Prečo sa stavajú moderné domy bez inteligentnej elektroinštalácie?

Profilova fotka
Prečo si investori rodinných domov v 21. storočí nechávajú robiť elektroinštaláciu rovnako ako sa robila už v roku 1907? Že by sa za tak dlhú dobu nezmenili požiadavky užívateľov? Veď práve 20. storočie bolo obdobie ktoré nám prinieslo množstvo nových technológii, ktoré by nám mali život zjednodušiť a spraviť príjemnejším. Tak pridajme novostavbám pridanú hodnotu v podobe modernej a komfortnej inteligentnej elektroinštalácie a ovládnime všetky tie nové technológie jedným dotykom.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Preco? Lebo nenazranci na Slovensku za to chcu vela.
Odpovedať
Profilova fotka
na toto sa dá povedať len jedno ... na Slovensku je to tak ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
lebo je to draheeee a vela ludi ani nevie, co to je.... a popravde - tiez si myslim, ze v podstate to az tak clovek nepotrebuje.... Neviem, ci je dobre byt taky strasne zavislí od elektriky a elektroniky, a ovladat s tym mozne aj nemozne ( priklad - zaluzie - zdvihnem zadok a urobim to, ci?? potom ze nemaju ludia pohyb :-D ) . MAm rada moderne veci, ale....niekedy sa toho az desim, kam tento svet speje..ale to je ina tema.... ;-)
Odpovedať
daniel, my sme si ju dali do bytu. Fakt je ze ludia tu na streche stavaju mnohokrat s minimalnym rozpoctom kde sa zial peniaze na inteligentnu elektroinstalaciu najdu tazko ( mnoho z nich to vnima aj ako zbytocne vyhodene peniaze ) - druha vec je ze nie kazdy sa v tom vyzna a hlavne ked stavaju podla katalogovych projektov tak na taketo veci vobec nemyslia... madein1974 - nenazranci na slovensku chcu zato tolko isto ako nenazranci v Rakusku napr. ... este to stale nie je samozrejmost tak to aj nieco stoji . my si to napr. doma uzivame - casto pocuvame hudbu, lahko sa manipuluje so serverom, mame rozvody v kazdej miestnosti, vsade sa da vsetko zapnut aj vypnut, viem cez centralny ovladac ovladat aj zaluzie, na TV, playstation, radio, zaluzie, svetla, blue ray prehravac, magio etc. mi staci 1 ovladac...takze ja v tom vidim vela pozitiv - na druhej strane je to naozaj este stale dost drahe ( ale uz o dost lacnejsie ako napr. pred 3-mi rokmi ked sme sa o to zacali zaujimat )
Odpovedať
áno a ak máte ešte v tom domčeku aj deti, ved im nedávajme všetko pod nos a na všetko ovládač do ruky, a ked sa im náhodou níečo pokazí tak na vypnutie svetla v izbe si budú volať elektrikára?áno určite to má aj veľa výhod, komfortu, napr pre starších ludí alebo postihnutých, ale je to aj o peniazoch.
Odpovedať
Profilova fotka
ja som napriklad antielektronicka(som skratka aj ten netechnicky typ)-ako chapem, vela veci pouzivam bezne-internet, telku, prehravace,telefony..a spotrebice v domacnosti, ale vzdy som napriklad bola proti tomu, aby jedna vec mala viac funkcii...a preto mam telefon na telefonovanie, telku na pozeranie, zrkadlovku na fotenie, kameru na kamerovanie a nerobim toto vsetko napriklad telefonom...Proste, osobne nie je mi to sympaticke, aj ked je to urcite pre mnohych zas mozno nevyhnutne a ozaj, ani zaluzie na ovladanie nechcem, lebo zaluzie sa mi velmi nepacia, tak budem mat vsade zavesy z rezneho platna, ktore si vlastnorucne vecer pozatahujem a popri tom pocumim na hviezdy na oblohe...Ale toto, co pisem, zase mozno nie je sympaticke inym :)) a dolezite PS-bez vsetkych tychto veci sa viem zaobist :)
Odpovedať
Pretoze ked som zistila kolko tisic kilometrov kablov budem mat v stenach, presla ma chut zit v takom elektroziareni a za tie peniaze mi to fakt az taky komfort neposkytne. 1-ovladanie zaluzii presne na nejaky cas - blbost 2-rozsvecovanie svetliel podla toho kedy pridem domov,naco? Kde chcem dam cidla-satnik,spajzka, kumbal, garaz 3-kurenie,chladenie sa mi spusta podla nastavenia 4-rekuperacia ide vkuse 5-zalvaha sa programuje zvlast 6-kavovar nechavam v standby rezime 7-budik ma nastaveny 8-...........................................................
