Inteligentná domácnosť? Od koho?

Od koho máte inteligentnú domácnosť? Výhody, nevýhody, skúsenosti s používaním, servis a podpora?
Odpovedať
1
2
@detajlistka idete stavať alebo dom už stojí? Ja mam doma TapHome v zbernicovej topologii. Veľmi jednoduchý systém ako na konfiguráciu tak aj na používanie. Samozrejme je možné dať aj hviezdicovu topologii, ale do postavenej a nepripravenej nehnuteľnosti už nie. No a ak príprava nie je a treba štandardnú inštaláciu zmeniť na inteligentnú tak je to napr. FIBARO. To sú značky ktoré sú dobré hlavne TapHome aj cenovo (v porovnaní napr. s Loxone). Ďalej je pekný aj abb free@home. Ako hovorím veľmi záleží od požiadaviek a aká je urobená príprava. Pripadne pri šetrení používať niečo customized napr. pre záhradnú inštaláciu mam shelly kombinované s OpenHAB, no a toto integrované do TapHome. Systém ako taký pri zbernicovom vyhotovení je veľmi malý a zmesti sa do isticoveho rozvádzača (foto v prílohe). Napíšte nejaké požiadavky a potom sa dá diskusia viacej rozvinúť 🙂.
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino robím kompletnú rekonštrukciu a rozhodujem sa nad takou základnou inteligenciou, prosím ta vedel by si mi len tak na rýchlo zhrnúť čo s tým vieš všetko ovládať? diky
Odpovedať
Profilova fotka
@neutrino potreboval by som otvárať dvere s elektromagnetickym zamkom cez to, neake tie senzory poprípade rekuperacia
Odpovedať
@martin_matthew tento TapHome čo mám je pomerne rozsiahly a dá sa s tým ovládať defakto čokoľvek čo je na 230V AC resp. aj 24V DC. Majú široké portfólio produktov. Dokonca čo sa týka bezpečnosti a ovládania prístupov majú priamo Wiegand Gateway ktorý implementuje Wiegand protokol (používaný prístupovými systémami napr HIKVISION), čo sa týka napr. systému FIBARO tam je zasa možnosť pripojiť danalock. Takže ovládanie prístupov nie je problém, avšak je dôležité pozrieť sa na to čo ďalej. Osobne idem do ovládania žalúzií od slnka a vonkajšej teploty (v závislosti od toho či kúrim alebo chladím), ďalej ovládanie podlahového vykurovania, nejaké osvetlenie v záhrade, klíma (to mám ešte integrované cez Shelly a OpenHAB), a samozrejme aj ochranné prvky ako odstavenie vody, plynu prípadne elektriky v prípade detegovania problému. Čo sa týka systémov napr. TapHome je to klasické centralizované riadenie a ako také je nutné spraviť prípravu. Buď ide človek do hviezdice kde sa ťahajú na miesto ovládania dátové káble ako aj elektrické káble z jedného bodu. Následne je elektroinštalácia (resp. jej prvky) ovládané spínaním priamo z tohto centrálneho bodu. Avšak je možné spraviť aj zbernicovú architektúru (ako je na mojom obrázku), kde v celom dome je natiahnutý jeden kábel a naň sú popripájané snímače a akčné členy, ktoré sú integrované do klasickej inštalácie. DO modul používam na ovládanie hlavíc. Plusy resp. mínusy si musí každý zvážiť. U mňa vyhrala zbernica a som spokojný. TapHome dokáže prvky pripájať aj bezdrôtovo cez zigbee protokol (používa zigbee gateway) ale to nie je pravé orechové postaviť to celé na tom. V prípade, že niekto neurobí žiadnu prípravu je stále možné spraviť automatizáciu na rovnakej úrovni, ale buď to bude customizované riešenie (OpenHAB, Home Asistant) , alebo napr. niečo ako FIBARO (pekné riešenie kde sa dá spraviť v podstate všetko vrátane programovateľných scén). Tam sa z prvkov vytvorí tzv. MESH sieť a cez centrálnu jednotku Home Center prebieha riadenie, ale aj tu by som odporúčal niektoré prvky robiť centralizovane napr. regulácia podlahového vykurovania (ku hlaviciam treba napájanie) atď. Toto je veľmi široká téma a smerovanie sa dá určiť podľa konkrétnych požiadaviek a definícií.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
Dobry deň , prosím Vás hľadám niekoho na dodanie knx systému . Ďakujem
Odpovedať
@jmx a to kam? Nejaká veľká administratívna budova? Našli ste?
