Satnikova skrina na severnej stene

Co si myslite o umiestneni satnikovej skrine na severnu stenu domu alebo na cast steny,ktora susedi s pivnicou? Nebude stena za skrinou vlhnut a ako predist tomu vlhnutiu? Teraz sa v tej izbe 2 roky nekurilo a zacina ju chytat plesen,pod izbou je pivnica.Planujeme zateplit podlahu,zatepli sa aj zvonku ta stena,len ci sa plesen casom neojavi za skrinou,z toho mam obavy.
Odpovedať
Profilova fotka
@rybkal Mal som šatník cez celú stenu na severnej strane v 1 izbe. Fasáda bola zateplená. Do šatníka sa dostala časom plieseň - dokonca aj do gauča prešla. 8-( V novom dome som šatníky dával zásadne na vnútorné steny.
Odpovedať
No, my mame tiez vstavanu skrinu na celej severnej stene v spalni. Dlzka steny 4.8m. https://static.4nets.sk/photo/90/6889... Stena sa sklada z Ytong 30cm + je zaizolovana 20cm EPS, v podlahe je 20cm EPS a este pod nou ide aj podlahove kurenie. Dom prevetravany rekuperaciou, takze relativna vlhkost cez zimu neprekrocila 45-49%. Absolutne nikde ziadny naznak vlhkosti (aj by som sa cudoval pri tej hrubke izolacii). Takze ano, da sa to bez problemov avsak treba vsetko poriadne tepelne zaizolovat a nemat doma relativnu vlhkost na urovni miestnej plavarne (rozumej treba riadne vetrat aj cez zimu) :-). Ak vam vsak ta stena chyta plesen uz teraz bez skrine, tak so skrinou to bude 100x horsie, kedze skrina bude ciastocne branit ohrevu steny okolnym vykurovanym vzduchom. Vlhnutiu preditete len posunutim rosneho bodu. A ten posuniete tak, ze masivne zateplite stenu a podlahu a tym zvysite ich teplotu. V prilozenej tabulke si pozrite vztah medzi teplotou, relativnou vlhkostou a rosnym bodom. Pre priklad, ak budete mat v izbe 20°C a relativnu vlhkost 60% (co je uplne bezne v nevetranych domoch), tak sa vlhkost bude zrazat na vsetkych predmetoch, ktore budu mat teplotu 12°C a nizsiu. Preto ak stenu zateplite malo, pri velkych mrazoch moze jej teplota klesnut pod 12°C a vtedy nastane vlhnutie (kondenzacia) a nasledne plesne.
Odpovedať
@leonardom A co ta stena,ktora susedi s pivnicou,resp.vstupom do pivnice,schodami?Cize ak budeme mat celo postele na severnej strane,tiez je dobre postel trochu odtiahnut,nech dycha?A nebolo by dobre na tu stranu umiestnit radiator,ci to je blbost?
Odpovedať
Profilova fotka
@rybkal Radiátor sa dáva pod okno... ;-) Ako by to tam vyzeralo....? Ono: niečo tam môže byť na tej stene, ale určite (po predchádzajúcej skúsenosti) by som tam už nezabil skrine... Čelo postele sme od severnej steny o nejaké centimetríky odtiahli, aby to malo zabezpečenú cirkuláciu vzduchu... Na tú pivnicu odpovedať neviem... Ale radšej by som neriskoval, lebo už samotná pivnica je zo svojej podstaty o vlhku a tme... - a to nem dobre.
Odpovedať
@rybkal je tam viacero faktorov a nejde len o severnu stenu, len o radiator. Ide aj o to, ze plesen sa robi za priaznivych okolnosti ked spoluucinkuju viacere faktory. Napriklad aj cirkulacia vzduchu vela robi. Tym ze skrine su vacsinou velkou plochou tesne pri takej stene (faktor severna stena, chlad, nezateplenie a ine) pridruzi sa nejaka vlhkost z priestoru, napr. susenie pradla v zime v izbe, nevetranie a pod. moze zacat sa tvorit plesen a zbadate to obvykle velmi neskoro.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd My sme v tom predchádzajúcom RD mali radiátory a v zime bola relat. vlhkosť okolo 30%. Mimo vykurovacie obdobie bývala vlhkosť okolo 50% a viac. A aj tak nám - ale to sme objavili po cca 6-7 rokoch (!) vošla do šatníka na severnej stene plieseň... Ak má @rybkal aj inú alternatívu, severnej stene by sa mala radšej vyhnúť... ;-)
Odpovedať
@leonardom Priatelovi rodicia maju tiez na severnej strane radiator kvoli tomu,ze okna maju terasove
Odpovedať
@leonardom Nuz ak ste mali 30% RV, tak musela ta stena poriadne prechladat, lebo aby na tej stene nieco kondenzovalo pri tak nizkej RV, tak musela mat teplotu okolo 2°C, co je brutal. Odflaknute alebo nekomplexne zateplenie. Kazdopadne beriem, ze v starych domoch (aj zatelpenych) moze byt problem umiestnovat velke predmety blizko stien.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?