Hľadám odborníka na výpočet tepelných strát pri novostavbe

Ahoj, poprosím o radu, resp. výpočet tepelných strát pri novostavbe, rozhodujeme sa či elektrické kúrenie, alebo tepelné čerpadlo. Na začiatok prvotné informácie: bungalov Alfa 115 /viď projekt na nete/. Tehla 38 cm, plánujem 15 cm polystyren. V prípade ochoty poskytnem doplňujúce info. Vopred dakujem.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@blacksr :)
Odpovedať
Profilova fotka
@robo1974 tiez ma napadla jarka :)
Odpovedať
Profilova fotka
veru, napis rovno @blacksr, je rozhladena, ochotna...vie dobre poradit-kazdemu site na mieru
Odpovedať
Profilova fotka
Určite ti poradí aby si zmenil skladbu muriva na tehlu 30 cm alebo 25 cm + zateplenie 20 cm :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ahoj Robert, ak budes postupovat rozumne, mozes sa dostat na hodnoty okolo 20-25 KWh/m2/rok.... Ak si tam ponechas 38-ku tehlu a 15 cm EPS, tak to bude o poznanie horsie.... otazkou je strop a podlaha... Pri bungalove do strechy min 50 cm a podlahy cca 30 cm, aby si sa dostal na tu hodnotu, co som ti napisal... Ta predpoklada tiez riadene vetranie... Ak ostanes na hodnote, ktoru pises, nebudes mat vetranie a na strope 30 cmn a v podlahe 15 cm, tak by si sa mohol dostat do 60-70 Kwh/m2/rok.... takze asi na 3 nasobok.... okna uz ine ako s Uw nad 0,9 ani neuvazujem.... Vidis, a nie je ani co pocitat, ale ak velmi chces, viem ti to hodit do PHPP...
Odpovedať
@drasnican1 to fakt do podlahy 30 cm ?? je to ekonomicky vyhodne ? ja mam v projekte 38+8 zateplenie strop 30 cm a podlaha iba 4 cm a odhad 37 KW/M2 rok ja chcem viac zateplit podlahu aj strop aj obvod no ako? to neviem naisto ale urcite budem sledovat aj navratnost . dom je bungalov 160 m2 zastavanej plochy.
Odpovedať
to by aj mna zaujimalo, kedy sa zateplenie este oplati zvyšovať a kedy uz nie. Existuje nejaka hranica od ktorej uz je to neekonomicke z hladiska navratnosti?
Odpovedať
@zuzulik2 ano, ta hranica existuje a pri kazdom dome je inde. Zistit sa do da jedine vypoctami a nie odhadmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@mrdos ano, fakt... obzvlast ak budes mat podlahove kurenie ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
Navratnost je jedna vec, tepelna pohoda a komfort vec druha.... s tymi izolaciami, ktore si napisal ti to nemoze vyjst na bungalow ani do 90 Kwh/m2/rok (region BA)...aj ked sa redukuje strata na podlahu cca na polovicu 4 cm je biedne malo... ten co sa pytal na otazku zvazuje elektriku, alebo tepelne cerpadlo.... Takze odpoved je jasna, bud da peniaze do tepelneho cerpadla a nemusi mu tak zalezat na tom, ci ma spotrebu 25 alebo 80 KWh/m2/rok, alebo urobi lacne el. kurenie a o to viac penazi da do izolacii... Treba si vyskusat byvanie vo velmi uspornom dome, zazit ten komfort a tepelnu pohodu a potom hovorit o navratnosti, ktoru dnes nikto nevie vypocitat, kvôli nejasnym cenam energii o 2 roky, nieto este o 10 rokov... co si viete vypocitat velmi presne je rozdiel medzi 8 cm EPS a 30 cm...A este jedna velmi dôlezita vec tu je.... Napr. ak si v buducnosti budete chciet pomôct napr. fotovoltaikou, pretoze jej cena stale rapidne klesa, najlepsie synergie, resp. jej nie prilis velku kapacitu budete vediet ovela lepsie vyuzit v dome s nizkou spotrebou, pretoze pri spotrebe tepla na vykurovanie 80-100 KWh/m2/rok Vam az tak velmi napr. 10 panelov s vykonom 2,5 KWh nepomôze.... to je len priklad... takych je viac.... Dalsi : ak postavite teraz dom so spotrebou 20 Kwh/m2/rok a nahodou budete nuteny ho za 4-6 rokov predat (môze sa stat), tak budete vediet, ze je aj v tom case nakladovo na tom velmi dobre a to pri predaji zavazi... Je na inzeratoch vela kvadrovych domov z 80-tych rokov s nakladmi na kurenie 150 EUR/mesiac, ktore nikto nechce... Ak sa nahodou objavi nejaky EPD v inzerate, dlho tam nie je..
