Ako vyriešiť 2 rúry v jednom výkope položené na sebe?

Čaute...mam pocit,že som spravil školácku chybu a to v tom,že vývody kanalizácie a odvod dažďovej vody zo strechy som dal do jedneho výkopu na seba :-\ Výkop šírka 20cm,hĺbka 50cm,spodná rúra DN 125 kanalizácia z domu,obsypaná 0-16 po vrch a na nej položená druhá rúra DN 125 a tiez obsypaná 0-16...mám obavy,ze pri sadaní,zhutňovaní terénu a zámkovej dlažby bude tlačiť jedna rúra o druhú a praskne jedna z nich...najhorsie na tom je,že je to presne v mieste,kde je plánovaný vjazd do garáže,čiže záťaž bude veľká...a v tom výkope je aj kábel v chráničke na ČOV +el.pohon brány....mám to odkopat a položiť vrchnú rúru vedľa?nech niesu položené na sebe?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@palino82 nie je jednoduchšie urobiť nad rúrami roznášaciu vrstvu?
Odpovedať
@jan45 neviem čo konkrétne myslíš tou roznášaciou vrstvou...niečo čo by zaťaženie roznieslo do strán? napr. to zabetónovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@palino82 podla mna ten vykop je strasne plytky.. a ked uz nedali sa tie rury tahat vedla seba? tebe ostane sice 25cm co je aj na prijazdovu cestu dost podsyp+dlazba ale na pevny podklad..nie na rury... Ak je to mozne rury vybrat a vykop prehlbit
Odpovedať
Profilova fotka
Aj my to takto ideme riesit, ale vykop mame cca 1,2m teraz s tym, ze este budeme zdvihat teren asi o 30 cm, takze realna hlbka bude 1,5m. Uplne naspodu je hlavny privod vody a elektriny, zapieskovane, zasypane vrstvou zeminy. Na tom su dalsie kable v chranickach (prepoj medzi domom a garazou, internet, rozne ovladacie atd. - kuk moj album, manzel je elektrikar, takze prenho kablov nie je nikdy dost). To sa tiez zapieskuje a zasype. No a nad to pojdu odpady z domu do COV a odtial do zbernej nadoby a nad to po zapieskovani a zasypani vrstvou zeminy pojdu zvody.
Odpovedať
Profilova fotka
@rebecca363 tak to je presne proti predpisom
Odpovedať
Profilova fotka
@palino82 áno
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 prečo?
Odpovedať
Profilova fotka
@rebecca363 elektrika z kábla nevytečie ani keď sa prederaví, takže nepoškodí ostatné vedenia. kanalizačn= potrubie je zákerné, vytekajúca voda rozleptáva postupne. a nakoniec sú predpisy, ako od seba a nad sebou majú ísť vedenia.Som montér, za 50 rokov som videl všeličo, ale čo sa mi stalo pred pol rokom by som neuveril. časť kanalizačného potrubia sa doslova rozpadla na drobné kúsky ale len dno a voda dlhšiu dobu vytekala do konštrukcie.
Odpovedať
Pred domom je hlbka vyse 1m,ale ku koncu je tych spominanych asi len 50cm...to by som zabetonoval ako mi radi jan
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 A ako by ste to navrhovali vy? Priestor pre dalsi vykop nie je, ale mozno by sa to dalo este niecim oddelit. Zatial je polozena len elektrina a privod vody, odpady este nie. Mate nejaky navrh?
Odpovedať
@rebecca363 ahoj,a vy chcete do jedneho vykopu dat privod vody,elektriku,a zaroven aj odpady kanalizacne + dazdovu vodu???
Odpovedať
Profilova fotka
@rebecca363 no co jan chcel povedat, je myslim , ze kanalizacia ma ist na spodok. Ostatne by malo mat odstupy podla normy. @palino82 nebojis sa ze ti to v 50 cm zamrzne ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@palino82 ano, tak sme to chceli
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Aha, jasne. No, tak to musim asi prekonzultovat s manzelom...
Odpovedať
@rebecca363 ja som robil vykop jeden pre vodu a elektrinu. Hlbka 1 meter /pojde este 0,5 metra navazka/, na spodok vykopu 10cm frakcia 0-16, vodovodna hadica stredom vykopu, obsypal frakciou 0-16 na vysku 10cm, na to 10cm hlina, znova frakcia 0-16 10cm, po krajoch vykopu dve chranicky - v jednej privod do domu a v druhej sykfy a HDO, znova 10cm frakcia 0-16, 20cm hlina, vystrazna folia cervena a hlina po vrch. Kanal som daval pod doskou pred dom priamo do zumpy. Nieje kanalizacia.
