Pomoc pri stavbe krbu

Profilova fotka
Zdravím vás mám 40 ročný dom 4izbový komplet nová strecha komín zateplené znížené stropy otvorená obývačka s kuchyňou.Komín mám v strede domu,dookola sú izby.Mám doma liatinovú vložku 130 kg ťažkú Invictu 14kw,ktorú sme kúpili pred piatimi rokmi.Chcem stavať akumulačný krb na v podstate permanentné kúrenie na x rokov.Dnes som mal doma krbára s cechu v pohode chlap a vravel že na takéto kúrenie je lepšie kúpiť plechovú vložku Kobok vyloženú šamotom vraj má 240 kg a tú tam dat.No a teraz čo mám spraviť? Sám neviem vložka stála 800 e a kúril som v nej jednu zimu.
Odpovedať
Profilova fotka
Keď je lepšia plechová spýtaj sa o koľko je horšia tvoja liatinová a potom sa rozhodni či si ju necháš. poprípade názor iného krbára, otázka potom ktorému veriť x-)
Odpovedať
@jozefmatej Osobne by som riesiel uz len obostavbu. Krbar nemoze mat nejaky problem obostavat aj tvoju vlozku akumulacnymi prvkami.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefmatej povedal ti aj preco? Plechova vlozka ma zmysel tam kde potrebujes rychlo rozkurit (vikendova chata) kde hrozi prasknutie vplyvom rychlej zmeny teploty.. Naopak liatinova sa doporucuje vsade tam kde sa kuri priebezne bez rychlych zmien teplot (asi tvoj pripad) urcite ma dlhsiu zivotnost, neprehori, nezhrdzavie...ja by som si nechal tu liatinovu..
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefmatej Mám tiež liatinovú vložku. Okolo nej som poukladal s medzerami magnezitové tehly (zo starých akumulačiek), obstaval som to s izolačnými doskami silka (5cm), urobil som prieduchy do vykurovanej miestnosti, aj som vyviedol prieduchy na poschodie. Funguje super. Treba si naštudovať na nete o výstavbe krbov (aj svojpomocne) - je tam toho dosť. Len, pozor, na to napojenie na starý komín - nech sa na to pozrie odborník.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?