Ako zabrániť plesniam vo vstavanej skrini?

Tento týždeň nám príde stolár zamerať vstavanú skriňu a preto chcem poprosiť o radu čoho sa vyvarovať a naopak na čom mám trvať? Mám si dať aj zadnú stenu skrine alebo nechať postaviť rovno na stenu?Mám v pláne nechať ju z bočnej strany od steny aspoň 10 cm a urobiť mriežky na vetranie.Nerobia sa Vám v skrini alebo za ňou plesne?Ďakujem
Odpovedať
@andrejkam Pre vznik plesne musia byť splnené 2 podmienky. Kto ich splnené má, odpovie, že sa mu plesne robia. Kto ich nemá, plesne sa mu nerobia ani v zavretej skrini.
Odpovedať
Milá andrejkam nepíšeš o akú skrinu a kde ju chceš dať,ak ide o skrinu v kuch.linke tak by som ju dala minimálne tých 10 cm od steny,pretože mne ju dali na stenu a ja mám rohový a vrchný byt a v zime napriek tomu,že máme všetko zateplené tak som mala zelenú skrinu z vnutra,až ke´d som ju dala tých 10 cm od steny tak to bolo ovela lepšie.Držím palce.
Odpovedať
@mokuska to je skriňa do spálne..dúfam,že nebude kvitnúť....dom sme stavali zo zámerom NED takže je dobre izolovaný,ale niekedy je to až na škodu ;-)
Odpovedať
@andrejkam na škodu?
Odpovedať
@blacksr hej ....myslela som to tak,že dobre izolovaný dom dobre tesní čo je samozrejme super,ale miesta za skriňou môžu byť pre plesne rajom... :-|
Odpovedať
@blacksr okrem toho,omietky sme robili minulý rok takže vlhkosť v dome je ešte cítiť nakoľko vykurovacie obdobie ešte len začína.... ;-) ty vieš, že novostavby sa vlhkosti zbavujú až po cca 2-3 rokov od zabývania....no, ale toľko zas zo skriňou čakať nemôžem ;-)
Odpovedať
@andrejkam ale veď ak je tam napr. 15 cm a viac izolácie (hoci aj EPS), tak nie je splnená podmienka pre nízku povrchovú teplotu steny tesnosť domu nezávisí ani tak od izolácie, ale od tesných okien a omietky my máme netesný dom, bez EPS - a plesní habadej
Odpovedať
@andrejkam jasné
Odpovedať
btw, musí mať vstavaná skriňa boky a zadnú dosku? Nestačia len posuvné dvere a police?
Odpovedať
@blacksr no my máme dom z Veloxu čo je 3.,5 cm drevoštiepka+15 cm EPS+15 cm betón+ 3,5 cm drevoštiepka a to je už iný mokrý proces....preto mám také obavy
Odpovedať
@blacksr boky skrine chcem určite s vetracou mriežkou a zadnú stenu v žiadnom prípade nezatvoriť,ale police priamo na stenu ;-)
Odpovedať
@andrejkam no super, nakoniec to máte premyslené! :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@blacksr no hej mám,len som chcela počuť názory iných,ale myslím ,že to bolo zbytočné ....veď kto sa bude chváliť plesňou v dome...ale tebe ďakujem.
Odpovedať
Vlastna skusenost: v starom ale kompletne zrekonstruovanom dome (hydroizol., tep. izol. atd...) sme mali plesne nielen vo vstavanej skrini, ale aj v obyvacke a wc. Zmizli az po vysvetleni najomnikom aby viac vetrali. Takze ziadne vetracie mriezky by som nedaval, a suhlasim tiez s tym ze bez chrbata. Navyse ked staviate NED tak by mal mat nutene vetranie. Ci neplanujete?
Odpovedať
problem zo skrinami so vyriešil šatnikom zo zadrokartonu a vyšlo to lacnejšie a čo hlavne urobil som sito sam .fotky na fotobloku.
Odpovedať
@landm nie,rekuperáciu nemáme,lebo keď sme začínali stavať tak to bola novinka a hrooooozne draho to vychadzalo... ;-) ....okrem toho NED neznamená nutná rekuperácia... ;-)
Odpovedať
@nonopa veľmi pekne si to vymyslel , len my máme výklenok určený na vstavanú skriňu a takto pekne by to určite nevyzeralo..... ;-)
Odpovedať
@andrejkam rekuperacia mozno nie je nutna ale nutene vetranie ano. Tak ako napisala blacksr: "tesnosť domu nezávisí ani tak od izolácie, ale od tesných okien a omietky " ... a aj toto je jeden z parametrov ktory vyznamne ovplyvnuje NED. A kedze NED je dost vzduchotesny, tak je nutene vetranie nutne (inak tie plesne budete mat).
Odpovedať
@landm dúfam,že nieeee ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Profilova fotka
@blacksr a ktoré dve podmienky to sú? tiež práve riešime vstavanú skriňu....
Odpovedať
v novom dome býva problém s plesňami, ja by som dala vstavané skrine až na jar, a keď už, tak nechávať otvorené skrine; no a dom vetrať, vetrať a vetrať
Odpovedať
@mimikri povrchová teplota steny, podlahy a RV
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?