Ako urobiť drenážny systém na svahu?

Profilova fotka
Ahojte, mam dom vo svahu, a 5 metrov za domom mam 45 stupnovy svah s vyskou asi 2 metre. Chcem ten svah a okolie domu poriesit nejakym drenaznym systemom, spodna voda sa tam nenachadza, len pocas dazdov tam steka voda. Zaujima ma: ako hlboko davat drenazne rury, ci ich obalit do geotextilie a ci je ich mozne zakopat zeminou, alebo musia byt zasypane strkom az po uplny vrch.
Odpovedať
Profilova fotka
http://dektrade.cz/podpora/?id=8 Pozri si publikaciu "spodne stavby".. ak by nebolo nieco jasne tak mi napis.. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@esino1 Vyborna publikacia, na strane 45 tam popisuje podobny pripad, ked mi steka voda k domu zo svahu. Predsa len sa nieco naslo, co mi nie je jasne: 1. v publikacii sa popisoval pripad s domom so suterenom, ja nemam podpivniceny dom - ako hlboko mam dat drenaz okolo domu? Postaci napr. hlbka 50 cm? 2. dat drenaz aj do svahu? 3. na par metroch budem mat aj 1,5 vysoky oporny mur, dat drenaz aj za mur? 4. z tych nakresov som to pochopil tak, ze sa vykope jama, da sa geotextilia, do nej sa vlozi drenazne potrubie, a zasype kamenivom. Cize samotnu rurku neobalovat geotextiliou, ale ma byt nou chranena rurka aj s kamenivom v celku?
Odpovedať
Profilova fotka
@johny18 Nazdar, 1) potrubie by malo byt v nezamrznej hlbke, ale ked bude 50cm pod terenom tak by to malo byt OK 2) drenaz musi ist okolo celeho domu, resp. aspon z 3 casti (tam kde je svah) aby odvadzal vodu z poza domu dalej po svahu.. 3) osobne by som dal drenaz aj za mur, ale nutne tam byt nemusi.. 4) presne tak ako je na obrazkoch, velakrat sa pouziva nespravny a nesystemovy postup ze sa zabali iba rura (to nie je moc dobre, lebo ak sa ta textilia zanesie jemnymi casticami tak je drenaz nefunkcna (a pri obaleni iba rury je mala plocha filtracnej - separacnej vrstvy). Preto sa drenazne potrubie zasype kamenivo bez jemnych castic a to cele je obalene v textilii..
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
potrebujem odvodniť oporný múr
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
prosím o radu , náš svah sa teraz po výdatných dažďoch správa veľmi zvláštne, pri dupnutí je počuť výrazné vlnenie a narážanie vody , na niektorých miestach je to veľmi intenzívne, šokuje nás to, lebo nikdy predtým takáto situácia nenastala, priestor na ktorom je to veľmi zreteľné je až približne 50 metrov široký, vedie cez niekoľko susedných pozemkov, aj susedia boli z tohto "úkazu" šokovaní, dočítala som sa , že ak by to pri dupnutí dunelo, môže sa tam nachádzať nejaký krasový útvar, ale tu počuť nárazy vody na niečo pevné, pri dupnutí , ktoré vyvolá rezonovanie pod povrchom vrstvy horniny, nablízku pri tom nie je žiadny potok ani iný "zdroj" vody, je to vinárska oblasť , vodu si tam každý vozí z dediny a zachytáva daždovú, pokus vyvŕtať tam studňu zlyhal vždy na skale....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?