Aku velku nadrz na dazdovu vodu ak ju neplanujem vyuzivat?

Ahojte Stavebny urad mi dal podmienku odvod vody zo strechy do nadrze, nechcem stou vodou polievat len potrbujeme zistit kolko litrova nadrz je potrebna. niekde som vycital ze uhrn zrazok na ba kraj je mesacne max 70mm co je cca 13 000L za mesiac na 200m2 streche, len sa mi to zda obrovska nadrz.... . V minulosti som vydaval riesenie do suda, ok nevyzera to moc super ale 13000l nadr za 3500 euro je trosku moc ked nemam v plane tu vodu vyuzivat kedze mam studnu. Len ma zaujima ci i ked su v lete prehanky ci sa to zvykne odparit aby nemusela byt tak velka nadr, ak nie tak hold budem musiet kupit taku velku :( Dakujem
Odpovedať
1
2
@fox0903 prečo nadrž? Prečo by si nemohol mať trativod?
Odpovedať
Pockaj, ty akoze cakas, ze sa bude ta voda z tej nadrze stihat medzi jednotlivymi zrazkami odparovat? :-D
Odpovedať
Určite trativod niekam na koniec pozemku. To ktorý stavebný úrad dal takúto podmienku...?
Odpovedať
SU Vinicne. na koniec pozemku heh to je ten problem ja mam pozemok a z 4 stran susedov, a malu prijazdovu cestu.
Odpovedať
@danculd no co ine mi zostava, pak podla SU nadrz na 13 kubikov??? hm teraz rozmyslam tam fuknut zumpu tie nie su tak drahe ako original nadrze na vodu, ako tak teraz pozeram 13kubikova je 1500E ale fakt je nutna tak velka???
Odpovedať
@fox0903 Ale ved to nemas sancu prirodzene odparit z tej nadrze!
Odpovedať
Profilova fotka
@fox0903 Odvod dažďovej vody je upravený smernicou EÚ, úradníci to začínajú uplatňovať. Treba na to projekt ako na všetko ostatné, možno byVás lacnejšie vyšlo zaplatiť dobrý projekt a primeranú nádrž ako takto inprovizovať. Odpoveď tu môžete dostať len na úrovni JPP, pretože nikto nepozná Vaše podmienky. Koľko za mesiac naprší je druhoradé.
Odpovedať
@fox0903 mne na 105m2 strechu odporucili 8-10m3 nadrz, ale ja ju planujem vyuzivat na polievanie.
Odpovedať
@fox0903 http://www.tzb-info.cz/3460-vyuzitie-... oplati sa prestudovat
Odpovedať
@fox0903 podla mna si ten SU nejako zle pochopil...
Odpovedať
Zial je to tam tak pisane a aj som sa na to pytal na SU. V projekte tiez to mam pisane do zadrziavacej nadrze ale neni to tam specifikovane ako velka ma byt. Doplnenie mam ilovite podlazie a spodnu vodu vo hlbke 1.4m. Asi sa popytam susedov ako to vyriesili oni. Jedine co je rozpoluplne je rozhodnutie bvsky a ta pise odvadzanie dazdovej vody na pozemok.
Odpovedať
@fox0903 dažďová voda je ideálna pre rastliny, stromy. Škoda ju nevyužiť aspoň na polievanie, prípadne na splachovanie WC alebo pranie. Dažďová voda je mäkká s minimálnym obsahom minerálnych látok. Z takej nádrže sa ti voda nemá ako odpariť, ak ju nebudeš využívať. Tak ako ti radili, daj si spraviť projekt.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fox0903 Bvska tým chcela povedať, že dažďovku si máš nechať na pozemku a nesmieš ju odvádzať do ich kanalzácie. Oni neriešia svoj problém. SÚ už trápi aj vplyv na okolie, preto ti nariadili zbernú nádrž. Tie vyjadrenia si neodporujú, len ich treba správne prečítať. Nádrži sa nevyhneš, na tvojom mieste by som jej našiel uplatnenie, napr v závlahe. Môžeš skúsiť požiadať o schválenie vsakov, ale to tiež podlieha schvaľovaniu a PD. Lokálny projektant ti určite bude vedieť poradiť aj s prípadnou veľkosťou nádrže.
Odpovedať
@fox0903 ahoj, my mame tiez v podmienkach SU zbernu nadrz na dazdovu vodu vdaka ilovitemu podloziu. velkost zbernej nadrze nam vypocital predajca nadrzi, nepoviem ti celkom presne, ale pri cca 250 m2 streche to vyslo na 6,5 kubikovu. kupili sme nadrz carat od manada trading. my planujeme vyuzivat dazdovu vodu do zavlahy, nadrz sa bude doplnat pri nedostatku vody zo studne. prepad nadrze mozeme mat vyvedeny na cestu, kde je prirodzenu odvod vody do povodia najblizsej rieky (nemame dazdovu kanalizaciu). Pouzivanie dazdovej vody som preberala s viacerymi ludmi zlava aj sprava, pouzivat ju napr. na splachovanie alebo pranie by si vyzadovalo dodatocne nie lacne upravy vody, takze aj ked rozvody na to mame pripravene, budeme ju vyuzivat len na zahrade.
Odpovedať
Zacinam sa stym zmierovat ze to bude musiet byt tak velke, len je to trochu skrt cez plany :) iukas, 6,5m3 na 250m2 strechy, ako kolvek som to ratal sa mi to zda malo, ako to prepocitaval on, alebo skusim ho skontaktovat co mi on vypocita? lebo mne to stale vychadza cca 13m3 na 200m2 strechu
Odpovedať
co tak vsakovaciu jamu: ilove podlazie spodna voda 1,2-2m (zavysi kde a kedy) vykopat jamu 2x2x3,5m + geotextilia zasypat to strkom cca 0,5m od povrchu zabalit strk do geotextilie a zasypat zemou.
