Trubicové solárne kolektory

Dobrý deň, máme doma trubicové solárne kolektory. Dlho nám už zle hrejú vodu no dali sme si vymeniť kvapalinu. Teraz nám kolektory na hreje hore na 75 stupňov no boiler má iba 40 stupňov. Skúšali sme aj odvzdušnit čerpadlo no nič žiaden vzduch tam nieje keď bolo dnes až moc teplo tak hore na kolektoroch stúpla teplota až na 140 a vtedy sa už aj čerpadlo zablokovali. Kolektory sme museli zakryť7
Odpovedať
zakryť po asi hodine bola teplota na kolektoroch 26 stupňov tak sme ich znova odkryli za pol hodiny tam bolo asi tak 65 stupňov a za ďalšiu polhodinu tam zas bolo 130 stupňov a čerpadlo zase stálo. Nevieme čo máme stým robiť napadlo nás aj by sme mohli vymeniť čerpadlo máme také zo starého plynového kotla ale či to pomôže to už nevie nikto. Ešte je pod čerpadlom taký nastavovač prietoku ktorý je stále na 1. Nevie náhodou niekto čo by stým mohlo byť. Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpovedať
@simona_bollova v tych trubiciach je teplota normalna az do 300stupnov.skor to vidim na cerpadlo.my sme tento trubicovy system montovali nedavno a aj ked voda bola fakt ze vriaca cerpadlo bez problemov fungovalo.
Odpovedať
Normálna teplota kolektorov je okolo 80 stupňov. Nad 140 už solárna tekutina degraduje a meni sa na niečo podobné asfaltu. Zavolajte si servisného technika, ten vám najskôr povie, čo tomu je, čo je pokazené, či netreba systém prečistiť, dotlakovať...
Odpovedať
@dedo758 nam predajca povedal ze ked to budeme montovat tak bud rano alebo vecer ze v tych trubiciach na slnku je az 300stupnov.no my mame samotiazny beztlakovy a cerpadlo nam funguje bez problemov.aj ked mame fakt vriacu vodu co sa tym ani okupat neda musime to regulovat studenou vodou.a voda moze mat az 95stupnov toto nam povedal predajca co to predava uz roky.a tiez nemame tam ziadnu tekutinu iba vodu.No my budeme cez zimu system vypustat a raz za rok to mame precistit octom.Kvoli vodnemu kamenu.
Odpovedať
Ked raz budem robit na zahrade parnu saunu asi pouzijem tie trubicove kolektrory :)) Mozno aj vyhrievany sklenik. Zase az tolko nestoja :))
Odpovedať
@janopopovec nas to vyslo na 400eur.A naozaj staci toto leto a mame to spet.Ked nemam zapnuty ten 80l elektricky zrut elektriny a staci fakt aj ked medzi mrakmi sem tam vykukne slnko tak to krasne vyhreje.a naozaj sme to ani necakali ze to vyhreje ked bolo viac pod mrakom.
Odpovedať
Dobrý deň kolektory máme už 11 rokov preto sme menili kvapalinu. A technika sme tu už mali teda my sme vymieňali plynový kotol a odrazu nám vymenili aj tú kvapalinu no technik nič nato nepovedal len hádal že môže byť v expanznej nádobe iba kvapalina ale technik už keď svoju robotu spravil už sa mu tu nechce ísť. Lenže unás sa to správa tak že studená kvapalina sa nedostane hore s dokonca za niekedy čerpadlo až tak trápi že ma možno 80 stupňov s to cezeň nejde horúca kvapalina.A nám preto nejde čerpadlo keď je hore 120 tak automaticky sa čerpadlo zablokuje aby sa nič nepoškodili.
Odpovedať
Máte málo kvapaliny a je zavzdusnene....dotlakovat na 2,5- 3bary ,odvzdusnit...asi budete musieť vymeniť na strechu a tam uvoľniť odvzdusnovak
Odpovedať
No tlak je 2,5 bar odvzdušnit sa to dá len dole na kolektoroch žiadny odvzdušnovak nemáme.
Odpovedať
Tak máme skúsiť vymeniť to čerpadlo? Alebo čo by ste ešte poradili urobiť. A ešte k tomu čerpadlu môže tam ísť aj normálne cirkulačné čerpadlo z plynového kotla?
