediny mam ako naschval za hlavou v spalni, tiez som sa toho obaval, ale je v mojom pripade je to tak isto pocut ako tie neintegrovane, keby som to robil este raz, tak by som za neho dal namiesto polystyrenu vatu pre istotu. PS osadil som ho do 26cm EPS a obstriekal penou.
Odpovedať
Profilova fotka
@cotibebemore Mam vo fasade plastovy zvod, 80 rura. @rkorba Ja mam iba 16cm grafit. Ale pocut to riadne ked prsalo. Neverim ze externy zvod bude pocut. Nuz este to budem monitorovat pocas dalsich dazdov a v lete ina moznost nebude ako to prerobit, je to za domom tak tam moze byt aj externy zvod.
Odpovedať
Profilova fotka
Vdaka za tuto diskusiu, lebo zo mna si doma robia debila ake zvuky akoze pocujem, teraz ked sa topi sneh ci prsi mame to iste pri spalni, sme v byte v novostavbe a odkvap je tiez v polystyrene v stene,myslite, ze je mozne to prerobit aj na bytovke?😞sme na jednotke, pod nami podzemne garaze, doma deticky co cez den spia a mna to v tom tichu uplne irituje😤ci je mozne to podat ako reklamaciu stavby? Ten zvuk mam nahraty v mobile, je to proste pocut🙈
Odpovedať
Článok sa načítava...
Myslím že to nepomôže. Mám zvody mimo zateplenie, ukotvené sú v murive (porfix) na hmoždinkách Fischer Thermax a tiež počujem stekajúcu vodu počas dažďa. Mne to ale nevadí, ten zvuk nie je veľmi hlasný. Stena 300mm + zateplenie 200 mm. Pomôcť by mohlo vloženie nejakého tlmiaceho materiálu medzi objímku a rúru.
Odpovedať
Profilova fotka
@olliviaa hluk by musel byť nad 40 dB a merať počas dažďa. To je technický údaj, niekto počuje lepšie, niekto počuje iné frekvencie. Chodil so vypínať v noci čerpadlá do kotolne vzdialenej 100m, pritom tam spalo možno 30 chlapov a nikomu to nevadilo. Niečo sa dá ovplyvniť nábytkom a závesmi na stenách, je hluk, ktorý sa prenáša stenami a keď sa dostane do miestnosti ak nie je pohlcovaný mäkkými materiálmi, odráža sa a zdá sa silnejší
Odpovedať
Profilova fotka
@olliviaa Ja som doma tiez jediny ktory to pocuje 🙂 @rasto464 Nejake riesene na to musi byt. Aktualne robim este omietky (akusticky SDK na steny) tak snad to troska pomoze. Kazdopadne dam vediet ako som dopadol.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@jan45 @martiner33 Ja budem dávať tiež schované zvody vo fasáde, pôjde tam 110-ka oranžová kanalizačná rúra a chytím ju úchytkami do muriva. Medzeru od muriva nechám 55mm, kam potom dám buď 50-ku EPS alebo vatu. Okolo rúry nechám 5mm priestoru, a z vonka potom príde 30-ka izolácia ešte, na to fasáda. Ten priestor okolo rúry nechať prázdny, alebo ho vypeniť? Bude to takto v poriadku, najmä z hľadiska vlhkosti, hluku a teda aj toho, aby zvonka na fasáde nebolo nič vidieť? Ešte otázka, dať to z jedného kusu 5m rúry (výška asi 4,3m), alebo spojiť z dvoch?
Odpovedať
Nevie nikto poradiť?
Odpovedať
Ako ste riešili ukončenie cez lapač do trativodu - pri zvode vo fasáde?
Odpovedať
Ja sa tu porozprávam aj sám 😄 ono asi nie je až tak bežné viesť zvody vo fasáde. Nechcem mať dolu tie kolená, tak rozmýšlam nad takýmto riešením, že by bola polovica lapača schovaná vo fasáde, aby do neho mohla ísť rúra priamo. Vonku by bola časť s dvierkami na čistenie. Robil niekto niečo takéto?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@erik8989 a nebude sa to v tom zatepleí rosiť? toho by som sa obával.
Odpovedať
@syko1 takto to nedám, použijem fasádne lapače, ktoré sú mimo fasády a majú vstup zo zadu a výstup dolu. https://youtu.be/pa2O0ztlyA0
Odpovedať
@erik8989 pozrel som len tak zo zaujimavosti cenu...no nekup to!!!
Odpovedať
@erik8989 ja som kupil jeden na skusku lebo mi to vychadza rovnako jak tebe, a vyriesim to takou gumenou prechodkou ako sa dava na wc, takze by stade nemal hrozit unik vody, taka gumena manzeta to je. Pripadne ma napadlo este dat tam nejake revizne dvierka, alebo taku plastovu krytku ktorá sa zasucha fasadnou farbou
Odpovedať
Profilova fotka
@cukrik25 heh asi tak nejak
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?