Odpovedať
trosku som sa sekol 2x3x3 rozmer vsakovacej jamy.
Odpovedať
@fox0903 ak to zasypes strkom, vela vody to uz nepojme...
Odpovedať
@iukas aké úpravy vody na splachovanie máš na mysli? nepostačuje filter na vodu?
Odpovedať
@fox0903 nasla som dokument, kde to vypocitaval, viem ti ho poslat, ak mi das do IP mailovu adresu. Ospravedlnujem sa, ratal tam so strechou len 150 m2, nevedeli sme totizto do nadrze technicky dotiahnut zvody z celej strechy, takze je riesena len cast strechy, ale psst:-).. ratal tam so spotrebou dazdovej vody na pranie, splachovanie, zavlazovanie a umyvanie auta, ma tam nahodene nejake koeficienty a podla toho to vypocital. skus mrknut aj na stranku manadatradingu, maju nejake systemy aj na vsakovanie, ale ak mas v stavebnom povoleni uvedenu nadrz, bude to musiet byt nadrz.
Odpovedať
Profilova fotka
@iukas nemusíte mať nádrž, záleží na projekte. Splachovať sa dá vodou z nádrže s filtrom na čerpadle, na 200m2 treba 5m3 záchytného priestoru + opravný znižujúci koeficient podľa vsaku. Sú rôzne spôsoby výpočtu, tento je najbežnejší.
Odpovedať
@campanol nerozoberala som to velmi na drobne, ale kazdy, s kym som sa o rieseni pouzivania dazdovej vody v dome bavila, ma odhovaral, resp. spominal take upravne vody, do ktorych nema vyznam ist. pradlo bude vzdy pachnut a zachody budu spinave. aj teraz sme riesili upravu tvrdosti vody v dome, vodar nam tam dal filter s tymi zmakcujucimi gulickami aj uhlikovy filter (neviem na co, asi sa ho chcel zbavit), postupom casu som sa dozvedela, ze dal filter na technicku vodu, nie na pitnu (dakujem samozvanym odbornikom), a uhlikovi filter nam vsetko zanasa ciernym praskom. zachody musim umyvat kazdy druhy den, co su cele cierne v miestach, kde stoji voda.. voda je trochu zmakcena, ale nepovazujem to za dostatocne, takze vychodene peniaze. Dalsi clovek mi tvrdil, ze takyto filter postaci len na jeden kohutik, nie na cely dom a problem navrhol komplexne riesit upravnou vody.
Odpovedať
Profilova fotka
@fox0903: "co tak vsakovaciu jamu" ved pises ze trativod byt nemoze...
Odpovedať
@fox0903 Netreba riešiť veľkosť nádrže ak sa nebude dažďová voda využívať. Každá nádrž sa po čase zaplní a čo potom? Zavolať fekál alebo hasičov a dať ju odčerpať a niekde odviesť? Zadarmo to nebude a toto riešenie bude asi najmenej rentabilné. Najprv vyriešiť čo najlacnejší spôsob zbavenia sa prebytočnej vody. To je podľa mňa akože "polievanie" na miesta kde to bude najmenej prekážať /ponorné čerpadlo menšieho výkonu s plavákovým spínačom + dierovaná hadica menšieho priemeru aby sa voda stačila vsakovať -taký povrchový trativod/. Ideálne by bola nadzemná nádrž a "polievanie" samospádom. Nádrž by slúžila len na vyrovnanie rozdielov veľkosti prítoku a odtoku vody. Keby som to mal riešiť ja a nechcel polievať, tak na nadrž v zemi v hornej tretine napojím odbočku na trativod a nikomu sa tým nechválim.
Odpovedať
Mate niekto realne skusenosti s pouzivanim dazdovej vody na splachovanie? Riesime podobny problem s nadrzou a ilovou zemou a nevieme sa rozhodnut ci vyuzivat dazdovu vodu okrem polievania aj na splachovanie. Potesi ma kazda realna skusenost.
Odpovedať
Ako sa zbaviť vody v nádrži? Čerpadlo s plavákom a kľudne to púšťať do kanalizácie. Skrytý prepad je tiež možnosť, ale tú nikomu neodporúčam... a to čerpadlo radšej tiež nie... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@mareqm uz si to realne polievala? Ak budes chciet pouzivat dazdovu vodu na polievanie travnika, tak jej praveze asi mat dost nebudete.... aspon od jari do jesene nie. Teda, zavisi kolko toho chcete polievat a ako velmi u vas prsi. Na strechu 100 m2 ked padne 10 mm zrazok, tak je to 1 m3 vody.... a na polievanie travnika miniete asi 10 litrov na 1 m2 na jedno poliatie, alebo aj viac, teda ten 1 m3 sa minie na 100 m2 travnika na jedno poliatie na jar alebo v lete. A rocne padne v BA okolo 750 mm zrazok. My sme spravili pripravu na splachovanie dazdovou vodou (teda osobitny okruh v dome), ale financne (cerpadlo, uprava vody) nam to nevyslo do dobrych cisel, takze sme to nenapojili. Tej vody nie je na to dost.
Odpovedať
@y2k to bolo potom co som zistil ze sused ma trativod a druhy vsakovaciu jamu, pricom pre nich by mali platit rovnake podmienky zo SU, (rovnaka oblast) a obaja presli kolaudaciou nedavno
Odpovedať
Profilova fotka
asi som mimo ale...aky je rozdiel medzi trativod a vsakovacia jama? :-)
Odpovedať
@y2k v trativode voda vsakuje a vo vsakovacej jame sa voda trati :-) :-) :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?