Hľadám elektrikára na realizáciu prípojky

Najde sa niekto kto sa v tom vyzna? Potrebovala by som poradit ohladom rozpoctu, dakujem...
Odpovedať
1
2
co konkretne treba poradit? celkovu cenu alebo???
Odpovedať
@rutyruth mozete napisat ss. O aku pripojku sa jedna, co chcete vediet?
Odpovedať
@elmas chcela by som napr. vediet cenu Rozvadzaca RE 1.1 F403 25 A, resp. mam cenovu ponuku ktora vsak neviem ci je primerana
Odpovedať
no trebalo by poslať rozpočet na posudenie, ale ako tak pozeram tak hasma si vie zapýtať... porovnavam VSE (nakolko ja spadam pod VSE) s vami (SSE) ak zoberiem do uvahy iných výrobcov rozvádzačov, tak ja dam za VSE 180€ s pylierom a zemnou časťou a k tomu istič B25A za max 20€ to je 200, hasma chce 255€ (za vas SSE chcu 280) no su to zdierači, ale čo už možete tam dať nejaky plechový ale ten casom zhrdzavie, tie laminatove len na povrchu sa nejako zošuchaju a opticky pošpatia.
Odpovedať
@rutyruth takze elmerovy v rozvadzac pre jednu fazu s HDO. https://www.google.sk/url?sa=t&source... Chvalim pripravu na 3 fazy. Cena kabla 4x16 je velmi draha, bezna cena 1,40-1,60€. Label CYKY 5x10 by som nedaval dal by som 4x10 popripade 4x16, o polovicu nizsia cena. Rozvadzac cena je draha, ja som kupil 2tarifny, 3 fazovy zo zasuvkami s chranicom, isticom s hl. Isticom a s isticom s hdo za 270€ Skrinu ktoru potrebujete, da sa zohnat do 190€ https://www.elmit.sk/elektromerovy-ro... Toto pre Vas aj s isticom;)
Odpovedať
@patriky @elmas dakujem za info...ja som potrebovala vediet ci to nie je prestrelne, aj ked uz ta cena za strk sa mi zdala dooost velka...ta pripojka sa uz dobudovala, takze nie je cesty spat, len som chcela vediet, ci sa mozem hadat, ze sa mi tam nieco nepozdava :-)
Odpovedať
@rutyruth urcite mozete. Su taki majstri co kupa kabel alebo rozvadzac za lacnejsie a Vam to predaju drahsie. Za 2,20za kabel, to je faktoc za to kupite 4x25:)) ja zozeniem kabel 4x16 za 1,30€:))
Odpovedať
@patriky kde robiš bod rozdelenia? až v dome v rozvadzači? ja ho davam co najdalej od domu, mal som pripojku kde sa mi to podarilo urobiť už v poistkovej skrini na stlpe. rozdiel v cene kabla nieje až taký veľký rozdiel a bezpečnosť je vyšia. ale na druhej strane ked to pripojis za zakladavý zemnič tak bysa to malo vyrovnať, ale co ak odhnije zemnič....
Odpovedať
@patriky Dakujem pekne za info :)
Odpovedať
@rutyruth nz @elmas Neviem ako u vas ale u nas ZSE ti nedovolia rozdelit v SPP. Ja rozdelujem v dome. Tam sa PEN spoji z MET a MET na zakladovy zemnic. Tym padom ked spojis PEN Z MET tak sa PEN ako keby uzemni v ER. ER uzemnuje iba vtedy ked je to viac ako 100m. V norme to mas popisane. A tak isto ti moze odhnit uzemnenie do ER ako to v zakladovom zemnici. Ked to vies spravit, tak sa nic nestane. Nevidim zmysel rozdelovat PEN na PE a N v ER.
