Čím ošetriť drevené hranoly na posteľ?

Dobrý deň chcem sa opýtať idem si robiť posteľ s hranolov, obiednal som si ich u stolára ten mi ich nareze a aj ohobluje materiál bude smrek chcem sa opýtať aký je postup chcem ich nastriekať sprejom treba ich nejak napenetrovat alebo namorit alebo nastriekať ich základnou farbou a potom akrylovou alebo stačí to zdrsnit smirglom a odmastiť nastriekať akrylovim sprejom ? Za radi a pomoc vopred ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@sosin porad sa so stolarom ktory ti doda drevo.. povedz mu aky povrch chces dosiahnut a poradi ti... co chces na dreve odmastovat, ci smirglovat ved to budes mat ohoblovane?
Odpovedať
@sosin super ze si ides postel robit sam, je to ovela lepsia alternativa ako všetky tieto vrzgajúce šmejdy čo dostat v obchodoch ..Ohladom striekania/morenia je to na tebe, ale môj nazor je taky ze netreba. Stačí iba osetrit nejakým základnym lakom a mas vybavené. Postel predsa nebude vonku kde na nu bude prsat a pod. Plus bude to čisté prírodné drevo, aj ked dnes uz nie je zohnat prípravky na prírodnej báze. Čo sa týka "striekania", to by som asi nerobil, aj ked tazko povedat ci si myslel "striekanie" alebo "natieranie". Všetko je vec vkusu, ale ja by som nechal drevo drevom :)
Odpovedať
@sosin povedal by som, ze to zalezi aj od teba, kolko do tej postele chces investovat a ci hranoly chces mat aj riadne osetrene alebo ti staci iba nejaky zakladny nater. Ale spytaj sa pre istotu stolara, ten ti najlepsie bude vediet povedat
Odpovedať
Preto sa pýtam ako postupovať pri striekani lebo veľa ľudí mi povedalo rôzne názory. Že treba ten hranol najprv namocit spongiou že potom vystupia tie chĺpky a tie treba potom zbrusit a tak to opakovať niekoľko krát lebo keby ze to neurobím tak pri striekani ten hranol bude len piť farbu a potom by vystúpili tie chĺpky a bolo by to škaredé nebolo by to take pekne hladké a by som to musel brúsil a zasa striekať . Další hovorili že to stačí iba nastriekať a to je všetko .dalsi hovorili že to mám najskôr základnou farbou nastriekať a potom tou akou to chcem . Další hovorili že to mám namorit a tiež čakať pokial vystupia tie chĺpky a zabrusit to a potom nastriekať tak preto sa pýtam lebo som bezradný neviem čo mám robiť Jak sa hovorí sto ľudí sto chuti . A nechcem to robiť štetcom lebo to nebude take pekne a hladké budem to robiť striekacou pištoľov napojenu na kompresor.
Odpovedať
Profilova fotka
tato tema zaujima aj mna. tiez takto chcem postel, len rozmyslam ju iba naolejovat nejakym voskom alebo olejom. nechcem ziadne laky. obavam sa tiez tych vystupujucich chlpkov. tak dufam, ze poradite, aby boli hranoly hladke ako v obchode :-D .
Odpovedať
Profilova fotka
@laco525 no super ako super... to ze ju ide robit sam je sice pekne predsavzatie , ale vysledok moze skoncit fiaskom... tym nechcem @sosin odradovat... iste ma premyslenu konstrukciu...a urcite uz ma niekolko stolarskych projektov za sebou, ked sa pusta do postele...
Odpovedať
Profilova fotka
@kamilka22381 ak chces ozaj nieco prirodne pouzi lanovy olej - fermez.... votriet handrickou. pockaj kym drevo vpije olej. da sa aplikovat viackrat... inak su aj vosky, oleje na drevo kazde ma svoje vyhody.. Ab boli hladke? musia byt ohoblovane a potom aplikovany vosk,alebo olej...
Odpovedať
@kamilka22381 ja to tiez chcem robit ale bojim sa toho a asi to radsej necham na chlapa :-D :-D bojim sa ze to nejak pokazim a budem to musiet robit nanovo. asi si to iba osmyrglujem a ostatne necham na neho :-D :-D aspon si budeme moct povedat ze sme to spravili spolu :-D :-D
Odpovedať
@richard71 nebude sa na drevo osetrene olejom ci fermezou chytat prach?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ak sa spravne aplikuje nie... teda sadat bude ako vsade inde :) nema antistaticky ucinok..ale lepit sa nebude..