Odpovedať
Profilova fotka
Mnohý z nás kupujeme pri bežnej inštalácii: riadiaca jednotka na ovládanie žalúzií, riadiaca jednotka pre kúrenie, riadiaca jednotka pre závlahy, stmievač pre svetlá ... Ja sa pýtam či toto nie je drahé? Koľko diaľkových ovládačov máte doma ? Ja som jednoznačne za inteligentnú inštaláciu, pokiaľ je dobre navrhnutá.
Odpovedať
Profilova fotka
Napada mi este jeden dovod: preto, lebo ti, co stavaju "domy" a nie byty s predzahradkou (ako su vsetky bungalovy co tu vidis) ich proste neprezentuju tu na streche...
Odpovedať
Lebo mame zivu inteligentnu instalaciu, dokonca az 3 kusy :) Okrem toho, jediny ovladac mame na branu, nemame Tv, ani stereo, ani zaluzie, rekuperacia aj kurenie su prednastavene, a ked chcem vypnut svetlo poslem jedno zo svojich troch deti, nech zhasne. Moja snahou je znizovat elektrosmog, uz teraz mi vadi, ze net mozem mat len cez wifinu, takze akekolvek navysenie pouzitia elektriny ma nezaujima.
Odpovedať
Profilova fotka
i v CR za to chteji moc :-D my bychom si ji dali, ale nabidky v řádech statisíců nás od toho odradily...
Odpovedať
backorka: tak ten fór o domoch ako bytoch s predzáhradkou je fakt jedinečný :-))))) Z chuti a od srdcva som sa zasmial, no ale k téme..... ak sa 80% investorov uspokojí s 4-5 ármi, je jasné že sa uspokojí aj s 2-3 ovládačmi na AAA baterky. Sú totiž jednoznačne lacnejšie, pohodlnejšie a hlavne keď sa pokazia, netreba si vytrhať v zúfalstve vlasy :-) Súhlasím s názorom že čím viac káblov v stenách, tým väčší elektrosmog v ktorom sa pohybujeme. Stačí že na špičkovom kine vďaka blízkeme vedeniu káblov zo satelitu a wifi chytáme s problémami polovicu rozhlasových staníc. A hlavne..... čo by na to povedali odborníčky na feng-šuej :-)))))
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Moja instalacia: http://www.pasivnydom.net/loxone/ odporucam ist do tohto. Stacia klasicke vypinace. Obycajne sietove drotiky. Dvojlinkove a vnich 12V.
Odpovedať
maju to susedovci a je to bomba... len drobny fakt je ten ze sused je elektrikar... spravil si to cele sam... a aj ked sa zivi niecim inym, elektrika je jeho hobby takze sa realizoval celkom vhodnym sposobom... myslim ze pre normalnych ludi ktori stavaju domcek a maju nan uz teraz hypoteku to bude este velmi dlhu dobu financne nedostupne... @lightproject, mozno mas kusok pravdy v tom ze ciastkove riadiace jednotky na rozne ine zariadenia (kurenie, zavlaha, etc.) su drahe, ale pozor, netreba na to vsetko naraz jednorazovu investiciu... automaticku zavlahu si das spravit aj o 5 rokov ked na to budes mat... na zaluzie sa tiez da dorobit ovladanie neskor... takze keby sa dali veci v ramci inteligentnej elektroinstalacie poriesit nejako separatne na xy krokov mozno by bolo ovela viac jej uzivatelov...
Odpovedať
No ja ani neviem, čo to inteligentná elektroinštalácia je. :-. Možno chýba osveta.
