Ako navrhnúť zonáciu interiéru?

Ahojte. Chcem vás poprosiť o pomoc so zariadením domu. V súčasnosti prebieha jeho rekonštrukcia. Čo sa týka interiéru, s manželom sme si rozdelili úlohy: na mne je zariadiť prízemie, ale už sa mi z toho motá hlava :-N. Chcela by som začať "obývačkokuchyňou". Ako som si naštudovala, zariaďovanie interiéru začína zónovaním. Dávam k dispozícii návrh, ktorý nám vypracoval architekt. Na jeho návrhu je priestoru správne priradená kuchyňa aj obývačka. Keď sa ale pozriete na moje fotoblogy, uznáte, že to nie som celkom ja (čo sa týka zvoleného nábytku). Štýl, ktorý mi je blízky, by som nazvala "útulný a funkčný, vždy súčasný minimalizmus:)", ale teraz predbieham: skúsite mi na začiatok pomôcť navrhnúť rozdelenie priestoru určenému na kuchyňu spojenú s obývačkou do zón?
Odpovedať
Ja by som nedavala tolko vychodov na terasu..asi by som nechala len tie z obyvačky a posunula by som ich ale o meter k stredu ....a dala by som nad dres okno..gulaty stol mi tam absolutne nesedi zabera vela priestoru...nebolo by zle riešit krb tak že by vlastne tvoril priečku...taky ten obojsklenny...podlhovasty..ale to už uplne vymyšlam...mne sa viac pačia kuchyne s barovym pultom..take Učkove..nie s tym stredom...ale zasa tie sa šikuju viac na užšie kuchyne ..vy mate široku... tak isto sa mi pačia francuzske okna ..ale su neprakticke do uživacich priestorov...pretože zaberaju priestor...možno by nebolo zle dat priečku medzi kuchynou a obyvačkou...a prechod do obyvky tam kde je krb...a krb dat na opačnu stranu..tam kde je teraz stol jedalensky...take upratanejše sa mi to zda potom..to som zhruba vyprodukovala zo seba... možme podiskutovat ak chceš..vela zavisi aj od vašich predstav a potrieb... @ruthy
Odpovedať
Ide o rekonštrukciu domu - s krbom sa nedá hýbať, hoci Tvoj návrh sa mi veľmi páči - už je tam vymurovaný komín. Tiež som uvažovala len nad jedným východom na terasu, ale nebude pohľad z exteriéru nesymetrický? Keď tak o tom rozmýšľam, asi nie som schopná sa toho terasového výbehu vzdať... Možno nahovorím môjho milovaného na posuvné okná, aby sme ušetrili priestor...Mám veľmi zlý odhad priestoru: kuchyňa má na šírku asi štyri metre (neskôr pridám obrázok pôdorysu) - to je široká? S kuchyňou do U alebo G som sa rozlúčila aj kvôli vchodu do komory. Veľmi sa mi páčia ostrovy, raňajkové kúty, barové pulty, chcem aj samostatnú jedáleň, chcela by som všetko :-D , ale naozaj neviem odhadnúť, čo sa mi tam reálne zmestí... Krb do priečky sa mi páči - presne takú predstavu som mala. Inak ten jedálenský stôl by mal byť minimálne pre 6 osôb a tiež sa mi okrúhly nepáči. Celý priestor by mal pôsobiť priestranne - chcem ho opticky čo najviac zväčšiť - aj tu by pomohli nejaké tipy. Teší ma že uvažujeme podobne, dodáva mi to trocha sebadôvery :-D Ďakujem za odozvu a teším sa na ďalšie postrehy :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@ruthy mne sa vychod z kuchyne na terasu paci. stol by som dala do kuchynskej casti, urcite nie okruhly. kuchyna je paradna velka, stol sa tam musi zmestit. ak je to co je vstrede ostrovcek, tak je dost mimo kuchynskej linky, posunula by som ho viac k linke a hned bude viac miesta na stol. priecku medzi kuchynou a obyvackou by som bud zvacsila tak aby sa tam dali namontovat pripade potreby posuvne dvere, alebo by som ho celkom zrusila a krb by som dala na nosnu priecku. inak to na mna posobi dost neusporiadane. nejak mi to cele nesedi, obyvacka posobi dost utiahnuto a zastrcene oproti kuchyni
Odpovedať
