Baktérie do žumpy

Máte prosím vás niekto skúsenosť s baktériemi do žumpy a následným vypúšťaním vody na záhradu,príp.do kanála a pod?Máme žumpu a už ma naozaj nebaví dávať ju vyťahovať žumpárom :-| .Zaujímalo by ma,či naozaj baktérie premenia obsah žumpy na vodu a či ju potom možem vypúšťať na záhrade.A vedel by mi niekto poradiť aké čerpadlo mám kúpiť?Absolútne sa v nich nevyznám.Ďakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Budem vedieť o 2 týždne. Pred týždňom som nasadila baktérie,mali by troška popracovať ;-) . Potom chceme vyskúšať vodou zaliať trávnik (možno iba kúsok na skúšku), neskôr záhony s kvetmi, thuje,...
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb, no, to je silné kafé. Keby to bolo také jednoduché, už by nikto nestaval čov a nevymýšľal nové spôsoby. Baktérie v takom malom priestore nedokážu vyčistiť vodu tak, aby sa dala na niečo praktické využiť, pretože majú síce dosť živín, ale nemajú dosť kyslíka. Preto sa v čov voda prevzdušňuje. Ale ak máte priestor, pozrite si http://vegetacnecistiarne.blogspot.com/
Odpovedať
Profilova fotka
bezne kupujem do žumpy tablety na rozklad, dostat v drogerii aj v malých obchodíkoch a potom tam dáme čerpadlo a zalievame s nou trávnik. Iba trávnik. Je krásne zelený a voda, ktorá tečie je takmer čista. Potom su rozne ako Bioseptik, Bio tablety, celkom dostupna aj cena
Odpovedať
samotna voda v zumpe je cista kedze kal sada na dno.ako s bakteriami,tak aj bez nam ide zo zumpy cista voda-cerpadlo mame cca 30-40 cm nad dnom,aby netahalo kal....aj ked raz za cas ho spustim na dno nech precisti aj dno.Rozdiel je hlavne v arome vody zo zumpy.Bez bakterii strasne zapacha...a hlavne ked nebudes pouzivat bakterie,tak sa nebude rozkladat papier... A kupujeme bakti+
Odpovedať
Profilova fotka
@nefertiti7 ďakujem za info, ja som nasadila Bioseptik.
Odpovedať
V podstate bakterie davaju kvoli zapachu.Pokial do zumpy vylievas pracku,saponaty...,tak urcite ani po pouziti bakterii nezalievaj s touto vodou zahradu a ani nic po com sa pohybujes ty alebo tvoje deti!
Odpovedať
@nefertiti7 chcem sa ta opytat, ci do tej zumpy ide vsetko ostatne z domu ako pise mcdog, to potom zalievas s tou vodou zahradu?
Odpovedať
Profilova fotka
@mijko1 zalievam s tým trávu za domom, ale nie tam, kde máme trávnikové koberce a kde sa pohybujeme, ale zatial som si nevsimla, ze by bol nejaky problem. Tráve to prospieva. Ale nevylievam to tam stalé, dávame aj vyvážať. Teraz nam dokoncujú kanalizáciu, tak uz budeme mať pokoj s riesením.
Odpovedať
ja používam Bacti a dávame to len na trávnik, záhradu a určite žiadnu zeleninu s tým nepolievam. problém sú tam dusitany
Odpovedať
My pouzivame žumpex vzhľadom na vysokú koncentráciu je podstatne lacnejší. Ale taktiež len na travnik kde sa nehraju deti:)
Odpovedať
Určite by som takú "vodu" nepoužíval na trávu, povrchovo. Podľa mňa je to nebezpečné pre množstvo obsiahnutých patogénov . Tieto baktérie síce rozkladajú tuhé zložky a znižujú zápach, ale má to ďaleko od ČOV. Rovnako používame ekologické čistiace prostriedky na všetko, ale nie je to 100%. Osobne používam Bacti+ a takúto "prečistenú vodu" čerpadlom vypúšťam do podmoku (drenáže) zakopanej v záhrade pod okrasnými rastlinami. Čakáme už ôsmy rok na kanalizáciu, bolo to len dočasné riešeni (mala byť do pol roka po dokončení domu). Dúfam že sa dočkáme.
Odpovedať
@stanovka skus bacti + ze vraj to funguje...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marrad ďakujem, skúsim ho :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
najlepsie skusenosti s francuzskym Septifosom, najnizsie ceny na www.bakteriedozumpy.sk, treba vsak dodrziavat davkovanie a nepouzivat antibacterialne prostriedky /Savo, Domestos a pod/, odcerpavat len strednu vrstvu.
