Rada- Aký dymovod kúpiť ku krbu?

Ahojte, chceme si kúpiť krbové kachle FLAMA MELITA II, ale neviem aký dymovod by som k nim mala zakúpiť + čo všetko k tomu vlastne treba. Vedel by mi niekto poradiť? Vývod z murovaného komína má priemer z vonkajšej strany 225mm a 230mm. Z vnútornej strany má rozmery 190mm a 195mm. Od spodného okraja komína po dlážku to je 214 cm. Za pomoc vopred ďakujem.
Odpovedať
@cicaaurora dymovod dáš podľa kachiel 150mm a potom prechodku vnutornú do komína s tesniacou šnúrou. Ale pozrel by som sa dilatácia vedľa sopúcha aby sa ti nepraskol. Po vode/vonkajšie napojenie tam nedáš
Odpovedať
@jumt ďakujem 🙂 mám však problém v tom, že neviem čo konkrétne to má byť, lebo na stránke toho majú veľa-ako mám vedieť, čo z toho je pre mňa? Ešte dymovod nájdem, ale tá prechodka je pre mňa záhada 😄 Ozaj a to koleno nepotrebujem náhodou? https://www.krby-tuma.sk/e/search?wor...
Odpovedať
Do komina potrebujes dat takuto prechodku so SNUROU 200/150, aby nepraskol sopuch komina. https://www.palomino.sk/prechodka-ber... alebo https://www.vrabciak.sk/redukcia-do-k..., a potom dalej co potrebujes na tu 150, teda koleno 45 stupnove a dymovod rury Ten komin je podla foto priemeru cca 195mm ale predpokladam ze bol kupovany ako 200 -ka. Aspon ako si pamatam ze aj ten moj sopuch bol trochu mensi o par mm. Ale radsej si spomenut pre istotu ten kupovany priemer, aby to sedelo 🙂 Treba dat pozor aby dymovod velmi netlacil na ten sopuch, zvykne praskat..
Odpovedať
@vidano Ďakujem, takto som to potrebobala 😉
Odpovedať
Čo by som urobil ako prvé,odsekal omietku okolo šamotu ak nechceš riešiť zbytočné problémy.Ak dobre vidím z fotky tak ti to krásne zapucovali až ku sopúchu.
Odpovedať
Tuto vec by som riesil cez krbara. Nech pride, popozera, odmera si vzdialenosti a kupi vsetko co bude treba. Nasledne to aj namontuje a da peciatku. Urobit to svojpomocne isto nie je narocne, ale bude to spravne?
Odpovedať
@epto to sa zvykne riesit aj samostatne cez krbara? Ako viem, asi hlupa otazka, ale toto ide naozaj okolo mna oblukom :/
Odpovedať
@cicaaurora ano, kopec ludi to riesi samo a potom su otazky na fore, preco mi praskol sopuch, tecie mi z komina nieco cierne... Nehovorim, ze vsetci co si robili sami tieto veci, ich maju zle. Ale musia sa tomu rozumiet. Ak to ma robit clovek prvy krat... Na stavbe si robim skoro vsetko sam ale krb a plyn som zveril ludom od fachu.
Odpovedať
@epto vdaka za radu
Odpovedať
@cicaaurora ide tam vložiť nerezový dymovod priemer 180 utesní sa povrazom na to určeným , vydrží roky, pri kachliach treba ten medzikus čo máš popísané, je úplne jedno či sa dá po vode alebo po dyme, musí sa kúriť tak aby kondenz nevznikal a nemá ti čo tiecť, oveľa dôležitejšie pre bezpečnosť je spôsob kúrenia,nesmie sa veľmi dusiť vzduch, vzniká nedokonalé spaľovanie, jedovatý CO ak by sa vytvorila väčšia vrstva dechtu , môže kedykoľvek spôsobiť veľký požiar , susedovi šľahali 3m plamene , musel volať hasičov, i tak časť zhorela, v tých kachliach sa najlepšie kúri opačne na spodok hrubé veľké kusy na to o niečo tenšie na vrch pár triesok a zapáliť podpaľačom bez papiera, udržiavať správnu teplotu v dymovode, najlepší je na to teplomer, kachle musia byť tesné , nikde nesmie nasávať falošný vzduch , musia sa dať správne regulovať vzduchom, klapka i deflektor je na zvýšenie účinnosti aby neuniklo veľa tepla do komína, , veľa šťastia revíziu ti musí dať kominár,nie kachliar
Odpovedať
este k tym prispevkom vyssie, davam za pravdu ze omietku okolo sopucha je vhodne osekat(staci aj 1 cm), aby sopuch nebol oblepeny ziadnou omietkou ani lepidlom po celom obvode. a zakryt rozetou aby vyzeralo k svetu. https://www.hornbach.sk/shop/Krbove-k... Kolega vyssie ma pravdu nerezovy dymovod vydrzi o hoodne dlhsie. Ale je drahy. Ale nejdete robit obstavbu cize pokial dymovod nezakryvate tak staci ocelovy dymovod (ale nemyslim ten plechovy, ten je dobry tak na kotol v zahrade, kde varia mast pri zabijacke😄, pisem to preto lebo som toto uz videl v obyvacke u znameho..ved to je skoro to iste 😄:smiley🙂. Je to pohodlne vymenitelne. a ak chcete dokonale spoje tak este niekto dava aj kachliarsky tmel https://tmely-silikony-lepidla.heurek... medzi jednotlive kusy, ale vacsinou tie dielce celkom presne sedia aj bez toho. To zvladnete aj bez kachliara, tym ze dymovod nejdete obstavat tak pripadnu chybu uvidite hned. Dymovod nema byt velmi blizko steny (urcite nie "nalepeny" na stenu). no a revizia sa robi iba na komin, ze ci je poziarne "ok", to treba ku kolaudacii.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady, objednám to podľa vašich rád a potom už uvidíme, či to urobíme samy alebo si zavoláme niekoho kompetentnejšieho 😄 Ozaj, ešte jedna otázka- nedá sa ten sopúch zrezať zarovno so stenou a potom to klasicky napojiť?
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?