Inteligentná elektroinštalácia

Profilova fotka
AHojte rozhodli sme sa ze si dame niektore prvky inteligentnej instalacie, niektore len predpripravime /kablovo/ Kto mate taketo nieco... ake prvky ste si dali a prip. co ste si nedali a chceli ste si dat.... my chceme aby to podporovalo EPS / poziarko/, PIR na vstup, triestenie skla atd, kamera na pohyb vonku, domaci telefon, ovladanie na kotol / Geminox/ ovladanie zaluzii, ovladanie svetla, pristupne cez web zatial zvazujeme bud Legrand tam nie je jtreba zbernicu alebo ABB a plus chceme tam daj ovladanie vetrania.../????/ resp. odsavanie vlhosti, Dakujem....
Odpovedať
Profilova fotka
My máme skúsenosti z inteligentnou inštaláciou teco prepojenú z control4, ktorá je pomerne v dobrej cene. Dokáže ovládať všetko čo popisujete. Treba dať pozor na elektroinštaláciu, pretože je iná ako u bežnej elektro inštalácii. Takisto je dôležitý dobrý elektro projekt a a následný servis.
Odpovedať
@maznacik007 no, je fakt dobre vediet este pred instalaciou, ze co vsetko sa od toho ocakava. Natiahnut kable v buducnosti bude problem, takze treba mysliet na vsetko. To co si napisala, je v podstate zaklad inteligentnej instalacie. Urcite by som doplnil este o zonove riadenie vykurovania, ovladanie bran, zavlazovanie a hlavne vela stmievatelnych svetelnych okruhov. Realne uz byvame v novom dome s inteligentnou instalaciou a clovek si rychlo zvykne:-) Webove rozhranie je samozrejmost a bez toho by to nebolo dokonale. Dobre je taktiez na vhodne miesto v dome (chodba) zabudovat do steny UMPC (tenucke PC s dotykovou obrazovkou), kde bude zobrazeny podorys domu a vsetky aktivne funkcie, ktore sa odtial daju centralne ovladat a pozorovat. Tazko o tom vsetkom pisat, treba vidiet a az potom clovek dostava inspiracie... Ja som bol na vela prezentaciach a az po par mesiacoch som mal vlastne obraz o tom, co je vsetko mozne, co chcem a na co mam... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Najlepšie je dohodnúť si stretnutie z firmou ktorá má skúsenosti z uvedenou inštaláciou vie poskytnúť referencie. Každá firma Vám pripraví predbežný rozpočet pre uvedenú inštaláciu a na základe toho sa viete zariadiť. Systémové prvky inteligentnej inštalácie vás budú stáť orientačne od 5000 €.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
my tiez rozmyslame o inteligentnej instalacii, zatial sme nic specialne nezistovali, bola by som rada keby mi nieketo dal typ na nejaku seriznu firmu, ktora by nam to predviedla a vysvetlila co vsetko k tomu treba. a kolko vas cela takato instalacia aj s pracou vysla (pokial je to verejne tajne ;-) tak pls do IP)
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
ja len taku rychlu otazku hodim: kebyze sa rozhodnem je lepsie to riesit ked este nieje natahana el.instalacia na hrubej stavbe, alebo to viem aj potom riesit nejako.dik
Odpovedať
samozrejme ešte predtým. niektoré systémy (napr. inels.sk, loxone atď.) funguje na báze zdieľania informácií po kábli (krútená dvojlinka) ktorá je napájaná 12V alebo 24V. to znamená, že nemusíš ku všetkým vypínačom ťahať silový kábel, stačí iba dvojlinka. silové vedenie pôjde priamo z rozvodnej skrine k svetlu, žalúziám, zásuvke atď. takže jednoznačne to riešiť ešte predtým.
Odpovedať
@miroslav_makara tam naozaj zalezi na tom co chce clovek ovladat. Ak niekto chce zdvihat rolety ktore ma aj tak na dialkove dalsi kabel nepotrebuje. Ak chce zapinat/vypinat svetla dalsi kabel nepotrebuje. Riesenie je napr. tu http://www.kickstarter.com/projects/l... . Pokial chce ovladat podlahove kurenie staci mu dat napr. loxone do klasickej elektrickej skrini a prepojit kabel iba tam kde ma ventily. Ak je brana na dialkove zase nie je potrebne tahat ziadny dalsi kabel. Zavlazovanie ma vlastnu logiku, tak tam nevidim dovod to prepajat. Ja som isiel tou cestou, ze som si nechal spravit klasicku elektrinstalaciu a iba si prepojil miesta ktore budem ovladat a je potrebny kabel. Ostatne veci ktore su dialkovym poriesim centralnym systemom a budem mu iba posielat signal co chcem ovladat.
Odpovedať
@secutec my mame tiez Bus-Steuerung (tu sa to tak vola), bude to riadene cez iPad, cize ked budem odchadzat z domu dam cez iPad prikaz a vypne mi v dome vsetko.. Pravdaze okrem chladnicky, mrazaku a tychto veci.. Vsetko, co sa vypnut ma. Ale poviem vam, kablov mame na mrte! :-p Este som sa o to tak nezaujimala lebo to vybavuje manzel ale vsade sa pyta ked vyberame spotrebice, telku, lampy, ci to ma Bus-steuerung..
