Stavba garáže z dreva - je treba stavebné povolenie?

Zdravím chcel by som sa spytat ci nemate niekto skusenost zo stavbov garaze z dreva. Ide o to co k tomu vsetko potreba. Ci to podlieha stavebnemu povoleniu a tak dalej. Stavba bude velka 10,5x6,5metra stojaca pri dome ale nebude konstrukcne spojena. Strecha bude v jednom spade z plechovov kritinov. Ked bude treba dam aj nacrt ako to myslim. Ďakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@dodikgti no podľa mna to podlieha stavebnému povoleniu nakoľko nad 25m2, aj vysypany Strk už je spevnenou plochou a tým aj stavbou.
Odpovedať
@dodikgti nad 25 m2 potrebuješ stavebné povolenie
Odpovedať
@jakino Rozmýšlam tiež o garáži 6x4m drevenej konštrukcie hlavne na odkladanie vecí.Nebudem potrbovat stavebne povolenie?
Odpovedať
@milanpetruska ak bude stáť na pozemku vedľa domu a nebude spojená s domom, tak nie. Len ohlásenie
Odpovedať
@milanpetruska @jakino a ešte podpisy od susedov
Odpovedať
@jakino Dakujem za info.
Odpovedať
@marta2610 tie odomňa pri ohláške prístrešku pre dve autá nechceli a to nám idú žľaby po hraniciach susedných pozemkov
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 co su susedia nejake celebrity ze potrebuje ich podpisy? :)
Odpovedať
@jakino ako sa to stavebné povolenie rieši napríklad na garáž, ak presahuje plochu 25m2? To celú tortúru, ktorá prebehla pri stavebnom povolení na RD? So všetkými vyjadreniami, kolkami, vyňatím, katastrom , projektom skrývky ornice a podobne + komplet projekt ako k domu? Nedá sa to nejako ulahčiť? Na tom pozemku už je stavba RD s právoplatným stavebným povolením.
Odpovedať
Profilova fotka
@marta2610 ake podpisy ??? Das ohlasku a stavebny urad vyzve ucastnikov konania.
Odpovedať
ohlaska sa može dat aj ustne alebo len písomne.
Odpovedať
@peto125 čo znamená výraz: Na tom pozemku je už stavba RD? Tá parcela, kde chceš stavať garáž, je už vyňatá z pôdneho fondu? Ak si si vyňal viac ako presne pod dom, teda napr. polovicu pozemku, nemusíš to už druhý raz vynímať, stačí nakresliť projekt garáže a požiadať o stavebné povolenie. Ak si ešte nekolaudoval, tak by možno stačila aj zmena stavby pred dokončením. Ak si si ale vyňal len parcelu presne pod dom, musíš to pri garáži nad 25 m2 absolvovať znova celé, ako pri dome
Odpovedať
Článok sa načítava...
@milanpetruska ohláška musí byť písomná so zakreslením stavby rukou do výtlačku katastrálnej mapy a popisom stavby, kedy sa bude realizovať, aké bude mať rozmery, strechu, steny, základy a pod. A obec sa k tejto ohláške aj písomne vyjadrí, že stavbu povoľuje
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Máš to nejaké pomýlené. Stavebný zákon pri ohláške nevyžaduje vyjadrenie susedov. Pri stavebnom konaní sa majitelia susedných nehnuteľností môžu vyjadriť, ale nie je to ich povinnosť. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@milanpetruska Ale to snáď nie... Ohláška sa dáva písomne a je na to aj tlačivo na OÚ - teda väčšinou. K ohláške treba pripojiť nákres a popis stavby a poväčšine aj razítko a podpis stavebného dozoru, kto ho bude vykonávať. :-)
Odpovedať
@jakino Pri dome je drevarka miesto nej postavím garaž.Dom ma 70 rokov.
Odpovedať
@milanpetruska ak je tá drevárka zakreslená v katastrálnej mape, riskol by som to aj bez ohlášky ako rekonštrukciu :-)
Odpovedať
Je zákreslena a má 6x2m.
Odpovedať
Dobre tomu rozumiem co tu citam ? Ked bude samotne stojaca nespojena z domom tak len ohlaska ?
