Ovládanie žalúzií

Profilova fotka
Ahojte. Chcem sa spytat ako ste riesili ovladanie externych zaluzii v dome. Budeme mat asi 11kusov. Mame moznosti rucne ovladanie kazdej zvlast, dialkove ovladanie RTS, kombinaciu tlacitka + dialkove (v obyvacke napr.), pripadne len niektore na casovy spinac, IB ovladace s centralnym ovladacom (casovy spinac, prip. veterny senzor). Zaujimalo by ma co v praxi naozaj vyuzijem a co je uz zbytocnost. Este otazka ake tlacitka mate, ci napr existuje aj 4tlaciko na ovladanie 2 zaluzii, nech nemusim mat 2x2 tlacitka. Dakujem
Odpovedať
@cvendzo mam ich 30ks, vsetko na dialkove ovladanie, na kazdu izbu jeden dialkac, jeden je central-vsetky naraz dole alebo hore. Ziadne casovace, veterne senzory, neviem o case kedy by som chcela aby sa dvihali.
Odpovedať
@cvendzo @atlaska suhlas. Casovy senzor a veterny je nezmysel. Otvori/zatvori ked to prave nechces. Dialkove ovladanie samostatne a jedno centralne je dobre riesenie. Ano existuje aj 4 kanalove dialkove. Ak chces integrovat aj inteligenciu tak si daj napr. Loxone. Potom to mozes ovladat aj cez mobil/tablet/net mimo domu. Otazne ako casto to ale zase vyuzijes a urcite iba kvoli zaluziam sa to neoplati.
Odpovedať
Moje su somfy a su 5kanalove.My ich dvihame v zime ked svieti slnko v spalnach aby sa prehriali, inak je ich vacsina stiahnutych.
Odpovedať
Profilova fotka
Somfy je určite jedno z najlepších riešení. Alternatívou môže byť Elero, čo je nemecký výrobca. Pokiaľ ide o diaľkové ovládanie ideálnym riešením (okrem inteligentného systému ovládaného napr. cez tablet) sú prenosné diaľkové ovládače Somfy Telis Modulis v prevedení 1 alebo 5 kanálovom, ktoré majú skrolovacie koliesko pre komfortné naklápanie lamiel. V prípade tzv. IB ovládania, teda po drôte, sú k dispozícii aj ovládače pre ovládanie dvoch žalúzií. Obrovskou výhodou RTS systému (diaľkové rádiové ovládanie)je , že bez akéhokoľvek devastačného zásahu je aj neskôr systém možné doplniť o ďalšie ovládacie prvky, automatiku, alebo časové spínacie hodiny. Tieto prvky rozhodne nie sú zbytočné. Požiadavky tak ako aj názory sú samozrejme individuálne. Ovládanie žalúzií iba s manuálnym režimom je vhodné tak max. pre dôchodcov, ktorí sú celý deň doma. Časové spínacie hodiny môžu zabezpečiť vytiahnutie žalúzií ráno a ich automatické spustenie večer ak žalúzie slúžia aj na ochranu intimity. Nechávať žalúzie spustené permanentne je samozrejme tiež riešenie, ale ak máte doma kvety, ktoré potrebujú k životu aj svetlo, asi sa im nebude zrovna dariť. Automatika slnko a vietor má tiež svoje opodstatnenie. Oprava, často skôr výmena, žalúzií poškodených vetrom je o veľa nákladnejšia ako veterná automatika. A pokiaľ ide o slnečnú automatiku tiež odporúčam. Ráno odchádzate z domu a obloha je zatiahnutá, necháte teda žalúzie vytiahnuté. Za dve hodiny sa ale situácia zmení a po zvyšok dňa vám slnko prehrieva interiér. Čo sa vám samozrejme nestane, ak máte použitú a aktivovanú slnečnú automatiku. Verte, že viem o čom hovorím. Tieto systémy dodávame už 15 rokov.
Odpovedať
@mikenda_present ja mam sklenene steny, v kazdej izbe jednu celu, takze vacsina zaluzii je fakt dole a svetla je dostatok,uplne staci jedna vyklopena z troch a kvetom to bohate staci. Nechem ich mat pri vetre hore,lebo v 90 % pripdoch velkeho vetra aj prsi. Za 2 roky sa mi nestalo zeby som potrebovala automatiku. V nasom pripade by to bola uplna ubytocnost.
