Aký betón na žumpu

Dobrý večer prajem, chceli by sme si vybetónovať žumpu, výkop máme už dávno pripravený. Pôjde o dosť veľkú plochu, tj 3*3m, otázkou je aký druh betónu zvoliť? Taktiež akú kari sieť? Šalung si vyrobíme z dosák, ale tu je ďalší problém, vydrží takú záťaž masy betónu (cca 4m3 s 10cm stenami )? Ďakujem za rady
Odpovedať
musí mať označenie XA1 (odolnosť na chemické vplyvy), ostatné parametre podľa návrhu konštrukcie: napr. vodotesnosť ak tam nie sú ďalšie izolácie (hrúbka stien sa v takom prípade pohybuje okolo 30cm v závislosti od výšky vodného stĺpca) a pevnosť v závislosti od konštrukčného návrhu. Ak to nerobíte na čierno môžu po Vás požadovať skúšku tesnoti. Na tých 10 cm. zabudnite a podľa príspevku odporúčam vyhľadať statika a dať mu to navrhnúť.
Odpovedať
My sme sa viac menej riadili firmami, ktoré predávajú prefabrikáty, teda samonosné žumpy, tam tá hrúbka steny bola taktiež 10cm, nie len v jednej firme, ale vo viacerých max do 12cm. Taktiež ani jedná firma nemala v zmesi betón označený XA1 a to sa pýšili certifikáciou so skúškou tesností. Preto hľadám rady tu, ale vôbec ma nepotešila správa o 30cm :( pretože to drasticky navýši náklady....
Odpovedať
Profilova fotka
@jitka_lebejova praktickejšie je vymurovať to z bet. tvárnic, hrúbku steny na stavbe 10 cm dosiahnete ťažko, zel sa manipuluje, ale postup je: zabetonuje sa dno so sieťou a nechajú sa trčať prúty na steny. Postaví sa vonkajšie debnenie, uroví sa výztuž, stačí sieťovina, urobí sa vnútorné debnenie súčasne s rozperami. na dno sa môže dať tesniace pásky. Pri betonáži treba alebo vibrovať, alebo aspoň dobre pobúchať po debnení. Kvalita betónu je C 16/20 postačujúca. Po týždni to môžet oddebniť, steny treba vyspraviť a omietnuť (natrieť) niektorým prípravkom napr. sika. Až potom robiť strop. Stavebný dozor podpíše záznam o skúške tesnosti, žiadny certifikát od výrobcu nie je platný bez skúšky dozorom. Ale keď si už dávate toľko námahy s tým, prečo si neurobíte koreňovú čov?
Odpovedať
@jan45 viem, že sa zle manipuluje, ale nieje to také ťažké ako to na prvý pohľad vypadá... ešte k tej sieťovine, akú by ste odporučili? aký priemer? 6, alebo 8, či ešte viac? tesniace pásky nebude potreba, chceli by sme to urobiť jednoliato, nech je lepšia kvalita. vibrátor na betón samozrejme máme, síce len ponorný, ale tým sa nám budú lepšie vibrovať steny. C16/20 určite postačí? a frakcia? budeme voliť variantu XA1 + XC1 a k tomu náteru vedeli by ste poslať link? povedzme na tu SIKA? A ešte ten certifikát, myslela som tým certifikát vodotesnosti, ktorý by mala mať každá seriozná firma, kde už nemusíte vybavovať dozor, len sa preukázať certifikátom, z firmy ktorá vyrába takéto betónové žumpy. Opravte ma ak sa mýlim... Ďakujem Ján za váš čas :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jitka_lebejova pre pokoj duše bysom dal 200x200x8, betón je o pevnosti a tá postačuje, frakcia podľa hrúbky steny, ale u Vás 8/16 vyhovuje, síika pošlem do IP a certifikát je len doklad o klvalite vo výrobni, po každej manipulácii sa musí tesnosť preukazovať a to je skúška vodotesnosti podľa STN 75 0905 – „Skúšky vodotesnosti vodárenských a kanalizačných nádrží“ .
Odpovedať
@jan45 My sme mali za to, že čím hustejšia sieťovina, tým lepšia kvalita a nehovoriac o tom, že žumpa ma byť vodotesná. Takže sme sa mýlili? Aha tak je to teda s tým certifikátom, lebo našli sme na stránkach slovenského výrobcu, citujem: "Vystavujeme platné vyhlásenie o zhode Csk s ustanoveniami Zákona č. 90/1998 Zb.Z. o stavebných výrobkoch, ktoré je potrebné predložiť pri kolaudácií rodinného domu."
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?