Koľko sa platí interiérovému architektovi?

Viem si vybrat z obrazkou co by som asi chcela ale ked budeme prestavovat vlastny dom nebudem to vediet tak pekne zariadit, co to stoji od domoveho alebo bytoveho architekta?
Odpovedať
@manchester1987 to zalezi od viacerych okolnosti, napr. aj velkost domu, najlepsie urobis ak posles poziadavku na cenovu ponuku viacerym architektom alebo dizajnerom, lebo ceny su naozaj rozne
Odpovedať
to zalezi na tom ci ti bude aj realizovat interier, alebo nie. V pripade len navrhu sa mozu ceny pohybovat okolo 150,-€ za standartnu miestnost. Ked si interier nechas od neho aj zariadit, ze by ti robil aj dozor a nabytok budes brat tiez cez neho, vacsinou navrhy byvaju zdarma. Osobne mozem doporucit jednu velmi milu bytovu dizajnerku s ktorou mam osobnu skusenosti z firmy Mira interier.
Odpovedať
no to je fakt ťažké odpovedať... ale ak je to návrh aj s realizáciou tak okolo 400 € za jednu izbu...celý dom (aj s riešením niektorých nie interierových vecí ako sú okná či balkony...) je to pri takom štandardne veľkom dome okolo 7000 €...aspoň podľa mojich vedomostí.
Odpovedať
@martini Dizajneri su SZCO, urcuju si ceny sami a tie su naozaj velmi rozdielne. Ja robim napr. tiez v oblasti architektury, ale v suvislosti s pamiatkami a ceny su medzi nami tiez velmi rozdielne, ked si investor dava robit 3 - 4 cenove ponuky, rozdiely su v tisickach eur! Je to cena dusevnej prace, pri ktorej nevyuzivas kupovany material a teda kazdy si sam urcuje cenu svojej prace...
Odpovedať
@stanica si ma trochu pobavila, lebo si nemyslím, že tu si niekto myslí, že ceny architekta či dizajnera sú regulované štátom, EÚ či nejakou stavovskou organizáciou ;) Všetkým nám je jasné, že architekt je niekto kto podniká buď na základe živnostenského oprávnenia alebo v rámci obchodnej činnosti nejakej obchodnej spoločnosti a ceny si tvorí sám na základe vlastnej úvahy, poväčšine pri rešpektovaní fungovania trhu v rámci princípu dopyt-ponuka (ak chce prežiť). A je mi jasné, že jeden dizajner je lacnejší a druhý drahší, pričom záleží na množstve faktorov. A práve preto autorka tejto témy sa toto pýta, lebo vie, že to môže byť extremne rozdielne, ale chcela počuť ľudí z tohto fora koľko oni zaplatili alebo ich známi, aby si urobila prehľad a aby možno, ked dostane ponuku vedela či je to také stredná alebo vysoká...ponuka. Možno nemá predstavu koľko to môže stáť a tak sa pýta, aby sa mohli rozhodnuť či vobec oslovia architektov či dizajnerov. Ja som jej len, v rámci snahy pomôcť, napísala koľko sme platili my za jednotlivé izby a koľko platili známi za dom, napísala som konrétne ceny konkretnej dizajnerky, ako príklad. A nedá mi - to fakt z môjho príspevku (aj napriek prvej vete) vyplynulo, že takto je stanovená cena a basta? že sa domnievam, že všetci mi dajú rovnakú cenu a že som si nevšimla, že žijeme v trhovej ekonomike?
Odpovedať
@martini Prepac, ze som sa ta dotkla, ale z tvojho prispevku to skutocne vyznelo, ze tvoje vedomosti su take ceny... A nepises, ze ceny, ktore uvadzas si zaplatila ty, ale ze "aspoň podľa mojich vedomostí" a to teda vyzera ako vseobecny nazor... A nap. moja znama dizajnerka berie za izbu 1000 eur. Ale druhy znamy ma taxu cca 200 eur, ale musia vidiet objekt a pocut predstavy majitelov, ktore ak su narocne, mozu ceny navysit. Z toho vyplyva pre autorku tejto temy, ze musi oslovit konkretnych ludi (podla moznosti z okolia svojho bydliska, aby nenavysovala naklady) a nechat si vypracovat ponuky na svoju mieru...
Odpovedať
@stanica ja sa nehnevám, nedotkla si sa ma, len som sa zasmiala. Lebo som to brala ako jasný fakt, že každý žijúci v tejto spoločnosti a gramotný (teda prispievajúci na fóre) vie ako je to tu s tvorbou cien :-D Vychádzala som z právnej premisy, že notoricky známe skutočnosti sa nemusia dokazovať a sú známe väčšine ľudí... ;-) Pojem vedomosť som myslela ako vlastnú skúsenosť. Vedomosť je niečo čo viem a to nemusí znamenať, že som si to prečítala v zákone o regulácií cien alebo v nejakej tabuľke či v krúžku na tovare (ako to bolo za u nás kedysi); vedomosť môžem získať aj skúsenosťou. Ale dobre, mohla som byť exaktnejšia. Len si nemyslím, že autorka založila túto temu, aby jej tu každý napísal, že je to individuálne, diskutabilné, rozdielne a že si musí vyžiadať viacero ponúk - to ona URČITE vie aj bez nás ;-) A koniec-koncov, moja skúsenoť je taká, že mnohí dizajner ti neurobí ponuku zadarmo, ani tú cenovú, lebo si neurobí výjazd a nestrávi kopec času s tebou rozprávaním o tvojích predstavách zadarmo...ale aj v tomto sú rozdielne prístupy, pravdaže. Ja som len tie ceny, ktoré som uviedla považovala (podľa mojho zisťovania) za také primerné,lebo presne ako vravíš, niekto urobí izbu za stovku, iný za tisíce. Ale ak sa chce, vždy sa dá generalizovať a je možné povedať, že priemerná cena na trhu je asi takáto. Ale áno, nie som súdny znalec z daného odboru, aby som to takto jednoznačne povedala. Len som sa snažila pochopiť o čo autorke išlo založením tejto témy, aj ked nenapísala priamo "koľko ste platili vy alebo vaši známi za..."
Odpovedať
@martini Tym, ze ja sa zase pohybujem okolo tejto problematiky, zasmiala som sa zase nad tvojim prvym prispevkom, ktory sa naozaj dal pochopit rozne :-D
Odpovedať
@stanica :-) v pohode. Len keď si už klikla a prečítala túto tému a pohybuješ sa v tejto oblasti, tak si mohla autorke aj konkrétne odpovedať na jej otázku a možno jej pomocť nájsť komplexnú a hodnotnú odpoved a nie len zareagovať na moj príspevok v úmysle rozširiť mojej vedomosti o trhovej ekonomike ;) Pekný deň želám :)
Odpovedať
@martini ja som autorke temy prispela hned ako prva ;-) a najlepsie ako som vedela. Pekny den aj tebe :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?