Čistička k staršiemu domu

Profilova fotka
ahojte chcem sa spytat ked chceme čOV už k staršiemu domu či treba povolenia a ked ano ake?prosim
Odpovedať
@ivet1371 v prvom rade si zisti či ti na odbore ŽP (v zásade to závisi od prítomnosti ochranného pásma vodného zdroja pri ktorom to nepovolia a od možnosti vypúšťania "vyčistenej" vody do recipientu (potok, rieka) ak nie sú tak tiež to nepovolia. Podľa vyhlášky MŽP (alebo to mohol byť iný druh vyjadrenia-už nepamätám), ktoré mi vtedy ukázali vyplívalo že vsakovaním to nemôže byť riešené skoro nikde na území SR. Ak prejdeš týmto kolom, hneď sa poinformuj ako postupovať a čo ti treba predložiť, ale v zásade je to normálne povolenie vodnej stavby (nemýlim li sa) s projektom, vyjadrovačkami atd.
Odpovedať
@ivet1371 @slavoslav jasne, ze treba povolenia a nie malo, je to normalna vodna stavba, ci uz stoji pri novom alebo starom dome. V niektorych okresoch to fakt nepovolia (rovno ti to povedia) a treba na to projekt a hydrogeologicku studiu a sto dalsich veci. Mne to praveze povolili len do vsaku (okres Galanta), povrchovy odvod do vodneho toku by neschvalili. Nastastie nie sme v ziadnom ochrannom pasme ani v hydrogeologicky vyznamnej lokalite.
Odpovedať
@ladislavr kedy si vybavoval, ja som to riešil v lete minulého roka a to vyjadrenie na odbor ŽP im prišlo asi mesiac a pol predtým. Ale ako stavebné úrady rozhodujú autonómne, tak to bude asi aj s ÚŽP.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr to je trochu nadnesené. Pri zaústení do vodného toku sa posudzuje zvýšenie znečistenia a pri vsaku na základe hydrogeologického posudku nebezpečie znečistenia podzemnej vody. V Galante sú vrstvy ílu a až pod nimi je spodná voda, íl je ťažko priepustný a dobre prispieva k dočisteniu vypúšťanej vody. Problém môže nastať, keď je kolísajúca a vysoká hladina spodnej vody, tu hrozí znečistenie . Keď si ale spočítate náklady na vývoz žumpy (500-2000€/rok) a náklady na napr. koreňovú čov, kde predpíšu 6skúšok do roka za 180-300€/rok, tak počiatočný náklad 2000€ je amortizovaný už v druhom roku používania, neprihliadam na starosti so zabezpečovaním vývozu.
Odpovedať
@slavoslav zacal som to vybavovat pred rokom(vlastne este niekedy v zime, takze zrejme este pred tou vyhlaskou co spominas) a ano, stavebny urad rozhoduje o svojich veciach ale ziada vyjadrenia aj od UZP a naopak: UZP potrebuje na svoje rozhodovanie uzemne rozhodnutie stav.uradu ci ako sa to vola. @jan45 toto vyplynulo z hydrogeologickej studie, ze pitna voda je u nas pomerne hlboko a pripadna kontaminacia splaskami sa tyka skor podpovrchvych vod, uz aj tak kontaminovaných, vsetci, co sa chvalia, ze maju vodu v studni 6 metrov hlboko maju len vodu na polievanie. U nas sa pouziva este jedno riesenie: v projekte je zumpa, ta sa skolauduje a predradi sa k tomu cisticka, neoficialne, bez projektu, bez povoleni, a zumpa sa pouzije na zhromazdovanie precistenej vody a ta na polievanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ladislavr nie je to vyhláška, len odporúčanie MŽP a je z roku 2011, a riešenie s predradenou čov je stále lepšie ako deravá žumpa. Dnes už norma pripúšťa formu prečistenia vsakovaním cez pieskový filter, riešenie je schované pod trávnikom na prvý pohľad ho nevidieť a nezaberá miesto na pozemku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?