Odpovedať
@richard71 mne bolo povedane, ze po osetreni dreva olejom bude trochu lepit... ale nehadam sa :)
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan ako vravim aplikacia musi byt dobra... olej sa musi votriet do dreva. preto je lepsia handricka a pritlak ruky, ako aplikacia stetcom... da sa to aj tak ale nakoniec to treba zotriet handrickou... nesmu ostat na povrchu "olejove kaluze" tie mozu byt potom problem
Odpovedať
Článok sa načítava...
ohoblované drevo nie je potrebné pred náterom inak povrchovo upravovať. po zaschnutí náteru (každej vrstvy) treba povrch prebrúsiť brúsným papierom s jemným zrnom, napr. 320 alebo 400. stačí zľahka prebehnúť rukou a potom utrieť vlhkovou handrou. tým odstránite vystupené chĺpky. ak chcete použiť olej (podľa mna najlepšia voľba) tak ten sa aplikuje tak, že trocha oleja vylejete na handru, ktorou potom natriete drevo. po pár minútach treba pozrieť a zotrieť prebytočný olej, ktorý sa nevpil.
Odpovedať
Profilova fotka
@igor20030 super užitočné rady si sem napísal, vďaka ti 8-) 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@igor20030 Podľa tvojho opisu to nieje ťažká robota, dúfam že ani v realite to nebude inak :-) Vďaka za tvoje užitočné rady. Očividne si viacerým ľuďom pomohol :-) :-) :-)
Odpovedať
@sosin najlepšie ti to popísal @igor20030 ... nepotrebuješ žiadne namáčanie kvôli chĺpkom ak dáš lak a chceš to mať prirodzené voľ nábytkový matný či už vodouriediteľný alebo acetonovy (nitrocelulozovy) medzi vrstvami prebrúsiť... olej nieje zlá voľba a sú trebárs aj tonované no časom sa to trošku môže ušmudlať hlavne aplikovať menšie množstvá aby vpilo a mapy zotrieť aby nelepilo.... do fermeže v žiadnom prípade s tým treba vedieť robiť aby si to drevo nezabil neostalo lepavé a hlavne fermež sa zašmudle, zašedne ťažká obnova hocičoho ...
Odpovedať
@richard71 @sosin Je sice pravda ze vsetko sa da pokazit, ale myslim ze je spravne ze na to ide takouto cestou ako kupovat predrazene smejdy ktore sa po mesiaci rozhegaju. A clovek sa uci na vlastnych chybach, nevyjde to - skusim este raz inak.. V prilohe prikladam pre ilustraciu aku postel som si spravil ja. Na takejto posteli by mohli v pohode sexovat slony tolko unesie. Natieral som ju nabytkarskym voskom asi tak 3 roky dozadu a vsetko vpoho. Bol to jeden z mojich prvych “projektov” a postel som MUSEL zbuchat za 1 den (zamotany pribeh)😄 prajem vela uspechov kazdemu stavebnikovi tu na streche. :)
Odpovedať
Neboli by lepsie hranoly z tvrdeho dreva? Smrek je drevo makke a ked nie je prirodzene presusene, tak sa bude krutit. Aj opracovanie smreku je problematckejsie (tie chlpy pri natierani). Ak ta naozaj penazenka netlaci, sku sa so stolarom poradit o inom dreve
Odpovedať
My sme robili von veci z takých hranolov a natierali to iba lanovym olejom... Keď prírodné, nech to je prírodné :)) na vlhkosť háklivé veci sa niečím fungicidnym (?) Natierali ale to myslím do interiéru nie je potrebné. Parkety mám tiež iba olejovane aj masívny nábytok nám navrhovali iba olejovany tonovany,... Takže záleží už len na tom čo chcete. Neviem na čo drevo ešte zatierat kadecim.
Odpovedať
@zita19 tvrde drevo viac kruti ako make, orientačne 2x tolko
Odpovedať
@martinmatko tak to som netusila, jednoznacne nehadz chlpy a aj vydrzi viac. Teda postel je dost namahany nabytok, dospelacka pre podpaplonove radovanky a deti svoju otestuju na vydrz viac ako rodicia. Oblubena cinnost mojich brachacov bol skok zo skri.e do postele :-)
Odpovedať
@laco525 myslis, ze vsetky postele su predrazene smejdy co sa rozhejgaju? no poviem ti odpoved: Nie su ! a urcite vyzeraju lepsie ako to co mas ty z tych euro paliet ... to by som si mozno niekde max na chatu dal, alebo nejaka horaren v lese a podobne.
Odpovedať
@atak77 nie, to si nemyslim. Ale asi som sa zle vyjadril. Ked clovek nema penazi nazvys a je mu luto (ale hlavne existencne nemozne) dat za postel 1000 € tak si ju radsej spravi sam. Pre tvoju info, nie su to europalety ale kupene drevo, je to iba postavene na “principe” paliet. Je to prva vec co som asi kedy v zivote zmajstroval a robil som to po operacii zlomenej nohy. To len na okraj, aby si mal predstavu za akych podmienok bola ta postel vyrabana. Viem, ze nie je dokonala, a na kopu veci som sa vykaslal (bocne listy, odkladaci priestor, spodne listy, atd.) ale ucel splnila dokonale.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?