Odpovedať
@patriky tak vidis, VSE s tym problem nemali, a ja zasedne rozdelujem vždy v ER, a co je MET? a PS: ja normy necitam, na to su projektanti, a revizaci :) nič v zlom, ale bolo by mi na vracanie s tych somarin co tam pisu. pravda je že ak je pripojka v zemi tak tam stlp nieje, a do ich skrinky ma aj tak už pár krat nepustili, potom som musel tým biedakom co prisli pripojiť elektromer davat krompač a kus kablu aby to pripojili, na infolinke mi povedali že prepojovaci kabel madzi ich skrinkou ktora bola zamknuta klatkou a ER je v cene pripojovacieho poplatku a ty co zapajali elektromer o ničom nevedeli, a neviem kto ma potom citať normy a realne postupy.
Odpovedať
@elmas este bod rozdelenia by sa mal prizemnit a ked mat 10metrov tak zbytocna robota, viac namahy radcej rozdelim v RD mam tam aj priznenie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@elmas MET? HOP, HUS to je vsetko iste. Dam jeden citat: Co se setkavam, tak prjpojkovy skrine se uzemnuji dle pozadavku CSN. Tedy pkud se nepletu tak kazdych 200m, u rozboceni, a na koncich odbocek delsich nez 100m. Tak preto robim rozdelenie v RD a mam tam lepsie uzemnenie. Moze sa stat ze kamenista zem som zvedavy ako dosiahnete v er odpor 10 ohm. Ja sa do skrine dostanem vzdy a neham im tam kabel oznaceny, oni si ho potom zapoja. A necotas normy? Tak potom ako mozes robit elektriku? Ved musis poznat zakladne normy 701,4-41, 62305. Sa musis vzdelavat atd. Ja sa vzdelavam chodim na skolenia odborne seminare, aby som vedel co je nove v normach co a ako sa robi, ale su nove veci a ty mas medzeri. Vid ten bleskozvod - zavadzacias tyc. A ked neni projekt akp robis. Len tak? To musi vyzerat teda ked necitas normy
Odpovedať
@patriky s tym bleskozvodom mas pravdu, dost som sa naucil na tomto fore, teda od teba... co sa tyka ostatnych veci tak mam zonovy obrazok na kupelne, a ostatne veci co su v normach ma nejako nezaujimaju vysky zasuviek od 10cm po strop, vypinace okolo 110cm, ak chce zakaznik vypinac do zony (do sprchy napr) dam tam jysty do rozvadzaca, pustim do toho 12v cez oddelovacie trafo dam rele a je to. Sv v sprche je tiez na 12v z rozvadzaca, ubytok napetia riesim cez LM317 jednoducho zmeram o kolko mam pustit viac a je to. Za svoju pracu sa nehanbim, prave naopak mohla by byt vzorovou ukazkou pre mnohych inych elektrikarov. A nedostatky ma kazdy, aj tebe som poradil ako robit slaboprudy, a myslim si ze toto je dobry sposob ako sa navzajom doplnat a ucit. Mal by som este nieco vedied? Teda z noriem ktore necitam?
Odpovedať
@elmas ano to je fakt, ale neni to len o normach je to o novych veciach, technologiach a postupoch a nie pouzivat veci z roku 5 lebo sa bojim novych nehovorim ze ty to tak robis. A co do sprchy davas vypinac? No to mi blizsie popis, lebo neni to v poroadku nemam cas teraz ale napisem ti co treba aby to bolo dobre
Odpovedať
@patriky nie este som taku požiadavku nemal, ale keby trebalo tak tam pustim 12V jednosmerných a tam zopnem v rozvadzaci rele, a žiarovku do sprchy davam bežne na 12V, ak je SDK tak je trafo tam ak nie tak v rozvadzaci. nových veci sa nebojim, rad sa do nich pustam aj tie inteligentne instalacie co robim za cenu standardnej napriklad... a robim aj riadenie kurenia vetrania a podobne.
Odpovedať
@elmas a tu do sprchy davas v akom kryti?
Odpovedať
Zatial bez krytia, a ani po 6 rokoch ptevadzky s nou nebol problem.... je pravda ze to bola rekonstrukcia, a reviznu spravu nikto nechcel, viem ze sa robia do sprchy s krytim bodovky, a tu v DE ich tam davame normalne na 240V, tak porad co je lepsie?
