Tepelné straty zo stien a dosky medzi garážou a obytnými priestormi

Dobrý deň. Mal by som otázku ohľadom prechodu chladu cez základovú dosku a steny. Ako súčasť domu mám naprojektovanú garáž (obrázok). Je mi jasné, že v garáži bude najnižšia teplota a tepelné straty cez veľkú netesnú garážovú bránu budú zrejmé. V obytných priestoroch budem mať teplovodné podlahové vykurovanie a celý obvodový plášť zateplím 200mm EPS (modré čiary). Vnútorné priečky budú z 15cm tehly.Dvere zakreslené sú z garáže do technickej miestnosti a z tech.miestnosti do chodby. Nakoľko nechcem strácať teplo (resp. chcem čo najmenej), plánujme jednu vetvu podlahovky potiahnuť aj do garáže (širšie rozostupy) a zaizolovať aj vnútorné priečky garáže EPS (červené čiary). Je to správne? A ešte mám otázku, či existujú kvalitnejšie garážové brány, ktoré majú podstatne nižšie tepelné straty? Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som to tiez tak riesil Modru farbu co mas tak tam mame 15 cm sivy polystyren , a cervenu ciaru co mas som dal 10 cm sivy , garazovu branu som si kupil tu zateplenu, ale R kolko ma to is nepamatam.
Odpovedať
Aj my sme toto riešili, ale povedali nám, že zateplenie EPS vo vnutri, tá červená čiara, nebude splnať požiarne predpisy....
Odpovedať
@muskaat ďakujem. Tú bránu máš od akej firmy? Vieš mi poskytnúť výrobcu, či predajcu ?
Odpovedať
@sorca24 požiarne predpisy neboli splnené, takže ste to tak nakoniec nerealizovali? Alebo ste našli iné riešenie? ďakujem
Odpovedať
@janulikk my ešte niesme v tom štádiu, momentálne sme dokončili HS, ale uvidíme čo urobime, budeme to konzultovať s požiarnym technikom a ked to neprejde, necháme to nezaizolované, hadam to nebude až tak vela tepla brať.
Odpovedať
@sorca24 aha, a pokiaľ namiesto EPS použijem vatu? i tak bude problém s požiarnou ochranou? prosím, ak to nejako doriešite, dajte mi vedieť, ja totiž začínam s výstavbou na jar, takže mám na vás časový sklz :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Problém z požiarnou chranou by nastal iba ak by nebola nosná priečka triedy reakcie na oheň A1. A vy chcete priečku iba obložiť tepelnou izoláciou, je úplne jedno z ktorej kategórie reakcie na oheň to bude, samozrejme ak sú dodržané odstupové vzdialenosti od vykurovacích telies a komínov...
Odpovedať
Z dovodu poziarnej bezpecnosti je alternativa zateplenia k EPS, tepelnoizolacne dosky multipor (pozri ytong). Mineralna vlna je nehorlava, splna poziadavky na nehorlavost.
Odpovedať
Profilova fotka
rodinný dom sa neposudzuje na požiarnu bezpečnosť
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk akákoľvek "kvalitná" brána nesplní požiadavky, treba zatepliť steny. To podlahové je diskutabiné, ale niekedy sa zíde. Bude to prevádzkovo drahé.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk my sme ju kupili v Ebaco Trencin , ale asi kazda brana od normalneho vyrobcu by mala byt aspom ako tak zateplena ale asi Rko nic extra nebude ....
