Akú veľkú nádrž na zber dažďovej vody zo strechy?

potrebujem poradit.. chcel by som zbierat dazdovu vodu zo strechy.. neviem ale aku velkost nadrze.. strecha ma cca 220m2 a lokalita su Mojmirovce pri Ntire.. voda bude urcena na polievanie travnika.. so splachovanim a pranim zatial (mozno vobec) nepocitam lebo to nemam ani predpripravene.. poradi mi niekto vzorec na vypocet..? dakujem
Odpovedať
kolko metrov2 chces polievat? Ak chces kvalitny travnik, tak musis polievat rano aj vecer aspon 5-7minut, mne to vychadza v lete pri 500m2 travniku a k tomu zeleninova zahrada denne okolo 2 kubikov vody, takze ak rozmyslas nad nadrzou, tak menej ako 10kubikov ani neuvazuj, ak nemas studnu, tak radsej viac. Alternativa je mat studnu a potom by ti stacila aj mensia nadrz, ktora by sa podla potreby doplnala vodou zo studne - staci na to jeden plavak, ktory by kontroloval vysku hladiny v nadrzi.
Odpovedať
@stowasser a si si isty, ze dokaze naplnit tu 10kubikovu nadrz zo strechy ktora ma plochu 220stvorcov?
Odpovedať
Nieje mozne urobit studnu? Nadrz je investicia ako ked urobia studnu. Ak nemas kam odvadzat daz. Vodu je to ine. Mame 3 m3 a je to nanic. Ked prsi musis odcerpat a potom uz voda nieje ked je sucho.
Odpovedať
@hop377 Rodičia majú 140m2 a dvojkubikovú nádrž. Keď prší naplní sa raz dva, potom je tam prepad a ostatok ide von. No keď dlhšie neprší, tak dopúšťajú zo studne. Ak by bola väčšia nádrž, viac by sa toho zachytilo a dlhšie polievalo. Ja uvažujem nad 7-10 kubikovou. Plocha strechy bude 300 m2.
Odpovedať
Toto som nasiel na stranke jedneho predajcu nadrzi: Polievanie záhrady: Plocha záhrady__________ Pripojená plocha strechy__________ Typ Nádrže do 100 m²_________ min. 20 m² __________ 1500 do 300 m²__________ min. 40 m² __________ 2600 – 3000 do 500 m²__________ min. 70 m² __________ 3000 – 5200 do 800 m²__________ min. 90 m² __________ 5200 – 7600 do 1000 m²__________ min. 100 m²__________ 7600 – 10000 do 1500 m² __________ min. 120 m² __________ 10000 – 15000 do 2000 m² __________ min. 150 m² __________ 15000 – 20000
Odpovedať
@mirom113 priemer na zapadnom slovesku je 70mm/m2 na mesiac, teda pri 220m2 strechy za mesiac mi vychadza 15400m3. Z toho mi vychadza ze viac ako 5kubikova nadrz nema zmysel.
Odpovedať
@stowasser studnu nemam.. pozeral som nejake 6kubikove.. :) mne skor islo o to aby som zachytil co najviac vody.. a s tou polieval.. ked nebude dazdova tak pustim tocku.. kolko zrazok moze spadnut za mesiac? viem ze je to rozne od meciaca a aj od lokality.. za ako dlho sa ti ta nadrz naplni? stihas minut vodu?
Odpovedať
dlhsie som pisal lebo som odbehoval takze medzitym prisli nejake odpovede
Odpovedať
@skorpy tu mas tabulku: http://www.milanlapin.estranky.sk/cla...
Odpovedať
@hop377 Toho priemeru by som sa nedržal. Dosť často prší dlhšie a výdatne. A práve preto by som sa snažil zachytiť čo najviac. V lete bývajú dosť často búrky, prietrže..
