Aký sklon má byť pre kanalizačnú prípojku?

Zdravím, idem kopať kanalizačnú prípojku... neviem aky sklon by mal byt optimalny aby nebol malý ale ani priliš veľký...priemer rury bude 160mm. Nikde som čital že by to malo byť 3cm na 1m ale to sa mi zdá byť dosť veľký spád na plochu cca 30m akú to idem robiť... ak dobre ráram robilo by to 90cm na 30m čo je strašne veľa podľa mňa. Poradte kto má skúsenosti aký mam dať sklon ďakujem...
Odpovedať
1
2
medzi 2-3% ale aj dve uplne stacia
Odpovedať
Vela to byť môže, ale štandardne sa tak robí. Minimálne ten 1,5 cm aby tam bol, ale ak je možnosť, radšej viac...
Odpovedať
ešte sa chcem opýtať v akej minimáilnej hĺbke by mala byť kanalizácia? malo by to byt v mionimálne v nezamŕzajúcej hĺbke teda minimálne 1,20m alebo? jasne že čim hlbšie tym lepšie len som koncový čo sa týka spádu tak sa pýtam že koľko minimálne ak by to nevychádzalo...
Odpovedať
Aj pol metra stačí, ak sa ponad nebude jazdiť ťažkým autom... tečúca voda nezamrza... a z verejnej kanalizácie je odhrievaná.
Odpovedať
Profilova fotka
Dakedy bol min. spád pri DN160 2% ale vtedy boli drsnejšie potrubia. Teraz môžete ísť kľudne na 1%. Ak by ste musel trasu lomiť, volte šachtu, nie koleno.
Odpovedať
@jan45 prečo hneď šachtu? Pri tých 30 metroch jedno-dve pár-stupňové kolienka použité s rozumom nemôžu uškodiť. Ak by vychádzala šachta mimo pozemok, tak s jej umiestnením bude trochu problém... s kolienkom nie. Šachtu keď už, tak nejakú revíznu, aj na rovnej trase, kde sa bude dať pozrieť oboma smermi v prípade "nehodovej udalosti"... :-) Šachtové dno plastové s priemerom 600 mm stojí okolo 250-300€ + meter rúry DN600 smerom hore + poklop vs. dve kolienka je trošku rozdiel... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 pár stupňov nie sú kolená, to sa dá riešiť rúrami, zlom nad 60st. je rizikový, aj keď pri DN 160 minimálne . Šachta sa dá vymurovať, ale stačí kontrolná 300.
Odpovedať
@jan45 Já idem kopať tiež cca 30 metrov ale idem používať 125 písali my že to stačí,a víchádza my tam jedno koleno ale pomaly až 90 stupnové ,čistiaci kus budem mať z bývalej žumpy sprevený ,a teraz neviem stačí či nestačí tá 125?
Odpovedať
Profilova fotka
@remarek stačí, záleží na spáde, ale to miesto kolena by som si dobre označil.(zamerať od troch pevných bodov.)
Odpovedať
@jan45 Ono to tak vychádza inak by sme museli ísť cez dom a to sa nedá .A spád mi vychádza na 1 m 2cm .
Odpovedať
Profilova fotka
@remarek ak sa da, ja by som radsej pouzil 3x30 stupnove kolienko namiesto jedneho 90.
Odpovedať
Profilova fotka
Zdravím.ideme robiť kanalizáciu priemer 160.môže byť spád väčší ako 2 a viac cm na meter? Alebo? Ďakujem za odpoveď.rúra je asi 2,2 metra v zemi...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Viac sa neodporúča, aby voda rýchlejšie neodtekala ako kal... Výškové/spádové skoky sa vyrovnávajú revíznymi šachtami. Aká dlhá je trasa?
Odpovedať
Profilova fotka
Trasa bude cca 20,max. 25 metrov od kanalizačnej prípojky po základy domu.
Odpovedať
Tak to by som od prípojky išiel predpísaným spádom a pri dome, pri vyústení rúry spod základov, by som spravil revíznu šachtičku. Aký je výškový rozdiel medzi vyústením potrubia z domu a budúcim napojením na verejnú kanalizáciu? Človek nikdy nevie, kedy sa bude treba "do rúry pozrieť" a potom cez WC to nie je zrovna najkomfortnejšie... :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Odporúčaný minimálny sklon 2,5% čo je vlastne ako píšete 2,5 cm na 1 m dĺžky potrubia a teda na 30 m dĺžky je to 75 cm.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
zdravim vás dá sa položiť kanalizácia keď ma 122 cm hĺbku kanalizácie a ku domu to mam 85 metrov dakujem za skorú odpoveď a pomoc
Odpovedať
@flexo Asi budeš musieť použiť prečerpávaciu šachtu: http://www.prodoshop.sk/precerpavacie...
Odpovedať
@chrobak7 nechápem prečo ved spad ma byt 1 cm na 1 m tak by to malo vydať?