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk naco tam budes davat vetvu podlahovky? My staviame takisto dom s integrovanou garazou a (to je moj nazor) je to uplne zbytocne, lebo ta voda sa vychladi strasne rychlo s minimalnym ucinkom a akurát sa ti zdvihne spotreba energie (neviem ci plyn alebo elektrika). Lebo ak rozmyslas logicky, tak kurit sa tam bude v zime, co znamena, ze podlahovka ti nahreje pneumatiky, vyjdes z garaze do prostredia, ktore je dajme tomu pod nulou a guma dostane teplotny sok a gumy po par takýchto incidentoch urobia puk a ty akurát zaplatis viac za plyn aj za nove gumy. Samozrejme, ze steny, ktore susedia s garazou, treba zateplit. Otazka znie, ze kolko izolacie sa ti tam vojde. My budeme mat na fasade 20cm sivého polystyrenu a na vnútorných stenách garaze 10 cm, ale znieslo by to aj viac, len uz nie je miesto aj na auto, izolaciu, ulozne police... Garazovu branu davame Hormann s thermoframeom, ma nejake dvojite tesnenie, lamela ma hrubku 4 cm a je vyplnena izolantom. Ale je jasne, ze ked si dame 2,5x2,4 m "stenu" z 4 cm polystyrenu, tak ten unik bude taky, ze celu garaz treba brat ako vonkajsie prostredie a adekvatne k tomu treba zvolit izolaciu vnútorných priecok susediacich s garazou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jan45 tú vetvu v garáži si predstavujem len na tri-štyri vynutia (rozteč 40-50cm), len aby v garáži nebolo pod nulou.. prečo teda drahé? A akú hrúbku EPS mi odporúčate? Mám dostatok 4cm, dám do dvoch vrstiev? @muskaat ďakujem, pozriem
Odpovedať
Profilova fotka
Preboha takto to nerob. To bude tepelný ost ako prasa. 1) Urob samostatnu dosku pre dom a samostatnu dosku pre garaz. Medzi tieto dosky vloz pred betonazou 20 cm XPS (nakolko planujes steny zateplovat 20 EPS). 2) Ziadne podlahove kurenie do garaze netahaj, iba ak nevies co s peniazmi. 3) garaz zvonka nezatepluj, zato vsak zatepli obidve steny domu vo vnutri garaze (tiez 20 cm EPS). 4) tie dvere do technickej z garaze ti doporucujem zrusit, ale ak na nich trvas tak nech maju tepelnoizolacne vlastnosti ako exterierove vstupne dvere a samozrejme nech maju slusnu vzduchotesnost (aspon tri roviny tesneni). Posluchni a poďakuješ mi neskôr. :-)
Odpovedať
@jancusa2000 ano, ochladí sa skorej, ale ako som spomínal, zabezečím v garáži teplotu viac nad nulou inak? Možno ešte radiátorom, možno stenovým vykurovaním (drahšie)...jednoducho neviem, ako to budem robiť, lebo je zasa aj pravda, že pokiaľ aj zaizolujem steny v garáži, tak teplo s vedľajších vykurovaných priestorov do garáže neprejde cez stenu žiadne... ach :-(
Odpovedať
@abobo 1. tak toto ma nenapadlo teda... 2. :-| 3. akože vonkajšie murivo garáže vsuniem 20cm smerom do vnútra s porovnaním ostatného muriva na pravej strane? 4. to nie je problém, môže byť, dík
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk 3) neviem ako to myslis ty. No spravne by to malo byt tak, aby si mal vsetky ochladzovanesteny obytnej casti rovnako zateplene. Inac povedane obytnu cast zateplit EPS a garaz na nu len "prilepit". Z nosnej steny obytnej casti vytiahnut cez izolaciu len nejake konzoly na ktore potom napojis mur garaze aby si to mal previazane. Bude tam sice bodovy tepelny most ale 100 x lepsie ako by si tu stenu garaze rovno napojil na stenu obytnej casti.
Odpovedať
Profilova fotka
@janulikk už žiadne vyjurovanie v garazi. A kludne nech si tam mrzne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
priestor garáže tvorí izoláciu domu, aj keď sú veľké straty vrátami. Predsunutie muriva je dobrý nápad, ale vytvorí to toľko komplikácií (zvýši pracnosť), že je to na zváženie. tri vrstvy x 4cm, je to vnútri.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ano nejaku izolaciu tvori, asi ako ked mas zimnu bundu v mraze a vetre a mas ju rozopnutu... Stavebne komplikovanejsie to je minimalne a dokaze to spravit kazdy kto chce usetrit na kureni. Nic to nestoji len malinko viac casu a snahy ktora sa ale neskor vrati.
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo no musí tú bránu zavierať. treba uskočiť so základom, zalomiť debnenie venca, zalomiť výztuž, upraviť pomúrnicu, čo s krokvami?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 ale sam dobre vies ake tesne su dnesne garazove brany. Skoro ako keby tam nebola. No a kde je problem? Od tohto je predsa projektant, ktoremu poviem nech skusi pri kresleni aj rozmyslat. Ja niesom projektant, ja som energetik...
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo práveže som bol projektant.
Odpovedať
@janulikk ja mam dvojgaraz sucast domu a do garaze dam radiator. Len tak pre temperovanie a prip. susenie pradla v zime :-)
Odpovedať
stále som na vážkach ako to urobiť, moji rodičia majú v dvojgaráži radiátor, no nikdy nebol pustený... asi to EPS bude stačiť. ako písal jan45, uvedomil som si, že už samotný priestor garáže je izolácia...
Odpovedať
Kurenie do garaze je zbytocnost, mali sme tam podlahovku, za 15 rokov ani raz pustenu. Do noveho domu sme ju uz nedali. Skoda penazi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?