Potrebujem radu

ahojte mam taky problem uz pol roka zijeme na dome.mame krasneho psika ktory si plny uplne perfektne svoju ulohu strazneho psika to znamena ze ma perfektny vyhlad na branu a na uplne kazdeho kto ide okolo nas pekne steka.nepotrebujeme ani zvoncek hned nam da vediet.ma svoju budu volier a kazde rano na hodinu ju pustame si pobehat.no dnes sa mi bola stazovat suseda neviem odkial ze nas havko stale steka zesa nemozu od pol 7 rana vyspat hlavne cez vikend ked nejdu do prace ze jej muz nosi stuple do usi a ze chodi na 4 smeny do prace.pritom aj moj muz chodi na smeny do prace a nenosi ziadne stuple.a ze uz nam to chcela davnejsie povedat ze nechce to riesit na urade a zo slobodou zvierat pritom o nasho hava sa riadne starame.poradte ako toto riesit.ze kym sme tu neboli bol tu klud.no co by ste na toto povedali.ako toto vyriesit.
Odpovedať
1
2
Ako by ste to riesili.alebo ako ste to riesili ak ste mali taku skusenost.
Odpovedať
Asi sa psik zatvoreny vo voliere nudi,potrebuje viac pohybu a volnosti. Preco ho nenechate volne sa pohybovat?
Odpovedať
@majki555 to by bolo to iste len by stekal pri branke.pustame ho kazde rano minimalne na hodinu aj viac a vzdy je pri dverach a ked ide niekto okolo leti k branke.ide aj o to ze mame nizku branku ktory uz moj 6 rocny syn dokaze preliezt koterec mame proste tak umiestneny aby videla na branu.uz sa nam stalo aj to ze v case prerabky ked sme tam este nebyvali prisiel byvali majitel ktory prisiel o ten dom v dosledku neplatenia hypo takze si nestihli vsetky veci zobrat a pytal si ich.takze je to super strazny pes.mame ho z utulku.
Odpovedať
Ja tu mam naokolo tiez niekolko fantastickych havkov a o ich majiteloch obcas pochybujem, ci nie su nahodou silno nahluchli. Najfantastickejsie na celej veci je, ak zacne jeden a v priebehu par sekund sa knemu prida asi sest dalsich (asi konferencny hovor) 8-( Na jednej strane ta chapem, clovek tieto kriticke poznamky na adresu niecoho, co nam je blizke berie citlivo, na strane druhej sa vsak snaz pochopit aj ich, najma ak podobne podnety dostanes este od niekoho ineho. Nie som kynolog, neviem, ako sa ucia tieto zvierata, aby nestekali a ci sa to vobec da, mozno nejaky elektricky obojok by ho to za par dni naucil ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@emilia25 tak isto sme sa stazovali susedovi na psa.. hned vedla spalne cca 4m od nas steka ako trafeny. V zakone je dane ze sused nema ako rusit suseda ci uz hlukom, dymom, smradom...atd atd.. nechce sa mi vyhladavat ten paragraf... takze moze to dopadnut aj tak ze to hodi az na obecny urad.
Odpovedať
@andyfoto @catscan no ja to chapem ale neviem ako to mam riesit.v zivote sme taketo veci neriesili kedze sme byvali v panelaku a tam naozaj taketo velke psy nepatria preto sme si az na dom zaopstarali psa.a vidim len dve riesienia zalepit papulku alebo utratit.inak neviem najst ine riesenie.inac dnes mi svagor hovoril ze jeho kamarat ma suseda ktoreho rusi kikirikanie a co mu na to povedal ze no skusim mu dohovorit.tak ja neviem.asi ho naucim kikirikat na kohuta sa nam este zatial nik nestazoval.
Odpovedať
@emilia25 nepustaj ho na hodinku von z voliery, ale zober ho normalne na hodinku na prechadzku rano a vecer...pes sa nudi.. potrebuje aj ine podnety ako dvor, ktory uz pozna...