vychod na terasu z kuchyne je super. ved kolkokrat pojdes na terasu z obyvky? 95x zo 100 z kuchyne - s poharom, jedlom, kavou,pitim, po solnicku........ kuchyna 4m siroka je ok, ja by som volila na dlhu stenu skrinky bez prac.plochy,az po strop so potrebicami-rura, MW,chladnicka a oproti obyvke ostrov dlhy ako sa da tak aby sa dalo lahko ist do komory aj na terasu, na ostrov vodu aj varnu plochu aj mycku. ranajkove sedenie by som nerobila-barove pulty uz niesu v mode, hned za ostrov daj stol,stolicky. nie okruhly ak sa nezmesti. Neviem rozmery toto priestoru tazko sa radi,navyse toto 3D nieje dobre viditelne, hod podorysy.
Odpovedať
@ruthy ako spravne podotkla @atlaska ked das podorys bude sa dat lahšie poradit... ak ho nemas...da sa na tejto stranke velmi jednoducho nakreslit... http://www.navrhinterieru.sk/
Odpovedať
Dobra rada, nemusím čakať, kým mi ho môj milovaný naskenuje a pošle e-mailom :-D
Odpovedať
myslela som nieco podobne ako mas v albume Moje zelene inspiracie fotky c.12 a c.13 samozrejme prisposobene tvojmu podorysu.
Odpovedať
@atlaska Teeda, to sú moje naj kuchyne, dobre si ma odhadla::: x-)
Odpovedať
ja mam taku, preto sa pacia aj mne :-D
Odpovedať
Ahojte! Ak sa chcete dozvediet nieco blizsie o tom ako spravne ma fungovat priestor, pripadne si to namodelovat v 3D, odporucam tento link: designacademy.sk zucasnila som sa na kratkodobom workshope a bolo to velmi poucne :) urcite sa tam dostanete odpovede na vase otazky...
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Ahojte, tak sa mi podarilo do albumu "Môj" sen naloadovať pôdorysy, snáď pomôžu. Ešte pár dôležitých poznámok: "Obývačkokuchyňa" a terasa je orientovaná južne. V pôdoryse kuchyne je malá zmena - medzi dverami nosnej priečky je odstup minimálne 1200 mm - dvere do komory sa posunuli "smerom hore". Kanalizácia je pozdĺž východnej steny. Komín je už vymurovaný, teda krb bude musieť byť umiestnený pri ňom. Nie som si istá, či sa chcem vzdať niektorého z východov na terasu. Priestor by mal byť zariadený moderne (u mňa existuje termín útulný minimalizmus:)) a funkčne, ale aj netradične a nápadito. Rekonštrukcia je výzva - ťažko sa mení niečo, čo budoval niekto iný. Teším sa na všetky vaše postrehy. A ďakujem:)
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja by som dala kuchynsku linku popri jednej stene, len rovnu: chladnicka na jednom konci a rura s mikrovlnkou na druhom konci - ohranicoval by sa krasne priestor, tam by mohlo byt umyvadlo aj rura.. hore vsade rovnake skrinky, aby vzniklo nieco ako na obrazkoch, alebo aj farebne odlisit, dat svetla.. (obrazok s hnedou linkou a bielocervenou) na linke budes mat odkvapkavac na riad, keby si aj nemala sporak, treba Ti umiestnit kanvicu a ine veci, nikdy nevies co, ale sa to nakopi.. stojan na noze, papierove utierky, atd.. takze dalsi priestor je pred linkou, ostrov: ja by som tam sporak nedala, niekto hej, to je uz na Tebe, keby si to takto robila.. aj tak zostane dost miesta aj na tablu s valkom :) tu by som kludne dala predlzenu dosku, aby sa tam dal polozit tanierik, alebo vyvyseny pultik a barove stolicky.. mne sa to tiez paci, aj ked je hned vedla stol.. urcite by som vyuzila sadros - farebne a osvetlenie.. napriklad uprostred medzi oknami - vytiahnut nad stol.. (bielozeleny obrazok) na sedacku je tam dost miesta, dvere nebudu stale otvorene a su tam druhe, takze kludne sa moze sedacka sustredit okolo.. kozub keby sa dal, prepojila by som s nejakymi polickami alebo skrinkami, aby vznikol spojeny celok.. mozno tiez aj farebne zjednotit - ked mas rada minimalizmus, tak myslim, ze viac ani netreba.. (kozub s cervenou stenou) ak by stena oproti kuchyni bola prazdna, tak nejaky obraz, alebo modernu policku zaujimaveho tvaru by som dala :)
Odpovedať
@ruthy co Ty na to??
