Výhody a nevýhody cirkulačného a komínového digestoru

Chcem sa vas opytat na vas nazor na vyhody a nevyhody cirkulacneho versus kominoveho digestoru, ci uz vyvedeneho do odvetraneho podkrovia, ci s vyvodom pary von. Ktory by ste by osobne odporucili a preco? Vdaka za vsetky rady a nazory. :-)
Odpovedať
@petogen Ak sa pokúšaš o NED, či PD, cirkulačný je prakticky nevyhnutnosť kvôli vzduchotesnosti. Treba však asi venovať viac pozornosti údržbe (výmena filtrov) a asi sa viac oplatí si u nich priplatiť za kvalitnejší model (asi nie každý odfiltruje aj pachy aj mastnotu aj vlhkosť...). Toľko teória. Som zvedavý, či niekto pridá aj nejaké praktické skúsenosti :)
Odpovedať
@geroj takze vravis, ze cez kominovy digestor su velke tepelne straty? Mas s tym nejake osobne skusenosti napr. ze cez ten digestorovy komin ti vyslovene tahalo do domu resp. isiel odtial citelny chlad?
Odpovedať
pri digestore s vyvodom von netreba zabudat na spatnu klapku. Niektore kvalitnejsie ju uz maju pribalenu. Ta zabrani aby z vonku tahal chladny vzduch
Odpovedať
@petogen Nejde o odvod vzduchu, keď je digestor vypnutý. Aj keď je vypnutý, tak je to skrátka diera v stene a plechová, či plastová klapka nemá taký tepelný odpor ako okolité murivo, ale ozaj problém je to, keď ten digestor pustíš, pretože vlastne teplý vzduch vyfukuješ ventilátorom na dvor. V izbe vzniká podtlak a vyrovnáva sa nasávaním studeného vzduchu z exteriéru netesnosťami konštrukcie. Pri cirkulačnom vzduch neopúšťa miestnosť, čiže neprichádzaš o teplo. A nemáš teda ani dieru v stene :) Aj keď to, že ju tam máš ešte neznamená, že musíš cítiť pri sporáku zimu :) To by musel byť fakt dosť nekvalitne urobený. Ale akokoľvek kvalitne urobíš dieru do steny, vždy tadiaľ bude unikať viac tepla, ako keď tam tá diera nebude, čo je prípad cirkulačného digestora ;)
Odpovedať
@geroj Ale na druhej strane ľudia tak mizerne málo vetrajú, že sem tam im aspoň odsávač vyvetrá. :-) Ja osobne som jednoznačne za cirkulačný odsávač.
Odpovedať
@blacksr Ešte nespíte? :) Vy by ste predsa mala mať jeden taký. Porozprávajte nám o údržbe a fungovaní. Odstráni pachy? Vlhkosť? Hm? :)
Odpovedať
@geroj Máme cirkulačný, ale to je v starom dome s vysokou vlhkosťou, takže ja osobne radšej spravím prievan. V novom dome, kde je riadené vetranie, bude tiež cirkulačný, max. výkon musí byť väčší než u odťahového, aby to stíhalo vzduch "preprať". Určite nad 400 m3. Definitívne vybraný ešte nemám.
Odpovedať
@blacksr Tak sa spýtam neskôr. :) Alebo nám možno ešte niekto opíše svoje praktické skúsenosti. Celkom ma to zaujíma, keďže som cirkulačný ešte nemal možnosť odskúšať.
Odpovedať
@geroj Je to rozdiel, no. Podľa mňa úplne najlepšia kombinácia je to, čo plánujeme. Myslím, že ten odťahový by mohol byť riešením, ak by sa podarilo eliminovať únik tepla prestupom. Dosiahnutie tesnosti mimo prevádzky sa mi zdá menší oriešok než ten prestup. V neprospech cirkulačného hovorí aj fakt, že musí ísť na väčší výkon = viac žerie el. a hučí to. Treba meniť uhlík...
Odpovedať
@blacksr uhlík? Čo to je? :) Ale odpíšte až zajtra. Poďme spať :)
Odpovedať
@geroj Ja mám ešte robotu, spanie až potom. Uhlíkový filter je na pohlcovanie pachu. Je dobré o tejto schopnosti vedieť aj kvôli strojovému vetraniu. Prichádza doba, kedy sa vonku zväčšuje smrad vďaka kúreniu drevom a cvičkami a treba sa brániť pred vniknutím smradu do domu. Buď príslušným čidlom, ktoré RJ vypne, alebo "kazetou" s uhlíkovými granulami.
Odpovedať
Ja mam strasny problem s vyberom digestora. Bojim sa hlavne z toho dovodu ze mame otvorenu kuchynu. Viete mi povedat nejake parametre pod ktore by som nemal ist ak by som sa rozhodol pre cirkulacny? Daju sa kupit aj menej hlucne s vysokym vykonom?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr Aha, nevedel som, že ten filter je zrovna uhlíkový. Je to drahé? Ako často ho treba meniť? Sú tam aj nejaké iné filtre?
Odpovedať
Aj mna by zaujimalo, ako casto treba menit filter v cirkulacnom digestore a tiez priblizna cena za ten filter. Ak niekto ma skusenosti/vedomosti, nech napise. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@blacksr prosim Vas je to sice starsia tema ale vysvetlili by ste mi co to znamena " eliminovať únik tepla prestupom"? tie riesime ci dieru do steny a ci len cirkulacny... doteraz tam bola diera (dom sme kupili) ale kedze posuvame digestor musi sa diera prerobit. tak ci ju vobec zase vyburavat... dakujem za info.