Odpovedať
@dodikgti do 25 m2 áno
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 v com som sa mylil?? Ako sa o tom dozvedia?? Jedine z listu co im zasiela SU aby sa mohli vyjadrit ak chcu. Reagoval som na zaklade ze musia byt podpisy a ked uz tak si to pospajaj na tak velku stavbu ohlaska nestaci ;-)
Odpovedať
@jakino @richard71 @wolodymyr V inom fore som to uz vysvetloval, tak to spisem aj tu Vam. Ohlaska nieje ziadne konanie. Je to len ohlaska. Na ohlasku reaguje stavebny urad, ze nema namietky, alebo ze ma namietky, a vyzaduje plne stavebne konanie. Nevyzyva ani neoznamuje ucastnikom konania, pretoze ziadne konanie nieje. V principe by to malo fungovat tak, ze ked drobna stavba vyhovuje stavebnemu zakonu (t.j. napr. odstupy od hranic), tak nema namietky. Niektore stavebne urady maju rovno uvedene, ze pokial sa jedna o stavbu pri hranici pozemku, treba rovno prilozit overeny suhlas suseda. Niektore Vam to povedia, ked to tam pridete odovzdat. Niektore na to kaslu a vystavuju sa riziku ze v extremnom pripade skoncia na sude. Aj drobna stavba je totiz stavba a musi dodrziavat odstupy. A ak sused nebude suhlasit, moze to dat na sud, pretoze sa tak tato drobna stavba stava ciernou stavbou a pochybenim stavebneho uradu.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Ty aj čítaš po sebe, čo napíšeš? Ty si napísal... "Das ohlasku a stavebny urad vyzve ucastnikov konania" Na ohlášku netreba vyjadrenie susedov. To som napísal. Podľa rozmeru stavby, ktorú uvádza to však nie je na ohlášku, ale na stavebné povolenie. Po podaní žiadosti o stavebné konanie zaháji SÚ stavebné konanie. A v stavebnom konaní nie je POVINNOSŤOU suseda sa vyjadriť - je to jeho PRÁVO. A v príspevku nad mojim Ti to cache tiež vysvetľuje, tak neviem čo je na tom ťažké pochopiť? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 nas sused si staval pivnicu na zeleninu na ohlasku a museli sme mu podpisat ze so stavbou suhlasime vsetci susedia. Tak asi ozaj kazdy urad ma svoj system.
Odpovedať
Profilova fotka
@cache no len neviem preco to mne vysvetlujes :-)
Odpovedať
@richard71 reakcia na "co su susedia nejake celebrity ze potrebuje ich podpisy?" :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stanleykoooo Úrady samy nevedia a nepoznajú zákon. Pokiaľ občan nemá prehľad a neohradí sa, tak s ním budú úrady robiť čo ich napadne. Pekným príkladom bolo, keď som ja na verejnom zasadaní OZ podotkol, že prenájom obecného majetku poslancovi obce je v rozpore so zákonom, tak moju pripomienku ignorovali. Keďže som bol presvedčený o tom, že mám pravdu, podal som podnet na prokuratúru a prokuratúra mi dala za pravdu, že obec pri prenájme obecného majetku poslancovi OZ postupovala v rozpore so zákonom. Riešenia boli dve. Buď poslanec odstúpi od prenájmu priestorov, alebo sa vzdá poslaneckého mandátu. Nakoľko ich potreboval k svojmu podnikaniu, tak sa vzdal poslaneckého mandátu a priestora má v prenájme. Keď som na ďalšom zasadaní pripomenul ich protiprávne jednanie, tak mi jedna poslankyňa povedala, že "my niesme právnici a nevyznáme sa v zákonoch tak, ako vy" Tak potom ako chce samospráva o niečom rozhodovať, keď tam sedia takí tupci? Však keď nevedia, nech si nájdu právnika, zaplatia a ten im ochotne poradí, ako postupovať. Preháňať občana je asi jednoduchšie a hlavne lacnejšie... Ak by si bol Ty vtedy napadol požiadavku obce (stavebného úrad) tak by si určite nič podpisovať nemusel. Všetko je to len o tom, aby sa občania nenechali úradníkmi šikanovať. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 ako ja som nemal problem s tym aby som mu to podpisal len uz ten stavebny urad si asi robi co len chce. Alebo ja to nechapem. Preco nemaju nejake jedna ia skolenia alebo co kde by im odborne vysvetlili co a ako sa berie prijma alebo odmieta? Ved nemoze kazdy stavebny urad si vysvetlit ten isty zakon onac ako ostatny urad...
Odpovedať
ja som daval plechovu garaz na betonove kocky 20m2 ..a nebola potrebna ani ohlaska
Odpovedať
Profilova fotka
Ak stavba nie je pevne spojená s podkladom, štandardne do 25m2 nepotrebujete stavebné povolenie ale len ohlášku (zanesiete na úrad nákres a tlačivo, ktoré Vám dajú). V prípade, ak je stavba na hranici pozemku so susedom, doporučujem aby Vám podpísal nejaký papier (len medzi Vami), že je to v poriadku. Aby sa nestalo, že keď sa to tam postaví, bude tvrdiť že to tam nechcel... hovorím najmä zo skúseností našich zákazníkov.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?