Natieranie cierneho nabytku na biely-rada

Poprosím Vás, máte skúsenosti s natieraním čierneho nábytku na biely. Chcem využiť nábytok čo mi nechala predávajúca. Akého výrobcu farby by ste mi odporučili, pripadne tí čo majú skúsenosti aký je postup aby to i držalo?
Odpovedať
Profilova fotka
@zulka797 tiez mam jednu ciernu skrinu, ktoru by som chcela dat na bielo. Pytala som sa na to aj jednej predavajucej vo farbach a lakoch a ona hovori, ze je dobre pouzit akrylovu farbu, ze aj balakryl by nemusel byt zly, matny, tak som ten kupila, ale odkedy som ho kupila, tak ho mam v skrini na chodbe a nemam sa kedy k tomu dostat :-S
Odpovedať
Profilova fotka
ppouzit striekaciu pistol a akrylovu farbu je som striekal s balakrylom matnym
Odpovedať
Ak nemas potrebne vybavenie (striekaciu pistol) a ani velke skusenosti s natieranim, tak natri valcekom neriedenou akrylovou farbou. Vyskusany mam balakryl, na prve natery mat, ak chces leskly povrch tak lesk ako posledny nater, ked uz nebude preisvitat ziadna cierna. Dolezite je dokladne odmastenie ploch, ja pouzivam saponatovu vodu, niekolko krat za sebou, dokladne oplachovat a nakoniec pretieram obycajnou madrou okenou papierovymi utierkami, ale len pre istotu. Na velke plochy sa mi osvedcilo zdrsnit podklad prebrusenim jemnym smirglovym papierom natocenom na lakyrnickom spaliku. Zrnitost smirgla aspon 200 a viac. Po prebruseni povysavat a este pretriet cistou, vlhkou mikrovlaknovou handrou. Kazdy nater je potrebne nechat vyzriet a dodrziavat odstupy medzi natermi podla toho co odporuca vyrobca na plechovici. Ak sa objavia nejake stekance na natere alebo bubliny, zachytene spinky, trebe miesto po zaschnuti zas prebrusit jemnym smirglom do hladka, dokladne odprasit po kazdom bruseni. Mam este vyskusany HET akryl, s ktroym sa dobre robi, kocky z renovacnej skupiny odporucaju aj Slovakryl. Niekto neda dopustit na Dulux ale tam je cena o dost ina ako u tych co som spominala. Urcite neodporucam Pamakryl. Ja som s nim nebola spokojna, aj po par rokoch sa vymyval do hubky pri beznej udrzbe, co ostatne nerobia. Vhodny valcek ti odporucia v obchode, asi najjednoduchsi je molitanovy. Ked budes kupovat valceky, kup si do zasoby viac (rozne sirky aby si mala vhodnu sirku na kazdu plochu) lebo ak ich nechas trochu zaschnut, tak uz su nepouzitelne, lebo zaschnute nechava stopy na natere. Pri kazdej prestavke valceky (alebo stetce ak sa rozhodnes pre stetec) je potrebne ich vyplachnut vo vode, vyzmykat a odkladat do mikrotenoveho sacka, vytlacit vsetok vzduch a dokladne zaistit. Jo a dokladne premiesaj farbu zakazdym ako zacnes natierat. Najlepsie obetovat cistu novu varesku s plochym koncom aby si brala pekne od dna plechovice.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 dokonala odpoved :-)
Odpovedať
@majsterslovenska od teba to beriem ako obzvlast lichotive ;-)
Odpovedať
@zulka797 @hena8874 kľudne tým Balakrylom sa dá natrieť ten je dobrý alebo Akrylcol, Slovakryl tiež len ho treba ešte pretrieť bezfarebným lakom aby bol odolnejší ... a postup hlavne dobre vyčistiť odmastniť saponátom alebo cifom dobre utrieť a molitanovým valčekom natrieť držať to bude v pohode... a ak to chcete zaručene odolné tak akryl pretrieť dobrým nábytkovým lakom napr Aqualak od Colorlaku ten je tvrdší ako Dekorlak či Pam lak ... ak máte pištoľ ako tu kolega vyššie radí ešte jednoduchšie nastriekať... ale natieraním je to úplne v pohode botník na balkone drží police tiež vešiakova stena bolo nové drevo no tiež drží ;-)
Odpovedať
@zita19 Ďakujem za vycerapavajucu odpoved :) skusim to podla vasho postupu :)
Odpovedať
no kým som stihla dopísať popri odbehovaní tak už @zita19 poskytla obšírnejšiu odpoveď ;-) ja len dodám šmirglom opatrne nie každý hlavne foliovy povrch znesie tak aby neostali ryhy .... odporúčania čo sa týka valčekov a premiešania farby tiež dobre poradila ...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanale no pistol nemam takze sa budem musiet uspokojit s valcekom (ked po sebe tuto vetu citam, tak to vyznieva ako z nejakej kriminalky, ale snad sa chapeme :-p). To mi ani len nenapadlo, ze potom este to bude treba pretriet lakom, som myslela, ze balakryl bude stacit. Ale uz aspon viem ako na to :-) tak zrejme najvyssi cas sa do toho pustit ked slniecko vyjde
Odpovedať
@hena8874 :-D balakryl nemusíš pretierať aj lakom ale ja zvyknem ;-) lepšie sa mi potom tie veci udržiavajú...
