Novostavba - na čo si dať pozor?! (vaše postrehy a rady)

Dobrý deň, začíname stavať dvojpodlažný RD. Nakoľko žiadna stavba nie je malá investícia, ktorá zaberá aj veľa času bola by som rada za každý váš tip, radu, pomoc, skúsenosť pri stavbe RD. S čím ste sa vy stretli/dopočuli, čo vám pomohlo, čo by ste zmenili atď. Môže sa to týkať absolútne hoc čoho (okien, vybavenia, kuchyne, kúpeľne, dverí, riešenia elektriky...). Ďakujem! ;-)
Odpovedať
@magdik48 http://www.modrastrecha.sk/forum/voln...
Odpovedať
@magdik48 Na vsetko :). Na kazdu jednu drobnost. Nic nezanedbat a vsetko riadne zanalyzovat. Mat stavebny dozor + kvalitnu firmu z referenciami. Na vsetky subdodavky robit "konkurz" a vybrat nejlepsiu moznost kvalita/$.
Odpovedať
@mistro Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Asi na vsetko, lebo pokial nieco podcenis, moze sa to casom ukazat aj inde. Idete do stavby svojpomocne, ci cez nejaku firmu?
Odpovedať
@magdik48 Na druhom dome vychytas muchy ;-) Citaj a vzdelavaj sa, keby si stavala az o rok, tak by si dovtedy i projekt zmenila :-)
Odpovedať
Nájsť si dobrý stavebný dozor alebo stavbyvedúceho (ten môže tiež dozorovať), má to čo chýba väčšine staviteľov - prax a skúsenosti. Ak bude chodiť pravidelne na stavbu, môže ušetriť aj viac ako sám stojí.. Ak aj neušetrí, dobrými radami môže predísť viacerým problémom a začiatočníckym chybám.
Odpovedať
Profilova fotka
Dať si záležať na projekte. Ešte pri projektovaní si popozeraj rôzne diskusie tu na fóre. Vyhneš sa možným problémom. A aj neskôr pred realizáciou každej jednej blbosti si radšej čo to o tom prečítaj na nete. Napr. ja som pred maľovaním myslela, že to bude malina. Použila som hustejšiu farbu (riedila som podľa toho ako bolo na tom obale napísané) a urobili sa mi na strope akoby také ryhy. Takže fakt aj keď si myslíš, že daná vec nemusí byť problém, radšej si pred realizáciou čo to naštuduj. Tu na MS je veľa užitočných rád. Netreba nič podceňovať. A nie vždy sa spoliehať na to čo majster na stavbe tvrdí. Nie vždy totiž pozná to naj riešenie.
Odpovedať
Je mi to jasné, že nič netreba nechať na náhodu a všetko treba kontrolovať. Ďakujem za každý komentár. ;-) Myslela som také veci ako som našla napr. v priloženom linku vyššie - plné dvere v interiéry, prechod. dvere z garáže priamo do domu, sklenú zástenu v kuchyni atď. Čítala som článok, kde architekt hovoril, že digestor je na nič, z inej strany zas naopak počúvam, že je dôležitý atď. Tak som myslela nejaké vlastné skúsenosti, čo by človek nemenil a čo by zmenil hneď, keby mohol. :-) @jekaterina25 som rada, že nie som jediná... ja som bola napr. odtieň farby meniť na 3x a odprisahala by som, že som taký v živote nevybrala... :-x
Odpovedať
Poriadny projekt Majstrov len na referenciu. Vyhnut sa znamym v max moznej miere A mat jasno co chcete na zaciatku, kazda zmena za pochodu = x problemov
Odpovedať
Profilova fotka
@magdik48 Pri každej jednej veci čo robíš sa môžeš na niečom napáliť. Teraz ma tak napadá pár vecí: - dvere - v Poľsku majú iné normy - pozor na stavebný otvor (ja mam PL blízko takže tam dosť nakupujeme) - okno - pozri u mňa v albume. V štíte sme dali okná a kvôli vnútornému zatepleniu strechy je roh okna zarovno so sklonom strechy - nemôžem tam dať garnižu. A to sme ho ešte zužovali oproti projektu, lebo sa mi zdalo, že je príliš blízko a aj tak tam 1 cm chýba ešte a keby bolo posunuté nič by sa nestalo. - výška okien pri usádzaní - pozor na výšku poteru. Jeho výška môže kolísať cm aj viac kvôli nerovnej deke. My sme museli usádzať následne okno vyššie (balkónové dvere) a potom je tesne pod stropom - výška poteru ovplyvnila veeeľa vecí - dali sme 1 cm menej oproti projektu - lebo sme mali rovnú deku a povedal nám ten čo to robil, že nemusíme taký hrubý poter dávať (ušetrili sme) - tým pádom nám chýba cm na podlahe - spád v sprche by nestačil (to bola aj chyba vodára ani s tým cm naviac by to nebolo dosť), problém s oknom, schod musíme zbrúsiť o 1 cm... - výduchy na krbe - teda odvetranie obostavby nám dali tak vysoko, že sme nemohli dať dvojitú konštrukciu sadrokartónu (zároveň aj kvôli tomu balkónovému oknu, kt. bolo vysoko) - niekedy ťa stoja úplne detaily zbytočne veľa peňazí - napr. ak chceš nejaký atypický okrúhly tvar niekde. Alebo vikiere na streche. Ja ich neľutujem, lebo sa mi to veeeľmi páči, ale chlap ich už veľakrát preklínal - izolujú sa zboku samostatne, oplechovanie bolo tiež zvlášť a drahšie akoby tam neboli, museli sme dávať strešné okná - tie sú kapitola sama o sebe. Radšej chcel všetko vymurovať tak ako je výška vikierov a dať klasickú strechu. - strecha - dávali sme si drevené podbitie a až teraz keď nám zatepľovali som si uvedomila, že sa to môže dať aj do omietky a bude to bezúdržbové - teda nemusí sa natierať drevo - to som napr. nevedela predtým - ..... Počas stavby sme prišli na toľko vecí, že by ani deň nestačil, aby som to všetko spísala :) Jednoducho stavba je komplex a nie jednotlivé veci zvlášť čo zlepíš dokopy. Takže všetko so všetkým súvisí. Pri projektovaní by si už presne mala vedieť napr. aké skrinky budeš mať v kuchyni (teda najmä digestor a voda kde bude). Keď nám robili strechu sa ma na to pýtali a som kukala ako blázon, že však to ešte presne neviem. Takže si fakt riadne premysli projekt až nemusíš potom improvizovať a prerábať. Ja som si zbehla do kuchynského štúdia rok pred realizáciou kuchyne :)
Odpovedať
@magdik48 fakt si treba dat na vsetko pozor, lebo v dnesnej dobe sa deje cokolvek. No najistejsie to budes mat, ked budes mat kvalitny stavebny dozor, ktory ti na celu stavbu bude dohliadat. Ak toho nepodcenis, tak sa mozes vyvarovat roznym problemom pri stavbe ale i v buducnosti
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?