Cisticka a chemicky zmakcovac vody

Ahojte, mate niekto skusenost s prevadzkou domacej cisticky a sucasne chemickeho zmakcovania vody? Zmakcovac vypusta do odpadu sol a obavam sa ci to nezabije bakterie. Dakujem za akekolvek postrehy.
Odpovedať
Jasne ze zabije. V civilizovanych krajinach su taketo zmekcovace zakazane prave z tohoto dovodu, aby nevykilovali COVky.
Odpovedať
@xaxaxaxa no, v civilizovanom svete je aj zakazane vypustat do potokov splasky ;)
Odpovedať
Profilova fotka
@chamurapi predpokladám, že píšete o vode v RD. Takú vodu by som nepil, ale povedzme, že ju zmäkčujete len pred ohrevom, správne nastavená by mala vypúšťať mierne zásaditú vodu a nemôže škodiť. Naviac pred čov musí byť septik, tu sa voda doriedi.
Odpovedať
@xaxaxaxa to ma zaujima, mas nejake blizsie info kde je to zakazane?
Odpovedať
umyvacky riadu zmakcuju vodu na tom istom principe ako velke zmakcovace a voda sa vypusta aj do COV. @xaxaxaxa
Odpovedať
A čo také savo 😀
Odpovedať
Profilova fotka
@kriloter savo obsahuje chlór, znovu platí, že pri správnej konštrukcii septik-čov sa odlúči už v septiku cez volnú hladinu
Odpovedať
@jan45 Nejde o to, ze vypusta zmakcenmu vodu, ale o to ze vypusta do COV solanku (koncentrovany roztok soli). Chemicke upravne vody pre RD pracuju na principe vymeny ionov, t.j. ze zivica zachytava iony sposobujuce tvrdost vody, ale tato schopnost sa musi regenerovat preplachom solnym roztokom (spravidla NaCl), ktory tie iony zase vychyta. Tento roztok sa potom vypusti do kanalizacie. Takto upravena voda je nezavadna, do nej nejdu ziadne chemikalie, ale solanka sa nesmie vypustat ani do COV ani do pody! Urcite si nechcete zasrat pozemok a vodu takym sajrajtom, ludia majte rozum. V Rakusku, nemecku, svajciarsku je to zakazane pustat aj do kanalizacie, oni zase maju rozne "zazracne" zariadenia ktore nikto nevie ako funguju, napr. od firmy BWT. Umyvacka sice pracuje na tom istom principe ale objem vyprodukovanej vody je podstatne mensi ako z celeho RD a takisto sa nezmakcuje na makku vodu (ktora je mimochodom korozivna aj pre vacsinu druhov nereze) ale len aby pomocne latky vcistiacom prostriedku mali sancu prekonat tvrdost vody. Takze mnozstvo vypustanej soli je mensie a vypusta sa len po troche, ale COVke to aj tak neprospieva.
Odpovedať
Profilova fotka
@xaxaxaxa to Vám mam aj odpovedať? Za1. keby som mal piť chemicky upravenú vodu, tak si kupujem balenú, 2. Ak sa nejaké zariadenie preplachuje chemikáliou nerobí sa to do kanalizácie ale likviduje ako odpad, 3. NaCl vypúšťa do ČOV každý, pretože to je kuchynská soľ, aj voda z uvarených zemiakov je zriedená soľanka, 3. myčka riadu vypúšťa oveľa väčší sajrajt ako je možné použiť v prístroji na úpravu vody, to že to vypustí v malom objeme vody len zhoršuje stav. Ako chemik ste ma nepresvedčili. Ale keď budete mať problém s koreňovou ČOV, môžete sa z dôverou na mňa obrátiť.
Odpovedať
@jan45 Ja nie som chemik a vacsinou s vami suhlasim ale momentalne trepete dve na tri.
Odpovedať
nechce sa mi ani nemam cas sa hadat, ale zamyslite sa ci to o com pisete suvisi s tym co som napisal a na co sapyta OP
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?