Rozmer pomúrnice pre prístrešok pre dve autá

Zdravim. Ideme robit svojpomocne pristresok pre dve auta a zaujimal by ma rozmer pomurnice. V rohoch budu vybetonovane stlpy, stlpy do stredu davat nechceme. Sklon strechy bude 12 stupnov, krytina betonova. Rozmer pristresku 4x6,25. Ide mi skratka o to, aby bola pomurnica dostatocne na tu dlzku pevna,ked nebude v strede podopreta stlpom. Vopred dakujem za rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@juraj3 Nemáš tam preklep...? Pre 2 autá: 4 x 6,25...? 6,25 je šírka, alebo dĺžka.....?
Odpovedať
Dlzka pristresku je 6,25. Auta tam budu zaparkovane vedla seba kolmo na tu dlhu stranu. Ten rozmer 6,25x4 to je tozmer plochy na ktorej budu stlpy. Aby som splnal drbnu stavbu. Plus budu este previsy strechy 1 meter na kazdej strane. Takze nadstresena plocha pristresku bude samozrejme vacsia ako tych 6,25x4.
Odpovedať
@juraj3 ja mám prístrešok, ktorý má nohy v rozmere 5x5m a strechu 6x6m a dve autá sa tam zmestia len len. Tie 4m sú tak na dva trabanty. Ale ak to bude s prevismi 6m, tak ok
Odpovedať
@jakino Plocha strechy bude v mojom pripade 8,25x6. Dufam,ze mi tam dve auta pasovat budu..
Odpovedať
@juraj3 strecha bude pultová, sedlová, či valbová?
Odpovedať
@jakino Pult, 12stupnov. Strecha pristresku je ladena k streche domu..
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj3 Ak máš rozpon medzi 2 stojkami 4 m, tak tam 2 autá nezmestíš.... 8-( Teda možno by si aj zmestil, ale neotvoríš dvere. A teda nevystúpiš z auta. Veď si odmeraj boxy niekde na parkovisku pred obchodom. Ja mám rozpon medzi stĺpmi na šírku 5 m a je to len tak-tak... Ako na parkovisku pre lidlom... Keby ma nelimitoval múr na jednej aj druhej strane, dal by som aspoň 5,5 m. .. Veď strešný presah na dĺžku si môžeš ľubovoľne predĺžiť. Posudzuje sa plocha medzi 4 stĺpmi - tá nesmie mať viac ako 25 m2, ak to chceš riešiť ako drobnú stavbu.
Odpovedať
@leonardom Ked spravne chapem tak on bude parkovat do tych 6.25m. juraj3- Dlzka pristresku je 6,25. Auta tam budu zaparkovane vedla seba kolmo na tu dlhu stranu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajm17 & @juraj3 O.K. Nepochopil som to, sorrrry... ;-) 6,25 je skvelá šírka, samozrejme...
Odpovedať
ked das hrube hranoly, napr 15x15cm, tak to zvladnu, netreba v strede stojku Inak tie 4 metre na dlzku je malo, aj ked zasa pises, ze 1m po kazdej strane previs skus toi nakreslit, ze ako to bude, bude to samostatna stavba, ci niekde pri dome?
Odpovedať
Ja chcem tiez pristresok ale chcel by som sirku 6 metrov a hlbku nieco okolo 4,5
Odpovedať
Profilova fotka
no, 6,25m je poriadne veľký rozpon. Ak chceš na to ukladať krokvy, tak to asi bude problém. Ja mám prístrešok 6,5 x 6 (šírka x hĺbka), tiež mám čelnú a zadnú pomúrnicu bez opory ale mám sedlovú strechu a celá váha je na krajných pomúrniciach, kde mám stĺpy čo 3m.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sgt Prave som sa bol informovat na pile. Tam mi odporucili pomurnicu 25x20. A postavit ju na kant.