Odpovedať
@neutrino tá prvá fotka je vtip? 😂 to ovládate čo dve svetla a nič viac keď je to tak inteligentná domácnosť? Nám sa teda domisticoveho rozvádzača nezmestila inteligencia ale ovládame doma všetko
Odpovedať
@spikerhc nie je to vtip, je to zbernica, ovládam závlahu, žalúzie, svetlá, kúrenie. Mám integráciu s alarmom a aj meteostanicu na streche. Keď si zoberiete že 12DO + 6UI + 6UO na Core a k tomu ešte dva podruzne rozvádzače + 5 x 4UI2DO + 6UI6OC, tak zas tá konfigurácia (na 4i bungalov) nie je až taká malá.
Odpovedať
@neutrino no nám sa to nepomestilo do takého malého 😄 ale mame stmievanie, zaluzie, komplet bazén, garáž, kúrenie, rekuperacia…
Odpovedať
@spikerhc tha ja nemám ani garáž ani bazén ani rekuperáciu... To je dosť IO a topologia hviezda a zbernica je tiež poriadny rozdiel. No len my máme dom od developera a som rád že bol ochotný natiahnuť zbernicu....
Odpovedať
My mame Taphome čiže viem o čom sa bavíme 😄
Odpovedať
@spikerhc @neutrino kto vam robil taphome, smartcomfort?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ultrarecall sám som si robil, som ich inštalačný partner.
Odpovedať
Profilova fotka
@spikerhc a koľko celá tá sranda stala? Načo si budes ovládať svetlá a zásuvky?
Odpovedať
@ultrarecall mne robila firma z Košíc Abek
Odpovedať
@micjak svetla ovládame kvôli pohybovým senzorom a svetelným scénam, a zásuvky ovládam len vonku pri bazéne. Doma nemáme ani jednu zásuvku ovládanú akurát rozširujeme ešte cez Zigbee nejaké veci. Ale mame napríklad hlavny uzáver vody pri vytopení, elektrické otváranie dverí a iné veci
Odpovedať
@neutrino Dobry den, je to rodinny dom na východe. Stále je to aktuálne. Dakujem
Odpovedať
@jmx a je nejaký dôvod dávat KNX, je to veľmi komplexný a celkom zložitý systém. Nerozmýšľali ste o iných alternatívach ako TapHome (slovenský výrobok s dobrou podporou), ABB free@home, LOXONE alebo iné? Sú lacnejšie aj užívateľský jednoduchšie. Každopádne ja som zo západu 🙂
Odpovedať
Je veľký výber systémov. Pokiaľ sa robí príprava, tak tá sa dá urobiť skoro univerzálne. Netreba veľkú rackovú skriňu. Taphome má moduly pod omietku a tým sa dá eliminovať nadbytočná kabeláž a miesto. Spoľahlivosť a neustále rozširovanie. Len t.č. by som sa na ZigBee nespoliehal. Je to otvorený protokol a nie všetko funguje so všetkým. Kábel je kábel. Mám s týmto systémom urobeného dosť aj veci neštandardné. Stačí si pozrieť ich stránku na FB.
Odpovedať
@nepiva slovenské je slovenské. Minule som sa zamýšľal čo by som nedokázala spraviť s TapHome a LOXONE áno. Prišiel som iba na jednu vec... Audio server a majú lepšie dostupný bezdrôtový systém (vlastný). A ako hovoríte netreba veľký rack (viď príloha) pri tejto inštalácii som to zmestil do 18 modulovej skrinky.
