Hvezdársky ďalekohľad - skúsenosti s používaním.

Ahojte všetci. Uvažujem o kúpe hvezdárskeho ďalekohľadu, niečoho väčšieho (14" až 16")... Je tu niekto, kto sa tomu venuje a zistil to až pri kúpe teleskopu, že bez toho nemôže žiť? Bojím sa, že ma to po chvíli prestane baviť. Moja predstava je, že po večeroch pri horúcom čaji, budem hľadieť na rozmazané disky (prípadne niečo roztrasené)... Je to niečo iné (myslím nepoužiteľné), ako ukazujú foto napr. z Habblovho teleskopu? Díky za odpoveď. PS: ešte 2 roky a máme tu teleskop Jamesa Webba :-)
Odpovedať
@standa1981 ak o tom nič nevieš a nemáš niekoho kto ti v tejto problematike pomôže nechoď do toho. Veľa ľudí si myslí len že si dá ďalekohľad a pozerá. Je to hotová veda, nastaviť ďalekohľad ak kúpiš už aj z motorcekmi aby ti automaticky sledoval daný objekt k tomu potrebuješ rôzne príslušenstvo ako clony, filtre keď to bude väčšie kufríky atď, nehovoriac o svetelnom smogu v mestách čiže najlepšie to sledovať mimo miest/ obci čiže auto treba atď atď. Ja sám nemám ďalekohľad ale kolega si ho kúpil dal do toho okolo 3000e a keby nemal kamaráta ktorý sa tomu venuje má ho stále v skrini.
Odpovedať
@standa1981 ono ako relax je to super , mal som dobsona 8" a bol to fajn pocit vybehnúť si sem tam dakde mimo civilizáciu. Ale tie veľkosti čo ty píšeš tak to už je extrém :-D budeš potrebovať naozaj veľké auto aby si to niekam odniesol, s tak veľkým zrkadlom nebudeš vedieť pozerať odniekadiaľ z terasy, to budeš musieť ísť von z mesta/dediny do tmy. Ale viem si predstaviť čo všetko cez to uvidíš ;-) Hlavne zabudni na farbu :-D fotky z Hubblea sú upravené do farby. Ideál ísť niekam vyskúšať a potom sa rozhodnúť.
Odpovedať
Profilova fotka
Caj ti daju aj vo hvezdarni a zazitok bude viac nez uspokojivy ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 suhlasim, tiez by som to nekupoval ak mi nema kto poradit, ukazat pripadne aj naucit, nie je to lacna zalezitost a taka velkost je fakt obria neviem ci je to do zahrady, to skor niekde na luku na kopec, ale kup si dodavku :D kup si radsej nejaky mensi dalekohlad a pozoruj hviezdy:)
Odpovedať
Profilova fotka
@standa1981 no takto, prva zasadna vec je svetelny smog na mieste kde byvas. Lebo ak je velky. vela si toho neuzijes. Druha vec je, nikdy nekupovat dalekohlad bez minimalne paralaktickej montaze :). Ja som tu chybu pred 15timi rokmi urobil a tak sa to aj skoncilo. PS: nesekol so sa s tym rozmerom ? Lebo to je kategoria 4000€ a viac :)
Odpovedať
@wolodymyr aj to rozmýšľam, že za tých 2 - 3tis. si môžem hvezdáreň aj prenajať :-)
Odpovedať
@majkoj nie, nesekol. Mám doma malinký noname dalekohľad s parlaktickou montážou, pozerali sme mesiac kým pozrel piaty, mesiac bol preč. Nekupoval by som nový, na astrofórach je 16" Dobson s goto za cca 2tisícky, prípadne bolo aj na bazosi Meade 16" za cca 70tis.CZK. Ako malý som zdedil po mojom nebohom ujovi knižky, kde bol fotený vesmír, fotky boli nejasné... Po x rokoch som sa k tomu vrátil, tentoraz už cez internet. Tie nové objavy sú neskutočné. Napr. minulý štvrtok pristáli japonci na asteroide Ryugu so sondou Hayabus už druhý krát. A úspešne. Fakt sila... Nemôžem sa dočkať kedy vypustia teleskop Jamesa Webba, dúfam, že to nepose_ú ako pri Hublovi... Pointa, že je, že robím väčšinou od obeda do neskorej noci a takto by mi vyhovovalo aj pri pozeraní. Prečo nepokračuješ vo hvezdárčení? Veď základný teleskop kúpiš za pár "drobných". Nebavilo ťa to?
Odpovedať
@standa1981 pýtaš radu a pri tom už máš ďalekohľad a pozoruješ, tak ak ťa to doteraz neomrzelo a láka ťa to tak choď do toho. Ale za mňa to už je veľa peňazí. Náš malý dostal skywatcher bk707 Az2. Nastavujem samozrejme ja. Na základné pozorovanie mesiaca prípadne planét, hviezdokop to pre začiatočníka stačí. Základná azimutálna montáž. Uvidíme, či ho to chytne, ale je to o tom čase hlavne. Keď je človek nadšenec stačí mu sa dobre obliecť, ísť na miesto bez svet. smogu a pozorovať čosi voľným okom. Pre mňa ako laika vidieť už aj prelet ISS je zážitok. A ak by ho to chytlo, tak by som asi riešil paraliktickú montáž. A ak ho už máš, tak veľa som čítal, že aj keď ďalekohľad lacnejší môže časom degradovať, dá sa pomocť novými okulármi. Skús do toho svojho kúpiť pár nových okulárov, prípadne novú Barlow šošovku a možno budeš výsledkom prekvapený.
