Krbové kachle

ahojte, možno sa to tu už niekto pýtal, no ja som to nenašla. nemám s krbovými kachlami veľké skúsenosti a od známych som počula, že krbové kachle na rozdiel od klasického krbu odovzdávajú teplo do priestoru celým svojich povrchom. je to pravda? existujú aj také ktoré teplo odovzdávajú tak ako krb - teda cez presklené dvierka?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mám liatinové kachle.U týchto liatinovýh kachlí je účinnosť 65% max spokojnosť.U krbov,krbových vložiek do 45% .Len dajte pozor nie plechové.Mal som postavený aj krb ale bolo to oničom.Všetko vyfučalo von komínom.
Odpovedať
@antonmesaros ale mňa zaujíma či hrejú krbové kachle celým povrchom alebo sa teplo do priestoru odovzdáva iba cez presklené dvierka?
Odpovedať
Profilova fotka
Hrejú celým svojim povrchom.
Odpovedať
Krbove kachle su obmurovane kachlicami, ktore absorbuju cast tepla a mali by toto teplo postupne uvolnovat do priestoru aj po ukonceni spalovania vo vlozke. Maju teda urcitu akumulacnu schopnost, ktoru klasicky krb postrada. Cast tepla sa dostava do miestnosti aj cez sklo dvierok, to je jasne. Ja to ale povazujem za vedlajsi neziaduci jav koli bezpecnosti- horuce sklo- male deti... vies co myslim, ze? Zatial ju nemame, ale planujeme pec, co uz je pomerne velka stavba. Hlavne koli prijemnemu salavemu teplu z povrchu. Teplota povrchu by nemala presiahnut 60 stupnov a dvierka pece su o dost mensie. Dobre navrhnuta pec by mala salat naakumulovane teplo este 6-8 hodin po dohoreni.
Odpovedať
@antonmesaros ok, vďaka ;-)
Odpovedať
@antonmesaros @ladislavr ďakujem, uvrdili ste ma v tom, čo som si pôvodne nechcela pripustiť :-D a to, že krbové kachle týmto pádom v našom dome padajú pretože by sme nad nimi mali drevené schody a to by istotne nerobilo dobrotu. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
To určite nie.Ja mám nad výmurovku a bajočkom múr rozpália na 80°C.Pred kachlami sa dá cca od 1m.Ale nad v žiadnom prípade.
Odpovedať
@gemini06 hmmm, tak to teda nie. A inde na ne miesto nevyjde?
Odpovedať
@antonmesaros ďakujem veľmi pekne za pomoc, toto som si potrebovala ujasniť ;-) @ladislavr nevyjde, ale nevadí, chceli sme to viac menej len v prechodnom období, cez zimu by sme beztak kurili normálne. doma sme krb ani nič podobné nemali, takže prežijem bez toho. 8-)
Odpovedať
...daju sa tieto kachle pripojit na prieduchy do jednotlivych izieb? ak ano, ako - aky typ ?
Odpovedať
@ladislavr a neexistujú také čo by hriali len cez to sklo?
Odpovedať
neexistujú, techicky by to bolo nemožné a teplota spalín by sa pohybovala na úrovni 600°C. Ideálna teplota spalín pri účinnosti 80-85% je cca. 180°C čo je ešte stále bezpečné pre ich samotnú funkciu. Max. povrchová teplota kachlí nie plechových je cca. 180 °C.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@adv nepotešil si ma :-D ale aj tak ďakujem. ;-) a ako pokračujete s domčekom, nejak nepridávaš foto, tak neviem či stagnujete? my staviame +- taký istý
Odpovedať
@gemini06 je pravda, že nepridávam. My už bývame od júla. Dobre vidím, ty nemáš žiadne foto?