Odpovedať
Nadrz nam ma pomoct preklenut obdobie, ked travnik vyzaduje viac vlahy, ako nam priroda aktualne ponuka. Ako to uz byva, tak najvacsiu potrebu vlahy mame vcase, ked je tych zrazok najmenej. Pri letnych horucavach, ked je teplota viac ako 30 st. nam 300 m2 travnik spotrebuje 2 - 2,5 m3 vody denne, pricom v tomto obdobi sa nam z 200 m2 strechy nazbiera len 8 m3 vody za mesiac! (Na samotny travnik spadne 12m3.) Z uvedeneho vyplyva, ze aby ste vedeli zabezpecit 100%nu potrebu vody na zavlahu tohto 300 m2 travnika vyhradne z "ulozenej" dazdovej vody, potrebovali by ste nadobu o objeme minimalne 40 m3. Toto je stav v mesiacoch jul -august. V obdopi pred a po bude situacia samozrejme ina - zrazok viac a potreby vody mensie (pri nizdej teplote je vyrazne nizsia uroven odparovania). Uskladnovat 40 -50 m3 vody je financne nerocne. Ak mate vlastnu studnu, je vyhodnejsie tieto 2 mesiace si "vypomoct" vodou zo studne. Opacny problem nastava v "prechodnom obdobi", kedy je nutne mat kam odviest prebytocnu vodu (ked je nadrz plna), pretoze 20 m3 nadrz sa pocas jarnych burok dokaze naplnit pri 200 m2 streche za par dni (menej ako tyzden)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
priemerne rocne naprsi 600mm zrazok v danej lokalite. tj 60cm strecha ak ma 220m2 tak 220*0.6 = 132 kubikov vody (to je ako 3*3*14metrova nadrz) - samozrejme taku velku netreba, no je to obrovske, tie kubiky v dvojcifernej sfere.. v realite je to trochu zlozitejsie predpokladam, avsak velka nadrz stoji vela, plus neviem do akej miery sa voda moze kazit. ak treba az 2m3 denne na travnik, tak pekne no.. bude to zlozite.. hlavne ta ne/skladovatelnost..
Odpovedať
Článok sa načítava...
odomna na stavebnom urade ziadali akumulacnu nadrz na vodu, projektant vypocital objem nadrze 2,5 m3, ale je to na maly dom. cele sa mi to zda blbost, lebo pri pozemku mame rigol na dazdovu vodu z cesty
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Chcel by som používať nádrž na dažďovú vodu v skleníku (temperovanom takže celoročne) čiastočne automaticky zavlažovaný Nechcem k tomu použiť studňu pretože voda je tu hodne tvrdá, na automatické zavlažovanie záhrady to problém nebude. Pretože veľké nádrže typu 10-15 kubíkov sú už veľmi drahé (ja v skleníku určite vystačím s 1m2 na 4 dni aj v najteplejších obdobiach takže viac ako ako 5m3 mi reálne netreba) tak ideálny systém bo bol nasledovný. 1. Ak je v nádrži viac ako 3m2 používať na automatické zavlažovanie vodu z nádrže (aby nemusela tak často odchádzať prepadom do trativodu). 2. Ak poklesne hladina vody povedzme pod 0.5m3 kubického alebo ešte menej, automaticky doplniť z vodovodného systému z domu ale povedzme len pár sto litrov. Dúfam že by sa to nedialo často, Myslíte že je takýto systém možný aby to nestálo až tak veľa? Alebo aspoň plavák v nádrži na dažďovú vodu ktorý by ma informoval o aktuálnom objeme vody aby som to dopustil ručne až by to bolo nutné? Alebo si to zbytočne komplikujem záhradu zo studne a skleník z nádrže na dažďovú vodu a zbytok prepadom do trativodu? Ako by to bolo najpohodlnejšie a najlacnejšie?
Odpovedať
Profilova fotka
@somzvedavy čo sa týka záhrady a trávnika tak to by som riešil zo studne. Skleník z nádrže ako si písal.....Cca 4-6m3. No a to dopúšťame čiste vodou s domu drahá záležitosť :-S Možno napustiť nádrž v nejakom pomere voda z domu a a studnična voda. Ale to by si si musel odsledovať tvrdosť vody.... Nájsť ideálny pomer.
Odpovedať
@logo22 Hej, asi tak to bude najjednoduchšie. Pri 5m3 budem dúfať že to nebudem musieť dopúšťať vôbec, len vo výnimočne suchých rokoch. Skúšať pomer nebudem, veď vždy budem dúfať že vystačí lebo už zaprší :-D , ale hádam tých pár kubíkovzo studne mi nevytvorí usadeniny alebo nebude ma stáť majlant z domu. Urobím si asi dažďovú záhradu napájanú cez prepad nebudem to komplikovať prepájaním nádrže a studne na polievanie..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
Máte niekto napojenú dažďovú vodu aj na splachovanie WC a do pračky? Zaujíma ma ako vyzerá voda vo WC-ku, vraj nie je vizuálne taká čistá. A ako sa s takou vodou perie. Teóriu viem, veľa som prečítal, dokonca som dostal aj cenovú ponuku, ale zaujíma ma prax. Nerád by som do toho investoval a potom nepoužíval. Naprojektovali mi nádrž s objemom 6,2m3 na 220m2 strechu, 4 osoby a 3á - aktívne polievaný pozemok.
Odpovedať
Profilova fotka
@fighter na splachovanie sa dá voda použiť s hrubým filtrom, na pranie záleží od lokality, druhu krytiny. Pred nádržou by mal byť pieskový filter na zachytenie organických látok, pred čerpadlom aspoň 10 mcr
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?