Stare interierove dvere-renovacia?

zaujimal by ma vas nazor, kedze sa neviem rozhodnut... idem komplet rekonstruovat stary 60r byt. chcem len zakladnu nevyhnutnu rekonstrukciu, ktora je aj tak sama o sebe financne dost narocna (elektrika, dlazby, stierky, wc, kupelna, kuchyna). neviem co s dverami. lebo ak burat, tak teraz... mam tam 7ks starych drevenych interierovych dveri, kovove zarubne, na dverach 60 rocna popraskana farba. zarubne netypizovane, kazda iny rozmer, nesedia sirky, vysky, ani profily, niektore su hranate, ine zaoblene. vsetky dvere su hlavne nizke. oblozit sa to asi neda, kedze by sa vyrazne zmensil prechod. vysekat zarubne by bol problem, su zaliate betonom, ale slo by to. no musel by sa kazdy jeden otvor zvacsovat na standardne rozmery. rezat stary typ panelov, ktore su tvrdsie ako novodobe.. do toho sa pustat nechcem. takisto si neviem predstavit, ze tam osadim novodobe foliovane lacne dvere. na investovanie do drahsich sa nechystam. tak zvazujem ze povodne dvere a zarubne len zrenovujem (natriet zarubne farbou a na dvere nova farba.). vedeli by ste pripadne poradit firmu, stolara co by aspon ocistil dvere od starej farby? vas nazor? dakujem
Odpovedať
@avardom ziadny stolar sa ti do toho nepusti, pre neho to nie je lukrativna zakazka. Kup si teplovzdusnu pistol, nerezovu spachtlu a odrhni farbu svojpomocne. Teplovzdusnou pistolou odrhnes aj zarubne. Opalit treba vacsinu naterov, potom vibracnou bruskou docistit zvysky a potom natriet. Nie je to nic zlozite co by priemerny smrtelnik nezvladol. Ked idete prerabat cely byt, tak to troska bordelu navyse sa strati. Teplovzdusna pistol nestoji majetky, aj brusku kupis dajmetomu v OBI za par drobných, na tolko co potrebujes postaci aj hobby verzia. Ked spocitas vsetko dokopy, vyjde ta to lacnejsie ako nejaky majster, ked by si vôbec takého nasla Cin natriet to sa uvidi, ked budes mat dvere ocistene, mozno bude treba tmelit az potom farbi, mozno budu tak dobre, ze bude stacit nejaka lazura a budes mat drevene dvere ako vymalovane. Ale ani natieranie nie je robota, ktoru priemerne zrucny jedinec nezvladne
Odpovedať
ani firma ani stolar ti toto nespravi. budes si to musiet sam @avardom.
Odpovedať
@zita19 @ernesti4 vdaka za nazor. priznam sa, problem u mna nie je so sikovnostou ale skor s casom a odhodlanim. ale asi mi ine neostane.
Odpovedať
@avardom jasne, ze cas je najvacsi problem, ale fakt toto su take pizlave roboty co nikto nechce robit a aj tak sa renovacii zarubni nevyhnes
Odpovedať
ani sa necudujem @avardom. cas je najvacsi nepriatel. keby casu bolo viacej, tak viac aj stihame toho si porobit na domoch. no budes si musiet nejaky vyhradit a postupne si ich porobit.
Odpovedať
@zita19 ved hej. stale zvazujem ci vyburat alebo nie. stalo by to viac ale co tam potom dam? najlacnejsie foliove? keby sa aspon dali osadit do tych zarubni nejake lacne drevene z obi..
