Aké rúry použiť pre odvedenie dažďovej vody?

Prosim bas vie niekto poradit ake rury pouzit pre odvedenie dazdovej vody zo zlebov do skruze? Zvodove rury chcem napojit na lapac stresnych splavenin. Nasledne nejakymi rurami v zemi vsetko zviest do skruze. Pouzit drenazne rury alebo nejake ine? Dakujem
Odpovedať
1
2
Nie drenážne, ale kanalizačné. V stavebninách sú to tie oranžové. Priemer 110, max. 125 naležato. Tvarovky sú bežne k tomu dostupné... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Oranzove kanalizacne.
Odpovedať
presne tak ako píšu ostatní, oranžové rúry s čiernym lapačom naplavenín s použitím maximálne 45° kolien, nie 90°. Od prvého zvodu ide rúra DN 125, ak sa po trase pripája druhá, pred pripojením potrubie redukovať na DN 160, spád 3 % a za rohom budovy revíznu šachtu, prívalové dažde nie sú každý rok, ale keď sú a nie sú rýchlo odvedené, odnesie to dom...
Odpovedať
@43jarko 160? na dažďovú vodu... na pár metrov... 50 metrov hlavnej domovej splaškovej kanalizácie, to hej, ale nie zberače do skruže... :-)
Odpovedať
Mam 4 zvodove rury, ktore chcem vsetky vyustit do skruze. Ta je vzdialena od prvych dvoch zvodov cca 15 m a od druhych dvoch na opacnom konci domu cca 30 m. Chcem zadne dve rury spojit v jednu a predne tiez v jednu a do skruze doviest tym padom dve rury. Stacia podla vas 110 od zvodov a nasledne tie dve spojit do 125 ?
Odpovedať
Áno, stačí to... Ešte aký je priemer zvodových rúr? 80-90?
Odpovedať
@dedo758 Zvodove rury mam priemeru 100 a strecha ma 260 m2.
Odpovedať
Prikladam nakres ako to uvazujem urobit. Ospravedlnujem sa za "rucny nakres". Poprosim o kritiku/posudenie resp navrhy ako to urobit lepsie. Samozrejme kazda zvodova rura bude vyustena do lapaca stresnych splavenin - plastoveho. @43jarko Kde by si umiestnil v mojom pripade reviznu sachtu?
Odpovedať
Profilova fotka
@rmu je to predimenzované, ak dom nemá 20x20m tak stačí všade 110.Aj o zvodoch by som rozmýšľal, ak je jedna strana dlhá 10m stačí jeden, Ms 100
Odpovedať
Zvody mam 4 lebo dlha strana ma 18 m + mam strechu na kazdu stranu (neviem ako sa to odborne povie)
Odpovedať
@jan45 Cize odporucate vsade pouzit 110 aj po spojeni rur z dvoch zvodov?
Odpovedať
Profilova fotka
ak na celú strechu spadne počas búrky 30mm vody, t. j. 8m3 , taký nemáte ani vsak, potrubím Ms 100 pri 3% spáde pretečie asi 5l/s, takže ak to naprší za pol hodiny, tak to aj stačí odtiecť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
podľa mojich skúseností DN110 nestačí, napr. lapače od HL majú vývod priamo DN 125, keďže zvody majú tento priemer...minulú jar sme vyhádzali trojročné 110kové potrubie od 70 ročného domu v meste kde dĺžky nepresahovali15 m. V miestach napojenia zvodov bol dom silno podmáčaný...Tá matematika asi stále nefunguje, lebo takéto domy riešime stále, v našom kraji je íl a ten neodpustí ani liter neodvedenej vody, všetko vsakuje do domu. 87°kolená nemajú v zemi a pod stavbou čo robiť. Revízne šachty je dobré osadiť tak aby bolo možné aspoň v polovici úseku do potrubia vstúpiť kamerou alebo špirálou aj o 20 rokov.
Odpovedať
@43jarko Lapace sa vyrabaju aj na 110 aj 125 a su dokonca aj kombinovane, kde je mozne dat aj aj. Priamo zo zvodov dam 110 a spajat dalej budem dve rury do 125 ktorou budem viest trasou cca 20 m. Myslim ze zo zvodov na tych 4-5 m kym sa spoja dve rury do jednej bohate postaci 110. Ako pises kolena nedam 87 stupnove ale pouzijem radsej 45 stupnove a tymi sa to pospaja. Co sa tyka reviznej sachty - neviem to iste urobit cez lapac ? Ak lapace budu mat aj filter - kos tak potrubie by sa nemalo cim zapchat. Dakujem za rady ... vdaka komentarov vsetkym som dostal o tom aspon obraz.