Odpovedať
Profilova fotka
@emilia25 pozor ! spravanie psa citujem:" na uplne kazdeho kto ide okolo nas pekne steka." nie je vobec OK... a uz vobec to nie je " pekne", naopak ! to je chyba vo vychove psa. Pes nema co stekať na vsetko co sa mihne popred branu..ani stražny pes nie _!. sem tam moze, ked ho niekto irituje pachom , alebo tak ( napr. ciganov psi citia zdialky).... ale nie, ze steka na vsetko. To svedci len o tom, ze pes sa nudi a nevie len tak ležať, lebo nepracoval, nevybehal sa a tak sa zaobera vsetkym naokolo. z nudy... Okrem toho psa treba upozornovať, aby nebrechal, zaujať ho uz vopred, ked niekto prichadza aj pocas prechadzania popred branu ,udrzať ten cas jeho pozornosť a odmenit ho, ak nesteka.... Ine je ked niekto chce vojst a tam uz braniť može.... Vas pes evidentne vybehany nie je, lebo ako som pochopila dni travi vo voliere a na hodinu ho rano pustit " vybehat sa" = len na dvor pravdepodobne.. a pootm je zase zavrety. To PSOVI NESTACI.. tam je problem zakopany.. lenže teraz sa uz bude horsie odstranovať, lebo pes sa uz na tento styl naucil...CHudak pes, co je cely den vo voliere, aj ked je mozno trochu priestrannejsia, on potrebuje viac.. donasať, pracovat, utekať. lovit.... neviem - ake je to plemeno, ale podla toho... Bez odbornika to asi nezvladnete... Vy ho tak pocut nemusite a suseda moze, zavisi od polohy okien a kde pes steka.... mozno maju spalnu blizsie.... JE to otravne a treba to riesit... Riesenim je aj zatvarať psa napr. na noc do garaže... alebo tak... aby nestekal... Nasa Frea, ked moc steka , tak ju krotime, rozhodne nedovolime takto vystekovať bezdodvodne.. to ju hned hrešime... a keby si nedala povedať, zavrieme ju dnu do garaže... ale tak ona len tak nesteka, iba na niektore bicykle a ciganov, alebo čudnych ludi obcas.... inak spokojne sedi pred dverami a pozera, alebo beha po zahrade. Volieru nepozna a nikdy poznať nebude :) Denne min. hodinu beha po poli , skače do potoka, kupe sa, nahana bažanty a pod. proste vybeha sa o dušu.:)
Odpovedať
Profilova fotka
Nesúhlasím s tým, že pes šteká, lebo sa nudí. Je to dosť aj od plemena. Tí, čo majú stráženie svojho revíru v krvi, budú si ho strážiť, aj keby ste mu každých 15 min dali 10 min prechádzku. Vtedy treba psíka odučiť štekať. Je to na dlhé lakte, ale nič iné nepomôže. @emilia25 aké je to plemeno?
Odpovedať
@katrin21 no asi mate pravdu.musime to nejak vyriesit.este keby vas nieco napadlo vsetko vitam.
Odpovedať
@macocha je to vlciak krizeny neviem s cim mame ho z utulku ale matku mal tiez vlciaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@macocha ale ved aj to som napisala, ze je to aj o tom , aby ho to oducili, ze sa tam nema spravat.. + ked ten pes cele dni nic nerobi, je to jeho jedina zabavka, ved on je 23h denne zavrety :(. to ti povie kazdy cvicitel psov... A je to vlčiak ako pise, takze to je pracovne plemeno a ma to v sebe, ze potrebuje aj cinnost. Odučanie bude tažke...lebo to nie je asi už šteňa a ma to uz zaužívane.. ale nie je to nemozne, lenze to chce systematicky denno denny pristup, odmeny, chvalenie , pamlsky a cas travit s tym psom,ked ludia chodia okolo, lebo len vtedy sa to da odnaucit... aby sa odnaucil prehnane sledovať dianie okolo.. Len unaveny ( vyblazneny) pes je kludny vacsinou... Ved to nemam z vlastnej hlavy :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@emilia25 ja by som si na vasom mieste asi zobrala domov nejakeho cvicitela , zaplatila si s nim par hodin zameranych na to, co mate robit, ako reagovať, odputat psa.. atd... a potom v tom sami dalej pokracovať, nepolavit.. bude to dlhy proces.... ale prve co vam povie, s tym pocitajte, ze treba psa aj vybehať, aportovať a pod... Nie na zahrade, mimo nej. a potom s nim pracovat ked chodia ludia okolo.. mozete poprosit niekoho, aby tam chvilu aspon 10mminut behal a vy budete psa uputavat, odmenovať, ak nezasteka a pod.... on to pochopi..... odmena mu za to stoji, len to nepojde zo dna na den.. a treba co najcastejsie to robit.