Odpovedať
@ernesti4 je otazka casu kedy sa s tym zmierim :D
Odpovedať
@avardom ja som sata konzerva, mne sa tie papundeklove oblozkove zarubne nepacia. Pekne natrety plechovy firštok je podla mna ovela ovela lepsi. A drevene dvere, to je samostatna kapitola.... My mame mladsie, len 35 rocne panelakove dvere dyhavane. Kopa susedov ich uz povymienala aj so zarubnami, ja som sa pred dvoma rokmi cele leto hrajkala s dverami, brusila, natierala... Mam teraz dverečká ako vymalovane :-) a aj ttie 3 mm dreva mi stalo za tu robotu aby som ich zachranila. Na 60 rocnych toho dreva bude o dost viac, ja by som do toho isla
Odpovedať
Ak naozaj robíš kompletnú rekonštrukciu, tak dvere a zárubne musia ísť preč. Ty sa na to budeš celý život pozerať, ak sú každé dvere a zárubne iné, tak by som neinvestoval toľko času na problematickú renováciu. S renováciu je plno práce a ty tú prácu jednoducho nezaplatíš. Amatérsky to vytmelíš, čo sa dá obrúsiš a za 5 rokov budeš na tom istom - popraskané vŕzgajúce dvere a uvoľnené závesy. Vybúraj a kúp dvere s 3D fóliou, pozri sa do štúdií, dvere môžeš mať komplet s kľučkou za 200-250 euro a ak kúpiš plné, tak budú vyzerať ako celodrevené. Pozri napr. dvere Fresno, najlepšie v reáli v štúdiu. Ak chceš moderný dom, tak búraj, ak chceš útulnú chalúpku s dverami po prababke, tak ich vymaľuj.
Odpovedať
@zita19 suhlasim. vacsinou mi tie oblozkove foliove nevadia, k laminatom ako stvorene :-p .. aj to mam teraz tak doma. ale v tomto starom byte ostanu povodne parkety (ani nebudu lakovane, len olejovane, voskovane), vysoke stropy (fakt mali stare panelaky vyssie stropy), rimsove rohy v miestnostiach, stare velke liatinove radiatory.. tam proste proste nemozem dat papundekle obalene foliou. tak sa v lete do toho pustim, no...
Odpovedať
@roman_x je to stary byt v panelaku postavenom v roku 1958. dvere kupodivu nevrzgaju, nepadaju. proste funkcne dvere bez znamok tych desiatok rokov. jedine co je zle je popraskana farba. doma mam 5 rocne dvere zo studia s kluckou .. za tych 200-250e a uz teraz po piatich rokoch mam s niektorymi problem.
Odpovedať
hm a v čom spočíva komplet rekonštrukcia ak dvere, podlahy, vysoké stropy, staré kúrenie zostáva pôvodné? Nám je to jedno, jedine ak budeš predávať, tak je to pôvodný stav s bežnou údržbou resp. je to na prvý pohľad vidieť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@roman_x menim tam elektriku, vodu, vyhadzujem 60 rocnu vanu, 60 rocnu misu z wc, davam na wc obklady ktore tam neboli, do kupelne miesto vane srchovy kut a nove obklady, na chodbu a do kuchyne dlazbu namiesto 60 rocneho linolea, prvykrat sa idu brusit 60 rocne parkety, vyhadzujem a menim drevene okna, steny sa vystierkuju a vymaluju... radiatory netecu a hreju viac ako novodobe plechace. co sa tyka parkiet. to fakt mam vyhodit dubove kvalitne nezatecene parkety a nahradit ich laminatom?? ostali by drevene dvere, parkety a liatinove radiatory. ostatne sa meni. takze vymenit drevo za drevotriesku a liatinu za plech je znakom rekonstrukcie? aha...
Odpovedať
Pôvodný stav tam bude na prvý pohľad vidieť, ale to jedine ak by si to chcela v budúcnosti predávať. Vidno to na realitných fotkách. Všetko má limitovanú životnosť, aj parkety, takisto liatina sa do zateplených opbjektov nehodí, minimálne po toľkých rokoch ich treba pretesniť všetky články ... ak si s tým spokojná ok, nerieš.
Odpovedať
@roman_x myslim, ze tie desatrocia dostatocne preverili zivotnost aj radiatorov aj parkiet.. :) ja na prvy pohlad vacsinou nedam. ludia platia tazke tisice aby mali v bytoch drevo a nie umelinu a nahrady, ktore len dobre vyzeraju (na prvy pohlad). ale jasne, kazdy mame inu predstavu o kvalite bytu.
Odpovedať
Klasické drevené parkety z tvrdého dreva som mal zadarmo. Vyhadzovali sa pri rekonštrukcii. Mal som predstavu, že si ich postupne zrenovujem. Nakoniec šli všetky do pece. V rozumnom čase som nebol schopný každú jednu parketu obnoviť - prehobľovať a obnoviť popraskané kraje a drážky. Zabila to prácnosť, kedy oprava stojí viac ako nové.