Odpovedať
@rmu viem veľmi dobre aké sú lapače, preto som písal o značke HL, ktorú ostatní výrobcovia kopírujú...ten koš je na zachytávanie lístia...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Podľa obrázku je náčrt v poriadku, použiť je možné PVC-U kanalizačné rúry (oranžové) so spojmi na tesniaci gumový krúžok. Náš technológ odporúča radšej dve vsakovacie skruže, môžu byť za sebou, vzájomne prepojené v prípade prívalových dažďov. Záleží však na vsakovacích pomeroch pôdy.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@dedo758 preco nie drenazne ? aspon to cestou nejaku vodu vsiakne a ostatna natece do skruze. idem riesit nieco podobne preto sa pytam .
Odpovedať
@arts Ide o odvedenie dažďovej vody zo strechy, nie spodnej vody. Takto by sa mohlo stať, že ti všetka voda vsiakne skôr pod dom, ako do nejakej skruže 10 metrov od domu... :-)
Odpovedať
@arts Tiez sme odvadali vodu drenaznymi rurami. Klasicka kanalizacna rura isla 2m kolmo od domu, potom koleno a napojenie na drenaznu ruru, odvedenu 15-20m do zahrady do vsakovacky. Po ceste sa strati 6m3, vsakovacka ma 4 m3. Storocna voda pre 200 m2 strechu. Realne mi do vsakovacky od leta este asi ani netieklo. Po ceste sa poleje zivy plot ;-)
Odpovedať
Odpoved na otazku je 125, ved cena oproti 110 je zanedbatelna a pracnost rovnaka. Ak sa to spravi dobre tak na roky pokoj. Nech tvrdi kazdy co chce ale argument predimenzovana je blud. Staci ze raz to nezvladne kapacita a olutujes ze si dimenzoval presne. Su ine miesta kde sa da setrit, voda je svina a pri cene nehnutelnosti si dobre prerataj skody.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
@jan45 prosim o odpoved - mam pultovu strechu, falcovany plech, sklon 7st. rozmer strechy 28x7m. Na kazdej strane jeden zvod. Aky priemer bude postacovat na bezpecny odvod vody zo strechy?
Odpovedať
Na 200 m2 a dva zvody stačia podľa tohto grafu http://www.kjg.sk/program/images/nomo... zvody priemeru 80 mm...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Zdravim, chcel by som ozivit temu...idem obkopavat zaklady a spolu s tym riesit aj odpad a zvod dazdovej vody. Planujem odkopat 0.5m od domu a do hlbky zakladu, aby som dal aj drenazky. Su nejake predpisy alebo odporucane vzdialenosti ako daleko maju byt rury odpadu, dazdovej vody zo strechy a drenazky od zakladu domu? Vdaka
Odpovedať
@matkop asi tazko sak o nic nejde daj ju kde chces.
Odpovedať
@matkop Daj do stredu výkopu, obsyp štrkom. Ja by som ešte medzi zeminu a štrk dal napr. geotextíliu, nech sa zemina nesplavuje do štrku a do drenážky... Zvody zo strechy samostatnými rúrami byď do vsakovačky, alebo do priekopy.
Odpovedať
@sysell @dedo758 vdaka aj som si myslel ale reku ze sa spytam
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
viete mi niekto poradit, ci treba oranzove kanalizacne rury ulozit do strkoveho lozka, alebo staci zasypat hlinou? dakujem
Odpovedať
@rapakiri hlinou bez ostrych kamenov
Odpovedať
@rkorba dakujem, tato informacia mi usetri kopec roboty
Odpovedať
@rapakiri teraz som okolo tak zasypanych rur behal vibracnou doskou :-D Akurat to trochu polej aby si to lepsie sadlo, akurat si daj pozor, ze ti to moze par cisiel klesnut. Ruram to je uplne jedno, ale piesok je najlepsi, lebo ho netreba hutnit ani polievat.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?