Odpovedať
Urcite sa oplati kupit Dulux, ak ho vobec maju na taketo, lebo ja som nikde nenasla, ked som hladala, len taky na steny - btw., s tym mam skvelu skusenost, ten prekryl tiez jedinym naterom povodnu farbu.. S kazdym inym akrylom je to na nervy, lebo budes musiet minimalne 4 vrstvy dat (to je este ten optimisticky odhad).. Segra sa mi cudovala, ked videla, co som natierala slovakrylom, ze kolko vrstiev som musela, ze ona v Britanii pretierala kuchynsku linku a ze stacil jeden jediny nater, farba bola bud Dulux, alebo nieco na ten styl..
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanale nemusim, ale ked si mi odporucila, tak to radsej tak urobim aby som potom sama sebe nenadavala :-D ved to ma uz nezabije :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@akvi zaujímavé =-) lebo ja som aj tmavé pretierala slovakrylom a a pekne zakryl už 2ma vrstvami jedina jeho nevýhoda že sa ozaj musí pretrieť lakom aby sa neotieral... neriedila si ho náhodou?
Odpovedať
@zuzanale neriedila som.. a to som pretierala svetlo hnedy nabytok na bielo.. a aj tak som nedosiahla uplne suvislu vrstvu, nie som s tym spokojna.. ale uz som nemala nervy na to.. A dalsia vec je vyber farieb..dulux ich ma tisice.. resp. to, co mi segra vravela, od vymyslu sveta.. u nas pridem do obchodu a len par zakladnych maju..
Odpovedať
@akvi zaujímavé no... potom už chyba jedine v podklade ... a slovlux má jednu z najširších pliet odtieňov z akrylových farieb a záleží ktoré farby laky akú paletu ponúknu, ja napr viem miešať odtieň či už podľa ral alebo ncs 1950 vzorkovnice a to už je že kvantum odtieňov ale zas miešam iného výrobcu ako slovlak.... čo sa týka duluxu si ľudia musia uvedomiť že ani to čo sa od nich predáva na SK nieje to čo v zahraničí a hlavne u nás sú iné steny podklady staré nekompatibilné farby pri ktorých sa to zo stien šúpe ... čo sa týka duluxu akrylu aj na sk ho dostať ale viacmenej sa len tónuje máloktorá predajná sieť ho má keďže zvyčajne majú svoju značku a aj lacnejšiu a rovnako kvalitnú ....
Odpovedať
@zuzanale ako ja radsej SK obchody ani nekomentujem, lebo prave riesime ze ideme trochu zmenit farby v obyvke a prisla som do obchodu, kde miesaju, ze chcem teda vzorkovnik od Duluxu, tak mi ho sice na predajni ukazali - vyber ozaj obrovsky, ale domov vziat, to nehrozi.. A este sa na mna chlap diva, ze akoze si neviem vybrat z tolkych farieb.. Kokso, akoby nechapal, ze u mna v priestore to bude vyzerat inak, ako pod neonkami na predajni, bez denneho svetla..no proste..no comment.. Nakoniec to budem musiet urobit tak, ze som si pobrala vzorky kde sa dalo (nikde vsak dulux nemali).. len primalex a potom v Obi uz ani neviem, co to tam oni maju.. A primeriam to potom k tomu.. Je to na slak trafenie, ze v krajskom meste nikto nie je schopny mi dat duluxove vzorkovniky..