Odpovedať
@simona_bollova Musite mat hore moznost system odvzdusnit. Vzduch v kvapaline stupa na najvyssie miesto, dole system nikdy neodvzdusnite.
Odpovedať
@kejsix no tam hore žiadny odvzdušnovak není či mal by tam niekde byť?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@simona_bollova mozte mat aj dolu,odplynovac ,ale mal by byt hore.preplachli a odvzdusnili vozickom?Nemate original solarnu stanicu s cidlami ?preco tak improvizujete s cerpadlom?
Odpovedať
No odplynovac tam nemáme ani dolu je tam iba vypústovaci ventil ktorým sa to dá odvzdušnit. Stanicu máme s 3čidlami jedno sníma teplotu kvapaliny pri kolektoroch 2 sníma teplotu v dolnej časti boilera a 3 sníma teplotu v hornej časti boiler. No a čerpadlo chceme vymeniť pretože ide 11 rokov vkuse takže je možné že už je zlé a nevytlačí studenú kvapalinu hore ku kolektorom.
Odpovedať
@simona_bollova ako ti radili, pri udrzbe namontovat pri kolektory odvzdusnovak, vymenit cerpadlo (minimálne pre dobrý pocit) a namontovat barometer, nech zistite pripadne uniky pocas prevadzky.
Odpovedať
No odvzdudnovak tam mi nedáme čerpadlo si vymeníme aj sami a barometer tam užmáme pri expanznej nádobe sú tam 2,5 bary.
Odpovedať
@simona_bollova čerpadlo musí vydržať,automatiku máte akú? Preplachli,odvzdusnili?daj čerpadlo na najnižšie otáčky a sleduj či reaguje prietokomer,či sú funkčné cidla,možno ti hore vypadlo a ono idecerpadlo len chvíľu,lebo nevie že sú horúce..
Odpovedať
Automatika je SR868C8 ale tá iba ukazuje teploty čidiel a spína čerpadlo ale neriadi jeho otáčky. Prietokom ér sa nastavuje ručne srobovakom a rýchlosti čerpadlá sa nastavujú tiež ručne sú tam 2 rýchlosti na 2 rýchlosti je prietokom er na tak 2, 5 a na 1 rýchlosti je úplne naspodu. Čidla by mali byť dobré.
Odpovedať
@simona_bollova tak rýchlosť 1 ,prietok musí byť otvorený naplno ,treba pozrieť to cidlo hore..
Odpovedať
@daralbajda ako pozrieť???
Odpovedať
Odvzdušňovák hore nemusí byť, keď napúšťame solár, tak tlačím externým čerpadlom dovtedy, kým sa mi zhora nevráti všetok vzduch. Dolu len odplyňovák. Ale zatiaľ som robil len Viessmann-y...
Odpovedať
@simona_bollova no či je v jimke ,či nie je vytiahnuté ,a či tam tiež nemáte v tej automatike nastavený nejaký program...a blbne ovládanie..
Odpovedať
Čidlo vytiahnuť é nieje. A program pre čidlo tam nieje.
Odpovedať
A ked ste doplnali tekutinu aj ste odvzdusnili system?
Odpovedať
Áno aj odvzdušnili. A chcem sa spýtať na koľko sa ma byt natlakovana expansná nádoba. Za odpoveď vopred ďakujem.
Odpovedať
.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@simona_bollova Asi neaktuálne, ale toto je zavzdušnený system. Čerpadlo nedokáže pretlačiť kvapalinu cez vzduchovu bublinu, a kolektor sa prehreje až nakoniec príde k odstaveniu čerpadla kvoli vysokej teplote. Presnejšie kolektor je prehriaty vznikne para co má väčší tlak ako je tlak aký dokáže kompenzovať expanzná nádoba. @dedo758 bežná teplota na viessmann kolektoroch je 120-130 st. C ich teplovodné medium TYFOCOR LS ma prevádzkovú teplotu do 230st C a krátkodobú 300st.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den. Ma niekto skusenosti s firmou Thermosolar? Chcem si dat namontovať slnečné kolektory a TS300 alebo TS500. Ma niekto neaku skusenost? Dakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?