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj3 tak takáto pomúrnica to je niečo iné 8-)
Odpovedať
@juraj3 susedovi davali na take daco lepeny hranol aby to vydrzalo, je to velka zataz zopar ton na taku dlzku... bybsom asi fakt poriesil statika mozno aj
Odpovedať
@juraj3 v pohode ti to udrží aj hranol 15x15cm, ale bude to škaredo prevísať. Ak to chceš mať rovné, daj tých 20x25cm na kant, ako ti radia na píle
Odpovedať
Profilova fotka
@juraj3 ja som to riešil takto:
Odpovedať
Profilova fotka
@leonardom ahoj mozes napisat vyrobcu a cenu, dakujem
Odpovedať
@juraj3 ten rozmer ste pravdepodobne volil kvoli tomu, aby ste sa kvoli oznamovacej povinnosti zmestil do 25m2, zabudli vam vsak povedat, ze sa nerata spevnena plocha medzi stlpmi, ale prekryta plocha, teda vo vasom pripade 8,25x6 co je skoro 50m2. Pri takom rozpone a kalkulovani moznej zataze na m2 180kg by som sa urcite nepytal na velkost hranola na pile, ale statika, ja mam sirku parkovacej plochy 7,5m, na streche fatrafol a pouzil som lepeny hranol (3ks) o rozmere 40x22cm, cez ktore su ulozene krokvy (12ks), na tom je 25mm OSB
Odpovedať
@stowasser dovolím si nesúhlasiť s tým, že do 25 m2 musí mať strecha. Jedná sa o 25 m2 zastavanej plochy a tá sa meria pri päte steny. Meral mi to tak aj geodet pri drevostavbe a mám tak postavený tiež prístrešok na dve autá. Nohy majú 5x5m a strecha 6x6m. Pôvodne som chcel nohy 6x6m, ale na stavebnom úrade mi vysvetlili, že ak to chcem stavať na ohlášku, musia mať nohy max. 5x5m. A ešte dodám, že tých 25m2 na drobnú doplnkovú stavbu k hlavnej stavbe platí do hĺbky 3m pod zem a do výšky 5m nad zem
Odpovedať
@jakino tak pravdepodobne dochadza k roznej interpretacii stavebneho zakona v ramci roznych okresov, lebo v praci mame altanok, kde merali zo stavebneho uradu rozmery strechy, dokonca k tomu ratali aj rynu. PS pride mi to tak aj logickejsie, ako by si potom vnimal spevnenu plochu 25m2 a (hypoteticky) plochu strechy napr. 100m2?
Odpovedať
@stowasser Tiez nesuhlasim. Tak ako sa pri dome nerata strecha tak ani pri drobnej stavbe. To by potom aj odstupy stavieb mali merat od strechy.
Odpovedať
@stowasser Kataster je podľa mňa súpis pôdy (zemského povrchu) a teda dokumentuje to, čo je postavené na úrovni pôdy, nie nad ňou (presah strechy). Ale ako píšeš, zrejme si to každý vysvetľuje po svojom
Odpovedať
@juraj3 pre inspiraciu si pozri tento album http://www.modrastrecha.sk/blog/petul...
Odpovedať
@stowasser Ano koli tomu je ten rozmer. Na stavebnych uradoch potom pracuju asi nekompetentni.. Rozhodol som sa statika skontaktovat.
Odpovedať
Ja som kvôli ohlasovacej povinnosti (dodatocnej) oslovil satrostu. Dohodol stretnutie s miestnym geodetom a podla neho altan alebo pristavba prilepena k domu o rozlohe vybetonovanej plochy 8x5m bez zapociteneho presahu strechy nie je stavbou a tak nevidel dovod na to aby som sa tym dalej zapodieval. Je vsak pravdou ,ze predtým tam boli hospodarske budovy ktore neboli zadokumentovane, no plocha je oznacena ako zastavane plochy nadvoria. A miesto týchto hospodárskych budov som ja postavil mur a vybetonaval plochu a na ne som postavil zastresenu pristavbu z dreva.
Odpovedať
20x25 daj a budes v zime ked bude snežiť kludne spať
Odpovedať
Jo alebo sa triast od strachu aby sa mu ta strecha pod tolkym snehom neprepadla :-D To bol zase napad....
Odpovedať
Profilova fotka
@mr79 Pozrel som Tvoj fotoblok... Tak to už hej.... Skvele vymyslené - do detailu prepracované.
Odpovedať
@leonardom nie je to moj fotoblog... ale mam to ulozene pre inspiraciu :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?