Ideálny rozmer montážnej jamy

Ahojte. Potrebujem poradiť s ideálnym rozmerom montážnej jamy v garáži do môjho RD. Vnútorný rozmer garáže: dĺžka 6,2 m x šírka 3,6m x výška 2,6m. Potreboval by som nejaké dobré nápady na vnútorný rozmer montážnej jamy, dĺžka x šírka x hĺbka. Tiež koľko by sa malo nechať priestoru od steny? Prípadne keď niekto už má montážnu jamu, ako to má riešené? Aj izolácia a pod. ma zaujíma. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/forum/gara...
Odpovedať
Za 1000€ si kup noznicovy zdvihak, ktory krasne zabudujes do podlahy a nemusis riesit jamu, ktora aj tak neni moc vhodna na opravu auta.
Odpovedať
Presne tak, jama je naprd. Zdvihak je lepsi dvojstlpovi,ale zase musi byt vysoky strop aby sa dalo auto zvihnut. Otec ma jamu 80cm siroku a 150cm hlboku. Ked je opravuje os auto ma to akurat aby sa nemusel zohybat,no ked mu pride nejaky zdvihnuty dzip,tak uz nedociahne,musi si pod nohy podkladat.
Odpovedať
@originalx Strop v garáži bude mať výšku 260cm, je tam garážová brána Hörmann. Tá má výšku cca. 240cm. Takže auto má výšku cca. 1450mm a vyššiu. Tak max. by som mohol zdvihákom zdvihnuť auto o 1 meter. Nie je to bohviečo. Na jednej konci jamy bude kvázipivnica. Mám v garáži studňu. V kvázipivnici bude umiestnená domáca vodarnička, bude tam aj sklad akumulátorov na fotovoltaiku. Rozmyšlal som, že dať jamu 4m dlhú, ale možno by mohlo byť aj 4,5m dlhá. Prosím Vás o Vaše skúsenosti a seriozné príspevky.
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday oficiálne si nedávaj montážnu jamu, lebo jama musí mať odsávanie, zapustené vyklenky, protišmykovú podlahu, zábradlie, hydroizoláciu proti ropním produktom.....a iné Račej si sprav sklad zeleniny v garáži :-p
Odpovedať
@logo22 Nedávam si nič oficiálne, nemám tu ani v projekte, všetko načierno. Samozrejme tam bude odsávanie, hydroizolácia a pod.
Odpovedať
@matto_wednesday Jamu nedavaj, pouvazuj nad tym noznicovym zdvihakom. Tebe staci dvihnut auto 50cm a uz sa dostanes vsade, motor, vyfuk, kolesa...Ale ked chces jamu, tak daj teda jamu.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Vieš si predstaviť byť niekde pod autom hodinu - dve na kolenách, alebo v podrepe a pokúšať sa odmontovať hrdzavý výfuk, vymontovať prevodovku, alebo niečo na podvozku? Ja teda naozaj nie a to som 2/3 svojho života robil automechanika. :-) Podľa mňa najideálnejší zdvihák je tzv TRIO zdvihák. Je kombinovaný s montážnou jamou, ktorá nemusí byť moc hlboká, lebo zdvihák má ešte dve samostatné zdvíhacie časti a ak nepotrebuje jamu, pracuje zo zeme. https://i.ebayimg.com/images/g/Bk0AAO... https://i.ebayimg.com/images/g/OuwAAO...
Odpovedať
@originalx @jamk1 nechajme zdvihák zdvihákom, zdvihák patrí do servisu. Jama bude, to je 100%. Zaujíma ma dĺžka jamy, ako máte Vy?
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday Jama by mala byť cca o 1m dlhšia, ako je auto, lebo sa potrebuješ do tej jamy aj nejako dostať. Viem, že tu budú teraz polemizovať, že stačí aj kratšia, lebo posunieš auto dopredu, vlezieš do jamy a potom posunieš auto dozadu. Lenže môže nastať situácia, že budeš mať kratšiu jamu, budeš musieť nechať auto z nejakého dôvodu na jame na zdviháku a z jamy nevylezieš. Veľa záleží aj od toho, čo mieniš na aute opravovať. ale predpokladám, že ak chceš mať jamu, tak sa budeš venovať opravám častejšie. :-)
Odpovedať
@jamk1 bezne opravujem auto tak, ze si dam dve velke tehly na to dve fosne a vyjdem z kolesami hore a vleziem pod auto a vsetko bez problemov opravim. Aj prevodovku som tak menil, aj spojku, aj olej. Komplet vsetko, nechodim nikdy do servisu. Do novej garaze si dam uz ten noznicovy zdvihak, uplne to postacuje. Ja nemam problem si lahnut pod auto. Hento co ste sem dal je podla mna zdvihak na geometriu a dobre drahy. No mozno sa mylim.
Odpovedať
@jamk1 Garáž mám dlhú 6,2 metra. Akú rozumnú dĺžku dať jamy? Plánoval som 4 metre, ale teraz sa mi zdá byť málo. Rozmýšľam dať 4,5 alebo max. 5 metra.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@matto_wednesday idealne je nemat jamu.., a ked.., tak iba na zemaky........... :)) ale na to prides az neskor.., ked ti ta jama uz bude smrdiet od oleja a tie zemaky tam tiez uz nedas......... inak skor by ta malo trapit ako zaizolovat jamu voci vode.., lebo nejaky .., rozmer co tu hladas.. je ta posledna vec..
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx Ty si ešte asi nikdy v živote nevidel, čo dokáže spraviť tehla. Drží, drží, drží a odrazu bez akéhokoľvek varovania sa zbortí a Ty budeš práve pod autom. To je to posledné, čo by si si asi prial. 30x sa Ti to nestalo a práve 31x na to môžeš sakra doplatiť. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@matto_wednesday Ako som už napísal, ja by som ako základ na dĺžku jamy bral dĺžku auta. Ak máš auto 4,5m, tak + 0,5m by mohlo byť teoreticky dostatočné. Nemáš niekde v blízkosti niekoho, kto má montážnu jamu? Asi by si spravil najlepšie, ak by si si to na reálnej jame a s reálnym autom vyskúšal. To Ti povie viac, ako všelijaké dohady. :-)
Odpovedať
@jamk1 zas taky blby niesom, ze by som tej tehle tak veril, mam to este 2x istene, aby to nespadlo. Nebooj.
Odpovedať
Ja mam garaz 6m a po celej dlzke je jama siroka 102cm, lebo je to zaroven vchod do pivnice a palety su 100cm :-D Vysku cize hlbku si nastavim vytahom na ktorom stojim, ale nebola to primarne montazna jama, len doplnok ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
@originalx ak mi zozesnies noznicovy za e tak kupim :D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?