Odpovedať
@emilia25 cca vek toho psa? ..toho psa je tazke oducit stekat.. antistekacie obojky co viem moc nefunguju..ale skusit mozes.. nasledne uz len elektrika.. ale tam je nebezpecie ze sa pes nauci ze to ma a ked to mat nebude na krku tak bude kaslat na to.. .. a hlavne oducenie stekania je fakt fakt nadlho.. ak sa to vobec bude dat.. kedze on to zjavne berie za svoje uzemie (vas dom.. pozemok) a strazenie/brechanie je to co chape ze robi dobre pre svorku (chapaj vas) .. vybehanie, unava psa a podbne rady to vobec nevyriesia.. pomozu ale nevyriesia.. skor by som siel opacne.. naucil psa oddychovat cize mu ten vyhlad na tu branu zastrel.. ja som mal vsetkych psov co doteraz som tu mal naucenych tak ze voliera je cas oddychu.. strazi.. blazni sa atd len ked su psy vonku z voliery.. ale presne preto bola voliera otvorena len z predu kde je vstup.. ostatne boli niecim zakryte.. a psy to aj tak brali.. voliera=oddych spanie..cize v noci ticho..(jasne ked prebehla macka okolo tak to nie..)
Odpovedať
Profilova fotka
@bodka4 scasti suhlasim, sčasti nie.. pes bude oddychovať, ak ma preco oddychovať.. tento oddychuje cely den = nuda, ktoru si zahana stekanim na vsetko okolo.. Zastretie vyhladu moze pomoct, ale co potom uz ten chudak pes v tej voliere.. zavrety, ani nic nevidi.... o nicom zivot...
Odpovedať
@katrin21 nie je veru stena ma uz asi rok mame ho od decembra ale stale sa sprava jak stena.keby sme aj pozemok mali riadne zabezpeceny tak ho mame od rana do vecera pusteneho.ale pravda je ze ho musime vycvicit.
Odpovedať
Profilova fotka
@emilia25 rocny pes je este mlady pes... takze este by sa dalo, ked ho nemate vyslovene niekolko rokov.. to je dobry zaciatok , este sa bude lahsie ucit.... spojte sa s nejakym cvicitelom a fakt si dohodnite par hodin.. velmmi to pomoze... lepsie je 1x vidiet ako reagoavť, ako o tom 100x pisat....stoji to za tych par eur. jedna hodina moze byt 10E alebo tak... Este ho musite uputat tak, ze sa postavite medzi toho cloveka a psa.. musi pozerať na vas , nie na neho.. držte pamlsok, alebo cokolvek.. potom mozete ustupit bokom, ale pes musi stale pozerať na vas.. a odmente ho.. aj viackrat po sebe, ak je očny kontakt dlhsi :), az kym clovek neprejde bez stekania psa mimo vasho pozemku :)
Odpovedať
@bodka4 pes ma rok
Odpovedať
@emilia25 rok je este mlada.. to sa casom skludni.. ale aj tu plati ako u ludi..ohybaj ma mamko..ak to vyrastie tazsie sa to.. @katrin21 pes sa cloveku prisposobi..len clovek musi vediet co s tym psom chce a musi to robit pravidelne.. ak sa ten pes nauci ze ma hodku prechadzku rano.. vecer pobehanie po dvore cosi kdesi.. a zvysok je voliera tak bude vo voliere.. a hotovo.. (samozrejme s nejakymi odchylkami nie je to stroj je to ziva bytost.. ) .. a ja neriesim to aky ma ten pes zivot.. to je na kazdom cloveku ako sa k nemu sprava.. len to aby ho nedali utratit len kvoli "hluposti" akou je stekanie
Odpovedať
@bodka4 no to mi prislo ako prve na rozum
Odpovedať
Profilova fotka
@katrin21 nereagovala som priamo na Teba, viacerí sa vyjadrili v zmysle "šteká lebo nemá čo robiť". To tak celkom nie je. Šteká, lebo to považuje za svoju povinnosť. Najmä psi z plemien príbuzných pinčom, bradáčom a pod. si štekaním bránia revír. Aj keby sa práve vrátili z 6-hodinového tréningu. To zas mám odžité ja. :-) Vlčiak... hmm, tam by to mohlo ísť. A súhlasím s tým, že hodina na behanie je veľmi málo. @emilia25 Nemôžeš mu pridať aj večerné vybehanie? Ideálne vyjsť s nim mimo dvora? Ale - IMO to samo o sebe problém so štekaním nevyrieši. Iba pomôže pri tréningu, ktorý bude... náročný.