Odpovedať
Profilova fotka
manzel mal nieco podobne, ale moc toho nenakukal a dalekohlad predal, bol moc velky, nie moc spratny a v meste nebolo dobre vidiet, do auta sa nevosiel :D ak mas moznost si za 3000 prenajat hvezdaren chod do toho :D
Odpovedať
@pistikus mám aj nemám. Kúpil som to na carboote v UK. Doma som ho mal na rôznych miestach, neviem či ešte bude použiteľný (prach)... volal som do hvezdárne, je to 20km odo mňa (kysucké nové mesto), na stránke majú písané niečo o zatváraní niektorých pozorovaní z dôvodu nezáujmu, tak by som mohol mať hvezdáreň skoro "sám pre seba"... Onedlho bude pozorovanie zatmenia mesiaca, tak skúsim najprv to... otázka bola zadaná tak, že by som kúpil rovno veľkú "mašinu".
Odpovedať
Ja som tiez zvazoval kupu dalekohladu, ale ceny ma velmi odradili plus aj to, ze vo svojom okoli nepoznam nikoho, ziadneho vasniveho hvezdara. Nie je to lacne.
Odpovedať
@standa1981 je vhodné sa poradiť a pred kúpou aj vyskúšať. Posielam kontakt cez IP.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@svetkojan okolo stovky kupis teleskop. Ak si amater tak na zaciatok zbytocne drahe kupovat. @standa1981 ide o to co chces pozorovat a odkial. Ja by som si zatial na vacsi netrufal, nakolko pozorovanie deepsky hviezdokopy a i. objektov je trochu narocnejsie. Na mesiac, jupiter ci saturn dovidim. S vacsim napr. rozoznas jednotlive prstence, oblacnost na juoitery alebo polarne ciapky na marse.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@dusand752 fakt mas pocit, ze ti pomoze takato reklama?
Odpovedať
@palo18 Vyzerá to tak, že áno. Už je tam info, že vypredané.... 😄 😄
Odpovedať
@chrobak7 @palo18 prečo máte pocit že si robí reklamu? Keď sú tu diskusie a niekto dá pýta na názor tak aj ja dávam priamo linky do e-shopov. Áno možno im robím (aj on) reklamu ale dotyčný s tým obchodom nemusí mať nič spoločné.
Odpovedať
@neutrino lebo sa sem kratko pred príspevkom registroval....takych tu bolo a aj bude....
Odpovedať
@svetkojan ono, celý život som sa naháňal aby som mal kde bývať, čo jesť a už by som mohol mať aj niečo pre seba, nie? Chcem už nazačiatku kúpiť niečo poriadne, nie stále obmieňať. Zatiaľ môj favorit: https://www.astroshop.eu/telescopes/s... 6tis. v dnešnej dobe si mýslím, že nie je likvidačné, veď toľko stojí elektrobicykel ale nejaký príplatok do Audi A8 nie? 🙂
Odpovedať
@standa1981 pre mňa je 6 tisíc skoro polovica mojej strechy alebo presne polovica môjho auta keď bolo nové. pre niekoho nič, ale napr. pre mňa a kopu iných ľudí viac ako dosť. Veď bežný Slovák sa dnes vyváža len na Audi A8 😉 (neber to útočne len nastavujem zrkadlo tvojmu konštatovaniu)
Odpovedať
@standa1981 ja ako amater by som siel za tu cenu do eVscope2. dokonca usetris 🙂
Odpovedať
@sousedekovci89 no vidíš moje auto stálo 699euro v akcii, strechu mi kládol švagor aj krov. Klampiarinu kamarát zo školy. Audi A8 sa mi nepáči, nemám rád bruchoplazov. Pre mňa skončili pekné autá v roku 1970... Nikdy som si nič poriadne nekúpil a toto mi fakt stojí pri srdci. Ono, ani ten ďalekohľad nie je ako auto, nestratí za 4 roky polovicu ceny...
Odpovedať
@jamur idem študovať, zatiaľ robím len biznis plán 🙂. ale díky za tip.
Odpovedať
Profilova fotka
Heh to bol a je môj sen si niečo takéto zadovážiť, len nejak sa k tomu nie a nie dostať
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Konečne Webbov teleskop začal 🙂
Odpovedať
@standa1981 áno áno. Už som videl prvé fotky. Ja mám doma malý Skywatcher 60/900 eq refraktor. Na domáce kukanie stačí. Ja mám výhodu, že v noci mám úplnú tmu...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Ahoj všetci, menšiu radu, mám dalekohlad CELESTRON CPC800 XLT, je nový , málo času som sa mu venoval, no neviem ho presne zriadiť, či už cez wifi , PC alebo ručne. Celkom sa s tým trápim, objekt síce najde ale v hladačiku je dosť daleko od stredu , dosť posúvam. Nemá niekto skúsenosti ? Ďakujem
Odpovedať
@matizek98 to podla mna treba len skusat a skusat. my sme takto kupili mikroskop a s tym to bolo podobne. kym sa nam to podarilo vsetko nastavit a prepojit a podobne, tak sme sa zapotili.
Odpovedať
dík za radu 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?