Ako hlboko zakopat ruru na trativod?

Coskoro planujem vykopat ryhu na ruru, co odvedie vodu z odkvapu do trativodu. Aka hlboka by mala byt takato ryha? Moja predstava je ze dno vysypem strkom, na ruru pouzijem oranzove kanalizacne rury a urobim zasyp zeminou. Ryhu planujem viest cez pozemok tak,aby sla "stredom" medzi kolesa ako bude parkovat auto.
Odpovedať
hlavne aby nezamrzla tj cca 60 cm
Odpovedať
Profilova fotka
@denbraven neviem odkiaľ si, ale nezámrzná hĺbka je tuším 80cm, takže ak to dáš do takejto hĺbky, tak by ti to nemalo zamrznúť. Ďalšia vec, že dno ryhy vysyp jemným zásypovým štrkom a ten takisto použi aj na obsypanie už položenej rúry, lebo ak by si ju začal zasýpať len hlinou, kde môže byť aj kamene, tak ti hrozí že rúru porušíš. Kadiaľ ju už budeš viesť a kam, tak to záleží len na tebe...
Odpovedať
Profilova fotka
Preco do nezamrznej ? Ved ked mrzne tak voda zo strechy netecie, ani neprsi, iba snezi, ci ?
Odpovedať
aj ja sa nad tým zamýšľam...asi preto lebo sa stáva že niekedy sa sneh topí dosť rýchlo a voda v rúre "stojí" hlavne asi v zime kým sa stratí a zem je zamrznutejšia a menej priepustná..záleží aký bude trativod dlhý a aká výdatnosť zrážok do nej pôjde..a skrz celoročných zrážok je myslím dobré urobiť ryhu širokú aj hlbokú lebo napr. mojim rodičom pri tohoročných výdatných daždoch vyšla a stála voda nad trativodom a rozlievala sa po záhrade lebo zem nestíhala sať..
Odpovedať
Profilova fotka
ja som ruru daval postupne od asi 30 centi (tam vyustuje gajger) po zvod do zbernej sachty asi 80 cm...hadam nezamrzne kedze ked bude voda este tekuta tak dufam ze stihne stiect, ak by zacalo mrznut uz hadam voda nepotecie, logicky zamrzne najskor na povrchu az potom v rure ak by tam nejaka bola, ale kedze uz bude na povrch zamrznuta nebude mat aka tiect :-D kvoli velkym navalom som vykopal jamu asi 10m3 a to cele zasypal hrubou sutinou a kamenami :-) hadam to bude stacit...
Odpovedať
@denbraven Do nemrznúcej hĺbky čo je na na väčšine Slovenska 80cm, v chladnejších oblastiach až okolo 120cm. Tiež sme rúry obsypávali pieskom. Trativod vykopaný až po štrky čo je u nás cca 170cm, zasypaný veľkými kameňmi z kameňolomu, navrchu hrubá agrofólia zasypaná zeminou asi v 30 cm výške aby na tom v pohode rástla tráva. Rúry sme dávali kanalizačné 125 oranžové, ktoré sä pevnešie. V pohode zvedie vodu z plochy 140m2.
Odpovedať
@denbraven Nezabudni ju vyspádovať aspoň 2cm na 1m.
Odpovedať
@y2k Zo striech steká voda aj v čase kedy je zem ešte úplne zamrznutá. ;-)
Odpovedať
Zrejme zvolim taky kompromis, cca 60-70 cm, do spadu. Pouzijem tie oranzove rury 125ky. Este by ma zaujimalo ako sa napaja ten gajger, predpokladam ze sa jedna o lapac bordelu z odkvapu a instaluje sa to niekde medzi odkvap a tu trativodnu ruru.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722: to je mozne ale hadam nebude v tej rure zamrznuta po celom priereze, keby ja bola....tak tam nebude tolko vody aby ma vytopilo snad
Odpovedať
@denbraven Zvykne sa dávať na úroveň terénu alebo chodníka na spodok zvodu, volá sa to kanalizačná vpusť. Vrchná časť, do ktorej sa napája zvod sa dá upraviť podľa priemeru zvodovej rúry. Treba si kúpiť KV takého priemeru ako budeš dávať kanalizačné rúry. Pod kan. vpusť pripoj ešte kúsok kan. rúry, potom koleno a rúru aby si sa dostal do požadovanej hĺbky. KV má vo vnútri čistiaci košík na bordel zo strechy.