Odpovedať
@macocha no mozno bude taky unaveny ze sa mu ani stekat nebude chciet.
Odpovedať
Profilova fotka
@emilia25 závisí od psa, môj pes nikdy v živote nebol tak unavený, aby sa mu nechcelo štekať. Keď začul zvonec od brány, hoci aj dovtedy spal, hneď zaštekal. To už musel byť priamo chorý. :-N A to teda pracoval riadne, držala som sa odporúčania, že min. 3 hodiny aktívneho behania denne, cez víkendy a prázdniny oveľa viac, hold krásne časy študentské - ale nikdy nepotreboval cez deň spať kvôli únave. Spal len vtedy, keď nebolo čo robiť. Keď som bola v škole. (Aj sa vraví, že pes, keď sa nudí, tak spí.) Keď sme mali sústredenie (to sme skončili výcvik služobného psa na pachové práce a začali chodiť na Agility), tak nám vraveli, dajte psov poobede oddýchnuť, nech sú na večerný beh pripravení - to som dodnes nepochopila. Dať psa spať poobede ako dieťa?? Nikdy to nepotreboval. Unaveného som ho videla 2-krát v jeho 9-ročnom živote, ale nie tak, aby odmietol ďalšiu prechádzku.
Odpovedať
@macocha no skusim sa o tom porozpravat s muzom ukazem mu vsetky rady no aj som pozerala cvicisko pre psikov byva kazdu nedelu tak uvidim co poriesime ale aspon zacneme s tym ze bude volne pusteny dlhsie ako len hodinu.
Odpovedať
Nas pes byva vacsinu dna volne na dvore. Nesteka casto,vacsinou sa iba prida k ostatnym psom, ked stekaju na postara, ci ineho psa iduceho po ulici. Psa treba odnaucit,aby stekal na vsetko mozne. Ako sa pise vyssie, je to zvacsa z nudy,chce na seba uputat pozornost a hlavne potrebuje sa niecim zabavit. Mali by ste sa mu viac venovat. Budte s nim casto na dvore, nechajte ho navolno a ked zacne stekat, vzdy nenapadne odvedte jeho pozornost /napr. zavolanim a hodenim hracky,alebo nejakej maskrty. Alebo razne opakujte "nesmies". On si postupne zvykne, ze nielen neustalym stekotom uputa vasu pozornost. Vela ludi, hlavne na dedine si mysli, ze pes je dobry,ked steka. Ale naozaj dobry pes je ten, ktory steka, iba ked ma pricinu, nie neustale, casto a na vsetko mozne aj nemozne. Neustale sekajuci pes je zlou vizitkou majitela a zial, castou pricinou susedskych rozporov
Odpovedať
Profilova fotka
@emilia25 hlavne zacnite s prechadzkami MIMO vasho dvora urobi to dobre psovi ale aj tebe a takisto s vycvikom zakladnej poslusnosti nie je to nic zlozite a ani dlhe 15-20 minut denne a takisto ked ste von na dvore tak si ho pustite nech je s vami nasi susedia maju suku stale navolno ale von s nou uz nechodia a steka jak besna na vsetko ja mam vlciakov dvoch a ak by sa tak spravali tak sa zblaznia vsetci okolo a aj ja stekaju len vtedy ak ide niekto k nam to je strazenie a nie stekat na cestu po ktorej normalne chodia ludia @katrin21 ti to napisala vsetko spravne teraz je ten pes na tom takisto ako v utulku chvilu pobeha a zas je tam kde bol to ste mu moc nepomohli
Odpovedať
Profilova fotka