Odpovedať
preco by som si mal tahat kable a mat hospodarsku miestnost narvanu pristrojmi blikatkami, ked vysledok toho vsetkeho bude len to, ze zapnem svetlo? Proste vysledok rovnaky? Ano, mozes si naprogramovat akykolvek vypinac na cokolvek, ale obvykle to raz naprogramujes a potom to uz takto funguje x rokov? Ale o inom som chcel, je tu jeden HLAVNY dovod, preco nie inteligentnu elektroinstalaciu. Dnes kupim za x tisic eu riadiacu jednotku spolu s dalsimi a za 10-15 rokov mi RJ odide. Pojdem do obchodu a tam mi povedia, no ano, ale my uz tuto RJ nepredavame 8 rokov, teraz je uz super high tech specialna RJ 8smej generacie, tu si musis kupit. Ale tie vypinace s nou uz nfunguju, lebo uz je vytvoreny novy komunikacny protokol ABC 8.11 a tie vypinace komunikuju s max 3.80 verziou. A navyse ono uz nestavi 8 zilovy kabel, dnes uz treba 16, alebo optiku. A ja si budem trhat vlasy, lebo mne odisla RJ a tak zijem po tme ako v 8smom storoci s technikou z 21. storocia. Stala ma velke prachy, dnes mi je na dve veci a znovu musim dat dalsich x tisic.... Inac celkom by ma zaujimala spotreba tej elektroinstalacie. Ono tie blikatka totizto aj zeru energiu. Sused to ma a v hospodarskej miestnosti nevidis steny, vsetko je olepene blikatkami, tepelnym cerpadlom, solarkom a neviem cim vsetkym.
Odpovedať
@backorka ono to bude asi tým, že táto stránka bola zriadená o.i. na pomoc ľuďom, ktorí sú z rôznych dôvodov, najmä finančných nútení stavať svojpomocne. Prepáčte, ale aj mňa ste pobavila. Bungalovy nie sú domy? A čo dizajnové jednopodlažné domy, ktoré sa niekedy líšia od bungalovov len strechou? Treba si asi miesto zhadzovania štýlu bývania iných ľudí založiť stránku pre high society. Tam by ste možno získala viac informácií...
Odpovedať
Mne to nechava v klidu..bydlim v Italii uz pres 20let a nikdo se tu nezaobira nejakou "extramoderni" technologii..to jen v "Ceskoslovensku"(na vychode) si lide mysli, ze musi dohnat zapad a neuvedomuji si, ze zapad je "3.zemi". ;-)
Odpovedať
...mio23.... trosku draha zalezitost....najdi lacnejsiu....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Aj podla mna je to zbytocnost jedine co by ma zaujimalo by bolo sledovat spotrebu elektriny a takisto odpojenie vsetkych spotrebicov ked odidem. Pripadne prepinat pokial bude slabe baterie zo solaru tak nech to prepne na dodavku elektriky zo siete.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
A ako to funguje ked vypadne elektrina? Dufam, ze to ma nejaky zalozny zdroj :-)
Odpovedať
tvrdit ze IS setri energiu je hlupost. Je to naozaj iba o komforte a nejake podstatne setrenie nie je za tym vidiet. Cena za ktoru sa to vystavia sa uzivatelovi nikdy nevrati. Na IS sa treba pozerat iba z pohladu komfortu. Ja sam si ho budem robit iba kvoli tomu aby som nemal dialkove na svetla, dalsie na kurenie, dalsie na zaluzie, ine zase na garazovu branu, ine na TV....atd... Peniaze mi to ziadne nevrati, nezarobi a jedina vec ktoru to setri su moje nervy, ktore dialkove je naco. :) Pripadne ked zabudnem nieco zhasnut, vypnut tak to spravim aj z afriky...