Odpovedať
@y2k Pri týchto zimách by sa to stať nemalo, záleží ale v akej lokalite bývaš. V chladných oblastiach sa odporúčajú aj zvody zo žľabov priemeru 120, pretože sa stáva, že aj vo zvislej rúre voda zamrzne.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@bubulka722: Sak hovorim...gajger, to mam aj ja a BTW mam zvody 120
Odpovedať
@y2k Pri obrovských lejakoch sa stane, že mu nadvihne dekel a voda sa vyvalí von, ale je to ojedinele. Inak som s týmto riešením spokojná. Na jeden zvod sme si dali medzikus "zachytávač vody" do suda na polievanie. Super vecička.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722: Stale nechapem....ak ma byt velky lejak predsa nebude zamrznuta rura v zemi....ak bude rura zamrznuta v zemi nebude lejak ale snehuliak nie ? :-D ak bude prsat a predsa by bolo zamrznute pod zemou to bude len tak mrholit...ci?
Odpovedať
@y2k Nie ten lejak bol mimo toho čo sme sa bavili o zamrznutí. Drobné nepochopenie. Viac vody môže ísť cez zimu napr. pri rýchlo topiacom sa snehu na streche pri výraznom oteplení kedy je ale zem stále zamrznutá. Lejak to nebude, toto sa nám stáva pri silných letných búrkach, že vyrazí dekel.
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722: tak budem ocakavat burku silnu :-p mam tam zbernu nadrza a potom asi 7-8 kubikov trativodu...hadam to zvladne
Odpovedať
@y2k Neviem možno nám to občas vyrazí kvôli tomu, že máme veľmi vysoko spodnú vodu...
Odpovedať
@y2k Fúúú, my máme 8 m3 žumpu, preboha to máš riadny trativod. =-)
Odpovedať
Profilova fotka
@bubulka722 : No nechcel som nic podcenit a ked sa kopalo....a vela stavebneho materialu na dvore bolo... :-D
Odpovedať
@y2k Bolo ho treba rozumne upratať. No my sme takto upratovali do terasy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 rokoch
Ahojte, je tu niekto, kto zakopával tie oraznžové 125ky rúry do hĺbky cca 50cm? Je potreba obsypať rúru štrkopieskom? Z niektorých zdrojov mám info, že stačí 50cm a obsypať hlinou. JZ Slovenska. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@bellatrix27 ono zo zásady to stačí za predpokladu, že máš dostatočný spád, na konci dostatočnú vsakovaciu jamu a je to vedené v pochôdznej oblasti. Na výpočet vsakovacej jamy je tu niekoľko diskusií, ale neexistuje univerzálny číslo nakoľko to záleží od vsakovanie zeminy. Čo je však určite najlepšie. Do jamy namiesto kameňov plastové palety čo kúpiš na bazoši za menej ako 3€ kus a obaliť geotextíliou. Tiež tu nájdeš k tomu diskusie
Odpovedať
Ďakujem, projektant nám zadal 3m3 retenčnú nádrž a následne vsakovaciu nádrž vysokú 2m tuším s priemerom 0,8m Všetko je v pochôdznej oblasti, aj nádrže, aj rúry v zemi. Tie by teda mali stačiť 50cm v hline,?
Odpovedať
@bellatrix27 stacit naco? Na to ci nezamrznu alebo na to ci sa im nic nestane ked po tom budes chodit?
Odpovedať
@palo18 nad tým, či to bude pochodzne, som ani nerozmýšľala. To som brala ako automatiku
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?