Odpovedať
@lejlocka Dobrý deň. Ide o únik tepla samotnou dierou. Najlepšie by bolo obaliť rúru do vlny a okolie rúry v stene po jej obvode vypeniť. Takto sa zmenší prestup tepla, ostane prevažne len prúdenie v rúre. My máme takýto prestup v pasívnom dome - vývod vzduchotechniky, vetrania. Je to síce prestup cez šikminu podkrovia = cez izolačnú vrstvu, aj rúra je obalená v interiéri vlnou, ale tepelný most ostáva. Digestor máme cirkulačný s veľkým vzduchovým výkonom, okolo 600 m3, aby dokázal vzduch "preprať". @geroj Aha, zabudla som odpísať... ceny uhlíkových filtrov pre digestory sa dajú zistiť na nete, často býva filter pod digestorom uvedený priamo ako príslušenstvo. Filter na vstup do RJ sa dá kúpiť, niekde som to videla, ale cena sa mi asi zdala vysoká. Na tzb-info jeden pán popisoval, ako si taký filter vyrobil, vlákno sa volá Rekuperace a venkovní smrady. @petogen To závisí od častosti jeho používania. Odporúča sa raz za pol roka. Ale keď nad tým tak uvažujem, najväčším zlom sú vo výparoch tuky. Smrad sa odvetrá, hoci neskôr (trochu diskomfort pre nos, podobne je na tom WC) a para sa tiež odvetrá, veď to isté je aj v kúpeľni. V podstate to neškodí. Ale tuk sa musí z výparov odobrať čo najskôr = hneď po vyjdení z hrnca = tukovým filtrom. Lebo ak nie, tak sa mastnota usadí na horných skrinkách, stene a v potrubí na odťahu vzduchotechniky.
Odpovedať
@petogen google: Ukazatel nasycení uhl. filtru - som nevedela, že také niečo existuje.
Odpovedať
Tiez prispejem, aj ked som doteraz mal recirkulačný digestor a patril k tym lacnejším. čiže spodkom nasal vzduch, ten prešiel cez olejovy filter - rozumej hlinikova mriežka a potom cez uhlikovy filter. vzduch vyfukoval z prednej strany čiže, vzhladom na to, že sme ho mali cca 60 cm nad plynovym sporakom ( viem, že málo) tak rovno do tváre.... hlučnosť bola dosť brutálna. vlhkosť nezachytával žiadnu, aspoň podľa pár v kuchyni. byvame v byte a kuchyňa je dosť malá a teda tepelné straty, ktoré tu uvádzate pre mňa nehrajú žiaden význam, preto je najlogickejším riešením - a zároveň najekonomickejším riešením odťah do komína. spatná klapka sa dá kúpiť plastová či kovová, takže tlak ktorý vytvorí digestor musí byť menší či vačší, podľa mňa to dosť zabráni stratám tepla, takisto myslím si, že takáto mikroventilácia neškodí vzduchu v domácnosti. filtre by sa mali meniť každého pol roka, aspoň čo viem. ale iste, keď je odťah do komína výmena filtrov asi nehraje takú dôležitú úlohu. tuky sú ťažké, takže povačšine sa usadia na digestore, na mriežkach a na kuchynských skrinkách 8-( ale aspoň čosi prejde do komína.
Odpovedať
@candyman666 ak nemáš dom blízky pasívnu, alebo pasívny, tak tepelné straty nehrajú pre teba veľkú rolu. Ale ak máš, tak bez ohľadu na veľkosť kuchyne sa diera v stene podieľa na celkovej energetickej bilancii objektu veeľmi negatívne :)
Odpovedať
koľko percent je u nás pasívnych domov?ostatný môžu mať kľudne s odťahom do komína lacnejšie a rýchlejšie odsatie pár a pachov
Odpovedať
@duzu No kiež by ich bolo viac. Bavili sme sa o výhodách a nevýhodách a ja som napísal, že začína byť výhodný ak sa chceme baviť o energetickej úspore domu. Ak nás nezaujíma účet za kúrenie, tak nám to samozrejme môže byť jedno. Nikde som nenapísal, že sú cirkulačné vo všeobecnosti lepšie. Ale trendy sú jasné a ak slovenskí zákonodarci zas raz nezaspia, od roku 2020 budeme stavať všetky novostavby v pasívnom štandarde, takže má zmysel sa o tom baviť a myslieť dopredu.
Odpovedať
@blacksr dakujem za info. :-)
Odpovedať
@geroj slovenský zákonodarcovia sú sprostredkovateľmi lobistov, až bude viac tých ktorý sa živia úsporamy energií potom nebudeme musieť splácať pasívny dom 30r, rozdiel ceny za bežný dom a pasívny,ak sa mi až po 30r splatí
Odpovedať
@duzu Mmm, to je fakt, ale tú návratnosť odhaduješ dosť pesimisticky. Ale aj keby to bolo 30 rokov. Pravdepodobne si nestaviaš dom na menej ako 30 rokov. A nie je fajn tých 30 rokov mať teplé a suché steny a vždy čerstvý vzduch? Ale už sme trochu mimo témy :)
Odpovedať
Mňa by zaujímalo ako to máme riešiť pri priestorovom digestore, ktorý bude visieť nad ostrovčekom?
Odpovedať
@ivetbal Zdravím, tieź mám tento problém. Ak nájdete riešenie, dajte mi prosím vedieť. :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@blacksr @geroj dosť stará téma, ale celkom zaujímavé info pre mňa, nakoľko som teraz začala riešiť digestor do kuchyne...Mohla by som vedieť, aké konkrétne máte? ďakujem. Reps. ak sa dosť vyznáte, vedeli by ste poradiť BIELY, 60cm, komínový (asi len kvôli dizajnu, lebo využívať budeme recirkuláciu ;-) ) , ale prosím nie za 700eur.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?