Povrchová úprava trámov v interiéri

Dobrý deň. Chystáme sa s manželom prerábať podkrovnú izbu v našom bungalove na spálňu. Pôvodne sme plánovali využívať podkrovie viac menej ako "odkladací priestor" na veci, ktoré bežne nepotrebujeme. Keďže chceme deťom zariadiť samostatné izby, máme v pláne podkrovie využiť takýmto spôsobom. A tu sme sa stretli s menším problémom. Totiž, trámy stolice, ktoré sú kvázi "priznané" sú ošetrené iba pôvodným náterom a nie sú ohobľované. Samozrejme to nevyzerá najlepšie. Manžel navrhol tieto obložiť nejakým obkladom, ale ja by som ich videla najradšej pôvodné, iba ohobľované. Namieta tým, že pri takomto postupe budeme mať prach v celom dome. Existuje nejaký stroj, ktorý zároveň vzniknuté "piliny" odsáva počas tohto procesu povrchového opracovania trámov? Ďakujem za Vaše rady a tipy. :-)
Odpovedať
@siluetmaca rucne elektricke hobliky maju nadstavec na odsavanie hoblin pomocou vysavaca, alebo maju vlastne vrecko. Z hoblovacky vela prachu nie je, ta robi hobliny, ale konce kam sa uz z hoblovackou nedostanete bude treba dorobit bruskou. Niektore su tiez vybavene nadstavcom na vysavac alebo zbernym vreckom , ale nedokaze to zobrat 100% vsetkeho prachu. Navyse ak chcete dreveny prach z brusenia vysavat tak potrebujete specialny vysavac ktory ma kategorizaciu filtracie M na dreveny prach.
Odpovedať
Profilova fotka
Tie trámy sa dajú obložiť hoblovanými doskami.Prerábka takéhoto rozsahu bez prachu nebude ani náhodou. kuk sem je tu veľa inšpirácií. https://www.facebook.com/Domov.cz?hc_...
Odpovedať
Profilova fotka
hoblovat a brusit hotovu konstrukciu nad hlavou :-D skor by som volil priznat a patinu.
Odpovedať
Dakujem za rady a tipy. Som zvedava, ako sa s tym nakoniec popasujeme. ;-)
Odpovedať
@siluetmaca Na podobne veci si urcite nekupujte lacne naradie niekde s Baumaxu, ale si radsej pozicajte profi naradie z pozicovne.. Ja som si napriklad za 11€ (aj s poistkou, na den) pozical pasovu brusku, kupil do nej smirgle a za den sme stihli cely tramovy strop. Dajte dole farbu smirglom, natrite nejakym voskom, olejom, ci moridlo+lak. Obkladat to je skoda.. PS: Bez prachu to nepojde, ani keby si hned mala vysavac na bruske.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@matorado ahoj a ta profi bruska mala aj nejake odsavanie do vysavaca, alebo nie? To ste obrusili cele podkrovie za 1den? Mna to tuez caka, ale vsetci ma odhovaraju, ze sa na tom narobim ako kon..ze to mam nechat ako je. Ale pride mi to take spinave..ked tie tramy stali roky v podkrovi a neosetrit ked to bude v interieri
Odpovedať
Vsade bude prach. Radsej oblozit
Odpovedať
Profilova fotka
Ja by som hoblovala...original je originál..obložené budú ako keby tam boli iba dorobene...tiež ideme hoblovat...dá sa napojiť vysávač ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@siluetmaca podkrovie bolo využivane iba ako odkladaci priestor a chcete z toho spalnu čiže tipujem že sa tam bude robit nejaka podlaha, sdk atd... čiže z toho bude tiež dost prachu... pásova,excentricka,vibračna bruska... všetky maju možnost napojenia na vysavač ale určite si nejaky prach najde cestu do priestoru. @chantellle ine by bolo ak by to drevo bolo 60 rokov staré... je to bungalov ja to tipujem na max. 10 rokov takže to drevo už bolo rezane normalne na pílach... ak ho ohobluješ tak bude vyzerat na 99 % tak isto ako keby sa to obloži hoblovanymi doskami :) zaleží už len natom kolko času tomu chce človek venovat či sa babrat pri bruseni hoblovani ( kde sa tažko dostaneš s mašinami do "kútov") alebo sa to obloži doskami :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?