Odpovedať
Profilova fotka
Dvakrat sa mi nechcelo sem nieco pridavat lebo sa mi to zda mlatenie prazdnej slamy, ale ... IS je fajn vydobytok dnes doby pre pohodlnych ludi. Zoberiem to postupne: vchadzam do miestnosti okolo vypinaca, zapnem si malo alebo vela svetla (dvoj vypinac - 2, resp. 5 ziaroviek) podla toho co potrebujem (vypinac je v kazdej miestnosti pri dverach), kurenie - raz za rok ked kontrolujem kotol (doporucene zo zakona) skontrolujem aj naprogramovanie termostatu a prip. upravim (viac ma nezaujima) Na ostatne teplo mam krb, kde IS ma smolu. Garazova brana, dialkove mam v aute (nepotrebujem ho v obyvacke), kavovar v kuchyni si zapnem podla potreby, ten hrncek tam musim dat sam. Zaluzie, stiahnem si podla potreby (chcem romanticky vecer pri hviedach a ten "debil" IS si svojvolne stiahne zaluzie lebo je osem hodin). Dialkove na TV a SAT mam v obyvacke (naco mi je v aute na branu). A niekto tu vypisoval tie blbosti (blue ray, playko,...), kupim si inteligentny programovatelny ovladac a vec je vybavena (za daleko mensi peniaz ako IS, aj tak s IS to zariadenie len zapnem). A na zaver. Mnohi tu riesia spajzu (ano - nie), garaz - volne statie, len aby ziskali efektivne vyuzitelny priestor v dome, naco mam v dome stratit jednu miestnost a zapratat ju blikajucimi skrinami, ked sa da vyuzit inak. Dajte sem niekto rozumne argumenty preco IS a nie tie, ze budem sediet "na riti" a priberat (nepodporujem lenivost a ani zdravy zivotny styl - vsetko s mierou). Dovtedy bude pre mna IS len zbytocne vyhodene peniaze, bez navratnosti.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
nechapem trosku naco takato otazka? a aka otazka tak asi aj taka odpoved vid. majster1 - tomu som tiez akosi nepochopil preco napr. mam stale sovoj 6 rocny notebook bez wifi, web kamry a inych ... veci ... s operacnym systemom XP? asi preto ze mi plne postacuje a ked jednoducho "odide" kludne by som kupil ten isty. nieco ako inteligentna elektroinstacia by mi do baraku nesmela ani keby mi ju zadarmo spravili. staci ze denne prichadzam do styku v PC, specialnymi elektronickymi pristrojmi, ked pridam dnesne moderne auto tak mi staci. nepotrebujem prist domov a riesit zasa daku nepodarenu elektroniku. neverim tomu ze nieco take mi pofici 20 rokov v chalupe bez zasahu - sam to neopravim a mat dalsie zbytocne vydavky navyse nepotrebujem. su moderne veci ktore maju fakt prinos a uzitok a su moderne veci ktore ignorujem - ktore len z cloveka cucaju peniaze, a su moderne veci ktore ma spolocnost nuti pouzivat ...... a pokial mozem tak si vyberam.
Odpovedať
Niekto si nato potrpí a niekto nie...čo je však jednoznačné že vačšina inteligentných inštalácii je finančne náročná a to oproti klasickej inštalácii o pár stoviek aj tisíc € záleží aj od výmyslov majitela...ale stretol som sa aj s takou inštaláciou(bola to klasická inštalácia )kde majitel mal tolko výmyslov že vyšla viac ako keby som robil inteligentnú inštaláciu.V dnešnej dobe ludia šetria každé €...Ja osobne by som do toho nešiel nechcem byt otrokom svojho domu...ale káždému podla chuti...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
mám doma technokrata komunikujúceho s technokratmi z celého sveta. Toto všetko máme za sebou snáď päť krát. Vždy keď sme sa sťahovali bola to priorita č.1. - utopila sa v tom spústa peňazí, diaľkových ovládačov pamätí a manuálov. Takže je mi jasné o čo ide. A nechcem to už doma ani za nič. Príde mi to celé ako hračka ktorá je lákavá kým ju človek nemá. Aj nás tieto veci ešte pred nedávnom fascinovali a môj manžel radil všetkým naokolo. Nič mu nebolo príliš drahé. Hlavne aby to nebolo staršie ako pár týždňov lebo technika sa produkuje rýchlosťou svetla. Potom nastal zlom a úplná zmena. Jediné po čom dnes túžim už je len pokoj, jednoduchosť výhľad na pozemok na ktorom budem mať staré odrody ovocných stromov. A je nás takých stále viac. Keď chcem vidieť hviezdy tak odhrniem záves svojou rukou a nebudú mi diktovať žalúzie kedy sa na hviezdy môžem pozerať ako tu už niekto písal.keď dvihnem zadok z kresla uvidím kus zelene a slnko. Toto už nie je o peniazoch. to už je o únave . Súhlasím s @hipisko úplne mám dom plný inteligentnej techniky 21. storočia a namiesto toho aby mi to pomáhalo, lezie mi to na nervy. A teraz si idem pustiť platňu lebo mám rada dobrú hudbu. A budem ako 100 rokov pozadu a vôbec mi to nevadí.
Odpovedať
inteligentná inštalácia neexistuje, tak ako neexistuje inteligentný chlieb, inteligentná káva... moderné môže byť aj retro
Odpovedať
@mint_blossom: Asi tak isto, ako ked vypadne elektrina v normalnom dome. Tam bez nej tiez vela vody nenamutis :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?