Dazdova zahrada + trativod

Mam na pozemku vapencovy il do hlbky 3-3,5m, takze prirodzeny vsak je minimalny + potrebujem odviest niekam narazovu povrchovu vodu. na konci pozemku mam miesto 2x15m Pri hladani jednoducheho a finance najmenej narocneho riesenia ma napadlo skombinovat dazdovu zahradu s trativodom z korugovanej kan.rury 400mm vykopal by som jamu cca 1,5m hlbka,kazdych 5m by som v jame osadil navrtanu kan.ruru do hlbky cca 2m,cim by som sa dostal do strkopieskvej vrstvy. rury obsypat strkom plus ich zasypat cca 0,5m vrstvou , nato polozit geotextiliu a na nu tensiu vrstvu priepustnej pody do ktorej by sa vysadili rastliny . ak by nestihal trativod,voda sa zacne hromadit v cca 20m3 jame a postupne vyparovat traspiraciou rastlin a vsakom v strkopiesku. Aky mate na to nazor, mohlo by to fungovat?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
http://www.ekozahrady.com/budovani_ba...
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri nie je to správne riešenie, teda, nie tá časť "vykopal by som jamu cca 1,5m hlbka,kazdych 5m by som v jame osadil navrtanu kan.ruru do hlbky cca 2m,cim by som sa dostal do strkopieskvej vrstvy." je to zakázané, spôsobuje priamy vsak do spodných vôd. Úplne stačí ten val Ak máte 200m2 strechy , za rok naprší cca 150 m3 vody, denne sa odparí 450 l vody (s rastlinami aj viac), niečo vsiakne , je to zhruba vyrovnané.
Odpovedať
@jan45 ono to bude trochu viac vody ako len strecha .Drenaz pozemku + voda z prilahlej komunikacie a voda z vrchnejsieho pozemku pri prietrzi.
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri to ale aj tak zakopaná rúra nestihne, takže to odtečie po povrchu.
Odpovedať
@jan45 to mi je samozrejma jasne.preto ta kombinacia jama (jazierko-dazdova zahrada)a rura. Pokial bude stihat vsak pojde to rurou,nasledne sa zacne plnit jama s kapacitou cca 20m3.S touto kombinaciou chcem dosianut(po zrazkach)rychlejsie vyprazdnenie (vsak+vypar) ´´jamý´´ aby voda dlho nestala a bola pripravena na dalsie zrazky. Lepsi napad?
Odpovedať
Profilova fotka
@jedendvatri vsak sa rieši podľa priepustnosti pôdy, musí zaručiť dostatočné vyčistenie pred vsakom, kotakt so štrkovými vrstvami to neumožní. Ale z iného súdka, aj predtým tam pršiavalo, kam išla tá voda?
Odpovedať
@jan45 cely pozemok fungoval ako taka ’’ dazdova zahrada ’’ ,po nasyteni pody,stala v najnizsich castiach pozemku az pokym nebola vyparena.Pri velkych navaloch,jednoducho cez najnizsie miesta pokracovala na susedne pozemky.Comu musi byt koniec podla stavebneho uradu,ale to je zas ina tema. Takze ’’vytvorit’’ to co tam uz bolo ,ale na mieste,kde to mne vyhovuje a trochu tomu pomoct mi pride ako dobry a zatial jediny napad.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?