Odpovedať
@roman_x no hej, s tym je robota a velke naklady. ale ja mam predstavu to dat len prebrusit a naolejovat. z mojho pohladu aj zrepasovana nedokonala drevena podlaha je lepsia ako nova umela. na dokonalost sa casto umiera :D
Odpovedať
@avardom ja som asi 6 rokov dozadu renovoval také dvere v dome u svokrovcov. Dvere dole, opálil, vytmelil, vybrúsil, nalepil samolepiacu fóliu vzor buk. Ale všade, aj do falcov. Zárubne opálil, vytmelil, vybrúsil, natrel na tmavo hnedo. Slúžia doteraz bez jedinej chyby.
Odpovedať
@megdesign tak toto nedam... este tak ocistit od starej farby...
Odpovedať
@avardom ako písali vyššie ak si dáš záležať na robote tak sa to dá otázka aké sú to dvere či kazetové ozaj drevené alebo také tie klasika rovné lebo pri tých je to tiež len zlátanina dreva papundeklu a nejakej dyhy to by som sa s tým už nehrala... u našich v rodičovskom dome sú tiež parkety niekde sa dvere už vymenili a bude sa pokračovať ale tie nové dvere sa tam až tak nebijú aj keď ja by som nešla do bukového odtieňa ako dali ale do bielej určite je to však krajšie ako tie klasické tmavé morené dyhované čo tam boli nejak som ich nemusela hoci boli rovnako staré ako ja :-N :-D .... zárubne boli tiež kovové a zaliate ale popri ostatnom neporiadku to až taký problém nebol hlavne panel je jednoduchšie rezať ako keď máš vyspravovať stavebný otvor z kostrbatej tehly ...
Odpovedať
Ja by som nerenovoval ziadne dvere, radsej by som si kupil nove, necital som komenty, ale myslim, ze kupa novych by bolo lepsie, nie je istota, ze to zrenovuju kvalitne.
Odpovedať
Bez fotky sa ťažko vyjadriť k veci. Ale staršie byty s vyššími stropmi, vlysovými podlahami a liatinovými radiatormi mali obvykle drevené zárubne. Prečo by to mali byť "papundekle obalené fóliou"? Drevené zárubne sú v luxusných vilách aj v zámkoch, majú kazety alebo ozdobnú profiláciu. Samotné brúsenie či opaľovanie farby zasa až toľko času nezaberie a človek potom nemusí vymýšľať, že nakúpi najlacnejšie a najtuctovejšie, čo sa dá na trhu nájsť. Povrchovú úpravu dverí obvykle robí lakiernik a nie stolár.
Odpovedať
@wegar toto je panelak, takze tam sa nehrali s drevenymi zarubnami. papundeklami s foliou boli myslene tie 200 eurove sety zarubna-dvere, co vsade ponukaju dverove a parketove studia. to si radsej necham tieto.. no a investovat do novych drevenych je nad moj rozpocet a nevidim v tom zmysel.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Pridám sa do diskusie. Potrebujem zrenovovať dvere, ktoré sú na fotke. Podobne som už prefarbovala iné, v inom byte, drevené kazetové - bolo to Balakrylom. S výsledkom som bola spokojná. Ibaže teraz narážam na slabú ponuku odtieňov, tak uvažujem nad inou značkou. Máte niekto skúsenosť napr. s chalk paints na staré dvere? Rada by som sa vyhla lakovaniu a voskovaniu - jednoducho po vyspravení podkladu iba natrieť 2 vrstvami. Neviem, čo vybrať.
Odpovedať
@evasugarova tie dvere majú viac ako 70r. vtedy sa dávali všade, ja jedny používam dodnes, vyrezal som s nich preglejku dal tam sieť a cez leto tadiaľ vetrám, lebo je to do záhrady kde sa nepráši, mením ich ako vnútorné , vonkajšie sú stále rovnaké zamykateľnéa ešte mám i na drevárni len ináč nafarbené
Odpovedať
Profilova fotka
@duzu Chápem, ja som si k nim nejako vytvorila citový vzťah, do tohto retro bytu sa mi vyslovene hodia. A keďže majú netypický rozmer (lebo i zárubňa), tak jednoducho ich ani nejde vymeniť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?