ČOV+nádrž+žumpa

Dobrý deň, prelistoval som nie len forúm na tejto stránke ale snažil som sa prelustrovať aj google ale nenašiel som čo som potreboval. Ideme stavať, v projekte je žumpa. Kanalizácia v dedine nie je v vzhľadom na počet obyvateľov - cca 480, ani len tak skoro, resp. nikdy nebude. ČOV v danej oblasti neschvaľujú. Prietok miestneho potoka nie je dostatočný a v prípade trativodu už neschvaľujú. Tým pádom je možná len žumpa. Vyvážanie žumpy stojí za 10m3 cca 70€, v prípade našej spotreby to robí takmer každý mesiac. Preto si chceme spraviť ČOV s výstupom do akumulačnej nádrže na polievanie. V ceste blízko pozemku je však vedené potrubie na dažďovú vodu ústiace do potoka, na ktoré budeme aj pripojený. Moja otázka znie: Je možné spraviť ČOV s výstupom do akumulačnej nádrže a v prípade jej naplnenia s prepadom do potrubia na dažďovú vodu? Áno viem, nebude to podľa predpisov ale určite je to 100x a možno 1000x lepšie než staré domy ktoré vyvážajú žumpy raz do roka (ak vôbec) a majú ich všetci deravé alebo prevŕtané. Otázne je len či je možné to následne počas kontroly zistiť, po pravde neviem si predstaviť ako. Svedomie voči ostatným občanom aj prírode budem mať čisté, pretože voda pôjde do potoka už prečistená. Ďakujem za odpovede, námietky aj kritiku. Všetko je vítané, čokoľvek vie posunúť vpred...
Odpovedať
Ako je mozne zistit co? Vsak COV ti nepovolia a co este maju zistovat? Ak ta niekto nabonzuje, ze nemas zumpu alebo to zistia pri kolaudacii, uz je to problem. Bohuzial taky je stav, ze derave zumpy nikto neriesi, ale COV ti nepovolia.
Odpovedať
Profilova fotka
@zzmeski je s tým vééééľa vybavovačiek, ale ČOV Vám musia povoliť. Zberná nádoba sú vyhodené peniaze, v zime nepolievate a voda z nádoby sa musí vyvážať na ČOV. Ked si spočítam, že ČOV (septik + ČOV+ vsak) ma stojí 3000 €, tak to stojí za to
Odpovedať
@xaxaxaxa zumpa tam práveže bude, ale len kvôli kolaudácii. ČOV nebude nikde "evidovaná" @jan45 veď to je ten problém, vsak nám nepovolia a potok je ďaleko, z nádrže by sa nevyvážalo ale bol by prepad do potrubia na dažďovú vodu a to ústi do potoka
Odpovedať
Profilova fotka
@zzmeski ak ste taký odborník, že viete, že tam vsak nemôže byť, načo sa pýtate tu laikov. To že sa úradníci boja, lebo majú zakázané vsak povoľovať neznamená, že zákony neplatia. A zákon, hovorí, že v mieste, kde nie je vybudovaná verejná kanalizácia sa môžu použiť technológie, ktoré zabezpečia čistenie požadované v danej lokalite. Na to by mohol odpísať majkoj, pretože je v aglomerácii, požadujú čistenie ako na CČOV. Ale bez papiera nepíšte, že to nie je možné.
Odpovedať
@jan45 Ďakujem za odpoveď. Nie, nie som odborní ( som ale v inom odvetví:-) ). Rád si rád si nechám poradiť. Idem si vylustrovať zákony a vyhlášky ohľadom ČOV. V prípade ak by ste ich vedeli, nepohrdnem informáciou :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zzmeski takto, zistit to maju ako, oni totiz do odpadu naleju speci farbu a potom cumia kde sa najde :). Aspon takto na mna na urade isli, ked som sa rozculoval pri vybavovani COV a argumentoval, ze vsetci ostatni maju derave zumpy. Poviem to otvorene, ludia co ma poznaju vedia, ze som znacne zasadovy, ale nemal by som problem mat COV na cierno za predpokladu, ze naozaj funguje.
Odpovedať
@majkoj o to mi ide. Ja som človek ktorý musí mať všetko v poriadku. Ale pokiaľ je úradník buran, som ochotný ísť okolo neho za predpokladu, že mám čisté svedomie - teda čistička funguje ako má. Asi by som ich riadne nasral pri kontrole keby naliali vodu do odpadu a ona prešla cez čističku a cez akumulačnú nádrž do žumpy (nie je pre mňa problém urobiť v akumulačnej nádrži ventil, ktorý z domu otvorím len keď bude pršať) :-) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@zzmeski na jednej strane píšete :Ja som človek ktorý musí mať všetko v poriadku, na druhej predkladáte návrh, ako tento poriadok porušovať. Nebudeme rozoberať diery v zákonoch alebo neochotu samosprávy dodržiavať zákon resp. plniť si povinnosti. odpovedám neskoro preto, že sám som bol prekvapený, keď sa ma odborník pýtal, či viem urobiť pre koreňovú ČOV výpočet na vsak. Je predpísaný normou, takže pri normálnom HG sú parametre dané a výpočet relatívne jednoduchý. Prietok miestneho potoka nie je dostatočný - aký údaj a od koho máte k dispozícii? Dobre urobená ČOV nezhorší stav, ak je KSK5 potoka vyšší ako 7, oznámte na ŽP, že správa povodia si neplní povinnosti a ŽP je povinná zisťovať znečisťovateľa (ja viem, že je to teória) Ak je potôčik skutočne malý, dobre vyčistená voda len zlepší jeho pomery.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?