Inteligentný dom - aké funkcie riadite a čo to obnáša?

Ahojte Má niekto el inštaláciu pre inteligentný dom? Aké funkcie riadite? Akú vymoženosť to má? Co to obnáša? Vďaka
Odpovedať
Mas vela moznosti.. Da sa to spravit kablom aj bezdratovo.. Zalezi co vsetko chces ovladat
Odpovedať
@adam_janka veľmi všeobecná otázka - záleží na systéme, dá sa to celé postaviť na komponentoch z Číny ( Arduino, Raspberry a pod.) za pár eur, v tomto prípade musíš vedieť, čo robíš alebo zakúpiť hotový produkt, nejaký modulárny do rozvádzača alebo poskladať nejaký wireless z komponentov (knx, z-wave a pod.), prípadne si objednať niečo od telekomu, SPP a pod., záleží na tom, čo od toho očakávaš, koľko času a vzdelávania do toho chceš investovať, čo sa ceny týka, ako som už písal, od pár eur až do niekoľko tisíc eur
Odpovedať
Profilova fotka
V dnešnej dobe, keď sme zahrnutý rôznymi elektrickými zariadeniami by to malo byt niečo čo zjednoduší ich ovládanie. Rôzne diaľkové ovládače, k žalúziám, roletám, garáž, termostaty ku kúreniu, chladeniu, ovládacie panely k rekuperácii, zavlažovaniu alebo bazén, svetelne scény... To všetko sa dá nahradiť kliknutím na mobil. Alebo nastaviť tak, aby medzi sebou zariadenia komunikovali a regulovali sa podľa potrieb teplôt, osvetlenia, prítomnosti..
Odpovedať
Vdaka všetkým Nechcem si to robiť sám kedže nemam čas a radšej si to zaplatím kde mi niekto zabezpečí security co sa týka siete ( nie vlámaniu) Viete o niekom?
Odpovedať
@adam_janka mam. Ovladam skoro vsetko. Robil som si ju sam.
Odpovedať
@adam_janka inteligentna instalacia a security su v zasade dve rozdielne veci, samozrejme zalezi aj na tom, ci sa bavime o IE po kabli alebo vzduchom, ale toto by bola diskusia na hodiny ;-) myslim, ze pre vsetky wireless systemy ako KNX, Z-Wave a pod. plati, ze sa da na nete najst nejaky exploit, ktory Ti napr. otvori dvere, pokial ich mas zabezpecene el-mag zamkom a pod. vychytavky ale zase, aby sme predisli paranoji, na Slovensku sa najde asi malo fajnsmekrov, ktori by nieco taketo robili, tu skor plati - krompac do ruky a hybaj k oknu ak si silny paranojik, tak to ries kablom, pokial to chces mat osetrene zvonka, tak nejaky kvalitny router a nastavit FW, VPN, policies pre trafic a si vybaveny konkretne znacky nebudem vypisovat, je toho dost na nete, hladaj
Odpovedať
Toto fórum jeho tom aby ludia pomohli a nepísali "hľadaj" Áno áno, tak viem všetko
Odpovedať
@adam_janka ale zabezpecenie siete nie je inteligentny dom.. Z toho ze sa niekto nabura do riadenia inteligentneho domu by som strach nemal.. Hlavne treba povedat co od toho cakas alebo chces.. Potom sa da pomoct..
Odpovedať
@adam_janka pardon, milý Adam, uľahčím Ti guglenie: Niko Home Control Gira Inels Loxone Domintell Schrack, Schneider aj Legrand majú nejaké vlastné Nasledujú wireless riešenia, ktoré zakúpiš v Alze a pod: https://m.alza.sk/smarthome-inteligen... Potom sú riešenia od našich kamarátov z telekomu, SPP a ZSE Nakoniec komponenty z Číny (Arduino, raspberry, banana): https://m.alza.sk/programovatelne-sta... Snáď som teda pomohol, ak nie, tak sa veľmi silno ospravedlňujem ;-)
Odpovedať
@sgi320 vdaka
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka ovladat sa da vsetko co si zmyslis je to len vec penazi kolko si ochotna do toho investovat poznam cloveka ktoremu sa aj skrinky otvaraju podla pocasia vonku ked pride do satnika alebo vojde do sprchy a spusti sa voda ale to uz je podla mna extrem Sam pouzivam IE od Loxone ( vyrobcov a systemov je vela tento mojim potrebam vyhovoval najviac ) riadim svetla zaluzie zavlahu kurenie je to prepojene so zabezpecovacim systemom viacej som nechcel ovladat nechcel som ani farebne svetla (doteraz som nenasiel dovod preco by som si ich mal dat) nechcel som audio a ani ovladanie zasuviek a spotrebicov. Ale poviem aj dalsiu stranku ktora sa malokedy spomina a to ze kym sa samotny system odladi na vase zvyky tak to chce nejaky cas spravidla par mesiacov.
Odpovedať
@sappa dobrý den, chceli by sme riadenie toho co mate vy plus pridať riadenie vonkajšieho osvetlenia, info o naplnenosti zumpy, info o aktuálnej/dennej/mesačnej spotrebe el energie, riadenie klímy , riadenie/natáčanie fotovoltaickych panelov na streche Ide mi aj o to ze či mame uz teraz ťahať internetový kábel k oknám a všetkým tým zariadeniam co chceme riadiť
Odpovedať
Článok sa načítava...
@adam_janka určite v štádiu, keď sa ťahá elektro a nemusí to byť (S/F)UTP kábel, pokiaľ to chcete wireless (čo v prípade čidla do žumpy asi nebude veľmi fungovať), tak netreba skromná poznámka z mojej strany: pokiaľ o týchto riešeniach veľa nevieš a chceš to spáchať hotovým riešením (jedným z hore uvedených) a chceš tam všetko, čo si popísal, tak si priprav slušnú sumu $ ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@adam_janka ak ste v stave ze uz vam robia elektrinu tak to pozastav. Vybehni k najblisiemu predajcovy IE jedno aka znacka a pohovorte si o tom To nieje len o tom ze natiahnete datove kable k oknam ventilom klapkam vypinacom(tlacitkam) .... Aj silnoprud treba natiahnut inak ako pri klasickej elektroinstalacii Ano da sa to riesit wireless ale tam podla mna nedosiahnete to co pri kablovej IE A ak sa bavime o sume pocitajte so sumov okolo 25000 a cim zlozitejsie tym drahsie
Odpovedať
Profilova fotka
@sgi320 Nie vzdy to musi byt vela penazi. Tym ze mate jeden riadiaci system pre vsetko, nepotrebujete od dodavatelov ovladace, rozne RTS IO moduly, termostaty, nastenne ovladacie panely... a pod. Niekedy take centralne riesenie vyjde lacnejsie nez komercne.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?