Odpovedať
Ja mám od abb f@h a som spokojný. Výhoda je jednoduchosť a že je to systémové riešenie. Inteligentnú inštaláciu som nikdy nerobil a zvládol som to sám. Samozrejme mám skúsenosti s instalaciami
Odpovedať
@shagle ABB free@home je super a veľmi pekne. Je ale mierne cenovo drahšie oproti TapHome (napr porovnám meteostanicu na ABB viac ako 400€ a na TapHom cca 130€).
Odpovedať
ja som siel do KNX, prvky mam hlavne od vyrobcu MDT.
Odpovedať
@neutrino neviem vôbec koľko stojí taphome keďže v tom čase keď som to chcel ja nemali zbernicove tlačítka. Takze keď som chcel dizajn za rozumnejšie cenu tak som išiel do f@h. Aspoň mne to tak vychádzalo keď som si to porovnával.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Mám LOXONE, navrhoval som si ho aj inštaloval sám. Bola a je to zábava. Môžem si nastaviť čo chcem a ako chcem. Mám riadené: svetlá, tienenie, kúrenie, aktívnu rekuperáciu, kontrolu okien a teraz pre mňa najlepšia zábava Audio server. Super vec. Hudba, rádia, budík, zvonček, alarm, interkom. Pre tých, čo sa rozhodli neskôr je možnosť bezdrôtového prepojenia.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
Profilova fotka
@detajlistka Odporucam TUYA zariadenia (wifi istice, stykace, merace, senzory - aliexpress) a osvetlenie jednoznacne PHILIPS HUE. Phlips hue sa da dokonca prerobit na 24V DC, co je vyhodne ak mam solar a baterie, nepotrebujem ist cez menic. Ziarovky su kvazi WIFI (zigbee) a spinace tiez. Detektory pohybu velmi malinke a daju sa dynamicky premiesntovat... na hudbu neodporucam rozne audio srvre ako ma loxone. Ale riesit Alexa alebo Google home asistent.. Audio wifi bluetooth napriklad SONOS. Secko aby bolo kompatibilne s Alexou alebo Google. Ine neriesit 🙂 je to strata casu.
Odpovedať
Profilova fotka
Foto tuya stykace. Zelene. Oranzove su kvazi protipoziarne istice - to dava malo kto. Modre su prudove chranice.. Tuya hlavny istic je to cervene, ma to servo motor, pri vyhodeni istica, sa sam dokaze natiahnut spat. Ma 6 ochran, spomeniem napatove podpatove prudova atd atd.. hodnoty su dynamicke, nastavuju sa v aplikacii.. Napriklad prudovu ochranu viem rucne zadat, ampere vie rucne zadat.. nekupuje sa ze 32 Amper, ja si kedykolvek v case nastavim do istica ze ma byt 25 amper... Stykace okrem spinania automatizovaneho maju moznost manualne, maju v sebe meranie spotreby, napatia, prudu, vykonu.. Stykace dokazu medzi sebou komunikovat. Napriklad viem stykacu cislo 1 nastavit aby daval pozor aky prud ide stykacom cislo 3.. Podla prudu sa zapne vypne, cokolvek o com sa Loxonu nesniva 😛 . Hlavny istic snima ci sa nevytopil dom napriklad. Ak sa dom vytopi, odpoji sa okamzite elektrina 😛 .. Podobne to viem parovat s detektormi dymu atd atd.. Odporucam TUYA.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 z aliexpressu? akoze nemam nic proti, len som uz voci tymto strankam celkom skepticky. vsetko funguje ok ako ma? tieto veci su odtial mozno v pohode, nejdem sa hadat, lebo neviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@rosi47 Z Aliexpressu bez obav. Aj kobaltove vrtaky na nerez napriklad, frezy atd, su tam ovela kvalitnejsie ako tie co si kupim niekde na slovensku. Napriklad v elektre je dobra znacka TOMZN.
Odpovedať
Profilova fotka
@mio23 super, diky za tip. potrebujem zopar takychto sikovnych veciciek, tak by som to pozrel.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?