Odpovedať
@atlaska Máš kuchyňu od Hanáka??? :-o :-p :-x :-D
Odpovedať
Páni, @bubbles, práve som objavila tvoju radu a som normálne až dojatá z tvojej ochoty...idem si to riadne prečítať a pozrieť..:)
Odpovedať
@bubbles Tak som si to pozrela - je to výborné, najviac sa mi páči orientovanie sedačky smerom k terase a orientácia stola. Veľmi sa mi páčia ilustračné obrázky - hlavne druhý tretí a posledný. Návrh lineárnej kuchynskej linky s ostrovom je super - pre také riešenie som už takmer rozhodnutá - chcela by som čím viac pracovnej plochy, ale..veľmi sa mi páči aj atlaskin návrh so skrinkami po strop (to som celá ja:))...budem si musieť vybrať. aj ostrov so stoličkami je super - ten na obrázku je super..ozaj odkiaľ máš tie obázky? Rada by som si pozrela aj iné práce z ich dielne.. Len krb sami zdá byť trochu utiahnutý ale celkový dojem z Tvojho návrhu je veľmi príjemný!!! Super, že sa Ti chcelo robiť ten pôdorys - viem si to predstaviť aj so svojou chabou predstavivosťou. Keď sa pre niečo definitívne rozhodnem, určite to tu zverejním.
Odpovedať
@bubbles A ešte...v akom programe si robila, ten pôdorys? Chcela by som si nakresliť aj to atlaskine riešenie a porovnať ho s Tvojím návrhom..a..veľmi ďakujem za návrh!!!
Odpovedať
@ruthy tesim sa, ze sa Ti to paci.. program napisem do IP.. mna zariadzovanie bavi, aj teda navrhy podorysov, ale skolu na to nemam - sice moj priatel ma, pochytila som od neho nieco, ale bavilo ma to davno predtym, ako som ho spoznala :) takze su tam dodrzane rozostupy.. plus moj prakticky pohlad :) obrazky som priebezne pozerala na internete - klasicky na googli, napisala som po anglicky temu a hladala v obrazkoch.. pravdaze som si ulozila aj niektore obrazky tuna z albumov, ale tie sa snazim nezverejnovat, len sa nimi inspirujem..
Odpovedať
@ruthy nie, z ineho studia, vyrabana na mieru podla nasho navrhu.