@macocha susedia o 4 domy dalej maju nenormalneho vlciaka :) krasny, mega obrovsky( tak velkho vlciaka som este nevidela), ale aj ostry.. Byva aj vo voliere, aj na volno.. nesteka len tak.. vobec nie... Ale oni fakt denno denne hodiny dve su s nimi na poli... niekedy aj 2x denne( cez vikend doobeda dcera, na vecer otec ide s nim) .. + absolvovali vycvik s nim. Proste si to treba asi aj vopred dobre rozmysliet, ze akeho psa clovek chce, alebo vobec psa , lebo ono ked sa niekomu nechce chodit na prechadzky casto a dlhsie, tak to nema vyznam asi... Verim, ze sa majitelom podari spravnym pristupom problem odstranit ako sme im popisali..
Odpovedať
@ emilia25 mna zarazilo, ze pises, ze psik si plni svoju ulohu a steka na kazdeho co prejde okolo Neviem, ale je naozaj uloha strazneho psa stekat na kazdeho, kto ide okolo, bez ohladu ci narusa jeho uzemie alebo nie? Podla mna nie. Nemam psika, ale zvierata mam rada, no napriek tomu uprimne taketo sprava ie by mi to vadilo. Aj ako okoloiducemu (clovek sa moze aj zlaknut,...), aj ako susedovi. Neviem nakolko frekventovana je vasa ulica, ci okolo psika prejde obrazne 1clovek za den alebo kazdych 10minut traja, ale riesit to urcite treba. A tiez si myslim, ze by bolo fajn dat susedom vediet, ze ste sa na to nevykaslali a planujete to nejako riesit. A porovnavat kikirikanie kohuta so stekanim psa... No neviem;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@emilia25 neviem ci to tu niekto spomenul alebo nie, ale podla mna v 1 rade : zobrat pekne krasne psika, zacat ho bravat medzi ludi, to znamena na prechadzku na voditku do mesta alebo niekam po dedine kde sa stretne s ostatnymi psami (idealny na to je cvicak kde chodi viac psov) 2. Skamaratit ho tym padom aj so psami aby kazdeho nebral ako nepriatela. Psik si stale bude svoje uzemie tj vas pozemok chranit ale uz pravdepodobne nie stekanim na vsetko co prejde okolo.. Chyba bude aj v tom ze sa nudi a mozno aj v socializacii, vsetko za plotom berie ako potencionalneho votrelca. Moj pes pustil dnu ale uz nepustil von :) A stekal iba na ludi a psov co sa mu nepacili. V kazdom pripade idealne na cvicisko a tam medzi psami aj ludmi sa aj vybeha (nie je nic lepsie ako dva psi) a aj ukuludni.. PS je tazko to vsetko hodnotit takto cez pocitace ale to ze si pes rano hodinu pobeha urcite nestaci...
Odpovedať
susedia maju vlciaka, ked je vo voliere, steka vkuse, som rada, ze to je na druhom konci zahrady a k nam to az tak nepocut, ale teda lutujem susedov co su pobliz.. Ked je pusteny, nesteka vobec, ma na haku ludi, i psov.. podla mna tiez cista nuda. Nechapem, ze niekto ma psa a pusta ho na hodinku denne, ved to mu musi drbat totalne, byt zavrety na malom priestore vacsinu dna.. Urcite to treba riesit, mne je luto psa i susedov.. Niekedy mi majitelia psov pridu nahluchli, lebo sa tvaria, ze ich pes nesteka.. My tu mame tiez v okoli par takych..
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?