Odpovedať
@majkoj takze potrubie, pri ktorom je najvacsia sanca, ze sa pokazi, dat uplne na spodok, aby pri oprave s tym bolo co najviac roboty :)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign no my tam mame trosku dlhsiu "trat" toho potrubia, kedze najskôr to pojde do COV a odtial do zbernej nadoby a zvody idu do obecnej dazdovej kanalizácie, ktora je v ceste pred domom. Takze mame rozkopany cely priestor pred domom aj pred garazou a dalsi vykop nemame chut, cas ani priestor realizovat. Pojde bohuzial vsetko v jednom. Odpad sa bude zbiehat s elektrinou a vodou len v 1 casti, tak snad budeme mat stastie a nic sa nestane zrovna "tam". Robime ako vieme a podla moznosti, samozrejme netvrdim, ze to je OK a "podla normy".
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan dobry postreh :)
Odpovedať
@majkoj zamrznut asi nezamrzne,kedze to ma dobry spad a nieje to staly ci stojaty tok vody....ja mam skor obavy o to,aby pri tlaku pneumatik od auta,netlacila jedna rura o druhu,lebo to praskne...
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan no naprikad pokial viem, npr. norma vyslovene zakazuje mat npr vodovod pod kanalizaciou :). A @jan45 spominal, ze ta prasknuta kanalizacia casom prave tie rozvody pod nou porusi. Nakolko to sedi z vlastnej skusenosti neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@palino82 na spad by som sa nespoliehal, v rure vzdy zostane nejaka vlhkost a ta ked ti tam bude postupne naprzat, koledujes si podla mna o problem. K tomu pukaniu, v realite v skutocnosti pukne praveze ta prva rura, nie ta pod nou. Pri tej druhej sa totiz uz tlak roznesie do okolia. Pri rurach byva definovane vyrobcom v akej hlbke aky tlak znesu. To co navrhol @jan45 je vrstva, ktora to roznesenie zataze urobi aj pre tu ruru hore.
Odpovedať
@majkoj ved hej, len na druhu stranu, pokial kanalizacia praskne, pojde to vsetko do pody a roky na to nikto ani nepride :)
Odpovedať
@majkoj jasne chapem...spodna je kanalizacna,do COVky,ta nezamrzne,lebo sa tam bude parit,cize to je ok...ta vrchna,je odvod zo strechy a z terasy...a zabetonujem to,aby sa tlak rozlozil do stran...na to pojde navoz makadamu,a zamkova dlazba....
Odpovedať
@rebecca363 myslim,ze najhorsie co sa vam moze stat,ked praskne voda,a poruchu bude treba odstranit....budes musiet prerusit vsetky pripojky a kanalizaciu aby ste sa dostali k problemu...kurna :-\
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan spravne chapem, ze je lepsie, ked ti odide pripojka elektriny aby si vedel, ze je derava kanalizacia ? :).
Odpovedať
Profilova fotka
@rebecca363 nevidel by som tak dramaticky, hutnenie výkopov s potrubiami je nemožné, pod dlažbu by som dal podkladný betón so sieťovinou, tie potrubia tam určite 20 rokov vydržia.
Odpovedať
@majkoj urcite ano, pokial teda nie si ten typ - co oci nevidia, srdce neboli :)
Odpovedať
@gashtaan treba to urobiť tak aby to neprasklo do hlbky 1 meter sa záťaž z vrchu rozloží, el kábel síce nepraskne no následky odpadu na kábli zbadáš na rozdiel od odpadu ihned,,rozleptá kábel. ak je navrchu je tá pravdepodobnosť malá
Odpovedať
@majkoj neohrieva tu kanalizacnu ruru sama kanalizacia/COV, resp. ten chemicky proces nevytvara teplo? Ja som bol v tom, ze kanalizacna rura nezamrzne nikdy....
Odpovedať
Ved som zhodou nahod mal v praci vodara,co robi pripojky a kanalizaciu v sevaku,a hovoril,ze kanalizacia nema normu ze kolko musi byt hlboko v zemi,ze nezamrzne nasledkom tych par...takze to by sme teoreticky mali osetrene :-P
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?