Odpovedať
@ruthy kdesi si pisala, ze mozes zrusit dvere do komory - podla mna neprakticke, omrzi Ta vychadzat kvoli kazdej somarine do komory cez chodbu.. a co by si s tym priestorom spravila? skusila som si to nakreslit, napr. linku tam mozes dat, ale nevyuzijes ju celu ani ako pultik, mas tam dvere.. ako pisala @atlaska, skusila som dat aj skrine popri celej stene a len na pultik umyvadlo so sporakom, no na to nemas dost priestoru, musis mysliet aj na to, kde budes odkladat riad - aj ked budes mat umyvacku, nieco sa moze najst.. pripadne konvica kde bude polozena.. vsetko skus rozvrhnut tak, aby si nemusela ist pracovat az na stol.. ale chcem sa spytat, na tom najnovsom nakrese mas oddelenu kuchynu a obyvacku nie jednym kuskom nosnej steny, ale dvoma..?? ak by tam teda boli oba, nevadi to, dokonca to mozes krasne vyuzit.. ked das sedacku okolo jedneho okna, bude jeden gauc otoceny zadkom do kuchyne.. ak by sa Ti to nepacilo a nemas peniaze na sedacku s polickami dookola, da sa krasne "napojit" na tu stenu nejaka policka.. nemusi to byt svedska stena az do vrchu, len take nizke.. mas dolu obrazok :o) no, zatial len tolko, nic uz mi nove k tomu nenapadlo..
Odpovedať
takto by sa to dalo bez dveri.. chladnicka, skrina a rura s mikrovlnkou vo vyske az po strop alebo v takej polovysokej vyske.. umyvadlo az po roh v normalnej vyske.. sporak trochu nizssie by som dala.. a vyssi pultik - a ani tam z obyvacky nebude vidno :o) za sedacku som dala naznak tej policky, ale to vobec nemusi byt..
Odpovedať
Ahoj @bubbles, si úžasná, že sa Ti chce. Tvoja reakcia na zrušenie dverí do komory potvrdzuje aj moje obavy - praktickejšie je nechať ich tam. Pre kuchyňu som s vašou pomocou už viac-menej rozhodnutá. Nad obývačkou ešte špekulujem - vždy som snívala o krbe ako o dominante domu..čo Ty (aj ostatní účastníci diskusie) na to? Existuje taká reálna možnosť?
Odpovedať
@ruthy nie je mi uplne jasne, co myslis pod dominantou - akoze ma byt velky? - nemas tam prilis vely priestoru na nejake hebedo, mozno trojuholnikovy tvar.. - ci chces ako kedysi - krb s ohnikom, pri nom 2 kresielka a ani telku netreba? :) - alebo chces potiahnutu dosku vyuzit ako sedenie alebo policky?? skus to nejako vysvetlit alebo ukaz nejaky obrazok, ktory to vystihuje, prikladam nejake napady.. aj keby to zabralo celu tu stenu, policky alebo nejaka skrinka sa da hodit aj inde, sedenie upravime, len blizsie opis ten kozub :o)
Odpovedať
obrazky :o)
Odpovedať
@bubbles vieš, čo myslím? Naučila som sa, že keď navrhuješ priestor, má mu niečo dominovať, niečo čo určuje charakter tej miestnosti - môže to byť jedna stena ozvláštnená tapetou, alebo obraz, alebo nejaký iný umelecký predmet, alebo aj krb. Tak som uvažovala o krbe ako o centre mojej obývačkokuchyne, prvok, od ktorého sa odvíja zvyšok priestoru. Nemusí to byť hebedo, aj keď..:) :) :) veľmi by som chcela útulne minimalistický, moderný krb s miestom na sedenie aspoň pre jedného a knižnicou - obrázok č. 2. Pôvodne som chcela krb na elektriku, plyn, biopalivo - verianta, ktorá najmenej špiní, ale manžel chce využiť komín, ktorý tam už bol a miluje praskot horiaceho dreva...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@ruthy ahoj...po dlhom case som nasla tuto temu..velmi by ma zaujimalo ako to nakoniec cele dopadlo.. mam teraz podobny problemsz jedalnou kuchynou obyvackou a krbom ako jednym pasom miestnosti a strasne neviem co s tym :D tiez prerabame starsi domcek a podla mna nemame vela moznosti.. tu som nacerpala vela inspiracii
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?