Odpovedať
@akvi dulux nieje až tak rozšírený v niektorých regionoch je drahší oproti konkurencii a navyše nie každý s ním má dobru skúsenosť ... čo sa týka vzorkovnice že nepožičiavajú to sa nečuduj vzorkovnice sú veľmi drahé a ak by sa ti nevrátili je problém napr aj primalex aj colorlak mieša aj podľa ncs1950 vzorkovnice a tá je najdrahšia okolo 120€ tú veľmi zriedka pustím z ruky tie ostatné ktoré si dáva firma sama robiť sú trochu lacnejšie ale pod 90e sa máloktorá pohybuje tie ja nemám problém požičať ale za primeranú zálohu jasné že nie plnú cenu ale tiež už sa mi stalo že nevrátili vzorkovnice ... neviem odkiaľ si možno by som vedela poradiť predajňu ..
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež sa chystám na prefarbenie dvierok kuch. linky (tmavohnedé z masívu + drev. dýha), čítala som diskusie a mám v pláne použiť kriedovú farbu Autentico versante Egg shell (tá je najodolnejšia voči oderu). Ale zatiaľ som nikde nenašla, v čom sú kriedové farby lepšie od akrylových, resp., aký je v nich rozdiel (okrem ceny). @zuzanale vedela by si mi poradiť, prosím? Ďakujem.
Odpovedať
@zuzanale ked sme dostavali dom, tak nebol problem ani dulux vzorky (take tie nie v sade, ale jednotlive), a na fasadu nam napr. vobec nemali problem pozicat taku tu velku vzorkovnicu vo "vejari".. Proste ked sa chce, tak sa da.. Ako je mozne, ze z primalexu maju take tie jednotlive, co si mozem vziat domov..a z duluxu nie.. Ako ho potom chcu predavat? Ved na nom viac zarobia, tak hadam by mali poskytnut aj vzorky.. Ja si nemyslim, ze som nejaka narocna klientka, ale tak farbu si ozaj neviem vybrat pod neonkou v predajni.. potrebujem ju domov, to je myslim celkom pochopitelne..
Odpovedať
@monikajan to aj mňa už dávno zaujíma zvyčajne sa predáva cez net a doteraz som ani ja nenašla k tomu ani ten technický list či bezpečnostnú kartu výrobku ktorú sú povinný zverejňovať ... rozdiel bude určite v zložení každý typ farby používa ine plnivá pojivá-pomocné látky a títo tam zrejme kombinujú nejaký druh "kriedy" a nejakých živíc či voskov preto je odolnejšia a si ich obchodné tajomstvo strážia sakramentsky podobne ako výrobcovia slávneho WD40 :-p :-N @akvi ano keď sa chce tak sa dá len zvyčajne hlavne menší obchodníci sú nútený ekonomickejšie konať keďže nemajú za sebou zastrešenie veľkej firmy a nie vždy je to o tom že obchodník nechce proste jednoducho na to nemá by si tie vzorkovniky jednotlivé čo si môžeš zobrať musel zaplatiť (ks okolo 0,25€) ako propagáciu ich možno dostane veľký market preto ich nie všade majú a nie každá firma dodáva ... alebo dostanú minú a už nekúpia lebo je to drahá záležitosť a nie každý zákazník sa vráti namiešať do danej predajne ... ja vidím len u nás my na maloobchod napr z primalexu máme nákupnú cenu skoro ako zvykol mať baumax predajnú akciovu... u nás som napr tie štítky so vzorkami videla jedine v merkury markete nik iný to nemá a bežne prídu ľudia taký odtieň nemáte áno mám a aj im ho namiešam a o 40% lacnejšie ako primalex... a niesi náročný klient by si sa čudovala s čím všetkým zákazníci chodia záves koberec tapetu dotrepú a každý farbu vníma inak niekto vidí zelenú a hotovo iný vidí či ťahá do žlta alebo modra...
Odpovedať
@zuzanale to je zase len o tom chceni, ja nemam problem si tu vzorku aj kupit, dat nejake euro za par papierikov vzoriek ma ozaj nezabije, ale dat namiesat farbu a potom zistit, ze je zla, tak to by ma porazilo.. Je uplne ok, ak by si predajna pytala za tie vzorky peniaze a ja nemam problem im ich dat.. Pripadne, ak si potom clovek u nich da namiesat, tak mu to kludne mozu odratat.. Ale ako vravim, chcenie je to podstatne..
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanale máš pravdu, nikde sa zloženie nepíše podrobnejšie, všade len to, že obsahuje prír. zložky. Pozerala som aj v AJ a nič :-( Ďakujem Ti pekne za rady.
Odpovedať
@akvi tak vieš nie každý sa takto na to pozerá takto... mám ľudí čo si pre 1cent koleno dajú vŕtať a iný nemá problém dať si po 1kg z farby za 4€ namiešať a otestovať či je to to čo chce ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?