Odpovedať
@stokinger Najmenší prípustný priemer prípojky je DN 150 mm. Pre prípojky priemeru nad DN 250 mm doloží projektant k odsúhlaseniu TVS hydraulický výpočet. Minimálny sklon prípojky priemeru DN 200 mm je 1%, pre priemer DN 150 mm minimálne 2%. V prípade, že sklon terénu je väčší ako sklon prípojky, pri maximálnej prietokovej rýchlosti sa navrhujú spádoviská alebo sklzy (STN 75 6101). Napojenie prípojky na kanalizáciu sa u nových rad vykonáva prednostne do odbočných vložiek pod uhlom 45º až 60º. Pri dodatočnom napojovaní na už existujúcu kanalizáciu je možné vykonať výnimočne napojenie kolmo. Prípojka je uložená v nezámrznej hĺbke, pod úrovňou energetického vedenia a pod vodovodom (STN 75 6101). Neviem ale určite by som kanalizáciu nepodceňoval, budeš to potom prerábať ak sa niečo stane? Čo ak ti to bude zle odtekať na tých 30m dĺžky a bude sa ti bordel držať v rúre? A čo ak sa ti bude upchávať? a čo ak :-D
Odpovedať
zdarvim neviete dake dobre precerpavacie stanice na odpad s domu
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
aky je maximalny sklon kanalizacie pri 125ke a 110ke? Potrebujem sa co najskor dostat v dome vyssie aby som nemusel kopat haldy hliny, kedze mam svahovity pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm do 40%, päty lomov treba zabetonovať.
Odpovedať
@jan45 Dobry den, Chcel by som sa spytat jednu otazku k tejto teme a sice pripojku na verejnu kanalizaciu mame pri plote v hlbke 1,5m, vzdialenost od domu je cca 20m, vyvod z domu je v hlbke 30cm, DN125. Ak by som to napojil priamo (pri plote bude revizna sachta DN400), sklon bude 6%, ale museli by sme hlboko kopat. Ak dame sklon 2-3%, kopat uz tak hlboko netreba, ale do reviznej sachty pridem o cca 60cm vyssie, ako je verejna pripojka. Ako sa riesi tento vyskovy rozdiel v sachte? Vsade som sa totiz docital, ze treba dat reviznu sachtu a v nej urobit spadisko, ale ako sa to prevedie sa uz nikde nepise. Velmi Vam dakujem za pomoc.
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonko1 nem8m moznost poslat udaje, ale pred reviznou sachtou sa lezata rura otoci 90 st kolenom dolu a pred vstupom dalsim do vodorovnej polohy. v orginali by mal byt na zvislom potrubi t kus aby bol prietok kontrolovatelny
Odpovedať
Profilova fotka
@dzonko1 http://cz.wavin.com/web/reseni/kanali... na druhiom obrazku je sachta ako kontrolna a ma tu istu funkciu ako spadistova.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahojte, ako to tu vsetko citam ja som na tom este o kus horsie. Musim sa prekopat dedkovi do kanalizacie co je cca 95m. Nakolko mam vyvod len s pred domu musim pouzit 6x 30° kolena o priemere DN125 (alebo zvazujem redukciu len pre koleno na DN160) a potom pokracovat 95m s DN125. Spadu mam velmi vela nakolko ja som na kopci a dedko je podomnou (pod kopcom). Pri dome musim ist do hlbky 2.2m a postupne ako ide spad cez pozemok to pojde nizsie a nizsie. Planujem cca po 30m kopat potrubie do hlbky len cca 30cm a prikrit najlacnejsou izolaciu (naka mineralna vlna) aby potrubie pripadne nezamrzlo. Viem ze to znie sialene, avsak mate lepsi nazor? Dakujem.
Odpovedať
@jan45 Dakujem Vam, otvoril som aj novu temu s obrazkom, ktory som nasiel tu na fore: http://www.modrastrecha.sk/forum/kana... Ten T-kus ste myslel to, ako je zobrazene na obrazku, cize: vstup od domu-vystup priamo do boku DN400-vystup dole do sachtoveho dna? Dakujem.
Odpovedať
U mna nastava situacia, ze na pozemku sa bude krizovat voda a kanalizacia. Ak som spravne cital tak kanalizaciu odporucaju dat nizsie ako vodu, o kolko? Zaujimave je, ze co som videl vo viacerych domoch, tak to bolo max. 60cm v hlbke....
Odpovedať
Záleží od toho, ako hlboko je verejná kanalizácia v ceste, aby si musel ísť hlbšie ako vodovod. Ak bude voda v nezámrznej hĺbke (80-120) a verejná kanalizácia napr. v 2 metroch, tak odskok kanalizácie urob pri dome aj s revíznou šachtičkou a je to. V mieste križovania, ak pôjde kanalízácia spodom, nezabudnúť zhutniť výkop, aby to časom príliš aj s vodovodnou hadicou nesadlo...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?