Odpovedať
ovladac, ktory hned vedla okna prestanes po case pouzivat a zistis ze je zbytocny. Zaluzie by sa mali dat ovladat aj alarmom, ked zaalarmujes tak nech sa vsetky stiahnu a tienia. Pri aktivnom alarme nech sa vytiahnu aby bolo vidno zlodeja :) A inak by som dialkovo riesil skupiny zaluzii a este centralne vsetky.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
je mozne pri motore somfy mat sucasne ovladanie tlacitkom aj cez dialkovy ovladac?
Odpovedať
@evulkad Samozrejme
Odpovedať
Profilova fotka
@evulkad Možnosti ako riešiť Vašu požiadavku sú v podstate dve. Buď je možné použiť štandardné drôtové ovládanie a pre vybrané prvky, napríklad žalúzie v obývačke, aplikovať spínače s integrovaným prijímačom diaľkového rádiového ovládania. Diaľkové ovládanie bude len doplnkovou funkciou pre lokálne zvýšenie komfortu. Druhou možnosťou je použitie diaľkového rádiového ovládania a použiť okrem prenosných ovládačov aj ovládače určené pre montáž na stenu. Výhodou takého riešenie je možnosť aj neskôr do systému doplniť ďalšie ovládacie prvky, časové spínacie hodiny, čidla a pod. alebo meniť napr dispozíciu umiestnenia nástenných ovládačov.
Odpovedať
mikenda_present dakujem, uz mame nainstalovane jednoduche nastenne ovladace od legrandu, mozme aj k nim nejak doplnit dialkove ovladanie?
Odpovedať
@evulkad mna caka dopasovanie k ostatnym vypinacom nielen v pripade zaluzii, ale aj ovladanie rekuperacie a domoveho vratnika, treba si skusit pozicat vypinac somfy a doma ho vyskusat prehodit za legrand, mozno bude naozaj stacit nejaky minimalny zasah (obrusenie) a bude vam pasovat origo somfy aj do legrandu. Ja idem do logisu prave z dovodu domoveho systemu Lara, chcem mat viacero domovych telefonov a tiez internetove radio v kupelniach a kuchyni..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@evulkad skúste sa obrátiť na Legrand.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Profilova fotka
@sonny6681 @mikenda_present chcel by som sa opytat, nevyraba niekto stvorpolove tlacitko ale v style klasickych vypinacov ? alebo aspon tlacidla smerom hore, dole ale neutralna poloha v strede (v katalogoch vsade najdem iba dve tlacitka vedla seba , kde jedno ma ovladat smer hore a druhe dole) ... cele to zavesim na loxone, ale take dvoj, troj, pripadne idealne stvortlacidlo neviem nikde najst :( vdaka za kazdu radu ..
Odpovedať
Profilova fotka
myslim taketo , ale dvojite ... (vid obrazok) @mikenda_present @sonny6681
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko skúste navštíviť fórum Loxone (http://forum.loxone.com/), ale v zásade ak hľadáte dvoj-tlačítko tak napríklad : Gira 115003 Jalousiewippe, 4fach ; berker (http://www.berker.de/produktkatalog/d...). Alebo aj Merten (http://www.merten.de/Steuerungsoberfl...) prípadne Siemens Delta (http://www.eib-home.de/siemens_eib_kn...). Nie sme síce špecialisti na inteligentné elektroinštalácie, ale pokiaľ viem, ide vlastne o bezpotenciálové ovládanie, pričom je možné jednotlivým spínačom naprogramovaním priradiť potrebné funkcie, takže v podstate každý výrobca, ktorý má v ponuke inteligentné ovládanie,má k nim aj potrebné ovládacie prvky.
Odpovedať
Profilova fotka
@mikenda_present ano potrebujem jednoduche bezpotencionalne spinace, Loxone priamo nema vlastne vyrobky , takze hladam nieco standartne typu Schneider, Legrand a pod ... na Loxone fore som, ale je tam dost mrtvo, aspon na ceskej casti, Po nemecky neviem ani "ň", a anglicke diskusie som zatial nekontroloval, ich vypinace su nas tazsie dostat ... ale vdaka za tipy,
Odpovedať
Profilova fotka
@portianko a čo tak Niko? http://www.niko.eu/sksk/niko/vyrobky/...
Odpovedať
@portianko ja mam presne kombinaciu loxone+niko - z tychto http://www.niko.eu/sksk/niko/vyrobky/... funguje to ok, plus vyber farieb... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mikenda_present @radog chlapi diky , to Niko sa mi zacina pozdavat :), este si to musim niekde nazivo "ošahať"
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?