Odpovedať
@rutyruth ak ches viem ti zistit ceny , pripadne mi posli cenovu ponuku ktoru ak mas a ja sa viem pozriet ci je to realne. Robim elektroinstalacne prace . elektrika.kn@gmail.com
Odpovedať
@tiburtius @patriky @elmas Inak este ma napadla taka vec, ked ste tu taki odbornici :) Vedie nam cez pozemok VN 20 kV je odizolovany, nejaky odtieneny ci co, ja sa v tom nevyznam a vychadza ze ho budeme mat 5 m od spalne...Moze to mat nejaky negatvny vplyv? Moze tam byt este silne elektromagneticke pole?
Odpovedať
@tiburtius Dakujem, ale uz to neriesim, uz sme to aj tak zaplatili a poucili sa, ze vsetko ohladom ceny sa dohaduje dopredu :)
Odpovedať
@rutyruth ak tosu 4 droty a su s toho napojene domy naokolo tak to je 400V (3*230) a nieje to skodlive ak niesi elektrosenzitivna. Ak to su 3 droty a je to vyssi stlp ako dom, tak to je 22 000V a od toho je ochranne pasmo 10m
Odpovedať
@elmas Urcite je to 22 000 V a je tam 1 m ochranne pasmo, lebo je to spletene do jedneho kabla a izolovane, len som chcela vediet, ci tam nebude privelke elektromagnet. ziarenie
Odpovedať
určite, takže s toho niesu napajane rodine domy na okolo? kus som normalne musel poštudovať, lebo my sme sa izolovane VN neučili, ale kable take predavaju, takže je to možne že to je aj vn, ale ak to je vn a ide to vzduchom, a niesu na tom napojene na kazdom stlpe rodine domy, tak to može byť VN a v tom pripade maš šťastie, lebo je to tienene vedenie a to nevyžaruje nič. takže možeš kludne spavať.
Odpovedať
@rutyruth U VN vedeni su ochranne pasma. Energetici by ti nemali dovolit a nemalo by byt vydane stavebne povolenie, pre stavby, ktore by zasahovali do ochranneho pasma. Teda ak mate 3 droty je to VN 22 KV Ak mate 4 droty je to 400V. Ochranne pasmo VN Od 1kV do 35 kV je u vodicov bez izolacie ochranne pasmo 10m u lesnych porastoch 7m Od 1kV do 35kV u vodicov s izolaciou ochranne pasmo 4m u lesnych porastoch 2 m a Ochranne pasmo do 110kv ale vedene v zemi je 1 m. ;) Ale ziadnych vln sa nemusis bat;) ak si v ochrannom uhle mas aj dobry bleskozvod:))
Odpovedať
@patriky co to znamena? ze uz si nemusim davat na dom bleskozvod? nevyznam sa v tom @elmas mam k tomu tieto podklady...kabel je na foto Jj, presne nam bolo spominane ze je tieneny...tak som potom rada a dufam, ze tam nebudeme svietit ako ziarovky :)
Odpovedať
Inak najvacsia sranda na tom je, ze ked sme potrebovali pre uzemne rozhodnutie vyjadrenie od SSE ci nam cez pozemok vedu nejake ich siete tak prisla odpoved, ze na pozemku sa ziadne ich vedenia nenachadzaju a v mapke to maju zakreslene cele mimo nas pozemok, nuz ale skutocnost je ina a robosi si to struhli krizom cez nas pozemok a ak by sme to chceli zakopat do zeme tak na vlastne naklady vo vyske 15 000 eur ;-(
Odpovedať
@rutyruth vn m elektromagneticke pole. Hmmm neviem ci je skodlive na lud. Organizmus. Ja osobne by som nestaval .
Odpovedať
@elmas mozem sa ta spytat, co je bezpecnejsie na tom, ked das bod rozdelenia do RE, ako ked ho das do RD? Len tak pre zaujimavost....
Odpovedať
@tiburtius no uz je neskoro...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?