Odpovedať
:-D @creator jasne, ze predtym, vies kolko je to kablov? Ved kukni u mna a to bolo robene este pred dokoncenim :-p
Odpovedať
@creator len pre predstavu co to obnasa http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/b... http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/b... Viac info pridam casom, co za system mame, aby si vedel kvoli zakaznikom ;-) @secutec
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Profilova fotka
Ja som sa dlho rozhodoval, studoval, cital a pytal sa a nakoniec som sa rozhodol ore Loxone. Myslim si, ze vybrat si system je jeden uspech a druhy v spravnom vybere cloveka alebo firmy. Inak aj Niko ma sympaticky system.....
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja som písal na inom fore na tejto www, tak to sem kopírujem Ja som použil vo svojom kráľovstve systém iNELS. Systém do domu som vyberal asi rok a bolo to ťažké, Chvíľu som bol rozhodnutý pre iNELS, potom Niko, potom Loxone, chvíľu som uvažoval, že nech nešpekulujem, že dám klasiku, ale nakoniec som sa rozhodol pre iNELS. Sám neviem prečo, čo rozhodlo. Možno preto, že mi zavolali tesne pred realizáciou. Ovládam svetlá dnu a vonku, kúrenie, rekuperáciu/riadené vetranie, rolety, závlahu, kamery, bránu a pod. Teraz dokonca aj cez mobil, doplnili celkom šikovnú aplikáciu. Dokonca aj kávovar, len ľutujem, že toto nemali skorej, bohužial pračku nie, lebo som nekúpil na to vhodnú. predpokladám, že to by manželka viac využila, ako kávovar. Mám pasívny dom, stavba stojí 2 roky, na začiatku viac investície, ale krivka nákladov je teraz ie tak strmá. Inteligentný systém tu už moc neusporí, ale dal do toho systém, prehľad a komfort. Navonok to pôsobí ako bežná inštalácia, myslím, že moja 68 ročná mama ani netuší, že to je niečo inteligentné, jediné, čo hovorí, že máme moderné vypínače a ani tak silno neklikajú :-). Ono to v podstate beží samo, niekde na pozadí robí samo a ja v podstate ani neviem ako, takže je zbytočné pýtať sa ma, ako funguje to, ako ono a ako som to docielil. Ja som si to našiel na nete, urobil aký taký prehľad, dal urobiť návrhy a ceny a potom som len kamarátovi elektrikárovi oznámil, čo tam bude. Ten najprv šomral, to bol dôvod, prečo som skoro urobil klasickú inštaláciu, ale som si povedal, ak nestaviam dom tradične, ale moderne, bude moderná aj elektrika. Síce mi ponúkali ich overených montážnikov, ja som nahovoril kamaráta, nech to skúsi on, lebo mu dôverujem. Tak mu dali školenie a dal sa do toho. Jemne povedané, mierne chaosil, ale dotiahol to úspešne dokonca a dnes mi je vďačný, lebo rozšíril svoje podnikateľské portfólio o inteligentné inštalácie. Nechcem tu robiť závery pre jednu značku, či sa rozhodneš ako ja, či pre Niko, čo si videl na výstave, alebo Loxone, či Domintel, čo tam bol niekde spomínaný, každopádne ak si moderný človek, myslíš moderne a do budúcna, tak si určite inteligentnú inštaláciu zadováž do svojho domu. Značka je asi druhoradá, možno sa to vyvíja v jednom centre, a tak ako každé auto dokáže jazdiť, tak aj inteligentná inštalácia riadiť. Potom je to už len na tvojich nárokoch, peňaženke alebo ak máš na to zdroje, tak tá, čo ťa chytí niečím za srdce a zaujme. Osobne si myslím, že tu by som sa ale najviac prikláňal zdravému rozumu a neustupoval z nárokov na systém. Dom sa nekupuje na leasing 3-4 roky, ale na úver 20 až 30 rokov a ešte zhltne aj životné úspory.
Odpovedať
Ovladanie veci ktore ste popisovali, vam poskytne aj zabezpecovaci system jablotron 100 ktory mpntujem. Da sa rozsirit na 8programovatelnych vystupov uz pri pouziti malej ustredne, co na zaluzie,kotol,niektore svietidla, zablazovanie,brany mohlo postacovat. Tak isto sa to da ovladat cez telefon,internet a priamo z klavesnice EZS. Je to lacnejsie ako inteligentna instalacia ale je dobre na to mysliet uz pri navrhovaní, pripadne pri tahani kablov od spotrebicov. A mate zabezpecenie domu a ovladanie spptrebicov v jednom systeme.