Odpovedať
@drasnican1 ..ale môže výjsť aj s tým ćo chce zatepliť..bez výpoćtu by som bol opatrný v tvrdeniach
Odpovedať
4cm EPS do podlahy? ved to nesplna ani normu ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pr robim väcsinou okolie BA, NR.... a severne Slovensko dost casto este.... viem, co je mozne.... pisal som, ze ak ma Bungalow, tak urcite nie.... a to ani nehovorim o vetrani... to beriem, ako samozrejmost... Naposledy v NR, podlahova plocha 111 m2, strecha plocha 55 cm EPS-kombinacia sedeho a bieleho, podlaha 42 cm penove sklo a 7 cm EPS, stena 30 cm NEO + 25 cm madarska tehla... riadene vetranie NILAN 18 a spotreba 19 KWh/m2/rok.... ale s klimatickymi udajmi BA...takze nemôze....
Odpovedať
Co znamená 30 cm do podlahy?
Odpovedať
...chápem dobre, že ak plánujem 10 cm polystyren nato 5 cm poter, to je málo?
Odpovedať
@robo1974 ano
Odpovedať
@robo1974 ..rozdiel napr. pri ploche podlahy 100m2 je nasledovný....1o cm ...straty 1772 kWh/r 30 cm... straty 357 kWh/r
Odpovedať
......no, asi sa opýtam blbosť, ale ako mám urobiť 30 cm zateplenie podlahy, ked dom je projektovaný na 15 cm, tým pádom predsa znížim vnútorný priestor.
Odpovedať
@robo1974 treba pridať tvárnicu, zvýšiť dom
Odpovedať
...uf, tak teraz som už mimo. asi som to riadne nevysvetlil. Ja už mám dom postavený, je pod strechou, hrubá stavba. Dom som zvýšil nad uroven terénu o tri rady tvárnic, inak povedané, je cca 50 cm na úrovnou terénu. Teraz idem robit vnútro, teda okná, elektrika, kurenie, voda. No a s tým ide aj poter. takže nechápem, že teraz mám urobiť z toho 30 cm, ked aj tak chcem dať miesto 15 cm, 20.
Odpovedať
@robo1974 Dajte toľko, koľko vojde. Použite EPS S s čo najnižšou hodnotou lambda, t.j. biely EPS 150 S alebo šedý EPS 100 S, podľa ceny. Potom zateplite základy perimetrom hr. cca 15 cm. Nad zemou aj viac.
Odpovedať
najlepsie rozmyslat co ako spravit ked je dom postaveny ... sorry @robo1974
Odpovedať
.....a tých 30 to platí pre prípad, že nemáš dom nad urovnou terenu? Teda to nie je môj prípad?
Odpovedať
Kriloter - nemusíš sa mi ospravedlnovať zato, že nie si v obraze.
Odpovedať
@robo1974 Platí to pre podlahu bungalovu. Iste, ak je obvod podlahy v studenšom prostredí - a to pri vyššie položenom dome bez zasypaných základov je - tak straty podlahou sú väčšie, viac na ne vplýva teplota vzduchu, ktorá dosahuje nižších hodnôt ako zemina. Zemina sa ochladzuje neskôr a nie až tak. Zato ale zase mešká so zvýšením teploty. ;-)
Odpovedať
@blacksr Pozri si prosím ťa projekt Alfa 115, ten dom je projektovaný tak, že má byť viac - menej zarovno s terénom. Ja som to dal 50 cm na úroveň kvoli tomu, aby mi to neťahalo chlad, a tiež kvoli vode, aby som bol chránený pre prípad nejakých záplav. Pokazil som niečo? Teraz chcem ešte riadne zatepliť riadne podlahu, zvýšim planovaných cm, na cm. Ci?
Odpovedať
@robo1974 Poznám ten dom. Platí to, čo som napísala o 20:16.
Odpovedať
ok, dakujem.
Odpovedať
@mrdos ahoj mi mame tiez bungalov 160m2 a do stopu sme davali vatu 45 cm a do podlahu 25 cm takze je to pravda co ti radi drasnica a ozaj mame 30 ytong a 15 zateplenie
Odpovedať
@blacksr ahoj. Budem velmi drzy, ak ta poprosim o vypocet tepelnych strat? Ak budes ochotna, napis mi paranetre, ktore potrbujes. Dakujem.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?