Odpovedať
Vela ludi to robi presne tak, ako popisujes, Stanovka. Treba mat len na pamati, ze zumpa je prioritne urcena na skladovanie odpadovej vody, nie cistenie. Ale k prirodzenemu cisteniu tam predsa do istej miery (tak 25-30%) dochadza. Enzymy do zumpy - ako spominany Zumpex napriklad, su urcite super, ale kedze sa jedna o nezivu chemicku latku, treba stale pravidelne davkovat a dodrzovat koncentraciu. V tomto smere su urcite vyhodnejsie bakterie do zumpy, pretoze tie sa pekne rozmnozia a mesacne sa davkuju uz len na doockovanie. Napriklad tieto bakterie vychadzaju len na 6€ mesacne - a hlavne presne vies, co v nich je... http://www.probioticky.sk/eshop/scd-p... A zaroven mas vacsiu istotu, ze sa vo vode, ktorou ides polievat, nebudu nachadzat rozne fekalne bakterie v takej miere, pretoze ten kvasny proces, ktory tam prebieha, zumpu prirodzene sanituje od E.coli a podobnych patogenov. Fekalne koliformne bakterie neznasaju kysle prostredie totiz 8-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@jan45 a take ako anaerobny rozklad nepoznas??? :D
Odpovedať
Profilova fotka
@mato612 sú také čov, cena sa pohybuje okolo 3000€
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Dnes som si objednal do zumpy Septifos 1 kg. Som zvedavy na účinok.
Odpovedať
zdravim,takze ja mam len dobre skusenosti s"vyprazdnovanim" zumpy, ponorne cerpadla zacinaju od 28€ s prietokom 7500l/hod, co naozaj nie je velka investicia, taketo cerpadlo mi sluzi uz 3roky bez problemov /podotykam, ze nepouzivam kalove cerpadlo/ mam k nemu nonstop pripojenu 3/4" hadicu. Vyprazdnujem priebezne len strednu cast zumpy k tujam, po nasadeni bakterii Septifos a pouzivani Septifos wc gel /minimalizacie chlorovych pripravkov ktore zabiju aj uzitocne bakterie v zumpe/ odcerpavana voda zapacha minimalne, da sa povedat takmer vobec, pevna hmota na povrchu takmer vobec nie je,cize wc papier a ine su uplne rozlozene. Nastartovanie ucinku bakterii trva aj 3tyzdne a pravidelne ho treba dodrziavat. Dobre ceny na www.bakteriedozumpy.sk ale da sa kupit aj inde.
Odpovedať
ako viete ze tieto pripravky prirodzene sanituje od E.coli a fekalnych bakterii? Citala som navod k Septifos a Septonic a tam sa hovori len o rozklade a skvapalvanovani organickych usadenin a odstranuje zdroj zapachu. Dakujem za info
Odpovedať
@laguna11 Redukciu fekalnych (koliformnych) bakterii pouzivanim probiotik SCD potvrdili viacere studie. Napr.: http://www.scdprobiotics.com/Water_Qu... Alebo: http://www.scdprobiotics.com/Wastewat... "Quang (2006) reported that the species in SCD Probiotics Technology, including Lactobacillus, Yeast (such as Bacillus), Rhodopseudomonas and other beneficial species, have shown to reduce total coliform counts in wastewater facilities by 80% after 4 months of treatment. This is a dramatic reduction in total coliforms." Staci trosku pogooglit :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Mam skusenost len s BAKTISAN latrina ... http://www.proeco.sk/stranky/domacnos... .... vzal som na skusku. Nechcelo sa mi kopat novu ... Aplikoval som ju do starej po tom, co som ju este naplnil vodou. (ocakaval som ze to pomoze) K mojmu prekvapeniu vysledok bol uzasny. Neviem, kde sa ten "sajrajt" pominul, ale latrina bola kupodivu po par dnoch (cca 2 tyzdne) skoro prazdna. Zrejme sa obsah zmenil naozaj na vodu, ktora vsiakla. Podotykam, ze az potom som zistil, aka hlboka bola .. cca 1meter. Co ma dost prekvapilo.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Rozmyslam o podobnom rieseni ako sa popisuje v teme (pouzitie bakterii a nasledne zavlazovanie travniaka). Len ma zaujima ci sa taketo nieco odporuca v pripade ze na pozemku mam aj studnu.
Odpovedať
Profilova fotka
nasi susedia maju septik na hranici pozemku s nami.. ocividne deravy - este nikdy tam nemali hovnocuc:( tvrdia ze tam hadzu bakterie,ale.. tak ci tak to vsetko v podstate ide do pozemku k nam.. mame tam sice len pristupovy chodnik (a 2,5m od plota je dom) aj tak z toho vobec nie som nadsena.. kanalizacia v nasej dedine tak skoro nebude. co z toho pre nas vyplyva?
Odpovedať
Profilova fotka
@yaninca septik musi byt deravy inak by nefungoval. Otazka je ci ho maju povoleny. Teoreticky to mozes nahlasit na OUZP, ale priatelov si tym asi nenarobis :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj zaujimaju ma rizika pre nas v prvom rade..
Odpovedať
Profilova fotka
(a povolenie maju iba na zumpu, uz maju aj skolaudovane..)
Odpovedať
Profilova fotka
Dajú sa baktérie do žumpy kúpiť aj v kamennom obchode? alebo iba cez net?
Odpovedať
Profilova fotka
@lunana V záhradkárstvach.
Odpovedať
@lunana Maju ich aj v Kauflande.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?