Odpovedať
@peter_va preco je zbytocne sa pytat ako TO funguje? Mna by celkom ta pracka zaujimala - pridem naplnim pradlom, zapnem,alebo zapnem odlozeny start, ona si vezme gelu na pranie kolko potrebuje,ale vyvesit ju ziadna instalacia nevyvesi. Rekuperacia - co tam ovladas? pridem do fitka stlacim vypinac, zavre ostatne klapky a zosilnim tym fitko pri cviceni. Kurenie ide samo. Zavlaha ide sama. Kamery su zavisle od pohybu.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@marianzeman A Ty si novy obchodak fy. Elko EP ? Ako novozaregistrovany s nickom @marianzeman tu mas 8 prispevkov a s @nickom marianmo 2 prispevky o tom ako je Inels supre a vsetko ostatne je na ....
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Ahoj, mne sa momentalne najviac pozdava system Fibaro. Povodne som uvazoval nad LOXONE ale nacenena cena bola dost vysoka a trebalo mnozstvo kablov. Fibaro je wifi a vies zacat so zopar zariadeniami a postupne rozsirovat ako financie dovolia. Ja zatial budem riesit senzory asi tak 2x (pohybový senzor, teplotný senzor, senzor na detekciu intenzity svetla, senzor vibrácií), ovladanie Kotla, Rekuperacie , brana. Na zaciatok asi len toto a postupne ako som spomenul budem rozsirovat a cena by mala byt tak okolo 100€, mozno +-200€.
Odpovedať
kabel stoji nic, urcite by som pri novej instalacii riesil kable a neuvazoval s wifi, wifi sa da spravit hocikedy hocikde ... za 100 alebo 200€ inteligentnu instalaciu nespravis ani nahodou
Odpovedať
Ak by sme si vybrali Loxone, co sa da odlozit na neskor a co treba realizovat na zaciatku. Neskor znamena, ked budu peniaze. Da sa to riesit takto modularne?
Odpovedať
No neviem, mne sa zda Loxone dost drahe, mne sa paci Fibaro z-wave. Kedykolvek mozne aj wireless upgrade, nevyzaduje specialne kablovanie a cena vraj na komplet novy dom s ovladanim vsetkeho + bazen + zavlahy vraj do cca 3.000 EUR.
Odpovedať
@stanh Fibaro je velmi pekne, ale protokol zwave ma jednu nevyhodu. Raz denne ho treba restartnut. Pisal som do Fibara a nevedia s tym nic spravit. Ja mam iControl a tam su implementovane rozne typy protokolov prave preto aby som si mohol vybrat ci chcem pohybovy senzor Fibaro za 60eur, alebo z Agemu za 15eur. Mam aj tu moznost si to neustale rozsirovat o dalsie komponenty, tak ako mi financne moznosti dovolia. Dizajn aplikacie nie je vseobecny ako u inych vyrobcov, ale vidim tam priamo svoj dom a vsetko je robene na mieru.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@idom este stale to musis restartovavat aby to fungovalo ci uz je na to spolah ?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Instalujeme slovensky Taphome oproti Loxone cena neporovnatelna a je moznost zabudovat aj do existujucej el. instalacie. v pripade zaujmu napiste
Odpovedať
Profilova fotka
@smarthouse poslal som Vam spravu 🙂
Odpovedať
Všetky systémy postavené na centrálnej jednotky majú jedno spoločné. V prípade výpadku centrálnej jednotky ste bez svetla, kúrenia, napätia v niektorých zásuvkách atď. A ďaľšia dôležitá vec je to že ste viazaní jedným výrobcom. Oveľa bezpečnejšie riešenie je decentralizovaný otvorený a 30 rokov overený systém KNX. Pri výpadku jedného prístroja všetko ostatné funguje. Vyše 500 výrobcov a 8000 produktov. Bohužiaľ je len veľmi málo elektrikárov ktorí sú schopní sa naučiť programovať tento systém pretože je to omnoho komplikovanejšie a vyžaduje znalosť minimálne anglického a nemeckého jazyka. Ďalšia vec je software, keďže plná licencia stojí 1200€ a plus cena školení. Dovtedy sa budú na Slovensku montovať systémy založené na jednom mini Pc s linuxom atď. A takisto rôzne hobby fibaro, a ostatné wi-fi, zig-bee a ostatné RF srandy. Nezabúdajte na to že elektroinštalácia by vám mala vydržať minimálne 15-20 rokov s možnosťou postupného upgradu bez ďalšieho sekania. Programujem a aj montujem inteligentnú elektroinštaláciu už viac rokov , ale väčšinou v Nemecku, kde je tento systém u 90% novostavieb a aj rekonštrukcií domov, bytov ako i komerčných priestorov.
Odpovedať
@tomilu pokiaľ chcete riešiť inteligentnú elektroinštaláciu postupne, odporúčam otvorený systém KNX. Urobí sa sa prvotná kabeláž a základné ovládanie napr. osvetlenia a postupne to môžete rozširovať a upgradovať na kúrenie, žalúzie, polievanie... atď. , Popr. Upgradovať na ovládanie cez aplikáciu, alebo displej na stenu....a to všetko pri slobodnom výbere výrobcu alebo dizajnu. Od ABB, Schneider. .. atď cez 500 výrobcov kompatibilný celosvetový štandart. Žiadne viazanie na značku ktorá je na trhu pár rokov a o ďalších pár už tu byť nemusí.
Odpovedať
@dusannnn ja som sa pytala pred 4 rokmi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?