Odpovedať
@adam_janka Nie,nedaju.Skadial chces brat teply vzduch? Prieduchy sa daju robit iba z krbu
Odpovedať
@majki555 - uz sme to zistili...:) teraz to pride ako dost zvlastna otazka s nasej strany...berieme spat
Odpovedať
@gemini06 @adv asi tak ako pises. Ale su este ine riesenia (viac-menej na efekt) ako plynove alebo elektricke nastenne akoze "krbove" dosky, daju sa efektne umiestnit skoro hocikde, to ale velmi nevyhreje a ekonomicky to je tiez proti zdravemu rozumu.
Odpovedať
@ladislavr uplne súhlasím, nechceme krb pre efkt, to nemá význam, ak máme mať krb tak nech to aj vyhreje
Odpovedať
Profilova fotka
@gemini06 hmm no ono aj krb vykúri, ale iba konkrétnu miestnosť, my sme spravili rozvody do celého domu,vložka je liatinová 14Kw a vykúri nám to celý dom(98m2)
Odpovedať
@dajna11 krb máme u svokrovcov, takže vieme ako funguje, nám išlo len o prechodné obdobie jar a jeseň, my nemáme radi teplo pri spaní, takže sme chceli len niečo čo by vykúrilo obyvačku v obodbí keď ti ešte v noci netreba kuriť a cez deň treba trošku prihriať, lebo v obyvke bude podlahovka a tej trvá trošku dlhšie kým sa nahrej, krbové kachle by boli pohotovejším riešením
Odpovedať
rozmyslam, ze namiesto krbu si dam krbove kachle. vie niekto poradit ktore by boli najvhodnejsie? chcem to ako hlavne vykurovanie. dakujem :-)
Odpovedať
@janula_nz ako hlavné vykorovanie celého domu?
Odpovedať
@gemini06 ano
Odpovedať
@janula_nz neviem či to bude reálne, lebo majki555 tu vyššie písala, že prieduchy sa z krbových kachiel urobiť nedajú, takže jedine ak by si bývala v jednoizbovom dom, inak si to neviem predstaviť
Odpovedať
@gemini06 ja kebyze davam krb, tak ani tam nedavam prieduchy. dom je maly, z tej izby kde chcem kachle, krb tak su aj vsetky dvere do troch izieb...ale ved preto som tu aby som sa poradila.
Odpovedať
@janula_nz no veď jasne, ja to chápem, viac hláv, viac rozumu ;-) preto som túto tému založila. tiež som si chcela len niečo potvrdiť.
Odpovedať
@gemini06 a ako ste sa vy rozhodli? ja som chcela krb , mam aj cenovu ponuku s rozvodmi ale skusam lacnejsie riesenie nakolko na dome potrebujem toho viac robit. preto som sa zacala zaujimat o krbove kachle, vykurit by mali tak isto ale su o nieco lacnejsie. mne dali cenovu ponuku na krb do 5tis eur, neviem ci je to vela alebo malo ale ak by bolo aj ine lacnejsie riesenie, urcite dam to
Odpovedať
@janula_nz pôvodne sme chceli krb (bol aj navrhnutý v projekte), lenže manžel túži po galérii do ktorej by boli urobené konzolové chody z obyvky, takže sme prešli na menšiu a lacnejšiu variantu (odľa mňa aj modernejšiu) - krbové kachle, no keďže tie hrejú celý svojim povrchom ]-( nemôžeme ich mať - nemáme ich kam dať
Odpovedať
@antonmesaros @ladislavr môžem mať ešte jednu otázku? ako ďaleko musia byť krbové kachle od drevených predmetov (stôl, schody atď.) aby sa zbytočne pôsobením tepla nerozsušovali?
Odpovedať
Profilova fotka
Ja tam mám cca1,5m m od ... stôl zo stoličkami (masív ).Dvere sú z masívu 60-ročné(červený smrek), večne otvorené ,sú od kachlí 40-60cm.Predtým tam mali v tom kúte babka z dedkom klasický platňový sporák,dverám to vôbec neublížilo. https://picasaweb.google.com/10756410...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?